Verkkouutiset

Pohjois-Korea

Pohjois-Korea ampui useita risteilyohjuksia rannikolla

Etelä-Korean asevoimat tiedottavat, että Pohjois-Korea on sunnuntaina ampunut useita risteilyohjuksia maan itärannikolla. Asiasta uutisoi BBC.

Pohjois-Korea on tehnyt toistuvia ohjuskokeita viime kuukausina. Viimeisin laukaisu tapahtui Sinpon sataman läheisyydessä, mutta vielä ole tarkempaa tietoa sen ampumien ohjusten määrästä tai tyypistä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un on viime aikoina kiristänyt retoriikkaansa ja politiikkaansa, irtisanoutuen useista rauhaa edistävistä sopimuksista ja lisäten sotilaallista toimintaa.

Kim Jong Un on myös nimennyt Etelä-Korean ”päävihollisekseen”. Toimet herättävät huolia mahdollisesta sotaan valmistautumisesta.

Jo aiemmin on arvioitu, että Pohjois-Korea valmistelee sotilaallista ratkaisua niemimaan yhdistämiseksi.

Pohjois-Korea on myös tiivistänyt suhteitaan Venäjään ja muun muassa toimittanut Venäjän asevoimille merkittävän määrän tykistöammuksia ja ohjuksia Ukrainan sotaan.

Oli joko taisteltava kuolemaan asti tai tehtävä itsemurha

Toimittaja Jeroen Visser toimi hollantilaisen sanomalehden kirjeenvaihtajana Soulissa vuosina 2016-2020 ja tuona aikana hän erikoistui Pohjois-Korean tilanteeseen.

Erityisesti häntä kiinnosti syksyllä 1996 tapahtunut selkkaus, jossa pohjoiskorealainen sukellusvene ajoi karille Etelä-Korean vesillä. Sukellusvenekriisiä käsiteltiin myös YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta sittemmin asia painui unohduksiin.

Tehtävä Etelä-Koreassa

Pohjois-Koreasta ylivoimaisesti paras tapa päästä etelään huomaamatta on liikkua meriteitse. Maaraja on tiiviisti suljettu ja siroteltu täyteen aitoja, piikkilankaa, vartiotorneja ja maamiinoja, mutta lähes 2 500 kilometriä pitkä rannikko tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia.

Syyskuussa 1996 Pohjois-Koreasta lähti liikkeelle noin 30 metriä pitkä sukellusvene. Normaalisti miehistö oli 21 hengen suuruinen, mutta nyt mukana oli viisi vierasta: kolme vakoojaa sekä poikkeuksellisesti Pohjois-Korean merioperaatioiden johtaja ja hänen apulaisensa.

Tehtävä oli yksinkertainen, vakoojat oli saatava maihin ja nämä olisivat siellä 24 tunnin ajan haalimassa tietoja Gangneungin kaupungin ympäristön eri kohteista. Kokonaisuutena operaation kesto olisi viisi päivää. Vastaavankaltaisia tehtäviä oli tehty useita aiemminkin.

Vakoojat pääsivät maihin, mutta paluun aikana sää oli muuttunut myrskyiseksi ja sukellusvene oli aivan liian lähellä rantaa. Alus ajautui karille ja kapteeni päätti evakuoida miehistön.

Etsintä

Sukellusveneen jouduttua haaksirikkoon Pohjois-Koreasta tuli radiolla käsky räjäyttää alus ja tuhota kaikki todistusaineisto. Miehistöön iski paniikki, koska minkäänlaista pakosuunnitelmaa ei ollut. Maihin oli kuitenkin mentävä ja yritettävä paeta kotimaan puolelle. Miehet jakaantuivat pienempiin ryhmiin, jotta heidän olisi helpompaa vältellä etsijöitä.

Tunkeutujilla oli tosiaan syytä huoleen, sillä eteläkorealaisten havaittua vieraan sukellusveneen, armeija julisti korkeimman hälytystilan ja kymmeniätuhansia sotilaita hälytetään jahtaamaan soluttautujia.

Pohjoiskorealaisten vakoojien epäonnistuttua tehtävässään, määräykset olivat selkeät. Oli joko taisteltava kuolemaan asti tai tehtävä itsemurha. Yleensä kun eteläkorealaiset havaitsivat mereltä tulevan soluttautumisyrityksen, se päättyi lähes aina pohjoiskorealaisten joukkoitsemurhaan.

Joissain tapauksissa soluttautumisryhmän johtaja saattoi teloittaa alaisensa ja yrittää itse paeta. Näin ilmeisesti tapahtui 11 sukellusveneen miehistön jäsenen kohdalla, sillä heidät löydettiin vuorilta kuolleina. Jokaisella oli ampumahaava niskassa tai päässä. Joka tapauksessa vielä toistakymmentä pohjoiskorealaista sukellusveneestä poistunutta miestä oleskeli Etelä-Korean alueella.

Eteläkorealaiset seurasivat jännittyneinä ajojahtia. Edellisen kerran näin monia vihollistaistelijoita soluttautui maahan vuonna 1968. Tämä on myös ensimmäinen yhteenotto Pohjois-Korean kanssa, jota eteläkorealaiset saattoivat katsella suorana televisiosta.

Useissa tulitaisteluissa pohjoiskorealaisia saatiin eliminoitua, mutta myös eteläkorealaiset kärsivät tappioita, kaikkiaan 18 miestä kaatui ja 27 haavoittui.

Yksi selviytyjä

Pohjoiskorealaisista vain yksi saatiin elävänä kiinni, hän oli sukellusveneen perämies Lee Kwang-soo. Karilleajon jälkeen hän irtautui muista ja yritti omin voimin päästä takaisin kotimaahansa. Pakomatkallaan Lee ihmetteli ihmisten vaurasta arkea, pohjoisen propagandassahan korostettiin, että etelänaapuri oli umpiköyhä Yhdysvaltojen sätkynukke.

Pakomatka jäi lyhyeksi, sillä hänet saatiin kiinni eräältä maatilalta. Lee oli siis epäonnistunut tehtävässään ja jäänyt elävänä vihollisen vangiksi. Todennäköisesti tämä kostettiin hänen perheenjäsenilleen, jotka joutuivat poliittisille rikollisille tarkoitetulle vankileirille. Nämä leirit ovat Pohjois-Korean pahimpia, niitä on usein verrattu toisen maailmansodan ajan Saksan keskitysleireihin.

Visser otti yhdeksi tehtäväkseen selvittää Lee Kwang-soon kohtalon. Pohjois-Korean koston pelossa mies ei kiinnijäämisensä jälkeen esiintynyt julkisuudessa, mikä oli viisasta, sillä Pohjois-Koreassa miestä ei ollut unohdettu.

Esimerkiksi vuonna 2013 Etelä-Korea tuomitsi erään vakoilijaksi osoittautuneen naisen neljäksi vuodeksi vankeuteen, koska hän oli yrittänyt selvittää Leen olinpaikan. Tehtävän onnistuessa seurauksena olisi väistämättä ollut pohjoiskorealaisten agenttien isku.

Toimittaja sai kuitenkin selville, ettei Lee joutunut koskaan vankilaan vakoilusta, vaan hän sai työpaikan Etelä-Korean laivastossa opettajana. Hän kierteli eri sotilastukikohdissa opettamassa muassa pohjoiskorealaisten solutustaktiikkaa.

Vuosien mittaan Lee oli kuitenkin antanut joitakin haastatteluja ja niiden perusteella hän oli täysin hylännyt Pohjois-Korean ideologian. Itse asiassa hän suhtautui kriittisesti Pohjois-Koreaan annettuun apuun. Lee oli varma, että kaikki avustustarvikkeet menivät suorinta tietä eliitille, kansa ei nähnyt niistä vilaustakaan.

Jeroen Visser: Pohjois-Korea ei koskaan pyydä anteeksi. Suomentanut Katja Kärkkäinen. 238 sivua. Docendo.

Pohjois-Korean aseteollisuus on nosteessa – ”Ovat itsevarmempia”

Tuoreet Venäjä-kaupat kanssa ovat ruokkineet pohjoiskorealaisten itsevarmuutta aseteollisuuden saralla, arvioi turvallisuuspolitiikan asiantuntija Niklas Swanström Dagens Nyheterille. Swanström toimii ruotsalaisen Institute for Security and Development Policy-ajatushautomon johtajana.

Vaikka niin Venäjä kuin Pohjois-Korea ovat kiistäneet maiden väliset asekaupat, puhuvat todisteet Swanströmin mukaan puolestaan. Useat asiantuntijat ovat arvioineet Venäjän ampuneen Ukrainaan pohjoiskorealaisvalmisteisia ohjuksia, eikä Swanström näe mitään syytä uskoa maiden omia vakuutteluja päinvastaisesta. Ankarista pakotteista huolimatta Pohjois-Korea on jo pitkään myynyt laittomasti aseita muun muassa Lähi-itään ja Afrikkaan, mutta Ukrainan sotaa kuvaillaan maan aseteollisuuden varsinaiseksi näyteikkunaksi.

Asiantuntijoiden mukaan pohjoiskorealaisten aseiden onnistunut käyttö Ukrainassa kasvattaa Pohjois-Korean uskottavuutta potentiaalisten asiakkaiden silmissä.

– Kyse ei ehkä ole kaikkein parhaimmista tai nykyaikaisimmista järjestelmistä, mutta Pohjois-Korealla on toimiva aseteollisuus, joka on entistä kehittyneempi etenkin ohjusteknologian mutta myös konventionaalisten aseiden osalta, Swanström sanoo.

Swanström uskoo Venäjän auttavan Pohjois-Koreaa aseteollisuuden- ja teknologian kehittämisessä. Hän kehottaa nyt kiinnittämään huomiota maiden yhteistyön syventymiseen, ja kuvailee samalla Venäjä-kauppojen ”rokottavan” Pohjois-Korean kansainvälisiltä pakotteilta. Swanström huomauttaa Pohjois-Korean retoriikan muuttuneen viime aikoina entistä sotaisemmaksi, mihin tiiviimpi Venäjä-suhde on voinut osaltaan vaikuttaa.

– He ovat paljon itsevarmempia. Tämä on ongelma, hän toteaa.

Kim Jong-un uhoaa sodalla – etelän joukot valmiudessa

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on koventanut viimeisen vuoden aikana retoriikkaansa Etelä-Koreaa vastaan.

Hän sanoi työväenpuolueen istunnossa joulukuussa, että Korean niemimaan rauhanomainen yhdistyminen ei olisi enää mahdollista. Diktaattorin mukaan Etelä-Korea aiotaan listata perustuslaissa maan ykkösviholliseksi.

– Meidän on saatava liikkeelle kaikki fyysinen voima, myös ydinaseet, jotta voimme kiihdyttää valmisteluita suurta tavoitetta varten eli Etelä-Korean koko alueen saattamista kontrolliimme, Kim Jong-un sanoi työväenpuolueen poliitikoille.

Pohjois-Korea on viime aikoina tiivistänyt välejään Kiinaan ja Venäjään, jonka sotatoimia se on tukenut tykistöammuksilla ja ohjuksilla.

Kim Jong-un ilmoitti lopettavansa kolme virastoa, joiden tehtävänä on ollut yhteistyö Etelä-Korean kanssa. Osa analyytikoista on pitänyt retoriikkaa Pohjois-Korealle tyypillisenä uhitteluna ja bluffina. Toiset ovat varoittaneet linjan muuttuneen merkittävästi, mikä voi viitata todellisiin sotavalmisteluihin.

– Etelä-Korean nimittäminen ykkösviholliseksi on taktiikka, jonka avulla Kim Jong-un yrittää lietsoa pelkoa lähialueella ja levottomuutta eteläkorealaisissa, East-West Center -ajatuspajan tutkija Jean Lee sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Etelä-Korea on nostanut asevoimiensa valmiutta ja hankkinut sille viime vuosina lisää modernia kalustoa. Yhdysvaltain ja Etelä-Korean joukot olisivat sotatilanteessa selvästi ylivoimaisia.

– Jos Pohjois-Korea provosoi meitä, niin tulemme rankaisemaan heitä monta kertaa kovemmin, Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol sanoi hallituksen kokouksen yhteydessä tiistaina.

Voiko Koreassa todella syttyä sota? Pekka Toveri: Hyödyttäisi Vladimir Putinia

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) pohtii, kuinka suuri sodan uhka on Korean niemimaalla.

– Mielipiteet näyttävät hajoavan siitä, kuinka suuri sodan uhka on. Sodan tulisi PK (Pohjois-Korea) häviämään, eikä siinä olisi mitään järkeä. Mutta yhteiskuntansa romuttaneet diktaattorit ovat ennenkin tehneet meidän silmissämme hulluja ratkaisuja. Ja tämä tukisi (Venäjän presidentti Vladimir) Putinia, Toveri toteaa viestipalvelu X:ssä.

Tilanne Korean niemimaalla on tällä hetkellä vaarallisempi kuin kertaakaan vuoden 1950 jälkeen, varoittavat Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisiin neuvotteluihin osallistunut Robert Carlin ja Stanfordin yliopiston emeritusprofessori Siegfried Hecker 38north-sivuston artikkelissa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä jutussa.

– Tämä voi kuulostaa ylidramaattiselta. Mutta uskomme Kim Jong-unin tehneen strategisen päätöksen sodan aloittamisesta samalla tavalla kuin hänen isoisänsä vuonna 1950, Carlin ja Hecker toteavat.

Sotavalmisteluihin liittyvät teemat ovat olleet näyttävästi esillä Pohjois-Korean valtiollisessa mediassa viime vuoden alusta lähtien. Maan diktaattori Kim Jong-un on ilmoittanut, ettei maa aio enää tavoitella yhdistymistä Etelä-Korean kanssa. Lisäksi Koreoiden yhdistymisen parissa työskenteleviä virastoja aiotaan lakkauttaa.

Robert Carlinin ja Siegfried Heckerin mukaan epäonnistunut huippukokous Vietnamin Hanoissa silloisen presidentti Donald Trumpin kanssa vuonna 2019 vaikutti merkittävästi Kim Jong-unin näkemyksiin.

He uskovat diktaattorin hakevan nyt sotilaallista ratkaisua ”Korean kysymykseen” eli niemimaan yhdistämiseen. Kim Jong-unin retoriikassa on viitattu ”vallankumoukselliseen sotaan”, jolla Etelä- ja Pohjois-Korea yhdistettäisiin. Laajan yllätyshyökkäyksen todennäköisyys on samalla kasvanut.

Pohjois-Korealla on laaja ydinaseiden arsenaali ja 50–60 ydinkärkeä, joilla voidaan iskeä Etelä-Korean lisäksi Japaniin ja Guamiin.

– Jos olemme oikeassa, niin Kim on uskotellut itselleen, että vuosikymmenten yrityksen jälkeen Yhdysvaltain kanssa ei kannata enää olla yhteydessä. Tällöin hänen viimeaikaiset sanansa ja tekonsa viittaavat sotilaalliseen ratkaisuun, jossa hyödynnetään tätä arsenaalia, Carlin ja Hecker toteavat.

Asiantuntija on varma: Venäjä ampui pohjoiskorealaisen ohjuksen

Vaikka Venäjä on kiistänyt tekevänsä asekauppoja Pohjois-Korean kanssa, uskoo aseistariisunnan asiantuntija, Middlebury Institute of International Studies -yliopiston professori Jeffrey Lewis Venäjän ampuneen pohjoiskorealaisen Hwasong-ohjuksen Ukrainaan. Lewis kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

Yhdysvallat kertoi aikaisemmin tällä viikolla Venäjän iskeneen ainakin kahteen otteeseen pohjoiskorealaisilla ohjuksilla Ukrainaan. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby luonnehti Pohjois-Korean ja Venäjän lähentymistä ”merkittäväksi ja huolestuttavaksi eskalaatioksi”. Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un teki syyskuussa harvinaisen vierailun Venäjälle, ja useat asiantuntijat ovat epäilleet maiden suunnittelevan suuria asekauppoja.

Viestipalvelu X:ssä Lewis analysoi kuvia Ukrainan Harkovaan 2. tammikuuta iskeytyneen ohjuksen jäännöksistä. Kuvien perusteella Lewis uskoo Venäjän ampuman ohjuksen olevan pohjoskorealaista Hwasong 11-luokkaa, ja erot venäläiseen Iskanderiin ovat asiantuntijan mukaan huomattavat. Ketjussaan hän vertailee Harkovaan osunutta ohjusta kuviin pohjoiskorealaisista Hwasong-ohjuksista. .

– Tämä on aikamoinen joukko yhtäläisyyksiä. Ohjus ei todellakaan ole Iskander. On hyvin, hyvin vahvoja syitä olettaa, että kyse on Hwasong 11-ohjuksesta. Itse asiassa ainoa selkeämpi todiste olisi, että työntekijä jättäisi Kim Jong-unin allekirjoittaman kirjeen ohjukseen.

Lewis toteaa viestipalvelussa, että mikäli Pohjois-Korea vie ohjuksia Venäjälle, voi Etelä-Korea myös myydä aseita Ukrainalle. Venäjä rahoittaa nyt käytännössä Pohjois-Korean ohjusohjelmaa, Lewis toteaa. Vaikka Etelä-Korean aseteollisuus on kasvanut viime vuosina, ei maa toistaiseksi ole vienyt aseita puolustustaistelua käyvään Ukrainaan.

Pohjois-Korea aloitti tykistötulen, Etelä-Korea evakuoi saaria

Jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet Pohjois-Korean järjestettyä ammuntoja Etelä-Korealle kuuluvien saarten lähellä.

Korea Heraldin mukaan pohjoiskorealaiset ampuivat noin 200 tykistönammusta mereen maiden merirajalla olevien Yeonpyeongin ja Bakryeongin saarten lähellä. Etelä-Korean asevoimien mukaan tulituksesta ei seurannut vahinkoja. Saarten asukkaille on kuitenkin annettu eteläkorealaismedioiden mukaan evakuointimääräyksiä.

Etelä-Korean asevoimat kertoo tulituksen jatkuneen kahden tunnin ajan. Asevoimien tiedotteen mukaan ammunnat ovat ”rauhaa Korean niemimaalla uhkaava provokaatio”. Etelä-Korean sanoo ”kriisin eskaloimisen” olevan yksin Pohjois-Korean syytä ja vaatii Pjongjangia lopettamaan toimet välittömästi.

– Seuraamme tilannetta ja sen kehittymistä läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa ja ryhdymme toimiin, jotka vastaavat Pohjois-Korean provokaatioihin, lausunnossa sanotaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Yeongpyeong sijaitsee aivan Pohjois- ja Etelä-Korean rajalla. Google

Tapaus muistuttaa vuoden 2010 Yeonpyeongin tykistötaistelusta. Pohjois-Korea reagoi tuolloin Etelä-Korean alueella järjestämään sotaharjoitukseen tulittamalla saarta raketeilla ja tykistöllä. Etelä-Korea vastasi tulitukseen iskuilla Pohjois-Korean tykistön asemia vastaan.

Selkkauksessa kuoli joitakin siviileitä ja sotilaita molemmilta puolilta sekä haavoittui useita kymmeniä ihmisiä. Koreat lähettivät hävittäjiä ilmaan lyhyen taistelun aikana, mutta koneet eivät kohdanneet.

Pohjois-Korean luovuttamat ammukset tappavat hyökkääjän sotilaita

Pohjois-Korean Venäjälle toimittamat tykistöammukset ovat niin heikkolaatuisia, että ne tappavat venäläissotilaita. Asiasta uutisoi Kyiv Post.

Kenraalieversti Mihail Teplinskyin mukaan ongelmasta kärsivät etenkin Dnipron rintaman joukot Hersonin alueen eteläosassa. Kyseiset joukot ovat yrittäneet häätää Dnipron itärannalle linnoittautuneita ukrainalaisjoukkoja.

– Riittämättömän ammustuotannon vuoksi Venäjän miehitysjoukkojen on turvauduttava heikkolaatuisiin pohjoiskorealaisiin tykistö- ja kranaattiammuksiin, Teplinskyi kommentoi.

Joidenkin arvioiden mukaan heikkolaatuisten pohjoiskorealaisten ammusten käyttö etulinjassa kertoo siitä, että Venäjän oma ammustuotanto ei kykene vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Teplinskyin mukaan pohjoiskorealaiset ammukset ovat paikoitellen räjähtäneet tykkien ja kranaatinheittimien piipuissa, repien ne auki. Sen lisäksi että ase on rikkoutunut käyttökelvottomaksi, ovat räjähdykset aiheuttaneet tappioita ja loukkaantumisia tykkimiesten keskuudessa.

Ukrainan asevoimien mukaan Pohjois-Korea on luovuttanut Venäjälle ainakin 122 ja 152 millimetrin tykistöammuksia sekä Grad-raketteja. Yhdysvaltojen sotilastiedustelu arvelee, että Pohjois-Korea on saattanut luovuttaa Venäjälle yli tuhat kontillista aseita ja ammuksia.

Marraskuussa sosiaalisessa mediassa levisikin video, jossa venäläissotilas kiittää pohjoiskorealaisia ystäviä maan lahjoittamista aseista. Sotilaan takana on videolla näkyvissä pinottuja R-122 -raketteja.

Pohjois-Korea lähettänyt Venäjälle yli tuhat konttia ammuksia

Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Julianne Smithin mukaan Yhdysvalloilla on uutta tietoa siitä, että Pohjois-Korea on toimittanut hiljattain lisää aseita Venäjälle käytettäväksi sodassa Ukrainaa vastaan, uutisoi Ukrinform.

Hän lisäsi, että Yhdysvallat oli saanut satelliittikuvia, joista näkyy näiden konttien kuljetus Pohjois-Koreasta Venäjälle rahtialuksilla.

– Tuomitsemme Pohjois-Korean siitä, että se on toimittanut Venäjälle näitä sotavarusteita, joita käytetään hyökkäämään Ukrainan kaupunkeihin ja tappamaan ukrainalaisia siviilejä ja edistämään Venäjän laitonta sotaa, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston koordinaattori John Kirby.

– Tuesta vastineeksi arvioimme, että Pjongjang hakee sotilaallista apua Venäjältä, mukaan lukien hävittäjälentokoneita, maasta-ilmaan-ohjuksia, panssaroituja ajoneuvoja, ballististen ohjusten tuotantolaitteita, muita materiaaleja ja kehittyneitä tekniikoita, hän lisäsi.

Yhdysvallat sanoo seuraavansa edelleen kehitystä ja havaitsee kaikki Pjongjangin yritykset toimittaa aseita Venäjälle.

Ukrainan puolustusvoimien pääesikunnan mukaan Venäjän joukot ovat joutuneet käyttämään Pohjois-Koreasta toimitettuja heikkolaatuisia tykistö- ja kranaatinheitinammuksia omien ammusten vähäisten varastojen vuoksi. Nämä ammukset laukeavat joskus aikaisin venäläisten tykistöjärjestelmien ja kranaatinheittimien putkissa, Ukrainan armeija sanoo.

Varoitus aseviennistä – kenelle Pohjois-Korea myy ydinteknologiaa?

Arvostettu brittiläinen turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä ajatushautomo RUSI kehottaa kiinnittämään huomiota Pohjois-Korean toimiin nykyisessä maailmantilanteessa. Pahimmassa tapauksessa kommunistinen diktatuuri voi myydä esimerkiksi ydinteknologiaa eteenpäin, ajatushautomosta varoitetaan. RUSI on julkaissut aiheesta hiljattain raportin.

– Kuinka todennäköistä on, että Pohjois-Korea myy ohjus- ja ydinteknologiaansa eteenpäin? Mitä teknologiaa on myynnissä ja kenelle, ajatuspaja kysyy julkaisussaan X- viestipalvelussa.

Maailman eristäytyneimpiin maihin kuuluva Pohjois- Korea on jo vuosia uhmannut YK:n pakotteita ohjus- ja ydinkokeillaan. YK:n turvallisuusneuvosto on muun muassa asettanut päätöslauselman 1718, jolla on vaadittu sekä ohjus- että ydinkokeiden lopettamista.

Nyt geopoliittinen asetelma on muuttunut esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Asiantuntijat ovat arvioineet uuden tilanteen luovan uusia mahdollisuuksia Pohjois-Korealle teknologian ja aseiden myynnin osalta. Ruotsin ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Benjamin Katzeff Silberstein kuvaili syyskuussa Pohjois-Korean aseteollisuutta ”varsin laajaksi”.

Uhkana on asiantuntijoiden mukaan se, että teknologian yhä laajempi myynti vaarantaa YK:n turvallisuusneuvoston pakotejärjestelmän. Pohjois-Korean toiminta uhkaa johtaa dominoefektiin, jossa yhä useampi taho ryhtyy vastustamaan kansainvälisiä säädöksiä ja pakotteita.

RUSI:n tutkimusartikkelin mukaan Pohjois-Korea  ylläpitää todennäköisesti kytköksiä ainakin Iranin ja Syyrian kanssa. Pohjois-Korean ydinteknologian leviämistä tulisi ennaltaehkäistä hyvissä ajoin, asiantuntijat kehottavat. Venäjän hyökkäyssodan myötä kommentaattorit ovat viitanneet ”uuteen pahan akseliin”, johon kuuluvat Pohjois-Korean ja Iranin lisäksi myös Venäjä ja Kiina.

Syyskuussa 2023 Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un matkusti Venäjälle tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.Yhtenä tapaamisen aiheena uskotaan olleen ydinteknologia.

Näin useasti Kim Jong-un on itkenyt julkisesti

Yleensä diktaattorit tai edes demokraattisten maiden johtajat eivät vuodata kyyneleitään julkisuudessa, mutta Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on Business Insiderin mukaan poikkeuksellisen itkuinen johtaja.

Viimeksi Kim Jong-unille tuli itku televisioidun puheensa aikana. Siinä hän pyysi kyyneleitään pyyhkien naisia hankkimaan lisää lapsia. Verkkouutiset kertoi itkuisesta diktaattorista tässä jutussa.

– Naisten on autettava vahvistamaan kansallista voimaamme, Kim totesi.

– Jos äiti ei ole kommunisti, ei hän voi kasvattaa poikiaan ja tyttäriään kommunisteiksi ja muuntaa koko perhettään vallankumouksellisiksi, hän jatkoi.

Pohjois-Korean diktaattori vuodatti kyyneleitään myös vuonna 2020 sotilasparaatissa pitämässään puheessaan. Hän pyyhki kyyneleitään ja pyysi anteeksi epäonnistumistaan koronapandemian hoidossa.

Pohjois-Koreassa levisi lisäksi vuonna 2018 video, jossa diktaattori itki maansa kauhean taloudellisen tilanteen takia.

Ensimmäisen kerran itkuinen Kim Jong-un nähtiin hänen isänsä Kim Jong-ilin hautajaisissa.

”Hänen ainoa rikoksensa oli syntyä Pohjois-Koreaan” – Kiina alkoi palauttaa ihmisiä diktatuuriin

Kiina on alkanut karkottaa paenneita pohjoiskorealaisia takaisin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea on luopunut koronapandemian aikaisesta täydellisestä rajasulusta. Lokakuussa raskaasti vartioituihin busseihin lastattiin The Telegraph -lehden mukaan paluumatkalle jopa 600 ihmistä.

Englannissa nykyään asuva Kim Kyu-li, 46, sai lokakuussa hätääntyneen avunpyynnön nuoremmalta siskoltaan Kim Cheol-okilta, 40, kiinalaisesta vankilasta. Sisko oli kahden tunnin päässä kotiuttamisestaan entiseen kotimaahansa, joka merkitsi eroa hänen Kiinassa asuvasta perheestään sekä päätymistä Pohjois-Korean raakaan vankilajärjestelmään.

Kyu-Ii oli uutisista suunniltaan, mutta ei kyennyt Lontoosta käsin tekemään mitään. Nyt hän kampanjoi siskonsa vapauttamiseksi ja on vedonnut muun muassa YK:hon.

– Siskoni ainoa rikos oli syntyä Pohjois-Koreaan, hän toteaa.

Siskokset onnistuivat pakenemaan eri kerroilla 1990-luvulla nälänhädän riivaamasta diktatuurista äitinsä kuoltua. Kyu-Ii päätyi Britanniaan ja Cheol-ok asui paperittomana Kiinassa 25 vuotta. Hän jäi kiinni yritettyään lähteä Kiinasta Thaimaan kautta tapaamaan sisartaan Lontooseen.

Soulissa toimivan ihmisoikeusjärjestö TJWG:n mukaan pakkopalautettuja kuulustellaan Pohjois-Koreassa kolmessa pidätyskeskuksessa, jonka jälkeen heidät siirretään kotiseudulleen ja luovutetaan turvallisuusviranomaisille. Heitä uhkaavat kidutus, teloitus, pakkoabortit ja päätyminen vankileireille, sillä Pohjois-Koreassa loikkarit ovat maanpettureita, joita rangaistaan ankarasti.

Etelä-Korea on protestoinut Kiinan päätöstä karkottaa ihmisiä diktatuurivaltioon. Suurin osa palautetuista on naisia.

TJWG:n mukaan Kiinan vankiloissa on jopa 1100 pohjoiskorealaista, jotka ovat vaarassa joutua luovutetuiksi entiseen kotimaahansa koska tahansa. Järjestön lakiasiantuntija vaatii Yhdysvaltoja ja Britanniaa tuomitsemaan pakkopalautukset ja ryhtymään toimiin.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiinassa ei ole ”loikkareita Pohjois-Koreasta”, vaan laittomasti taloudellisin syin tulleita siirtolaisia, joiden asia tullaan käsittelemään lainmukaisin perustein.

– Veljeni kuoli pohjoiskorealaisessa vankilasta. Kukaan ei tiedä mihin hänet on haudattu, sanoo Kim Kyu-li, joka pelkää siskonsa hengen puolesta.

– Vankilat siellä ovat epäinhimillisiä. Ei ole väliä oletko sairas, väsynyt vai nälkäinen, heidän mielestään olet eläin.

Pohjois-Korean diktaattorin itkuinen vetoomus: Hankkikaa lisää lapsia

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un pyysi perjantaina järjestetyssä kansallisessa äitikonferenssissa itkuisesti maan äitejä hankkimaan lisää lapsia. Asiasta uutisoi ITV.

Kim kuvattiin pyyhkimässä kyyneleitään nenäliinalla samalla, kun hän totesi naisten velvollisuuden olevan pysäyttää maan laskeva syntyvyys.

– Naisten on autettava vahvistamaan kansallista voimaamme, Kim totesi.

Kim painotti myös puheessaan, että kaikkien Pohjois-Korean äitien tehtävä on täyttää velvollisuutensa yhteiskunnalle, jotta lähitulevaisuudessa toteutuva sosialistinen ideaaliyhteiskunta toteutuisi.

– Jos äiti ei ole kommunisti, ei hän voi kasvattaa poikiaan ja tyttäriään kommunisteiksi ja muuntaa koko perhettään vallankumouksellisiksi, Kim linjasi.

Konferenssiin osallistuneet perinteisiin korealaisiin asuihin pukeutuneet naiset itkivät myös vuolaasti Kimin puheen aikana. Pohjois-Korean yleisradioyhtiö KCNA:n mukaan äitien kyynelehtiminen johtui ”suurenmoisesta kiitollisuudesta Kim Jong-unille”.

Nyt järjestetty äitikonferenssi on ensimmäinen, joka maassa on pidetty 11 vuoteen. Konferenssin järjestämisen takana on arveltu olevan tavoite nostaa maan syntyvyyttä.

Pohjois-Korean syntyvyyden uskotaan laskeneen jyrkästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tarkkoja tilastoja maan syntyvyydestä ei kuitenkaan ole.

Vuonna 2022 syntyvyyden arveltiin olevan 1,79, kun taas Etelä-Koreassa luku on pudonnut 0,78:aan. Riittävää työvoimaa pidetään elintärkeänä tiukkojen pakotteiden kohteena olevalle erakkovaltiolle.

Pohjois-Korean vaaleissa iso yllätys: Kim Jong-unin puolue ei saanut 100 prosenttia äänistä

Pohjois-Koreassa on koettu The Timesin mukaan poliittinen maanjäristys, koska diktaattori Kim Jong-unin johtama Korean työväenpuolue ei saanut sataa prosenttia äänistä. Näin ei ole käynyt sitten vuoden 1950.

Pohjois-Koreassa pidettiin viikonloppuna kunta- ja aluevaalit. Niissä äänestäjä pudottaa työväenpuolueen ehdokkaita tukevan lipun vihreään laatikkoon. Puolueen listaa vastustava ääni pudotetaan punaiseen laatikkoon. Vaalisalaisuutta ei ole.

Punaiseen laatikkoon ei tavallisesti ole pudonnut yhtäkään äänestyslippua, mutta näissä vaaleissa kävi toisin. Asia myös tunnustettiin valtion uutistoimiston taholta.

– Äänestykseen osallistuneista äänestäjistä 99,91 prosenttia äänesti maakuntien edustajaehdokkaiden puolesta ja 0,09 prosenttia äänesti heitä vastaan, uutisoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Koreassa vaalit eivät ole demokraattiset ja rehelliset. Asiantuntijoiden mukaan ennenkuulumatonta on kuitenkin se, että valtio tunnustaa minkäänlaisen erimielisyyden maan sisällä ja työväenpuolueen vastustamisen.

– He yrittävät osoittaa, että erimielisyys on siedettävää, ja että tämä on enemmänkin autoritaarinen kuin totalitaarinen valtio, pohtii Soulin yliopiston Pohjois-Korean historiaan keskittynyt tutkija Fjodor Tertitskin The Timesille.

Venäläisiä lentoyhtiöitä kutsuttiin aloittamaan säännölliset lennot Pohjois-Koreaan

Venäläisille lentoyhtiöille esitettiin kutsu käynnistää säännölliset lennot Pohjois-Koreaan, kertoo The Moscow Times viitaten Kommersantiin.

Venäjän federaation ilmaliikennevirasto Rosaviatsija pyysi Aeroflotia ja Auroraa arvioimaan valmiuttaan käynnistää lennot Pjongjangiin.

Rosaviatsijan valtuuskunta vieraili kollegoidensa luona Pohjois-Koreassa viime viikolla keskustelemassa maiden välisen lentoliikenteen laajentamisesta.

Tällä hetkellä ainoa suora kaupallinen lentoyhteys maiden välillä on pohjoiskorealaisen Air Koryon lento, joka yhdistää Vladivostokin ja Pjongjangin kahdesti viikossa.

Aurora vahvisti Kommersantille ”teoreettisen valmiutensa” lentää Pohjois-Koreaan.

Lisääntyvien maailmanlaajuisten pakotteiden alainen Venäjä on pyrkinyt syventämään suhteitaan Pohjois-Koreaan, jonka kerrotaan toimittaneen Venäjälle jopa miljoona tykinammusta käytettäväksi Ukrainan rintamalla.

Säännölliset lennot Venäjältä helpottaisivat venäläisten delegaatioiden lähettämistä Moskovasta Pjongjangiin ja päinvastoin.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)