Verkkouutiset

Pohjois-Korea

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putin kirjoitti Pohjois-Korean valtion lehteen – ”Paluu stalinismiin”

Arvostettu Venäjä-asiantuntija, professori Sergei Radtshenko äimistelee Pohjois-Korean valtion virallisessa lehdessä Rodong Sinmunissa julkaistua Venäjän diktaattori Vladimir Putinin kirjoitusta. Radtshenko kutsuu tekstiä ”todelliseksi paluuksi stalinismin aikaan”.

– Loistokas lisä ”mitä hel***tiä”-lukulistalle, professori jatkaa X-palvelussa.

Diktaattori Kim Jong-unin johtaman erakkovaltion propagandaäänitorvessa julkaistu teksti löytyy kokonaisuudessaan Kremlin sivuilta tämän linkin takaa.

Vladimir Putinin valtiovierailun alla julkaistussa kirjoituksessa korostetaan ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän vuosikymmenten”ystävyyttä ja hyviä naapurussuhteita” Pohjois-Korean kanssa. Kim Jong-unia Putin kutsuu luonnolisesti ”toveriksi”.

Tekstissä kuvaillaan, kuinka maat kehittävät nyt monipolvista kumppanuutta.

– Arvostamme suuresti Pohjois-Korean vahvaa tukea Venäjän erikoissotilasoperaatiolle [Moskovan nimitys sen hyökkäyssodalle] Ukrainassa, sen meille tärkeissä kansainvälisissä kysymyksissä osoittamaa solidaarisuutta sekä sen valmiutta puolustaa yhteisiä prioriteetteja ja näkemyksiä YK:ssa, Putinin nimissä muun muassa kirjoitetaan.

Tekstissä toistetaan tuttuja ja täysin tuulesta temmattuja väitteitä lännen masinoimasta vallankumouksesta Ukrainassa sekä Kiovaa Venäjän propagandan mukaan hallitsevista uusnatseista.

Pohjoiskorealaisten taas todetaan taistelevan sankarillisesti vapaudestaan Yhdysvaltain kiristyksen ja painostuksen alla.

Professori Sergei Radtshenko toteaa, että hänen mielestään tekstissä hulluinta on, miten Kremlin stalinistinen retoriikka jatkuu ainakin toistaiseksi samalla kun Venäjällä eletään yhä suhteellisen epäpoliittisessa kulutusyhteiskunnassa, jossa tällaisesta ei piitata pätkääkään.

– Venäjä ei ole vielä Pohjois-Korea, Radtshenko muistuttaa.

– Tämän retoriikan ja todellisuuden välisen surrealistisen railon on pakko kaventua jossain vaiheessa, en usko tämän yksinkertaisesti olevan kestävää. Ei voi esittää Pohjois-Koreaa ja olla muuttumatta Pohjois-Koreaksi, hän jatkaa.

Yli 200 kilon täsmäpommeja kohteeseen – USA:n B-1B-kone harjoituksessa Koreassa

Yhdysvaltain strategiset B-1B-pommikoneet osallistuivat keskiviikkona ensimmäisiin ilmasta maahan -ammuntoihin seitsemään vuoteen.

Etelä-Korean F-15K-hävittäjät pudottivat yli 200 kilogramman JDAM-täsmäpommeja eri kohteisiin yhdessä B-1B:n kanssa.

Harjoitukseen osallistui lisäksi eteläkorealaisia F-35A- ja KF-16-hävittäjäkoneita, Yhdysvaltain hävittäjiä ja ilmatankkauskoneita.

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraaliluutnantti David Iversonin mukaan toiminnalla osoitettiin maiden ilmavoimien kyky iskeä useisiin kohteisiin konfliktiympäristössä.

– Etelä-Korean ja Yhdysvaltain ylivoima ilmassa tuo merkittävän ja asymmetrisen etulyöntiaseman, johon vastustajamme eivät pysty vastaamaan, Iverson toteaa tiedotteessa.

Pitkän kantaman B-1B-pommikoneet pystyvät kuljettamaan enemmän pommeja tai täsmäaseita kuin mikään muu Yhdysvaltain konetyyppi.

– Korean niemimaan vakaus on tärkeä prioriteetti Yhdysvalloille. Tämänkaltaiset harjoitukset osoittavat raudanlujan sitoutumisemme liittouman puolustamiseen ja alueellisen vakauden ylläpitoon, kenraaliluutnantti sanoo.

Jännitteet Korean niemimaalla ovat lisääntyneet viime aikoina Pohjois-Korean aggressiiviseksi muuttuneen retoriikan ja toiminnan vuoksi. Diktaattori julisti tammikuussa Etelä-Korean päävihollisekseen ja kehotti omaa maataan varautumaan sotaan. Osa tutkijoista pitää konfliktin uhkaa todellisena.

Pohjois-Korea on lähettänyt viimeisen viikon aikana satoja ”roskapalloja” rajan yli etelään. Maan perustelee toimintaa sillä, että Etelä-Korea on lähettänyt vuosikausien ajan lentolehtisiä rajan yli.

Likainen temppu: Pohjois-Korea lähetti ilmateitse tonneittain roskaa naapuriin

Pohjois-Korea on lähettänyt arviolta 15 000 kiloa jätettä Etelä-Korean puolelle kaasupalloilla. Pohjois-Korea on kutsunut sitä vastatoimeksi Etelä-Korean heidän puolelleen lentoteitse jaetuille lentolehtisille.

Asiasta kertoo esimerkiksi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

– Eteläkorealaiset ovat nyt saaneet kokea, miten likaiselta tällainen tuntuu, sanoi Pohjois-Korean varapuolustusministeri Kim Kang Il ilmoittaessaan, että diktatuuri lopettaa roskien lähettämisen ainakin toistaiseksi.

Viimeisin jätepalloerä on lähetetty Etelä-Koreaan lauantai-iltana. Etelä-Korean viranomaisten mukaan saastalähetys ei sisältänyt vaarallisia aineita, mutta eteläkorealaiset ovat dokumentoineet aiemmin viime viikolla saapuneista palloista ainakin käytettyä vessapaperia sekä tupakantumppeja.

Yhteensä tätä ilmasaastetta on lähetetty Etelä-Korean mukaan ainakin 150 pallon verran. Palloja on löytynyt pääkaupunki Soulista ja jopa Gyeongsangin maakunnasta, joka sijaitsee käytännössä Korean niemimaan eteläisimmässä kärjessä yli 300 kilometrin etäisyydellä Pohjois-Korean rajalta.

Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Chang Ho-jin uhkasi Pohjois-Koreaa ”sietämättömillä vastatoimilla”, joiden yksityiskohtiin palataan lähipäivinä. Etelä-Korean presidentin kanslian edustajan mukaan Etelä-Korean hallitus ei esimerkiksi ole sulkenut pois mahdollisuutta ottaa uudelleen käyttöön kaiuttimia, joilla se soittaa musiikkia tai propagandaa maiden välisellä rajalla olevan demilitarisoidun vyöhykkeen ylitse Pohjois-Koreaan. Nämä kaiuttimet ovat viimeksi olleet käytössä vuonna 2018, mutta Etelä-Korea lopetti, kun maat solmivat sotilasyhteistyösopimuksen.

Maanantaina Etelä-Korea ilmoitti irtisanovansa sopimuksen Pohjois-Korean pallotempauksen takia. Korean niemimaa jaettiin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeisiin toisen maailmansodan päätteeksi, ja etelän ja pohjoisen välille puhkesi sota vuonna 1950. Se päättyi aselepoon vuonna 1953, mutta rauhaa Pohjois-Korea ja Etelä-Korea eivät ole solmineet vieläkään.

Korea Herald-lehden mukaan Etelä-Korean puolustusministeri Shin Won-sik on sanonut, että roskien lähettäminen rikkoo valtioiden välistä aseleposopimusta. Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong on kutsunut palloja ”vilpittömäksi lahjaksi”.

Pallojen lähettelyn lisäksi Pohjois-Korea on häirinnyt GPS-paikannusta maiden välisen rajan tuntumassa päivittäin jo noin viikon.

 

Pohjois-Korea jatkaa roskapallojen lähettämistä etelään – ”Kansainvälisen oikeuden vastaista”

Pohjois-Korea on jatkanut roskilla ja ulosteella täytettyjen ilmapallojen lähettämistä rajan yli Etelä-Koreaan, kertoo BBC.

Aiemmin kuluneella viikolla Kim Jong-Unin johtama valtio lähetti ainakin 200 roskapalloa etelään. Pallojen arvellaan olevan kosto eteläkorealaisten aktivistien pohjoiseen lähettämistä propagandalehtisistä.

Ensimmäisen 200 pallon jälkeen Pohjois-Korea on ryhtynyt lähettämään etelään lisää palloja.

Pohjois-Korean varapuolustusministerin Kim Kang-Ilin mukaan pallojen on tarkoitus opettaa eteläkorealaisille, miten vaikeaa roskien ja jätepaperin hävittäminen on. Etelä-Korean puolustusministerin Shin Won-sik on kutsunut Pohjois-Korean toimintaa ”käsittämättömän pikkusieluiseksi ja ala-arvoiseksi”.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien perusteella suurten valkoisten ilmapallojen päihin on sidottu läpinäkyviä muovipusseja. Pussien sisällä on ollut ainakin vessapaperia, multaa ja paristoja. Silminnäkijähavaintojen mukaan joissakin pusseissa on ollut myös ulostetta. Arvio on perustunut tummaan väriin ja pahaan hajuun.

Etelä-Korean viranomaiset ovat kehoittaneet ihmisiä välttämään palloja ja ilmoittamaan niistä viranomaisille. Asevoimien mukaan Pohjois-Korean toiminta on selvästi kansainvälisen oikeuden vastaista.

– Tämä uhkaa vakavasti kansamme turvallisuutta. Pohjois-Korea on täysin vastuussa seurauksista, ja kehotamme Pohjois-Koreaa jyrkästi lopettamaan tämän epäinhimillisen ja karkean toiminnan, asevoimien tiedotteessa todettiin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korea reagoi etelästä lähetettyihin lentolehtisiin lähettämällä etelään jätettä. Vuonna 2016 Pohjois-Koreasta lähetettiin etelään ilmapalloilla roskia, vessapaperia ja tupakantumppeja sisältäneitä pusseja.

”Uhka turvallisuudelle” – Pohjois-Korea lähetti rajan yli satoja ”roskapalloja”

Pohjois-Korea on lähettänyt yli  250 roskilla lastattua ilmapalloa Etelä-Korean puolelle.

Ensimmäisten pallojen havaittiin ylittävän maiden välinen raja tiistain vastaisena yönä.

Asiasta kertoo Washington Post.

Etelä-Korean puolustusvoimien pääesikunta on varoittanut maan kansalaisia koskemasta pallojen jäänteisiin.

– Nämä Pohjois-Korean toimet loukkaavat selkeästi kansainvälistä oikeutta ja ovat uhka kansalaisten turvallisuudelle, Etelä-Korean asevoimien pääesikunta tiedottaa.

Pallojen kyydissä kerrotaan olleen roskien lisäksi muutakin jätettä. Palloja kerrotaan löytyneen maan eteläisistä osista saakka.

Etelä-Koreassa toimivat aktivistit ovat aiemmin lähettäneet lentolehtisiä Pohjois-Korean puolelle pallojen avulla.

 

USA pelkää Pohjois-Korean suunnittelevan sotilastoimia

Yhdysvallat pelkää Pohjois-Korean ryhtyvän sotilaallisiin toimiin Yhdysvaltojen marraskuussa järjestettävien presidentinvaalien alla, uutisoi NBC. Tv-kanavan haastattelemien virkamieslähteiden mukaan Pohjois-Korea saattaa ainakin pyrkiä jännitteiden lisäämiseen niemimaalla, ja pahimmassa tapauksessa jopa ryhtyä Venäjän yllyttämänä sotilastoimiin.

Pohjois-Korean ja Venäjän tavoitteena on lähteiden mukaan epävarmuuden lisääminen ennen Yhdysvaltojen vaaleja.

– Meillä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Pohjois-Korea tule tänä vuonna käyttäytymään provokatiivisesti. Kyse on vain siitä, miten eskaloivaa toiminta tulee olemaan, tiedustelulähde kertoo.

Yhdysvallat on jo jonkin aikaa varautunut Pohjois-Korean uuteen ydinkokeeseen, NBC kertoo. Viimeksi diktatuuri suoritti ydinkokeen syyskuussa 2017.

Erityistä huolta yhdysvaltalaisissa herättää Pohjois-Korean ja Venäjän tiivistynyt yhteistyö. Tiedustelulähteet uskovat Venäjän toimittavan Pohjois-Korealla teknologiaa muun muassa ydinsukellusveneisiin, ja venäläisten pelätään voivan auttaa pohjoiskorealaisia ydinaseella varustetun sukellusveneen käyttöön ottamisessa.

Vaikka Pohjois-Korea ja Venäjä saattavat yhdysvaltalaisten pahimmissa skenaarioissa valmistella levottomuuksia vaalien alle, toppuuttelee ainakin yksi NBC:n haastattelema lähde eskalaation riskiä. Kiina tuskin sallii levottomuuksia lähialueelleen, lähde toteaa.

Yhdysvallat varautuu kuitenkin Pohjois-Korean mahdollisiin ydinkokeeseen sekä provokaatioihin Koreoiden demilitarisoidulla rajavyöhykkeellä.

– Tulemme olemaan valmiita ja varautuneita, hallinnosta kerrotaan.

”Hän haluaa yhteenottoa” – Tämä alue on Pohjois-Korean diktaattorin tähtäimessä

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on kiristänyt viimeisen vuoden aikana retoriikkaansa etelänaapuriaan kohtaan.

Diktaattori julisti tammikuussa Etelä-Korean päävihollisekseen ja kehotti omaa maataan varautumaan sotaan. Vuonna 2022 Kim Jong-un seurasi viiden vuoden tauon jälkeen mannertenvälisen ohjuksen koelaukaisua. Ohjuskokeita on tehty tämän jälkeen kahdeksan kappaletta.

Osa tutkijoista pitää sodan uhkaa todellisena. Kim Jong-un on erityisen närkästynyt Etelä- ja Pohjois-Korean länsiosia jakavaan merelliseen rajalinjaan ja haluaisi työntää sitä kohti etelää. Kiistellyllä alueella sijaitsevat saaret voivat joutua uuden konfliktin ensimmäisiin taisteluihin. Pohjois-Korean joukot tulittivat saaria tykistöllä jo vuonna 2010.

– Vaikuttaa siltä, että hän haluaa yhteenoton syystä tai toisesta. Hän haluaa, että näin tapahtuu, ja hän varautuu siihen, tutkija Robert Carlin sanoo Deutsche Wellelle.

Kim Jong-unin puheessa Etelä-Korean ei katsottu enää kuuluvan ”korealaisten perinteiseen ytimeen”, mikä tekee maasta kohteen. Valtionmediassa on viime aikoina esitelty diktaattorin vierailuja aseteollisuuden kohteisiin ja karttojen täyttämään sotilasjohdon saliin, jossa oli valtava pienoismalli Etelä-Korean pääkaupunki Soulista.

Jännitteet ovat lisääntyneet myös maita erottavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä, johon sotatila jäädytettiin 70 vuotta sitten. Osa tutkijoista uskoo Kim Jong-unin katsovan kansainvälisen tilanteen olevan hänen kannaltaan aiempaa edullisempi.

Lännen ja autoritaaristen valtioiden blokkirajat ovat vahvistuneet, mikä on mahdollistanut suhteiden tiivistämisen Venäjään ja Kiinaan. Mahdollisessa sodassa Pohjois-Korea voisi olettaa ainakin passiivista tukea pohjoisilta naapureiltaan.

– Tämä voi olla pitkän aikavälin suunnitelma. Kim Jong-un valmistelee omaa kansaansa ja kerää tarvitsemaansa sotakalustoa. Samalla hän vakuuttaa liittolaisensa siitä, että heidän on pakko tukea häntä. En tiedä, missä hän näkee itsensä tässä kaikessa eli kuinka lähellä hän todella on liipaisimen vetämisestä, Robert Carlin toteaa.

Lähes puolet Venäjän laukaisemista Pohjois-Korean ohjuksista räjähti ilmassa

Näin väittää Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto, Ukrinform raportoi.

– Noin puolet Pohjois-Korean ohjuksista menettivät ohjelmoidut lentoratansa ja räjähtivät ilmassa. Tällaisissa tapauksissa roskia ei saatu takaisin, virasto sanoi.

Ukrainan syyttäjät ovat jo tutkineet 21 jäänteet lähes 50 pohjoiskorealaisesta ballistisesta ohjuksesta, jotka Venäjä laukaisi joulukuun lopun ja helmikuun lopun välillä.

Näiden jätteet löydettiin Kiovasta ja eri puolilta Kiovan aluetta. Muita kappaleita löydettiin Harkovan, Poltavan, Donetskin ja Kirovohradin alueilta.

Yhteensä 24 ihmistä kuoli ja 115 loukkaantui Venäjän iskuissa Pohjois-Korean ohjuksilla, joita ammuttiin ensimmäisen kerran 30. joulukuuta 2023. Useat asuinrakennukset ja teollisuustilat kärsivät vaurioita.

Valtakunnansyyttäjä lisäsi, että viimeinen dokumentoitu pohjoiskorealaisen KN-23 (Hwasong-11) ohjuksen käyttö Venäjällä oli helmikuun 27. päivänä.

Valtakunnansyyttäjä totesi, että viranomaisten havaitsemien laukaisujen kokonaismäärä on linjassa tiedustelutietojen kanssa, joiden mukaan Pohjois-Korea toimitti Venäjälle lähes 50 ballistista ohjusta.

Valtakunnansyyttäjä lisäsi, että parhaillaan tutkitaan, lähettikö Pjongjang Venäjälle ohjaajiaan tarkkailemaan ballististen ohjustensa laukaisuja.

Kreml käy sotaa pohjoiskorealaisilla aseilla

Pohjois-korealaisissa ohjuksissa on oletettua kehittyneempää teknologiaa, uutisoi BBC.

Conflict Armament Research- tutkimuskeskus onnistui jäljittämään Ukrainaan viime tammikuussa ammutun ohjuksen alkuperän Pohjois-Koreaan. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on sittemmin ampunut maahan kymmeniä Pohjois-Koreassa valmistettuja ohjuksia, jotka ovat tappaneet ainakin 24 ihmistä.

Ohjuksessa käytetyn teknologian korkea taso yllätti kuitenkin tutkijat pahanpäiväisesti. Suurin osa ammuksen elektronisista komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa ja Euroopassa viimeisen muutaman vuoden aikana. Laitteen käyttämä mikrosiru oli tutkijoiden mukaan valmistettu Yhdysvalloissa vuoden 2023 maaliskuussa.

– Kaikista yllättävintä oli, että lähes kaksi vuosikymmentä jatkuneista pakotteista huolimatta Pohjois-Korea pääsee silti käsiksi materiaaliin, jota se tarvitsee omaan asetuotantoonsa, ja vielä ällistyttävällä nopeudella, sanoo Damien Spleeters, tutkimuskeskuksen varajohtaja.

Britannialaisen Royal United Services Institute- ajatushautomon asiantuntija Joseph Byrne oli asiasta yhtä yllättynyt.

– En olisi ikinä uskonut, että näkisin Euroopassa tapettavan ihmisiä pohjois-korealaisilla ballistisilla ohjuksilla, Byrne sanoo.

Byrnen mukaan ulkomailla asuvat pohjois-korealaiset ostavat komponentteja muihin Aasian maihin perustettujen peiteyhtiöiden kautta. Sitten osat lähetetään määränpäähänsä pääasiassa Pohjois-Korean Kiinan vastaisen rajan kautta.

Ajatushautomon tutkijat ovat jäljittäneet Pohjois-Korean asevientiä maan johtajan Kim Jong Unin tavattua Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime syyskuussa. Tutkijat arvioivat, että Pohjois-Koreasta on viety Venäjälle tähän mennessä jopa 7000 konttia tykistöammuksia ja raketteja. Tutkijoiden havaintoja tukevat myös Yhdysvaltojen, Britannian sekä Etelä-Korean tiedustelupalveluiden tiedot.

– Nämä ammukset ja raketit ovat tällä hetkellä maailman halutuimpien tuotteiden joukossa, ja mahdollistavat Venäjälle ukrainalaisten kaupunkien tulittamisen samalla, kun Yhdysvallat ja Eurooppa pohtivat, millä aseistuksella tukisivat Ukrainaa, Byrne sanoo.

Pohjois-Korealaisten ohjusten toinen etu on Middleburyn kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Jeffrey Lewisin mukaan niiden halpa hinta. Asiantuntijan mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi vastustajan ilmapuolustuksen kovakätisen tulittamisen.

Pohjois-Korea toimittanut Venäjälle 11000 konttia ammuksia ja aseistusta

– Pohjois-Korea on viime vuoden lopusta lähtien lähettänyt Venäjälle lähes 11 000 konttia ampumatarvikkeita sekä ballististen ohjusten laukaisulaitteita ja kymmeniä tällaisia ohjuksia. Venäjä on toistuvasti käyttänyt näitä aseita iskeäkseen Ukrainan infrastruktuuriin, sanoi Yhdysvaltain Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustuston vt. varajohtaja Tracey Newell Euromaidanpressin mukaan.

Ukraina on useaan otteeseen löytänyt pohjoiskorealaisten ohjusten sirpaleita kaupungeistaan.

Diplomaatin mukaan Pjongjang puolestaan aikoo vastaanottaa hävittäjiä, maasta-ilmaan-ohjuksia, panssaroituja ajoneuvoja, sekä teknologiaa ballististen ohjusten tuotantoon ja muita kehittyneitä teknologioita.

– On selvää, että Venäjä ja Pohjois-Korea rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia osallistumalla näihin toimituksiin, hän sanoi.

Newell huomautti niin ikään, että myös Iran toimittaa Venäjälle lennokkeja sekä ilmasta maahan -ohjuksia ja tykistöammuksia.

– Näiden iranilaisten toimitusten ansiosta Venäjä voi jatkaa Ukrainan kaupunkien ja siviili-infrastruktuurin pommittamista.

– Yhdysvallat on varoittanut, että Venäjä neuvottelee Iranin kanssa lyhyen kantaman ballististen ohjusten ostamisesta käytettäväksi Ukrainaa vastaan, ja nämä neuvottelut etenevät aktiivisesti, hän kertoi.

Diplomaatti lisäsi, että Venäjä ja Iran ovat syventämässä siteitään myös muilla aloilla, erityisesti öljy- ja kaasu- sekä pankkisektorilla, ja tällainen yhteistyö heikentää lännen pyrkimyksiä lopettaa Venäjän sota Ukrainaa vastaan.

”Ukrainan sota on ollut Pohjois-Korealle kultakaivos”

Pohjois-Korean ja Venäjän väliset suhteet ovat tiivistyneet Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, kertoo FT.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un on viimeisen vuoden aikana huolestuttanut monia ilmoittaessaan, ettei maa enää tavoittelisi rauhanomaista yhdistymistä Etelä-Korean kanssa. Samalla maan armeijalle on asetettu kunnianhimoinen tehtävä: Seuraavan 10 vuoden aikana maan jokaiseen 200 piirikuntaan on rakennettava tehdas.

– Alueellinen taloustilanne on surkea, Kim kommentoi syytä uudelle projektille.

Kimin poikkeuksellinen halukkuus asettaa konkreettinen tavoite heijastaa asiantuntijoiden mukaan hänen kasvanutta itsevarmuuttaan, jota Ukrainan sota ja sen myötä tiivistynyt suhde Venäjän kanssa on tuonut.

Viime kuussa Venäjä käytti YK:ssa veto-oikeuttaan rampauttaakseen Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita valvovan elimen. Viime kuussa taas paljastui, että pohjoiskorealaiset tankkerialukset hakevat Venäjältä kymmenientuhansien tynnyrien edestä öljyä ja öljytuotteita vastineena ammuksista, joita Pohjois-Korea toimittaa Venäjälle.

Viime kuukausina Pohjois-Koreaan on matkannut myös yhä enemmän venäläisiä turistiryhmiä, ja helmikuussa Pohjois-Korean Venäjän suurlähettiläs totesi, että maiden välille on suunnitteilla raide-, lautta- ja tieyhteyksiä.

– Ukrainan sota on ollut Pohjois-Korealle kultakaivos, tiivistää eteläkorealaisen Sejong-instituutin tutkija Peter Ward.

Etelä-Korean puolustusministeri Shin Won-sik jakaa näkemyksen.

– Pohjois-Korean taloudellinen tilanne on parantunut merkittävästi venäläisten ruoka-, raaka-aine- ja öljytoimitusten myötä, Shin kommentoi.

Kehityksestä huolimatta Pohjois-Korean talouden ei silti voida sanoa olevan koreassa kunnossa.

Arvioiden mukaan maan bruttokansantuote on vain 1 123 dollaria – kolmaskymmenesosa etelänaapurinsa tasosta. Talous perustuu hiilen, betonin ja muovituotteiden tuotantoon ja on vahvasti riippuvainen Kiinasta tuodusta ruoasta, polttoaineesta ja lannoitteista. Lisäksi erilaiset rikolliset operaatiot kuten kryptovaluuttahuijaukset tuovat rahaa Pjongjangin rahaholveihin.

Kimin tehdassuunnitelmien takana voi olla myös huoli liiallisesta Kiina-riippuvuudesta. Tähän asti maakuntien on odotettu pärjäävän omin avuin, kun valtion resurssit on kohdistettu Pjongjangiin. Nyt maakunnat halutaan irti Kiinasta tuoduista hyödykkeistä.

Stimson Center -ajatuspajan tutkijan Rachel Minyoungin mukaan suunnitelma on linjassa myös Kimin halujen kanssa valmistaa maata tulevaan konfliktiin.

– Jos Pohjois-Korea saa vahvistettua maakuntien taloustilannetta omavaraisemmaksi, se vapauttaa keskushallinnolta resursseja oikeisiin prioriteetteihin, kuten sotilaallisen valmiuden vahvistamiseen ja Pjongjangin eliittien palveluun, Minyoung toteaa.

Minyoungin mukaan suunnitelman on myös tarkoitus vakuuttaa pohjoiskorealaiset siitä, että Kim välittää heistä. On tärkeää, että väestö olisi uskollinen ja motivoitunut mahdollisessa konfliktissa.

Kim uskoo myös, että hän pystyy hyötymään kilpailuttamalla Venäjää ja Kiinaa toisiaan vastaan, aivan kuten kylmän sodan aikana.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, onnistuuko Kimin kunnianhimoinen tehdassuunnitelma. Iso osa olemassaolevista tehtaista toimii jo nyt vajaakäytöllä, ja jää nähtäväksi, onnistuuko maa tuottamaan väestölle perustarpeita kuten saippuaa ja paperia, jotka on tähän asti täytynyt tuoda Kiinasta.

Venäjän tärkeällä asevarastolla tapahtuu: Pohjois-Koreasta on tullut jopa 3,5 miljoonaa ammusta

Satelliittikuvien perusteella aseiden ja ampumatarvikkeiden virta Pohjois-Koreasta Venäjälle ei ole laantunut.

Arvostetun CSIS-ajatushautomon Korea Chairin pyörittämä Beyond Parallel -sivusto on seurannut aseliikennettä viime vuoden syksystä lähtien.

Tästä löytyvässä artikkelissa kerrotaan huhtikuussa Venäjän Tihoretskin asevarikolta otetuista kuvista (alla). Niiden perusteella hieman yli puolet varastoalueista on edelleen käytössä. Tilanne oli sama myös helmikuussa. Ammusvarikolla näkyy nyt 50 junanvaunua, kun helmikuussa niitä oli 60. Konttien ja trailerien määrän laitoksen sisäänkäynneillä kerrotaan puolestaan vähentyneen. Tämän kerrotaan viittaavan siihen, että asevaraston toiminta on tehostunut entisestään.

Satelliittikuvista paljastuvan aktiivisuuden sanotaan puolestaan vahvistavan asevaraston keskeisen roolin Venäjän ammuskuljetusketjussa. Tämän arvioidaan myös jatkuvan.

Venäjän on kerrottu hankkineen Ukrainan rintamalle Pohjois-Koreasta valtavia määriä tykistönammuksia ja muun muassa ohjuksia. Moskovan uskotaan järjestäneen erakkovaltiolle vastineeksi muun muassa edistynyttä ohjusteknologiaa.

CSIS:n raportissa huomautetaan Valkoisen talon arvioivan, että Pohjois-Koreasta on toimitettu Venäjälle ainakin 10 000 konttia ammuksia ja ohjuksia. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Tihoretskin kaltaisille varastoille on toimitettu Pohjois-Koreasta jo yhteensä 3,5 miljoonaa ammusta.

Vaikka pohjoiskorealaisia ammuksia käsitteleviä strategisia laitoksia onkin mitä todennäköisimmin useita, on Donin Rostovin eteläpuolella sijaitsevaa Tihoretskia ja Etelä-Venäjällä lähellä Vladikavkazia sijaitsevaa Mozdokia pidetty erityisen tärkeinä operaatioille. Valkoinen talo on nimennyt molemmat laitokset nimenomaisesti Pohjois-Korean ammuskuljetusten käsittelijöinä viime vuoden lokakuussa.

CSIS:n ylläpitämää satelliittikuviin perustuvaa interaktiivista karttaa Venäjän ja Pohjois-Korean välisestä aseliikenteestä pääsee tutkimaan tämän linkin takaa.

Pohjois-Korea on nousemassa Venäjän johtavaksi asetoimittajaksi

Yhdysvaltain Pentagon arvioi, että Pohjois-Korea jatkaa aseiden toimittamista Venäjälle, puolustusministeriön tiedottaja Sabrina Singh sanoi The Kyiv Independentin mukaan.

Pohjois-Korea on muotoutumassa Venäjän johtavaksi asetoimittajaksi, ja sen kerrotaan toimittaneen Moskovalle laajoja sotilaspaketteja, mukaan lukien ballistisia ohjuksia ja yli kolme miljoonaa tykistöammunta.

– Arvioimme, että kumppanuus jatkaa kukoistamista, ja että Pohjois-Korea jatkaa Venäjän tukemista. Näemme edelleen Venäjän tavoittlevan kumppaneita, kuten Pohjois-Koreaa ja Irania saadakseen edelleen tukea Ukrainan sotaan, Singh sanoi.

Harkovan alueen syyttäjänviraston päällikkö Oleksandr Filtshakov sanoi 14. maaliskuuta, että Venäjä on käyttänyt lähes 50 Pohjois-Korean ohjusta iskuissa Ukrainaan täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien.

Yksi ensimmäisistä tapauksista, joissa Venäjä käytti Pohjois-Korean ballistisia ohjuksia, kirjattiin 30. joulukuuta 2023 Zaporižžjaan tehdyn iskun aikana.

Myöhemmin Venäjän Pohjois-Korean ohjusten käyttö vahvistettiin virallisesti Harkovaan 2. tammikuuta tehdyssä iskussa. Paikallisen syyttäjän mukaan tutkitaan parhaillaan kahta muuta tapausta Pohjois-Korean ohjusten laukaisua Harkovan alueelle.

Näin Pohjois-Korea on jatkanut eristäytymistä

Pohjois-Korea ei ole lopettanut koronaviruspandemian aikana aloittamaansa täyttä eristäytymistä ulkomaailmasta.

Maa on kiihdyttänyt eristäytymispolitiikkaansa laajentamalla kulkuesteitä Kiinan vastaisella rajallaan, kertoo The Wall Street Journal.

Myöskään Pohjois-Korean kaupankäynti Kiinan kanssa ei ole noussut koronapandemian ajoista. Maa reagoi koronaan sulkemalla kaikki rajansa ja pysäyttämällä kaupankäynnin lähes täysin.

Nyt rakennetut uudet raja-aidat ja piikkilankaesteet on pystytetty alueille, joita salakuljettajat ovat käyttäneet kulkeakseen Pohjois-Korean puolelle ennen pandemiaa.

Myös maasta paenneet ovat käyttäneet nyt aidattuja reittejä päästäkseen Kiinan puolelle. Myös Kiina on rakentanut raja-aitoja pakenijoiden pysäyttämiseksi.

Salakuljettajien kautta Pohjois-Koreaan kuljetettiin myös ruokaa. Rajasulku ja Kiinan kanssa käytävän kaupankäynnin pysähtyminen ovat pahentaneet entisestään Pohjois-Korean nälänhätää.

Korona-aikana maasta karkotetuille kansainvälisille avustusjärjestöille ei ole annettu lupaa toimia maassa. YK.n arvion mukaan 46 prosenttia Pohjois-Korean asukkaista kärsii nälästä.

Tästä bunkkerista johdettaisiin taistelua Pohjois-Koreaa vastaan

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on uhonnut tuhoavansa Etelä-Korean, jos ulkovallat ”provosoivat” häntä vihamielisillä toimilla.

Retoriikkaa etelänaapuria vastaan on kovennettu, sillä aiempi tavoite rauhanomaisesta yhdistymisestä hylättiin vuodenvaihteen jälkeen. Osa asiantuntijoista uskoo Pohjois-Korean valmistautuvan sotaan.

Pääkaupunki Soulin eteläpuolelle on rakennettu maanalainen bunkkerikompleksi, jota kutsutaan Tango-komentopisteeksi. Sieltä käsin johdettaisiin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean joukkoja mahdollisessa konfliktitilanteessa.

Huolena on, että Pohjois-Korea voisi aloittaa yllätyshyökkäyksen minä hetkenä hyvänsä. Wall Street Journal -lehti esittelee videoreportaasissaan vuoren sisälle rakennettua ja ydinaseiskun kestävää bunkkeria, jossa parhaillaan johdetaan sotaharjoitusta. Sen tarkka sijainti on tarkoin varjeltu salaisuus.

– Täältä käsin taistelu synkronoidaan. Täällä on melko ilmiömäisiä kyvykkyyksiä, mutta ei siitä sen enempää, Yhdysvaltain asevoimien Korean niemimaan joukkoja komentava kenraali Paul LaCamera sanoo.

Hänen mukaansa uhkakuva on muuttunut merkittävästi uusien asejärjestelmien myötä. Pohjois-Korea voi iskeä konfliktitilanteessa maavoimien ohella merellä, ilmassa, avaruudessa ja kyberulottuvuudessa.

Paul LaCameran mukaan etelässä pyritään varautumaan Kim Jong-unin mahdolliseen hämäykseen. Hän vertaa tilannetta Ukrainan sotaan sekä Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin. Puolustuksen kannalta on tärkeää, ettei yllätystä pääse syntymään.

– Olen sanonut väellemme, että mielikuvituksemme ei saa pettää. Se on niin yksinkertaista, kenraali sanoo.

Sotilaallinen liikehdintä on lisääntynyt viime aikoina Etelä- ja Pohjois-Koreaa erottavalla, vahvasti linnoitetulla demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Pohjois-Korean valtionmediassa esiteltiin aiemmin, kuinka Kim Jong-un tarkkaili simuloitua hyökkäystä eteläkorealaiselle vartioasemalle.

Hyökkäys voisi alkaa myös Etelä-Korealle kuuluvien saarten luona, jotka sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä Pohjois-Koreasta. Etelä-Korean asevoimat harjoittelee säännöllisesti niiden suojaamista ja joukkojensiirtoja esimerkiksi helikopterien avulla. Kenraali Kang Shin-Chulin mukaan provokaatioita voi tapahtua milloin vain.

– Vastatoimia voidaan tehdä välittömästi. Olemme valmiita, kenraali sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)