Verkkouutiset

Pohjois-Korea

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes puolet Venäjän laukaisemista Pohjois-Korean ohjuksista räjähti ilmassa

Näin väittää Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto, Ukrinform raportoi.

– Noin puolet Pohjois-Korean ohjuksista menettivät ohjelmoidut lentoratansa ja räjähtivät ilmassa. Tällaisissa tapauksissa roskia ei saatu takaisin, virasto sanoi.

Ukrainan syyttäjät ovat jo tutkineet 21 jäänteet lähes 50 pohjoiskorealaisesta ballistisesta ohjuksesta, jotka Venäjä laukaisi joulukuun lopun ja helmikuun lopun välillä.

Näiden jätteet löydettiin Kiovasta ja eri puolilta Kiovan aluetta. Muita kappaleita löydettiin Harkovan, Poltavan, Donetskin ja Kirovohradin alueilta.

Yhteensä 24 ihmistä kuoli ja 115 loukkaantui Venäjän iskuissa Pohjois-Korean ohjuksilla, joita ammuttiin ensimmäisen kerran 30. joulukuuta 2023. Useat asuinrakennukset ja teollisuustilat kärsivät vaurioita.

Valtakunnansyyttäjä lisäsi, että viimeinen dokumentoitu pohjoiskorealaisen KN-23 (Hwasong-11) ohjuksen käyttö Venäjällä oli helmikuun 27. päivänä.

Valtakunnansyyttäjä totesi, että viranomaisten havaitsemien laukaisujen kokonaismäärä on linjassa tiedustelutietojen kanssa, joiden mukaan Pohjois-Korea toimitti Venäjälle lähes 50 ballistista ohjusta.

Valtakunnansyyttäjä lisäsi, että parhaillaan tutkitaan, lähettikö Pjongjang Venäjälle ohjaajiaan tarkkailemaan ballististen ohjustensa laukaisuja.

Kreml käy sotaa pohjoiskorealaisilla aseilla

Pohjois-korealaisissa ohjuksissa on oletettua kehittyneempää teknologiaa, uutisoi BBC.

Conflict Armament Research- tutkimuskeskus onnistui jäljittämään Ukrainaan viime tammikuussa ammutun ohjuksen alkuperän Pohjois-Koreaan. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on sittemmin ampunut maahan kymmeniä Pohjois-Koreassa valmistettuja ohjuksia, jotka ovat tappaneet ainakin 24 ihmistä.

Ohjuksessa käytetyn teknologian korkea taso yllätti kuitenkin tutkijat pahanpäiväisesti. Suurin osa ammuksen elektronisista komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa ja Euroopassa viimeisen muutaman vuoden aikana. Laitteen käyttämä mikrosiru oli tutkijoiden mukaan valmistettu Yhdysvalloissa vuoden 2023 maaliskuussa.

– Kaikista yllättävintä oli, että lähes kaksi vuosikymmentä jatkuneista pakotteista huolimatta Pohjois-Korea pääsee silti käsiksi materiaaliin, jota se tarvitsee omaan asetuotantoonsa, ja vielä ällistyttävällä nopeudella, sanoo Damien Spleeters, tutkimuskeskuksen varajohtaja.

Britannialaisen Royal United Services Institute- ajatushautomon asiantuntija Joseph Byrne oli asiasta yhtä yllättynyt.

– En olisi ikinä uskonut, että näkisin Euroopassa tapettavan ihmisiä pohjois-korealaisilla ballistisilla ohjuksilla, Byrne sanoo.

Byrnen mukaan ulkomailla asuvat pohjois-korealaiset ostavat komponentteja muihin Aasian maihin perustettujen peiteyhtiöiden kautta. Sitten osat lähetetään määränpäähänsä pääasiassa Pohjois-Korean Kiinan vastaisen rajan kautta.

Ajatushautomon tutkijat ovat jäljittäneet Pohjois-Korean asevientiä maan johtajan Kim Jong Unin tavattua Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime syyskuussa. Tutkijat arvioivat, että Pohjois-Koreasta on viety Venäjälle tähän mennessä jopa 7000 konttia tykistöammuksia ja raketteja. Tutkijoiden havaintoja tukevat myös Yhdysvaltojen, Britannian sekä Etelä-Korean tiedustelupalveluiden tiedot.

– Nämä ammukset ja raketit ovat tällä hetkellä maailman halutuimpien tuotteiden joukossa, ja mahdollistavat Venäjälle ukrainalaisten kaupunkien tulittamisen samalla, kun Yhdysvallat ja Eurooppa pohtivat, millä aseistuksella tukisivat Ukrainaa, Byrne sanoo.

Pohjois-Korealaisten ohjusten toinen etu on Middleburyn kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijan Jeffrey Lewisin mukaan niiden halpa hinta. Asiantuntijan mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi vastustajan ilmapuolustuksen kovakätisen tulittamisen.

Pohjois-Korea toimittanut Venäjälle 11000 konttia ammuksia ja aseistusta

– Pohjois-Korea on viime vuoden lopusta lähtien lähettänyt Venäjälle lähes 11 000 konttia ampumatarvikkeita sekä ballististen ohjusten laukaisulaitteita ja kymmeniä tällaisia ohjuksia. Venäjä on toistuvasti käyttänyt näitä aseita iskeäkseen Ukrainan infrastruktuuriin, sanoi Yhdysvaltain Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustuston vt. varajohtaja Tracey Newell Euromaidanpressin mukaan.

Ukraina on useaan otteeseen löytänyt pohjoiskorealaisten ohjusten sirpaleita kaupungeistaan.

Diplomaatin mukaan Pjongjang puolestaan aikoo vastaanottaa hävittäjiä, maasta-ilmaan-ohjuksia, panssaroituja ajoneuvoja, sekä teknologiaa ballististen ohjusten tuotantoon ja muita kehittyneitä teknologioita.

– On selvää, että Venäjä ja Pohjois-Korea rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia osallistumalla näihin toimituksiin, hän sanoi.

Newell huomautti niin ikään, että myös Iran toimittaa Venäjälle lennokkeja sekä ilmasta maahan -ohjuksia ja tykistöammuksia.

– Näiden iranilaisten toimitusten ansiosta Venäjä voi jatkaa Ukrainan kaupunkien ja siviili-infrastruktuurin pommittamista.

– Yhdysvallat on varoittanut, että Venäjä neuvottelee Iranin kanssa lyhyen kantaman ballististen ohjusten ostamisesta käytettäväksi Ukrainaa vastaan, ja nämä neuvottelut etenevät aktiivisesti, hän kertoi.

Diplomaatti lisäsi, että Venäjä ja Iran ovat syventämässä siteitään myös muilla aloilla, erityisesti öljy- ja kaasu- sekä pankkisektorilla, ja tällainen yhteistyö heikentää lännen pyrkimyksiä lopettaa Venäjän sota Ukrainaa vastaan.

”Ukrainan sota on ollut Pohjois-Korealle kultakaivos”

Pohjois-Korean ja Venäjän väliset suhteet ovat tiivistyneet Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, kertoo FT.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un on viimeisen vuoden aikana huolestuttanut monia ilmoittaessaan, ettei maa enää tavoittelisi rauhanomaista yhdistymistä Etelä-Korean kanssa. Samalla maan armeijalle on asetettu kunnianhimoinen tehtävä: Seuraavan 10 vuoden aikana maan jokaiseen 200 piirikuntaan on rakennettava tehdas.

– Alueellinen taloustilanne on surkea, Kim kommentoi syytä uudelle projektille.

Kimin poikkeuksellinen halukkuus asettaa konkreettinen tavoite heijastaa asiantuntijoiden mukaan hänen kasvanutta itsevarmuuttaan, jota Ukrainan sota ja sen myötä tiivistynyt suhde Venäjän kanssa on tuonut.

Viime kuussa Venäjä käytti YK:ssa veto-oikeuttaan rampauttaakseen Pohjois-Korealle asetettuja pakotteita valvovan elimen. Viime kuussa taas paljastui, että pohjoiskorealaiset tankkerialukset hakevat Venäjältä kymmenientuhansien tynnyrien edestä öljyä ja öljytuotteita vastineena ammuksista, joita Pohjois-Korea toimittaa Venäjälle.

Viime kuukausina Pohjois-Koreaan on matkannut myös yhä enemmän venäläisiä turistiryhmiä, ja helmikuussa Pohjois-Korean Venäjän suurlähettiläs totesi, että maiden välille on suunnitteilla raide-, lautta- ja tieyhteyksiä.

– Ukrainan sota on ollut Pohjois-Korealle kultakaivos, tiivistää eteläkorealaisen Sejong-instituutin tutkija Peter Ward.

Etelä-Korean puolustusministeri Shin Won-sik jakaa näkemyksen.

– Pohjois-Korean taloudellinen tilanne on parantunut merkittävästi venäläisten ruoka-, raaka-aine- ja öljytoimitusten myötä, Shin kommentoi.

Kehityksestä huolimatta Pohjois-Korean talouden ei silti voida sanoa olevan koreassa kunnossa.

Arvioiden mukaan maan bruttokansantuote on vain 1 123 dollaria – kolmaskymmenesosa etelänaapurinsa tasosta. Talous perustuu hiilen, betonin ja muovituotteiden tuotantoon ja on vahvasti riippuvainen Kiinasta tuodusta ruoasta, polttoaineesta ja lannoitteista. Lisäksi erilaiset rikolliset operaatiot kuten kryptovaluuttahuijaukset tuovat rahaa Pjongjangin rahaholveihin.

Kimin tehdassuunnitelmien takana voi olla myös huoli liiallisesta Kiina-riippuvuudesta. Tähän asti maakuntien on odotettu pärjäävän omin avuin, kun valtion resurssit on kohdistettu Pjongjangiin. Nyt maakunnat halutaan irti Kiinasta tuoduista hyödykkeistä.

Stimson Center -ajatuspajan tutkijan Rachel Minyoungin mukaan suunnitelma on linjassa myös Kimin halujen kanssa valmistaa maata tulevaan konfliktiin.

– Jos Pohjois-Korea saa vahvistettua maakuntien taloustilannetta omavaraisemmaksi, se vapauttaa keskushallinnolta resursseja oikeisiin prioriteetteihin, kuten sotilaallisen valmiuden vahvistamiseen ja Pjongjangin eliittien palveluun, Minyoung toteaa.

Minyoungin mukaan suunnitelman on myös tarkoitus vakuuttaa pohjoiskorealaiset siitä, että Kim välittää heistä. On tärkeää, että väestö olisi uskollinen ja motivoitunut mahdollisessa konfliktissa.

Kim uskoo myös, että hän pystyy hyötymään kilpailuttamalla Venäjää ja Kiinaa toisiaan vastaan, aivan kuten kylmän sodan aikana.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, onnistuuko Kimin kunnianhimoinen tehdassuunnitelma. Iso osa olemassaolevista tehtaista toimii jo nyt vajaakäytöllä, ja jää nähtäväksi, onnistuuko maa tuottamaan väestölle perustarpeita kuten saippuaa ja paperia, jotka on tähän asti täytynyt tuoda Kiinasta.

Venäjän tärkeällä asevarastolla tapahtuu: Pohjois-Koreasta on tullut jopa 3,5 miljoonaa ammusta

Satelliittikuvien perusteella aseiden ja ampumatarvikkeiden virta Pohjois-Koreasta Venäjälle ei ole laantunut.

Arvostetun CSIS-ajatushautomon Korea Chairin pyörittämä Beyond Parallel -sivusto on seurannut aseliikennettä viime vuoden syksystä lähtien.

Tästä löytyvässä artikkelissa kerrotaan huhtikuussa Venäjän Tihoretskin asevarikolta otetuista kuvista (alla). Niiden perusteella hieman yli puolet varastoalueista on edelleen käytössä. Tilanne oli sama myös helmikuussa. Ammusvarikolla näkyy nyt 50 junanvaunua, kun helmikuussa niitä oli 60. Konttien ja trailerien määrän laitoksen sisäänkäynneillä kerrotaan puolestaan vähentyneen. Tämän kerrotaan viittaavan siihen, että asevaraston toiminta on tehostunut entisestään.

Satelliittikuvista paljastuvan aktiivisuuden sanotaan puolestaan vahvistavan asevaraston keskeisen roolin Venäjän ammuskuljetusketjussa. Tämän arvioidaan myös jatkuvan.

Venäjän on kerrottu hankkineen Ukrainan rintamalle Pohjois-Koreasta valtavia määriä tykistönammuksia ja muun muassa ohjuksia. Moskovan uskotaan järjestäneen erakkovaltiolle vastineeksi muun muassa edistynyttä ohjusteknologiaa.

CSIS:n raportissa huomautetaan Valkoisen talon arvioivan, että Pohjois-Koreasta on toimitettu Venäjälle ainakin 10 000 konttia ammuksia ja ohjuksia. Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Tihoretskin kaltaisille varastoille on toimitettu Pohjois-Koreasta jo yhteensä 3,5 miljoonaa ammusta.

Vaikka pohjoiskorealaisia ammuksia käsitteleviä strategisia laitoksia onkin mitä todennäköisimmin useita, on Donin Rostovin eteläpuolella sijaitsevaa Tihoretskia ja Etelä-Venäjällä lähellä Vladikavkazia sijaitsevaa Mozdokia pidetty erityisen tärkeinä operaatioille. Valkoinen talo on nimennyt molemmat laitokset nimenomaisesti Pohjois-Korean ammuskuljetusten käsittelijöinä viime vuoden lokakuussa.

CSIS:n ylläpitämää satelliittikuviin perustuvaa interaktiivista karttaa Venäjän ja Pohjois-Korean välisestä aseliikenteestä pääsee tutkimaan tämän linkin takaa.

Pohjois-Korea on nousemassa Venäjän johtavaksi asetoimittajaksi

Yhdysvaltain Pentagon arvioi, että Pohjois-Korea jatkaa aseiden toimittamista Venäjälle, puolustusministeriön tiedottaja Sabrina Singh sanoi The Kyiv Independentin mukaan.

Pohjois-Korea on muotoutumassa Venäjän johtavaksi asetoimittajaksi, ja sen kerrotaan toimittaneen Moskovalle laajoja sotilaspaketteja, mukaan lukien ballistisia ohjuksia ja yli kolme miljoonaa tykistöammunta.

– Arvioimme, että kumppanuus jatkaa kukoistamista, ja että Pohjois-Korea jatkaa Venäjän tukemista. Näemme edelleen Venäjän tavoittlevan kumppaneita, kuten Pohjois-Koreaa ja Irania saadakseen edelleen tukea Ukrainan sotaan, Singh sanoi.

Harkovan alueen syyttäjänviraston päällikkö Oleksandr Filtshakov sanoi 14. maaliskuuta, että Venäjä on käyttänyt lähes 50 Pohjois-Korean ohjusta iskuissa Ukrainaan täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien.

Yksi ensimmäisistä tapauksista, joissa Venäjä käytti Pohjois-Korean ballistisia ohjuksia, kirjattiin 30. joulukuuta 2023 Zaporižžjaan tehdyn iskun aikana.

Myöhemmin Venäjän Pohjois-Korean ohjusten käyttö vahvistettiin virallisesti Harkovaan 2. tammikuuta tehdyssä iskussa. Paikallisen syyttäjän mukaan tutkitaan parhaillaan kahta muuta tapausta Pohjois-Korean ohjusten laukaisua Harkovan alueelle.

Näin Pohjois-Korea on jatkanut eristäytymistä

Pohjois-Korea ei ole lopettanut koronaviruspandemian aikana aloittamaansa täyttä eristäytymistä ulkomaailmasta.

Maa on kiihdyttänyt eristäytymispolitiikkaansa laajentamalla kulkuesteitä Kiinan vastaisella rajallaan, kertoo The Wall Street Journal.

Myöskään Pohjois-Korean kaupankäynti Kiinan kanssa ei ole noussut koronapandemian ajoista. Maa reagoi koronaan sulkemalla kaikki rajansa ja pysäyttämällä kaupankäynnin lähes täysin.

Nyt rakennetut uudet raja-aidat ja piikkilankaesteet on pystytetty alueille, joita salakuljettajat ovat käyttäneet kulkeakseen Pohjois-Korean puolelle ennen pandemiaa.

Myös maasta paenneet ovat käyttäneet nyt aidattuja reittejä päästäkseen Kiinan puolelle. Myös Kiina on rakentanut raja-aitoja pakenijoiden pysäyttämiseksi.

Salakuljettajien kautta Pohjois-Koreaan kuljetettiin myös ruokaa. Rajasulku ja Kiinan kanssa käytävän kaupankäynnin pysähtyminen ovat pahentaneet entisestään Pohjois-Korean nälänhätää.

Korona-aikana maasta karkotetuille kansainvälisille avustusjärjestöille ei ole annettu lupaa toimia maassa. YK.n arvion mukaan 46 prosenttia Pohjois-Korean asukkaista kärsii nälästä.

Tästä bunkkerista johdettaisiin taistelua Pohjois-Koreaa vastaan

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on uhonnut tuhoavansa Etelä-Korean, jos ulkovallat ”provosoivat” häntä vihamielisillä toimilla.

Retoriikkaa etelänaapuria vastaan on kovennettu, sillä aiempi tavoite rauhanomaisesta yhdistymisestä hylättiin vuodenvaihteen jälkeen. Osa asiantuntijoista uskoo Pohjois-Korean valmistautuvan sotaan.

Pääkaupunki Soulin eteläpuolelle on rakennettu maanalainen bunkkerikompleksi, jota kutsutaan Tango-komentopisteeksi. Sieltä käsin johdettaisiin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean joukkoja mahdollisessa konfliktitilanteessa.

Huolena on, että Pohjois-Korea voisi aloittaa yllätyshyökkäyksen minä hetkenä hyvänsä. Wall Street Journal -lehti esittelee videoreportaasissaan vuoren sisälle rakennettua ja ydinaseiskun kestävää bunkkeria, jossa parhaillaan johdetaan sotaharjoitusta. Sen tarkka sijainti on tarkoin varjeltu salaisuus.

– Täältä käsin taistelu synkronoidaan. Täällä on melko ilmiömäisiä kyvykkyyksiä, mutta ei siitä sen enempää, Yhdysvaltain asevoimien Korean niemimaan joukkoja komentava kenraali Paul LaCamera sanoo.

Hänen mukaansa uhkakuva on muuttunut merkittävästi uusien asejärjestelmien myötä. Pohjois-Korea voi iskeä konfliktitilanteessa maavoimien ohella merellä, ilmassa, avaruudessa ja kyberulottuvuudessa.

Paul LaCameran mukaan etelässä pyritään varautumaan Kim Jong-unin mahdolliseen hämäykseen. Hän vertaa tilannetta Ukrainan sotaan sekä Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin. Puolustuksen kannalta on tärkeää, ettei yllätystä pääse syntymään.

– Olen sanonut väellemme, että mielikuvituksemme ei saa pettää. Se on niin yksinkertaista, kenraali sanoo.

Sotilaallinen liikehdintä on lisääntynyt viime aikoina Etelä- ja Pohjois-Koreaa erottavalla, vahvasti linnoitetulla demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Pohjois-Korean valtionmediassa esiteltiin aiemmin, kuinka Kim Jong-un tarkkaili simuloitua hyökkäystä eteläkorealaiselle vartioasemalle.

Hyökkäys voisi alkaa myös Etelä-Korealle kuuluvien saarten luona, jotka sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä Pohjois-Koreasta. Etelä-Korean asevoimat harjoittelee säännöllisesti niiden suojaamista ja joukkojensiirtoja esimerkiksi helikopterien avulla. Kenraali Kang Shin-Chulin mukaan provokaatioita voi tapahtua milloin vain.

– Vastatoimia voidaan tehdä välittömästi. Olemme valmiita, kenraali sanoo.

Pohjois-Korean Venäjälle toimittamista ohjuksista rankka arvio

Pohjois-Korean Venäjälle antamat ohjukset ovat osoittautuneet heikkolaatuisiksi, kertoo japanilaismedia Kyodo News.

Ukrainan sotarikososaston päällikkö Juri Belousovin mukaan kaksi kymmenestä Pohjois-Korean toimittamasta ohjuksesta on osunut kohteeseensa. Jopa puolet ohjuksista on hänen mukaansa tuhoutunut ilmalennon aikana.

Hän kuvailee Pohjois-Korean ohjusten laatua ”hyvin alhaiseksi”.

Hän arvelee, että Pohjois-Korean ohjustoimitukset liittyvät kiinteästi maan asearsenaalin kehittämiseen. Hänen mukaansa maa saa Venäjältä tietoa ohjusten toimintavarmuudesta ja tarkkuudesta.

Pohjois-Korean ohjustoimitukset Venäjälle ovat kasvaneet merkittävästi viime kuukausina. Kyodo Newsin mukaan hyökkääjä on saanut Pohjois-Korealta pääasiassa kahta eri tyyppiä olevia ballistisia ohjuksia.

Venäläinen mysteerikone laskeutui Pohjois-Koreaan

Yhdysvaltain pakotteiden kohteena olevan venäläisen kuljetusyrityksen Il-76TD-rahtikone on käynyt Pohjois-Koreassa. Matkan syy on hämärän peitossa. Asiasta uutisoivan Pohjois-Koreaan keskittyvän NK Newsin mukaan koneen vierailu Pjongjangissa voi kuitenkin liittyä Venäjän ja Pohjois-Korean väliseen salattuun asekauppaan.

Avoimista lähteistä saatavilla olevien lentotietojen perusteella venäläisen Aviakon Tsitotrans -yhtiön rahtikone lähti Kiinan Shanghaista alkuillasta maanantaina. Kone jatkoi matkaansa Keltaisellemerelle, mutta kääntyi yllättäen kohti Pohjois-Koreaa noin puolentoista tunnin lennon jälkeen. Korkeuttaan pudottavan ja nopeuttaan laskevan koneen sijainti lakkasi näkymästä seurantapalveluissa Pohjois-Korean länsirannikon yllä lähellä Pjongjangia. Pari tuntia myöhemmin kone oli jälleen taivaalla ja matkalla kohti Kiinaa. Il-76 laskeutui illalla Kiinan Tianjiniin ja lähti seuraavana päivänä Moskovaan.

Eteläkorealaisen sotilasasiantuntija Yang Ukin mukaan erikoinen lentoreitti ja siviilikoneen käyttö näyttäisivät olevan ”savuverho” Pohjois-Korean ja Venäjän välisille salatuille asekuljetuksille.

Venäjä on hankkinut viime aikoina Pohjois-Koreasta runsaasti tykistönammuksia ja tiettävästi myös ballistisia ohjuksia. Aseita on käytetty Ukrainan rintamalla. Pohjois-Korea on mitä todennäköisimmin saanut vastineeksi Moskovalta apua ohjusten kehittämiseen ja mahdollisesti muutakin aseteknologiaa.

Ilmailuasiantuntija Ed Condit pitää lentoa huolestuttavana ja harvinaislaatuisena. Hän kiinnittää myös huomiota koneen suureen kokoon. Conditin mukaan lentoreitti viittaa lisäksi siihen, että Moskova ja Pjongjang ovat koordinoineet kuljetuksen huolella. Hän uumoilee, että vastaavia lentoja on tulossa lisää.

Konetta operoiva Aviakon Zitotrans on erikoistunut suuren ja vaarallisen lastin sekä puolustusmateriaalin kuljetuksiin. Julkisten tietojen perusteella yhtiöllä on Venäjän viranomaisten lupa ”ydinmateriaalin ja radioaktiivisten aineiden käsittelyyn”.

Eteläkorealaisasiantuntija Yang Uk arvioi, että visiitillä saatettiin hakea aseita, joita Venäjä tarvitsee nopeasti Ukrainassa. Hän mainitsee esimerkkinä risteilyohjukset.

Pohjois-Korea lähettää vankeja radioaktiivisille työleireille

Pohjois-Korea lähettää poliittisia vankeja radioaktiivisille työleireillä riskialttiiden ydinlaitosten läheisyyteen, pohjoiskorealainen loikkari on The Korea Heraldin mukaan kertonut Etelä-Korean viranomaisille.

– Näiden paikkojen säteilytasot ovat niin haitallisia, ettei sinne kukaan halua mennä. Joten viranomaiset lähettävät vankeja sinne kuolemaan, hän on kertonut.

Armeija tarjoaa hänen mukaansa myös tavallisille ihmisille erilaisia etuja, joilla yritetään houkutella työntekijöitä ydinlaitoksiin ja niiden lähettyville. Tähän tilaisuuteen tarttuvien asepalveluksen pituus lyhenee kymmenestä vuodesta viiteen vuoteen. Lisäksi esimerkiksi ydinkoepaikalla työskentelevälle nuorelle luvataan mahdollisuutta ilmoittautua yliopistoon tai liittyä Korean työväenpuolueeseen.

Loikkari on kertonut, että näissä paikoissa työskennelleet ovat pääsääntöisesti kuitenkin kuolleet parin vuoden sisällä.

– Radioaktiivinen altistuminen on haitallista ihmiskeholle.

Hän kertoo loikanneensa Pohjois-Koreasta saatuaan tietää, että viranomaiset aikoivat lähettää hänet ja hänen lapsensa töihin ydinvoimalaitokselle. Syynä oli hänen miehensä aiempi loikkaus Pohjois-Koreasta.

Säteilyyn on varauduttu Etelä-Koreassa. Maan viranomaiset ovat mitanneet viime vuodesta alkaen Punggye-rin ydinkoepaikan lähellä asuneiden loikkareiden säteilyarvoja.

Kaukoidän suurin laivausyhtiö lopettaa Venäjän suursatamassa

Venäjä on oppinut kiertämään pakotteita, mutta se maksaa yhä enemmän. Yhdysvaltain viimeisin pakotepaketti toi Venäjälle lisää ongelmia, kun Kaukoidän suurin laivausyhtiö kieltäytyi käyttämästä Venäjän alueen suurinta satamaa. Päätös tekee tavarantoimituksista sinne merkittävästi monimutkaisempaa ja kalliimpaa.

Eteläkorealainen Sinokor ilmoitti toimintansa lopettamisesta toistaiseksi Vostotšnyin satamassa. Sinokor ja sen tytäryhtiö Hueng-A Line eivät ota enää satamaan päätyviä tilauksia 10. maaliskuuta alkaen, ja ne tekevät viimeisen matkansa tähän satamaan 31. maaliskuuta. Yhtiö jatkaa kuitenkin toimintaansa Venäjän muissa Kaukoidän satamissa.

Sinokor kuuluu maailman 20 suurimman laivausyhtiön joukkoon ja on ollut ainoa suuri, kansainvälinen operaattori, joka ei ole vähentänyt kuljetuksiaan Venäjälle tämän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Tytäryhtiöineen Sinokorilla on 72 alusta, joiden yhteinen kuljetuskapasiteetti on yli 120 000 konttia.

Yhdysvallat asetti Vostotšnyin sataman operaattorin Vostochnaya Stevedoring Companyn (VSK) pakotteiden alaiseksi, koska sataman kautta kuljetettiin pohjoiskorealaisia ammuksia. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan syyskuun 2023 jälkeen sataman kautta on saapunut Venäjälle yli 10 000 konttia pohjoiskorealaisia ammuksia sekä komponentteja niiden valmistamiseen.

Sinokor oli ensimmäinen ulkomainen laivausyhtiö, joka lakkaa käyttämästä Vostotšnyin satamaa ja vetää sieltä pois omat voimavaransa. Konttiliikennettä ei voida siirtää Vladivostokiin, mikä tarkoittaa, että Sinokorin kontit pitää ensin lastata muiden yhtiöiden pienempiin aluksiin ja sen jälkeen toimittaa Vostotšnyihin. Tämä vie aikaa ja nostaa kuljetuskustannuksia.

Samaan aikaan Sinokor on jo nostanut konttiensa käytön hintaa Venäjälle. Hinnat ovat joillakin reiteillä nousseet jopa moninkertaisiksi tammikuusta maaliskuuhun tultaessa. Esimerkiksi yhden 40 jalan (12,2 metriä) kontti lähetettynä Pietariin maksoi tammikuussa 550 dollaria, mutta 15. maaliskuuta 800 dollaria, 45 prosenttia enemmän; Moskovaan tammikuussa 800 dollaria, maaliskuussa 1 350 dollaria, 69 prosenttia enemmän; ja Jekaterinburgiin tammikuussa 700 dollaria, maaliskuussa 3 000 dollaria, 329 prosenttia enemmän. Sinokor selittää hintojen nousua konttien kysynnän kiertonopeuden muutoksilla eri suunnilla, koska nyt kaikki on hitaampaa.

Vostotšnyin satama rakennettiin raaka-aineiden kuljetuksiin, mutta viime vuosina sen konttiliikenteen käsittely on kasvanut merkittävästi. VSK:n mukaan sataman kuormitus kasvoi vuoden 2021 50 prosentista 95 prosenttiin seuraavana vuonna. Satama on käsitellyt vuodessa yli 82 miljoonaa tonnia rahtia, kun sen suunniteltu kapasiteetti oli 84,7 miljoonaa tonnia. Vuonna 2023 sen väitettiin modernisoinnin ansiosta pystyneen käsittelemään 90 miljoonaa tonnia rahtia.

Pohjois-Koreasta tuli suurempi uhka – ”Emme vältä sotaa”

Pohjois-Korea on muuttanut viimeisen vuoden aikana ulkopoliittista retoriikkaansa yhä aggressiivisempaan suuntaan.

Maa ei enää tavoittele Korean niemimaan rauhanomaista yhdistymistä vaan uhittelee eteläistä naapuriaan sodalla.

Diktaattori Kim Jong-unin hallinto on lisäksi tukenut Venäjää toimittamalla maan asevoimien käyttöön miljoonia tykistöammuksia. Pohjois-Korea jatkaa huomattavien voimavarojen ohjaamista ydinase- ja ohjushankkeisiinsa.

Wall Street Journal -lehden haastattelemat asiantuntijat uskovat käänteen tapahtuneen helmikuussa 2019, jolloin neuvottelut Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin hallinnon kanssa katkesivat Hanoissa järjestetyssä kokouksessa.

Vuonna 2022 Kim Jong-un seurasi viiden vuoden tauon jälkeen mannertenvälisen ohjuksen koelaukaisua. Ohjuskokeita on tehty tämän jälkeen kahdeksan kappaletta. Maa on samalla tiivistänyt suhteitaan Kremliin ja Pekingiin.

Kim Jong-un julisti tammikuussa raivokkaassa puheessaan Etelä-Korean päävihollisekseen ja kehotti omaa maataan varautumaan sotaan.

– Kun sodasta tulee meitä kohtaava todellisuus, emme yritä koskaan väistää sitä, diktaattori sanoi.

Laajamittaista hyökkäystä pidetään silti epätodennäköisenä. Pohjoiskorealaiset sotilaat ovat viime viikkoina miinoittaneet Etelä-Korean vastaista rajavyöhykettä, mikä viittaa puolustukselliseen asemointiin.

Pienempiä sotilaallisia provokaatioita ja yhteenottoja pidetään silti riskinä. Niitä voitaisiin tehdä lennokeilla tai läheisellä merialueella.

Viime vuosien aikana Pohjois-Korean ydinasearsenaali on kasvanut noin 35 ydinkärjestä 50–60 ydinkärkeen.

Pohjois-Korean tehtaat tuottavat täydellä kapasiteetilla aseita ja ammuksia Venäjälle

Etelä-Korean puolustusministeri Shin Won-sik sanoi CNN:n mukaan, että aseet ja sotilasvarusteet, joihin kuuluu miljoonia tykistökranaatteja, toimitetaan Venäjälle vastineeksi elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyyshyödykkeiden toimituksista.

Pohjois-Korea on Shinin mukaan lähettänyt elokuusta lähtien Venäjälle noin 6 700 konttia, joihin mahtuu yli kolme miljoonaa 152 mm:n kranaattia tai yli 500 000 122 mm:n raketinheittimen ohjusta.

– Pohjois-Korean asetehtaiden (muuhun kuin venäläiseen vientiin) kapasiteetti toimii 30 prosentin kapasiteetilla raaka-aineiden ja sähkön puutteen vuoksi, mutta Venäjälle aseita ja tykistöammuksia valmistavat tehtaat toimivat täydellä kapasiteetilla, Shin sanoi.

Vastineeksi ruoan osuus on suurin osa Venäjältä Pohjois-Koreaan suuntautuvista viennistä, ja elintarvikehuoltotilanne maassa näyttää olevan vakaa, sanoo Etelä-Korean puolustusministeriö.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan on kertonut, että Pohjois-Korea on toimittanut yli 10 000 konttia ammuksia tai niihin liittyvää materiaalia Venäjälle viime vuoden syyskuun jälkeen.

Toimitukset saapuvat ratkaisevaan aikaan Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan, kun Moskovan joukot hyökkäävät lähes tuhannen kilometrin pituisilla etulinjoilla.

Venäjä tarvitsee uusia ampumatarvikkeita ja ammuksia ylläpitääkseen sotaponnistelujaan kärsittyään raskaita mies- ja kalustotappioita nyt jo yli kaksi vuotta kestäneen sodan aikana.

Kuin orjuutta: Tältä näyttää Pohjois-Korean pakkotyövoima Kiinassa

Pohjois-Korean on kerrottu passittaneen viime vuosikymmenten aikana satoja tuhansia työntekijöitä pääasiassa Kiinaan ja Venäjälle. Sulkeutuneen diktatuurin hallinto pyrkii haalimaan työntekijöiden avulla ulkomaista valuuttaa.

Monet kiinalaisyritykset ovat riippuvaisia pohjoiskorealaisesta pakkotyövoimasta. New Yorker -lehden mukaan Pohjois-Korean hallinnossa toimintaa pyörittää salamyhkäinen osasto, jota kutsutaan Huone 39:ksi. Se harjoittaa rahanpesua ja kyberhyökkäyksiä, joilla rahoitetaan maan ydinase- ja ohjushankkeita.

Osaston nimi tulee siitä, että sen toimitilat sijaitsevat työväenpuolueen päämajan 3. kerroksen yhdeksännessä huoneessa. Valtio ottaa osan ulkomailla työskentelevien palkasta ja kuittaa toiminnasta miljardivoitot. Pohjoiskorealaisia on lähetetty myös Puolaan, Qatariin, Maliin ja Uruguayhyn.

Kiinan pitäisi periaatteessa noudattaa Pohjois-Korean ydinasekokeiden jälkeen asetettuja YK:n pakotteita, jotka kieltävät pakkotyöksi kutsutun pohjoiskorealaisen työvoiman käytön. Tällä hetkellä Kiinassa kuitenkin työskentelee jopa 100 000 pohjoiskorealaista rakennusalalla, tekstiilitehtaissa ja ohjelmistoyhtiöissä.

Työntekijät ovat kertoneet väkivallasta ja karuista olosuhteista. Heitä usein pidetään suljetuissa ja vartioiduissa laitoksissa, jotka on ympäröity piikkilangalla.

Eräs nainen sanoo kokeneensa seksuaalista häirintää ja sanoo työympäristön muistuttavan vankilaa.

– Ensiksi lähes oksensin, koska tilanne oli niin huono. Juuri kun aloin tottua siihen niin työnjohtajat käskivät meidän olla täysin hiljaa ja kiroilivat, jos puhuimme, nainen toteaa.

Kiinassa tehtävä työ voi silti vaikuttaa houkuttelevalta, koska palkaksi luvataan noin 250 euroa kuukaudessa. Vastaavasta työstä saa Pohjois-Koreassa muutaman euron arvoisen palkan. Työntekijät allekirjoittavat yleensä kahden toi kolmen vuoden sopimuksia.

Paikan päällä henkilöiden passit takavarikoidaan. Vuorot ovat jopa 16-tuntisia. Pakenevien tai oloistaan valittavien työntekijöiden perheitä rangaistaan Pohjois-Koreassa. Yhdessä huoneessa voi nukkua 30 henkilöä.

Piilotettujen kulujen vuoksi työntekijät saavat lopulta ehkä noin kymmenen prosenttia heille luvatusta palkasta.

– Sadat tuhannet pohjoiskorealaiset työläiset ovat vuosikausia raataneet Kiinassa ja muualla. He ovat rikastuttaneet maan johtajaa ja hänen puoluettaan, mutta joutuneet itse kestämään käsittämättömiä väärinkäytöksiä, Leidenin yliopiston Pohjois-Koreaan erikoistunut tutkija Remco Breuker sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)