Verkkouutiset

Pohjois-Korea

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korea testasi räjähtäviä taisteludroneja

Pohjois-Korea on testannut räjähtäviä droneja, jotka on suunniteltu törmäämään kohteisiin.

Maan johtaja Kim Jong-un valvoi henkilökohtaisesti koetta lauantaina ja lupasi vauhdittaa kyseisten aseiden kehittämistä lisätäkseen armeijansa sotavalmiutta, kertoo Politico viitaten Pohjois-Korean valtion uutistoimiston KCNA:n tietoihin.

Politicon mukaan pohjoiskorealaiset testikuvat osoittivat, että valkoinen drooni, jolla oli X-muotoiset siivet ja pyrstö, törmäsi Etelä-Korean K-2-panssarivaunua muistuttavaan kohteeseen ja tuhosi sen.

KCNA:n mukaan lauantaina pidetty koe osuu samaan ajankohtaan, jolloin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean armeijoilla on käynnissä laaja yhteinen harjoitus. Torstaihin asti jatkuvat harjoitukset keskittyvät parantamaan maiden valmiutta varautua ​​Pohjois-Korean uhkia vastaan.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto kertoi, että lauantain kokeessa käytettiin erityyppisiä droneja, joilla on vaihteleva lentoetäisyys hyökätä vihollisen kohteisiin maalla ja merellä. Pohjois-Korean mukaan dronit lensivät eri reittejä pitkin ennen kuin osuivat tarkasti testikohteisiin.

KCNA:n mukaan Kim totesi, että sotilasteknologioiden ja nykyaikaisen taistelun globaalit trendit osoittavat dronejen merkityksen sodassa, ja että maan armeija tulisi varustaa edistyneillä droneilla ”mahdollisimman aikaisin”.

Kim vaati räjähtävien dronien nopeutettua kehittämistä ja tuotantoa jalkaväen ja erikoisoperaatioyksiköiden käyttöön. Sen lisäksi Kim vaati tuottamaan tiedustelu- ja hyökkäysdroneja sekä vedenalaisia itsemurhaiskudroneja, KCNA kertoi.

Jännitteet Korean niemimaalla ovat pysyneet viime aikoina korkealla. Kim on tukenut Venäjää Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassa. Samaan aikaan hän on pyrkinyt vahvistamaan ydinaseilla varustettuja asevoimiaan ja uhannut konfliktilla Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa.

Tässä lajissa Pohjois-Korea on maailman huippua

Käytännössä koko maailmasta eristäytynyt Pohjois-Korea on historiansa aikana ollut maailman parhaiden joukossa yhdessä urheilulajissa, naisten jalkapallossa.

Lähes kaikissa muissa urheilulajeissa maan urheilijat ja joukkueet eivät menesty juuri laisinkaan. Vaikka Pohjois-Korea itse juhlistaa propagandatarkoituksessa lähes kaikkia maansa urheilujoukkueiden otteluita, on naisten jalkapallossa maalla ollut oikeita syitä juhlia.

Asiasta kertoo BBC.

Maa on viimeisten vuosikymmenten aikana onnistunut voittamaan arvokisoissa useiden huippumaiden joukkueita. Vuonna 2007 Pohjois-Korean naisten jalkapallojoukkue oli maailman viidenneksi paras.

Yhdysvaltalaispelaaja Heather O’Reillyn mukaan Pohjois-Korean joukkue oli hyvin pettynyt hävittyään Yhdysvalloille vuonna 2007. Hänen mukaansa peli oli äärimmäisen tiukka.

Pohjois-Korean joukkue pelasi hänen mukaansa erittäin hyvin. Muilla joukkueilla ei myöskään ollut juuri laisinkaan tietoa maan pelitavasta.

– Jokainen peli Pohjois-Koreaa vastaan oli mysteeri, O’Reilly sanoo.

Nuorten arvokisoissa maa onnistui vielä paremmin. Pohjois-Korea voitti alle 20-vuotiaiden naisten jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 2016.

Vuonna 2011 Pohjois-Korean naisten maajoukkue kohtasi doping-skandaalin. Maan joukkueen pelaajista viisi kärysi harvinaisen steroidin käytöstä. Virallisen selityksen mukaan testitulos johtui perinteisistä lääkkeistä, joita pelaajille jouduttiin antamaan salaman iskettyä lähelle harjoitusaluetta.

Pohjois-Korea ei saanut skandaalin vuoksi osallistua vuoden 2015 kisoihin. Vuonna 2019 maa ei päässyt enää karsinnoista läpi, ja vuonna 2023 Pohjois-Korea ei kyennyt osallistumaan maan tiukkojen koronarajoitusten vuoksi.

Itävaltalaisen elokuvantekijä Brigitte Weichin mukaan Pohjois-Korean edellinen diktaattori Kim Jong-Il oli innokas naisten jalkapallon tukija. Weich teki dokumentin Pohjois-Korean naisten jalkapallosta.

Weich arvioi, että Kim halusi kehittää maan naisten jalkapallojoukkuetta propagandatarkoituksessa. Maalla ei ole toivoa menestyä miesten arvokisoissa, mutta Pohjois-Korean resurssit riittivät naisten joukkueen kehittämiseen.

Weichin mukaan nousevia tähtiä etsittiin läpi maan. Lupaavalta näyttävät pelaajat otettiin valmennukseen ja parhaat pystyivät keskittymään jalkapalloon täysin jo nuorina.

Jalkapallo toi mukanaan myös elintason nousua. Parhaat pelaajat ja heidän perheensä pääsivät muuttamaan maan pääkaupunkiin Pjongjangiin, jossa elintaso on huomattavasti maaseutua korkeampi.

Weichin mukaan joukkueen menestys oli todellinen ylpeydenaihe. Joukkueen pelit täyttivät hänen mukaansa 50 000 katsojan stadionin äärimmilleen. Myös pelaajat olivat erittäin tunnettuja.

– Naisten jalkapallojoukkueesta tehtiin jopa saippuaooppera, hän kertoo.

Pohjois-Korean joukkueen menestys näyttää kuitenkin epävarmalta doping-skandaalin ja koronaviruspandemian jälkeen. Maa ei onnistunut vuoden 2024 Pariisin olympiakisojen karsinnoissa.

Pohjois-Korean sotilaskalustoa havaittiin Ukrainan rintamalla

Venäjän väitetään ottaneen taistelukäyttöön Pohjois-Korean toimittamia Bulsae-4 M-2018 -panssarintorjuntavaunuja.

Ukrainan tiedustelulennokit havaitsivat Bulsaeta muistuttavan kuusipyöräisen ajoneuvon Harkovan alueen pohjoisosissa.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun etulinjassa havaitaan Pohjois-Korean ajoneuvoja. Kreml ja Pjongjang ovat tiivistäneet yhteistyötään viime vuosina.

Bulsae-4 on varustettu pyörivällä ohjuslavetilla ja kahdeksalla panssarintorjuntaohjuksella. Alustana on M-2010-miehistönkuljetusvaunun runko.

Videokameralla varustetut ohjukset voidaan ampua kauempaa kohdealueelle ennen niiden lukitsemista lopulliseen kohteeseen. Ukrainalaisen Militinaryi-sivuston mukaan reittiä voidaan ohjata valokuitukaapelilla. Kantamaksi arvioidaan yli kymmenen kilometriä.

Pohjois-Korea on toimittanut aiemmin Venäjälle miljoonia tykistöammuksia ja kymmeniä ballistisia ohjuksia.

Yhä useampi eteläkorealainen haluaa maalleen ydinaseen

Kansalaisten tuki ydinaseen hankkimiselle on kasvanut Etelä-Koreassa viime vuodesta, kertoo Financial Times.

Maan kansalaisista 66 vastasi valtiollisen ajatushautomo Kinun kyselytutkimuksessa kannattavansa tai vahvasti kannattavansa ydinpelotteen hankkimista. Kannattajien määrä kasvoi kuudella prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Kannatuksen taustalla on vastausten mukaan pelko Pohjois-Korean ja Venäjän yhteistyön tiivistymisestä ja Donald Trumpin mahdollisesta toisesta presidenttiydestä.

Kinun tutkija Sangsin Leen mukaan maan hallitus tai kumpikaan suurista puolueista ei ole ottanut ydinaseita ohjelmiinsa. Kansalaisten luoma paine keskustelun avaamisesta on kuitenkin hänen mukaansa kasvanut.

Etelä-Korean kansalaisten keskuudessa myös luottamus Yhdysvaltojen turvatakuisiin on heikentynyt.

Maan pohjoinen naapuri on hankkinut itselleen ydinaseen. Etelä-Korea puolestaan on luottanut Yhdysvaltojen ydinaseisiin.

Yhdysvallat vastustaa ajatusta Etelä-Korean ydinaseesta. Pelkona on, että siitä syntyisi asevarustelun kierre.

Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti loikkasi

Kuubassa työskennellyt Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti on loikannut Etelä-Koreaan, kertoo BBC, jolle Etelä-Korean tiedustelupalvelu on vahvistanut asian.

52-vuotias poliittinen neuvonantaja, joka eteläkorealaismediassa on nimetty Ri Il Kyu’ksi on tiettävästi korkea-arvoisin Etelä-Koreaan paennut pohjoiskorealainen sitten vuoden 2016.

Hän loikkasi jo viime marraskuussa, mutta tiedot pohjoiskorealaisista loikkareista yleensä tulevat päivänvaloon vasta kuukausia myöhemmin, sillä heidät kurssitetaan eteläkorealaiseen yhteiskuntaan ennen siihen integroimista.

Ri Il Kyu’n tehtävä oli median mukaan vastata poliittisista suhteista Pohjois-Korean Kuuban suurlähetystössä ja hän keskittyi työssään etenkin pyrkimyksiin estää Havannaa muodostamasta diplomaattisuhteita Soulin kanssa – viralliset suhteet perustettiin maiden välille tämän vuoden helmikuussa.

Korealainen The Chosun Ilbo -sanomalehti on haastatellut Ri Il Kyu’ta. Tämä kertoo paenneensa, koska oli pettynyt maansa hallintoon ja synkkiin tulevaisuudennäkymiin.

– Jokainen pohjoiskorealainen ajattelee vähintään kerran elämää Etelä-Koreassa, loikkari sanoi lehdelle.

Tällaista on lasten kesäleirillä Pohjois-Koreassa

Pohjois-Koreassa lasten kesäleirillä päivät ovat pitkiä, täynnä propagandaa, eikä ruokaa ole riittävästi.

Näin olosuhteita kesäleirillä kuvailee CNN:n haastattelussa 25-vuotias Juri Frolov. Hän osallistui Pohjois-Korean järjestämälle kesäleirille Songdowonissa vuonna 2015.

Frolov kertoo olleensa aina kiinnostunut Pohjois-Koreasta. Yläasteikäisenä hän liittyi uteliaisuudesta Pohjois-Koreaa käsittelevään sosiaalisen median ryhmään, jonka kautta hän sai mahdollisuuden osallistua leirille.

15 päivän mittainen kesäleiri maksoi hänen mukaansa noin 500 dollaria.

Leirillä oli nuoria muun muassa Laosista, Nigeriasta, Tansaniasta ja Kiinasta. Ulkomailta tulleet eivät kuitenkaan saaneet Frolovin mukaan olla juuri lainkaan tekemisissä paikallisten nuorten kanssa.

Leirillä oli hänen mukaansa tavanomaisten kesäaktiviteettien lisäksi myös valtavasti propagandaa. Frolov kertoo, että nuoret joutuivat heräämään kuudelta aamulla kiillottamaan Pohjois-Korean entisten diktaattoreiden, Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin patsaita.

Lisäksi nuoret pakotettiin pelaamaan pohjoiskorealaisia tietokonepeliä. Pelissä tarkoituksena oli tuhota Valkoinen talo panssarivaunulla.

Arki leirillä sisälsi myös paljon liikuntaa, joka oli Frolov mukaan pakollista kaikille. Sairastuminen ei riittänyt syyksi jättää aamuliikuntaa väliin.

Hän kertoo laihtuneensa 15 päivän aikana viisi kiloa. Frolovin mukaan leirillä tarjoiltiin ruuaksi lähinnä vain riisiä, perunoita ja leipää, minkä vuoksi hän kertoo olleensa äärimmäisen nälkäinen palattuaan Venäjälle.

Moskovan ja Pohjois-Korean veljeily närkästytti Xi Jinpingin

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kommentoi Vladimir Putinin taannoista Pohjois-Korean vierailua toteamalla, että matkan on täytynyt ”osua arkaan paikkaan” Washingtonissa.

– Kiinan propagandan äänitorvi jätti luonnollisesti mainitsematta, kuinka (Vladimir) Putinin ja Kim Jong-unin tapaaminen, jossa sinetöitiin maiden keskinäinen puolustussopimus, on varmasti herättänyt ärtymystä toisessa suuressa pääkaupungissa – Pekingissä, huomauttaa Financial Timesin (FT) Pekingin-toimiston päällikkö Joe Leahy analyysissaan.

Kiinan johtaja Xi Jinping on hänen mukaansa seurannut jo kuukausien ajan tarkoin Venäjän ja Pohjois-Korean lähentymistä Pjongjangin toimittaessa Kremlin kipeästi tarvitsemia ampumatarvikkeita vastineeksi aiempaa kehittyneemmästä venäläisestä sotateknologiasta. Kiinan arvioidaan olevan huolissaan siitä, että Kimin syvenevät suhteet Putiniin saavat hänet kokemaan riippumattomuutta Pekingistä.

– Jos Pohjois-Korean diktaattorin itseluottamus vahvistuu, hän saattaa tehdä lisää ohjuskokeita, jotka uhkaavat horjuttaa jo ennestään jännittyneen alueen vakautta, Leahy toteaa.

Putinin vierailu Pjongjangiin ei näitä huolia ainakaan hälvennä. Venäjän ja Pohjois-Korean johtajat allekirjoittivat sen yhteydessä sopimuksen ”kattavasta strategisesta kumppanuudesta” ja luvataan välitöntä sotilaallista ja muuta apua ”kaikin käytettävissä olevin keinoin”, jos toinen osapuolista joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Kiinalaisen kansainvälisen politiikan asiantuntijan, professori Shen Dinglin mukaan Kiinaa hiertää se, että Pekingillä ja Pjongjangilla on ollut vuodesta 1961 oma ”YYA-sopimuksensa” – sopimus ystävyydestä, yhteistyöstä ja keskinäisestä avunannosta.

Jos Pjongjang kokisi joutuvansa mukaan johonkin Venäjän sotaan, kuten hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan, Pohjois-Koreaan voisi kohdistua sotilaallisia vastatoimia. Se taas saattaisi laukaista Pekingin ja Pjongjangin keskinäisen puolustussopimuksen, jolloin myös Kiinasta tulisi konfliktin osapuoli.

– Pohjois-Korea on asettanut Kiinan tarpeettomasti hyvin vaaralliseen tilanteeseen, professori Shen sanoo FT:lle.

Kiinan ja Pohjois-Korean kahdenväliset suhteet ovat Leahyn mukaan olleet jo pitkään vaikeat, minkä vuoksi eräät tutkijat ovat kutsuneet maita ”katkeriksi liittolaisiksi”.

– Pjongjang toteuttaa säännöllisesti sotilaallisia provokaatioita naapureitaan vastaan. Tämä aiheuttaa tyytymättömyyttä Pekingissä, sillä se horjuttaa alueen vakautta, hän toteaa.

– Xille, joka ylpeilee henkilökohtaisella suhteellaan Putiniin, tämä episodi on muistutus siitä, että ystävyydellä on vain vähän merkitystä valtiollisessa toiminnassa – jopa sellaisessa ”rajattomassa” kumppanuudessa, jollainen Kiinan ja Venäjän välillä on vallitsevinaan, hän huomauttaa.

Tätä kaikkea Pohjois-Korea alkaa viedä Venäjälle

Helmikuusta 2022 lähtien sadat ulkomaiset merkkituotteet ovat sulkeneet liikkeensä Venäjällä vastauksena sen aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan. Poistuneiden valmistajien joukossa ovat muun muassa Adidas, Nike, Reebok, Decathlon, Puma, Levi’s, H&M, Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton ja Balenciaga.

Vastatoimena tälle Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö laillisti niin kutsutun rinnakkaistuonnin. Se mahdollisti ulkomaisten tuotteiden tuonnin Venäjälle ilman copyrightin omistajan myöntämää virallista lupaa, mitä aiemmin pidettiin salakuljetuksena.

Pohjoiskorealaiset valmistajat suunnittelevat myös mahdollisuutta toimittaa Venäjälle muun muassa farkkuja, kasseja ja kenkiä. Vaatemuodissa maalla on kuitenkin omat erikoisuutensa, joten valikoima voi olla rajallinen, esimerkiksi farkuista valmistetaan vain perinteistä versiota.

Venäjänkin allekirjoittama YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma vuodelta 2017 kieltää tekstiilien viennin Pohjois-Koreasta. Pakote asetettiin, jotta Pjongjang ei saisi ulkomaanvaluuttaa, jota se voisi käyttää ydinaseisiin tai ballististen ohjusten kehittämisohjelmiin. Turvallisuusneuvosto kielsi myös pohjoiskorealaisen työvoiman käytön, koska heille maksetuista palkoista jopa 70 prosenttia menee valtiolle.

Päätöslauselmat eivät kuitenkaan estäneet Venäjän Pjongjangin konsulaattia ilmoittamasta jo puolitoista vuotta sitten, että Moskova haluaa palauttaa neuvostoaikaisen vaatteiden ja jalkineiden tuonnin Pohjois-Koreasta. VPostin asiaa tunteva lähde kertoi medialle, että vienti voisi sisältää pääasiassa neulontatuotteita. Lähteen mukaan pohjoiskorealaiset ompelijattaret työskentelevät oikein hyvin, ja tuotteiden hinta on merkittävästi edullisempi kuin Kiinassa ja verrattavissa Indonesiaan ja Bangladeshiin.

Venäjän patenttivirasto Rospatentin julkaisun mukaan Venäjä alkaa seuraavaksi ostaa myös saippuaa, hygieniatuotteita ja toalettitarvikkeita Pohjois-Koreasta. Tavaramerkkihakemuksen on jättänyt Pjongjangissa sijaitseva Ryonggaksan saippuatehdas.

Synkkä ennuste Pohjois-Korean joukoille Ukrainassa: Heistä tulee tykinruokaa

Moskovan ja Pjongjangin sopima strategisen yhteistyön sopimus on kirvoittanut spekulaatioita siitä, aikooko Pohjois-Korea lähettää sotajoukkoja Ukrainan rintamalle.

Venäjän diktaattori Vladimir Putin tapasi pohjoiskorealaiskollegansa Kim Jong-unin reilu viikko sitten. Pohjois-Korean asevoimat ilmoitti tämän jälkeen lähettävänsä pioneeriyksikön miehitettyyn Ukrainan Donetskiin. Joukon on määrä saapua paikalle jo heinäkuussa.

Yhdysvalloista on tarjoiltu synkää ennustetta Ukrainaan mahdollisesti lähetettäville pohjoiskorealaisjoukoille.

– Jos työskenteleisin Pohjois-Korean asevoimien henkilöstöpuolella, kyseenalaistaisin vahvasti päätöstä lähettää joukkojani tykinruoaksi laittomaan sotaan Ukrainaa vastaan, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Pat Ryder totesi Kyiv Indepedentin mukaan.

Ryder kuitenkin myös myönsi, että Venäjän ja Pohjois-Korean syvenevää sotilaallista yhteistyötä ja myös mahdollista pohjoiskorealaisten joukkojen lähettämistä Ukrainaan on seurattava.

Venäjä on saanut Pohjois-Korealta tiettävästi miljoonia tykistönammuksia ja suuria määriä ballistisia ohjuksia. Rintamalta tihkuneiden tietojen mukaan etenkin ammusten laadussa on ollut paikoin vakaviakin ongelmia.

LUE MYÖS:
Venäläinen mysteerilaiva ilmestyi Pohjois-Koreaan

Pohjois-Korea väittää hankkineensa uuden merkittävän ydinasekyvyn, ohjus laukaistiin Kim Jong-unin kartanon pihalta

Pohjois-Korean valtion propagandamedian mukaan erakkovaltiolla on merkittävä uusi ydinasekyky.

Pohjoiskorealaiset väittävät testanneensa ensimmäistä kertaa niin sanottua MIRV-taistelukärkeä (multiple independently targetable reentry vehicle). Tällä tarkoitetaan useilla itsenäisesti kohdistettavilla taistelukärjillä varustettua ohjusta. MIRV-ohjus on vaikeampi torjua kuin vain yhdellä taistelukärjellä varustettu ohjus.

NKNewsin mukaan Pohjois-Korean valtion media KCNA uutisoi, että testatun ohjuksen kolme erillistä taistelukärkeä ohjattiin kokeessa onnistuneesti eri kohteisiin. Pohjoiskorealaisten mukaan ohjus oli varustettu myös valemaalilla. Niitä voidaan käyttää ballistisissa ohjuksissa hämäämään vastustajan ohjuspuolustusjärjestelmiä.

Testi kuuluu diktaattori Kim Jong-unin vuonna 2021 julkistamaan sotilaalliseen viisivuotissuunnitelmaan. Siinä keskitytään muun muassa Pohjois-Korean ydinaseiden selviytymiskyvyn parantamiseen.

Pohjoiskorealaiset eivät toistaiseksi ole julkaisseet kuvia diktaattorista seuraamassa testiä. KCNA:n julkaisemien kuvien perusteella ohjus kuitenkin laukaistiin Kimin kartanon piha-alueelta Pjongjangin lähellä. Satelliittikuvat näyttävät palojälkiä kartanon tiluksilla.

Etelä-Korea on ilmoittanut ohjuskokeen epäonnistuneen. NKNewsin mukaan on kuitenkin mahdollista, että taistelukärkien irtoaminen ohjuksesta on tulkittu virheellisesti ohjuksen tuhoutumiseksi kesken lennon.

Pohjois-Korea keksi inhottavan tavan piinata naapuriaan, kiitoteitä jouduttiin sulkemaan

Soulin lentokentällä Etelä-Koreassa useampi kiitorata jouduttiin sulkemaan viime aamuyönä, kun Pohjois-Korean lähettämät roskapallot toivat jätteitä lentoasemalle. Pohjois-Korea on CNN:n mukaan lennättänyt ilmapalloilla roskia, sekä muun muassa ulosteen tahrimaa multaa ja matoja Etelä-Koreaan toukokuusta alkaen jo yli 1000 kertaa, mikä on kiristänyt maiden välistä jännitettä. Pelkästään tämän viikon maanantaina roskapalloja laskettiin 350.

Pallot ovat Pohjois-Korean mukaan vastaus siihen, että aktivistit Etelä-Koreassa ovat lähettäneet suljettuun valtioon jo pitkään ilmapalloja, joiden lastina on muun muassa lääkkeitä, ruokaa, k-pop-musiikkia ja muistitikuille ladattuja viihdeohjelmia, sekä lentolehtisiä, joissa kerrotaan länsimaisesta elämästä. Pallot ohjataan gps:llä halutulle alueelle siten, että lentolehtiset leviäisivät mahdollisimman laajalle alueelle.

Aktivistiverkostossa on mukana pohjoiskorealaisia loikkareita, joiden mukaan ainoa keino murtaa diktaattori Kim Jong-unin valta ja saada muutosta aikaan on kansalaisten tietoisuuden lisääminen.

Pohjois-Korea, jossa pääsy Internetiin on estetty, on kutsunut aktivistien lähettämiä palloja roskaksi ja kertonut valtiollisen uutistoimiston mukaan maksavansa ”potut pottuina”. Etelä-Korea puolestaan on tuominnut roskakampanjan ala-arvoisena ja vaarallisena.

Aavemaiset kuvat paljastavat Vladimir Putinin Pohjois-Korean vierailun äärimmäiset turvatoimet

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjang käytännössä suljettiin kokonaan Venäjän diktaattori Vladimir Putinin valtiovierailun ajaksi, satelliittikuvat paljastavat.

Pohjois-Koreaan keskittyvän NKNews-uutissivuston hankkimat Planet Labsin kuvat ovat aavemaista katsottavaa. Pjongjangin keskustan noin sadan neliökiloetrin alueella näkyi vierailun aikana hädin tuskin autoja tai busseja.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin ja Vladimir Putin saattueen kulkureitille järjestetyt hurraajien massat näkyvät taas paria tuntia ennen h-hetkeä otetuissa kuvissa reitin lähelle koottuina tuhansien ihmisten joukkoina. Ihmismassojen lähellä on myös bussien rivistöjä.

Artikkelissa huomautetaan, että Pjongjangin kaduilla on tavallisestikin suhteellisen vähän liikennettä vastaavan kokoisiin ulkomaisiin kaupunkeihin verrattuna. Satelliittikuvat paljastavat kuitenkin valtavan eron tavallisen kaupunkielämän ja Putinin vierailun ajankohdan välillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Venäjän ja Pohjois-Korean propagandassa on julkaistiin vierailun aikana runsaasti kuvia hurraavista väkijoukoista. www.kremlin.ru

Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että kadut olivat Putinin vierailun aikana tyhjillään sielläkin, missä diktaattorien saattue ei kulkenut. Tämä on poikkeuksellista. NKNewsin mukaan muiden ulkomaisten johtajien vierailujen kohdalla on tyydytty katujen sulkuihin vain autosaattueiden reittien lähellä. Syytä erityisen koville turvatoimille ei tiedetä.

– Viime viikon tilanne Pjongjangissa viittaa siihen, että viranomaiset olivat jakaneet ihmisille laajasti määräyksiä pidättäytyä tavallisesta liike-elämästä ja todennäköisesti käskyjä osallistua Putinin tervehtijöiden ryhmiin, jutussa arvioidaan.

Sejong Instituten tutkija Peter Wardin mukaan äärimmäiset toimet osoittavat, millainen valta Pohjois-Korean viranomaisilla on rajoittaa halutessaan kansalaisten elämää Pjongjangissa.

Venäläinen mysteerilaiva ilmestyi Pohjois-Koreaan

Venäläinen rahtilaiva Angara on havaittu Pohjois-Koreassa. NKNewsin hankkimat satelliittikuvat paljastavat aluksen saapuneen viime viikolla Rasonin satamaan. Venäjän diktaattori Vladimir Putin tapasi pohjoiskorealaiskollegansa Kim Jong-unin Pjongjangissa samoihin aikoihin. Rahtilaiva oli ennen Pohjois-Koreaan saapumista telakalla Kiinassa.

Angaran matkan tarkoitus ja lasti on hämärän peitossa. Se kuitenkin liittyy mitä todennäköisimmin asekuljetuksiin. Venäjä on hankkinut Pohjois-Koreasta muun muassa tykistönammuksia ja ballistisia ohjuksia Ukrainan rintamalle. Pohjoiskorealaisten on uumoiltu saaneen vastineeksi venäläistä ohjusteknologiaa. Yhdysvallat kertoi viime vuoden lokakussa Angaran laivaavan pohjoiskorealaisia aseita Venäjälle. Alus on pantu Yhdysvaltain pakotelistalle jo vuonna 2022 Ukrainan sodan takia.

NKNewsin keräämien tietojen mukaan venäläisalus on kulkenut Pohjois-Korean Rasonin ja venäläisen sotilassataman välillä viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden tammikuun välisenä aikana.

Uutissivuston hankkimien Planet Labsin satelliittikuvien perusteella rahtia on myös mennyt molempiin suuntiin. Satelliittikuvissa näkyy Angaraksi tunnistettava alus, josta purettiin kontteja Rasonissa kesäkuun 17. päivänä ja johon lastattiin tavaraa kesäkuun 18. päivänä.

Satelliittikuvat viittaavat siihen, että ase- ja ampumatarvikekuljetukset Venäjälle ovat kasvussa. Satamalaitureilla on artikkelin mukaan kuvissa enemmän kontteja kuin koskaan ennen.

NKNewsin selvityksen perusteella neljä Venäjän asekuljetuksiin liitettyä alusta on tehnyt viime vuoden elokuun jälkeen ainakin 56 matkaa Rasonin ja venäläissatamien välillä. Venäjän uskotaan saaneen Pohjois-Koreasta miljoonia tykistönammuksia ja suuria määriä ohjuksia. Ampumatarvikkeiden laadun kanssa on tiettävästi ollut ongelmia.

Mitä Kim Jong-un saa Moskovalta?

Kaksikymmentäneljä vuotta sitten, heinäkuussa 2000, Venäjän presidentiksi vastikään valittu Vladimir Putin sai Japanissa pidetyssä johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokouksessa innostuneen vastaanoton.

Matkalla kokoukseen Putin oli amerikkalaistutkija, tohtori Eugene Rumerin mukaan pysähtynyt Pjongjangissa ja ilmoitti saaneensa Pohjois-Korean silloiselta johtajalta Kim Jong-ililtä tiedon, että Pohjois-Korea ei ollut kiinnostunut kehittämään omia ballistisia ohjuksia, vaan tyytyisi harjoittamaan ”rauhanomaista avaruustutkimusta”.

Kuukautta myöhemmin Kim teki Putinin ilmoituksesta pilkkaa toteamalla, että se, mitä hän oli tälle kertonut, oli pelkkä vitsi.

– Kontrasti silloisen ja nykyisen Putinin välillä ei voisi olla jyrkempi. Tällä viikolla Putin matkusti Pjongjangiin syleilemään diktaattorikollegaansa ja kansainvälisen yhteisön hylkiötä. Hän heikentää räikeästi Pohjois-Korean ydinasepyrkimysten hillitsemiseen tähtääviä ponnistuksia, joita Venäjä on ollut YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä luomassa ja sitoutunut osaltaan toteuttamaan, ajatushautomo Carnegien Venäjän ja Euraasian tutkimusohjelmaa johtava Rumer kirjoittaa artikkelissaan.

Mielistelläkseen Kim Jong-unia Putin lupaa nyt Venäjän tukevan Pohjois-Koreaa sille asetettujen pakotteiden kiertämisessä. Vierailunsa päätteeksi Putin allekirjoitti Pohjois-Korean kanssa kahdenvälisen kumppanuussopimuksen, johon sisältyy keskinäistä turvallisuusapua koskeva lauseke.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Eugene Rumer on työskennellyt muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriössä, kansallisessa turvallisuusneuvostossa sekä International Institute for Strategic Studies -ajatushautomossa.

Voittoon hinnalla millä hyvänsä

Strategista kumppanuussopimusta Pohjois-Korean kanssa Rumer luonnehtii uudeksi pohjanoteeraukseksi Putinille – miehelle, joka on jo entuudestaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama epäiltynä osallisuudesta sotarikoksiin Ukrainassa.

– Pohjois-Korean diktaattorin syleileminen on kuitenkin loogista jatkoa Putinin linjalle hänen aloitettuaan täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. Hän laittoi asemansa likoon saavuttaakseen voiton Ukrainassa. Kun voitto osoittautui saavuttamattomaksi, hän on jatkanut täysillä eteenpäin ja haluaa edelleen voittaa, vaikka se merkitsisi hänen maansa tuhoa, kriittisten diplomaattisten sekä turvallisuus- ja kauppasuhteiden katkaisemista länteen ja kaiken mahdollisen muuttamista aseiksi, Eugene Rumer sanoo.

Neuvostoliittoakin vaarallisempi roistovaltio

Kun Putinin armeijalta alkoivat loppua tykistökranaatit, hän kääntyi Kimin puoleen saadakseen apua. Pohjois-Korean diktaattori suostui ja lähetti Venäjälle ilmeisesti noin viisi miljoonaa kranaattia.

– Mitä Kim saa vastineeksi ”Korean kansan rakkaimmalta ystävältä”, ei ole tiedossa. Kun Kim vieraili vuonna 2023 Venäjällä, Putin vei hänet avaruuskeskukseen, mikä viittaa siihen, että Venäjä tarjoaa apua Pohjois-Korean ohjusohjelmalle, Rumer toteaa.

Putinin veljeilyä Pohjois-Korean kanssa ei pidä Rumerin mielestä tulkita merkiksi epätoivosta. Vaikka sotatoimet Ukrainassa eivät suju hyvin, Putin ei aio luovuttaa. Venäjän talous on osoittautunut kestävämmäksi kuin kukaan olisi odottanut, ja ystävät Pjongjangissa, Teheranissa ja Pekingissä seisovat yhä hyökkääjän tukena.

Vierailu Pohjois-Koreassa todistaa Rumerin mukaan ennen kaikkea siitä, että Putin aikoo jatkaa täysillä murhanhimoista sotaretkeään Ukrainan tuhoamiseksi ja että lännellä on vastassaan vaarallinen, päättäväinen ja pystyvä roistovaltio, joka saa kylmän sodan aikaisen Neuvostoliitonkin näyttämään hillityltä.

Entinen CIA-upseeri: Vierailu Pohjois-Koreaan on hämmentävä

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkusti tällä viikolla Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin tapaamaan maan johtajaa Kim Jong-unia. 

Tapaamisen yhteydessä tiedettäneen Pohjois-Korean ja Venäjän solmineen kahdenvälisen yhteistyösopimuksen mahdollisen konfliktitilanteen varalta, mikäli jompaankumpaan maahan hyökättäisiin.

– Omien tietojeni valossa voin kysyä, että milloin viimeksi kumpaankaan maahan, Venäjälle tai Pohjois-Koreaan, on hyökätty. Tilannehan on  juuri toisin päin mainitakseni esimerkiksi Venäjän toimet Ukrainassa ja Georgiassa. On varsin paksua väittää, että tällaista sopimusta tarvittaisiin, sanoo Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen Venäjän operaatioiden johtaja Steve Hall CNN:n haastattelussa.

Hall ei kiellä väitettä siitä, että Putinin matkustaminen Pohjois-Koreaan olisi osoitus heikkoudesta ja vaappuvasta valta-asetelmasta, jossa Putin ja Venäjä näyttäytyvät eräänlaisessa kerjäläisen asemassa.

– Entinen mahtivaltio Venäjä on tällä erää hyvin samankaltainen kuin Pohjois-Korea verrattuna esimerkiksi tämän hetken todelliseen mahtivoimaan Kiinaan, hän toteaa.

Tilanne on kiinnostava, koska Venäjän ja Pohjois-Korean suhde on nyt erilainen. Aiemmin Venäjä on nimen omaan yrittänyt estää Pohjois-Koreaa pääsemästä ydinasevallaksi.

Hallin mukaan Kiina tuottaa suunnilleen 90 prosenttia Pohjois-Korean tarpeista, ja Venäjän ja Pohjois-Korean välinen muuttunut asetelma vaikuttaa siten myös Kiinaan.

– Kiinalla on ikään kuin mahdollisuus hyödyntää sekä Pohjois-Koreaa, että Venäjää tässä eräänlaisena vipuvoimana, hän sanoo.

Hall toteaa, että Kiina taas on kytköksissä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, mikä herättää tässä tilanteessa mielenkiintoa ja intressiä Euroopan ja Yhdysvaltojen suunnalta.

– Euroopan ja Yhdysvaltojen lähestymistapa saattaa olla se, että Kiinan on otettava osaa ja ikään kuin toimia väliintulijana ja vaikutusvallan käyttäjä tilanteessa, joka on perin hämmentävä ja omituinen, Hall sanoo viitaten Pohjois-Korean ja Venäjän johdon tapaamiseen ja maiden välisiin sopimuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)