Verkkouutiset

Maanpuolustus

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilmavoimilla laajaa harjoitustoimintaa – taivaalla kymmeniä koneita

Ilmavoimien lentotoiminta on vilkasta 24.‒30. elokuuta välisenä aikana, jolloin järjestetään kaksi lentotoimintaharjoitusta. Taktisen kurssin päättöharjoituksessa on mukana yli 30 lentokonetta. Kuljetus- ja yhteyskonekaluston vuoden pääharjoitukseen puolestaan osallistuu myös liittolaismaiden lentokalustoa.

Harjoitukset linkittyvät toisiinsa yhteistoimintakierroksin, joissa on mukana sekä hävittäjiä että kuljetuskoneita.

Ilmataktiikka 24 -lentotoimintaharjoituksen tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Harjoitus järjestetään 26.‒30. elokuuta.

Lentotoiminnassa on mukana yhteensä yli 30 lentokonetta, joista 22 on F/A-18 Hornet -hävittäjiä ja neljä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Lisäksi lennetään yhteistoimintakierroksia kuljetus- ja yhteyskoneiden kanssa.

‒ Ilmataktiikka 24 -harjoituksessa todennetaan Ilmavoimien taktisen kurssin oppilaiden osaaminen. Jokainen lentokierros muodostaa erillisen opetustapahtuman, jolle on luotu oma tarkennettu skenaario. Tavoiteltavana loppuasetelmana on, että harjoituksessa osoitettujen taitojen perusteella taktisen kurssin oppilaille voidaan myöntää koulutuksensa mukaiset kelpuutukset esimerkiksi parvenjohtajiksi ja päätaistelunjohtajiksi, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Tommi Heikkala kertoo tiedotteessa.

– Parvenjohtajan kelpuutuksen myötä lentäjä voi toimia parven eli neljän hävittäjän muodostaman osaston johtajana, Heikkala lisää.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista Ilmavoimien joukko-osastoista. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevat F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät Karjalan lennostosta Rissalasta ja harjoitusvastustajaa simuloivat Hornetit puolestaan Lapin lennostosta Rovaniemeltä.

Hawk-suihkuharjoituskoneet lentävät Oulunsalosta, Pristine Flank 24 -harjoitukseen osallistuvat kuljetus- ja yhteyskoneet Tikkakoskelta.

Pristine Flank 24 on kuljetuskonekaluston vuoden pääharjoitus

Satakunnan lennosto järjestää Pristine Flank 24 -lentotoimintaharjoituksen Tikkakosken tukikohdassa 24.‒28.8. elokuuta.

Kyseessä on Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekaluston vuosittainen pääharjoitus. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu Ilmavoimien kuljetuskoneiden, yhteyskoneiden ja Learjet -suihkukoneiden lisäksi Maavoimien NH90-helikoptereita ja Rajavartiolaitoksen Dornier 228 -valvontakone.

Liittolaismaiden kuljetuskonekalustoa harjoituksessa edustavat Yhdysvaltain ilmavoimien MC-130J Commando II ja Ruotsin ilmavoimien TP 84 Hercules.

‒ Pristine Flank 24 -harjoituksen tavoitteena on kouluttaa Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneiden miehistöjä lentokaluston taktiseen käyttöön haastavissa ilmaoperaatioissa. Samaan aikaan järjestettävä Ilmataktiikka 24 -harjoitus mahdollistaa yhteistoimintakierrokset hävittäjäkaluston kanssa. Lisäksi tavoitteena on harjoitella monikansallista kuljetuskonetoimintaa yhdysvaltalaisten ja ruotsalaisten liittolaisten kanssa, kertoo harjoituksen johtaja, Satakunnan lennoston Tukilentolaivueen komentaja everstiluutnantti Mikko Rautiainen.

Ilmataktiikka- ja Pristine Flank -harjoitusten lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle. Pristine Flank 24 -harjoituksen lentotoiminta alkaa lauantaina 24.8. kello 9 ja päättyy keskiviikkona 28.8. kello 16 mennessä.

Ilmataktiikka 24 -harjoituksen lentokierrosten skenaarioihin liittyy matalien lentokorkeuksien käyttöä sekä yli kymmenen kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja.

Lisäksi lentotoiminnassa käytetään hävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Mika Aaltola torjuntaohjuksista: Vaistonvaraisesti heitellään kapuloita rattaisiin

Europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.) kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että 1970-luvun perintöjä on ajatus, että mitä vahvempi on puolustus, sitä enemmän Suomi voi ottaa välimatkaa itäiseen naapuriin.

– Tämä nähtiin pahana ja siten haluttiin pitää Suomea puolustuksellisesti heikkona. Tämä ”rauhantahtoinen” piirre kummittelee vielä nykykeskustelussa. Uudet puolustusaseet kohtaavat helposti vastustusta.

Hän muistuttaa, että Ottawan sopimuksen puolesta puhuttiin esimerkiksi siten, että aseistariisunta johtaa diplomatian painottumiseen.

– Jos miinat eivät pysäytä, niin rauhantahtoinen vakauspolitiikka tekee ne tarpeettomiksi.

Aaltola huomauttaa myös, että HX-hankkeen yhteydessä menneisyyden kaiku muuttui siten, että jarruja laitettiin esimerkiksi vetoamalla ilmastosyihin.

– Hävittäjiä ei saisi hankkia maista, jotka eivät ole allekirjoittaneet Pariisin sopimusta.

Erityinen Venäjän huolenaihe Natoon liittymisen ohella Aaltolan mukaan on ollut ohjustorjunta.

– Venäjä ei ole halunnut ohjuskauhunsa neutralisoivia asejärjestelmiä. Ei ole siis ihme, että torjuntaohjukset herättävät keskustelua, vaistonvaraisesti heitellään kapuloita rattaisiin. Asetetaan Suomi asemaan, jossa, jossa ohjustorjunta ei ole kiireellinen puolustuksellinen kyvykkyys, vaan asia, joka voidaan laittaa yhteen vaakakuppiin, suhteessa ”yleviin” moraalisiin päämääriin, hän kirjoittaa.

Aaltola viitannee puolustusvoimien viime vuoden huhtikuussa Israelilta ostamaan Daavidin linkoon, jolla paikataan Suomen ilmatorjunnan aukkoa. Kyse oli Suomen osalta vuoden 2023 tärkeimmästä asekaupasta. Muun muassa vasemmistoliitosta arvosteltiin kauppaa.

Daavidin lingon operointikorkeus on vähintään 15 kilometriä. Puolustusvoimilla ei ollut korkealle ulottuvaa ohjusilmatorjuntaa sitten venäläisen Buk-järjestelmän, josta luovuttiin viime vuosikymmenellä.

 

Mihin Nato-esikunta tulee? Hämeenlinnalla ja Mikkelillä on molemmilla valtteja hihassa

Hämeenlinna haluaa Suomeen perustettavan Naton maavoimaesikunnan. Mutta niin haluaa moni muukin.

– Panssariprikaatin välitön läheisyys, useat puolustussektorin toiminnot, harjoitusalueet sekä vahva puolustusteollisuuden läsnäolo tekevät Hämeenlinnasta varuskuntakaupungin, jonka laajentaminen esikuntakaupungiksi toisi monia hyötyjä myös Natolle ja Puolustusvoimille, argumentoi Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.

Hämeenlinna oli onnistua jo kerran, tasan 20 vuotta sitten. Silloin sinne kaavailtiin maavoimien esikuntaa. Puolustusvoimien selvitys puolsikin esikunnan sijoittamista Hämeenlinnaan, mutta puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) päätti omavaltaisesti, että esikunta tulee joka tapauksessa Mikkeliin.

– Meillä haarukoitiin tietyt parametrit ja pisteytettiin vaihtoehtoja. Puolustusministerikin on käsittääkseni jopa sanonut, että Hämeenlinna osoittautui paremmaksi, mutta sitten kun otetaan yhteiskunnalliset kriteerit mukaan, niin vaaka kallistui Mikkeliin, sanoi Puolustusvoimien silloinen komentaja, amiraali Juhani Kaskeala päätöksestä tuoreeltaan Helsingin Sanomissa.

– Operatiiviset näkökulmat olivat vähän paremmat Hämeenlinnassa.

Kun maavoimien esikunnan sijaintia edellisen kerran ratkottiin vuonna 2004, sijoittamista Hämeenlinnaan puolsivat lyhyt myös matka pääesikuntaan Helsinkiin ja materiaalilaitoksen esikuntaan Tampereelle.

Kenraalimajuri evp, europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok) oli silloin mukana tekemässä selvitystä maavoimien esikunnan perustamisesta ja sijoittamisesta.

– Tehtiin melkoinen nippu selvityksiä upseerien avioeroherkkyydestä alkaen. Se oli Mikkelissä Hämeenlinnaa korkeampi koska puolison on helpompi löytää työpaikka Hämeenlinnassa asuessa kuin Mikkelissä, Toveri muistelee.

– Kansallisen puolustuskyvyn kannalta Hämeenlinna oli parempi myös siksi että se on kauempana itärajasta.

Mikkelin puolesta puhui hajasijoituspolitiikka ja savolainen puolustusministeri Kääriäinen. Maavoimien esikunta perustettiin lopulta Mikkeliin. Tämä kuitenkin johti myös siihen, että kaupungille rakasta Savon prikaatin olemassaoloa ei enää jatkettu.

Nyt Mikkelin puolesta Nato-esikunnan sijoittamiseksi puhuu se, että sillä on infrastruktuuria valmiina. Vaikka esikunta sisältää liikkuviakin elementtejä, myös kiinteät suojatilat ovat välttämättömät. Ja niiden rakentaminen maksaa rahaa.

– Toisaalta, jos esikunnan sijainti olisi sellainen, että tilanteen tullessa pitäisi olla heti tulen alla johtamassa, ei sekään ole välttämättä paras ratkaisu.

Toveri korostaa, että hänellä ei ole nykyisestä uhkatilanteesta sellaista tarvittavaa operatiivista tietoa, että hän pystyisi arvioimaan miten se vaikuttaisi Naton maavoimaesikunnan sijoittamiseen nyt tai lähivuosina.

Mikkelissä maavoimien esikunta työllisti vuoden 2022 tiedon mukaan noin 300 ihmistä. Heistä noin neljännes on siviilejä. Sotilaat asettuvat Mikkeliin eri mittaisille komennustehtäville, ja Toveri muistuttaa, etteivät kaikki komennussotilaat oikeasti asu Mikkelissä kuin 3-4 päivää viikosta.

– Asuvat reppureina itsemurhayksiössä arjet, tekevät pitkää päivää ja lähtevät kotipaikkakunnilleen pitkäksi viikonlopuksi. Ei maavoimien esikunta tuo Mikkeliin ihan niin paljon kuin miltä saattaa kuulostaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uudet alokkaat kantoivat varusteita Panssariprikaatissa Parolannummella Hämeenlinnan kupeessa heinäkuussa 2023. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ihmisten työpaikkoja ajatellessa Hämeenlinnalla on edelleen kiistaton sijaintietu puolellaan. Isot lentokentät ja satamat ovat riittävän lähellä. Mutta niin ne voisivat olla Oulussa tai Rovaniemelläkin.

Pohjoista sijaintia on väläytelty varsinkin Yhdysvaltojen mielenkiinnon kohteena.

– Liittouma katsoo karttaa siitä näkökulmasta, että Venäjällä on intressi arktisella alueella ja varmasti tarve suojata ydinaseitaan ja muita pohjoisessa olevia toimintojaan.

Nyt johonkin päin Suomea sijoitettava esikunta vastaa Norfolkin esikunnan alaisuudessa olevan alueen maasodankäynnin johtamisesta. Rauhan aikana se muun muassa suunnittelee ja toteuttaa Naton harjoitustoimintaa alueella.

Tulevaan esikuntaan sijoittuu työskentelemään myös upseereja muista maista: Norjasta, Ruotsista, Yhdysvalloistakin. Toveri arvioi, että kumppanimaiden näkemyksiä varmasti kuunnellaan esikunnan sijoittamisesta päätettäessä, vaikka päätös on kuitenkin kansallinen.

Olennaista on kuitenkin muistaa, että maavoimien esikunta vastaa kansallisesta maanpuolustuksesta. Naton Norfolkin maavoimaesikunnalla on erilaiset tehtävät ja painopisteet, eivätkä ne ole välttämättä painottuneet eteläiseen Suomeen samaan tapaan kuin Suomen oma puolustus.

– Tuosta esikunnasta tullaan johtamaan isoa kuvaa, sanoo Toveri.

Mutta samalla pitää huomioida, että esikuntaan sijoitettavat upseerit, varsinkin ulkomailta, tuovat todennäköisesti perheensä mukanaan. Lapset tarvitsevat koulupaikkoja, puolisot töitä.

Ainakin Hämeenlinna uskoo pystyvänsä tarjoamaan nämä puitteet. Se korostaa tiedotteessaan, että kaupungissa on sekä ruotsin- että englanninkielisiä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen polkuja. Kansainvälinen ammattikorkeakoulukin löytyy.

Turvallisuuspoliittisissa taustakeskusteluissa upseerien ja Naton parissa toimineiden ihmisten kanssa on noussut esiin toistuvasti huoli, että sijainti Mikkelissä olisi jo päätetty. Vaikka Mikkeli on kirinyt julkisessa keskustelussa otsikoihin, on puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) korostanut, ettei millekään kaupungille ole tehty mitään lupauksia. Häkkänen on itse kotoisin Mäntyharjusta Mikkelin läheltä, joten käytäväpuheet Mikkelin ylivoimaisuudesta voivat olla kaikuja kahdenkymmenen vuoden takaa. Silloin pääesikunnassa koettiin, että puolustusministeri Kääriäinen ei huomioinut sotilaiden asiantuntemusta heitä itseään koskeneessa esikunnan sijoittamisessa.

Päätöksiä Nato-esikunnan sijoittamisesta Suomen kartalle odotetaan tulevana talvena.

Kenraaliluutnantti Pasi Välimäki otti vastaan Maavoimien komentajan tehtävät Mikkelissä 30. joulukuuta 2021. / LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Kenraali muistelee: Hornet-simulaattorin lasereiden sähkölasku saattoi olla 200000 euroa

Puolustusliitto Nato on arvioinut puolustusmenojen kasvavan liiton jäsenmaissa tänä vuonna peräti 17,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna kasvua oli 9,3 prosenttia. Kuluja ovat paisuttaneet etenkin Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja Ukrainan sota, jotka ovat lisänneet myös uusien sotilaiden koulutustarvetta.

Ratkaisuksi puolustusalan kasvavaan koulutustarpeeseen ja paisuviin kuluihin on esitetty virtuaalista (VR) ja yhdistettyä (XR) todellisuutta. Suomalaisen Varjon Technologiesin ympäristöt ovat käytössä yli 70:ssä ilmailu- ja puolustusalan koulutusohjelmassa. Myös NVIDIA:n kanssa yhteistyötä tekevä yhtiö hakee vauhtia kasvuun kahdeksan miljoonan euron rahoituskierroksella Springvestin kanssa.

Kouluttamiseen tarvittavan infrastruktuurin kasvattaminen ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista, toteaa kansanedustaja, ilmavoimien kenraali evp. Jarmo Lindberg, joka on toiminut Puolustusvoimien komentajana vuosina 2014–2019 ja on myös entinen hävittäjälentäjä.

– Kalusto saattaa vaatia miljoonien etukäteisinvestointeja. Harjoitusalueita ei myöskään voi noin vain kasvattaa ympäristömääräysten vuoksi. Tarvitaan aivan uudenlaisia teknologisia ratkaisuja, Lindberg sanoo Springvestin tiedotteessa.

Sotilaspilottien ilmassa tapahtuva koulutus maksaa mittavien alkuinvestointien lisäksi helposti 15 000–20 000 euroa tunnissa koulutettavaa kohden. Ohjaamosimulaatiotkin ovat perinteisesti vaatineet kallista ja raskasta kalustoa näyttöineen ja kupoleineen.

– Esimerkiksi Suomeen hankittiin 1990-luvulla halkaisijaltaan 12-metrinen hornet-simulaattori, jonka ympärille piti rakentaa kivitalo. Lasereiden tehot olivat niin suuret, että pelkästään sähkölasku saattoi olla 700 000 markkaa, mikä vastaa nykyrahassa lähes 200 000:ta euroa. Käyttökustannukset olivat lähes itse lentokoneen luokkaa, ja kaikkien ohjaajien piti jonottaa yhteen kalliiseen simulaattoriohjaamoon, Lindberg kertoo.

Virtuaalisen ja yhdistetyn todellisuuden ratkaisuista povataan alalle mullistajaa, sillä ne ovat  merkittävästi edullisempia ja kevyempiä. Niiden hyödyntämismahdollisuudet ovat kuitenkin olleet aiemmin rajalliset. Puutteita on ollut etenkin tarkkuudessa ja todentuntuisuudessa, minkä takia niitä ei ole aiemmin voitu edes harkita vaikkapa hävittäjälentäjien opetukseen.

Sotilaiden koulutus ei ole ollut pelkästään kallista vaan myös kankeaa ja hidasta. Koulutettavat on jouduttu kuljettamaan koulutuskeskuksiin, ja simulaattoria on voinut käyttää ehkä vain yksi käyttäjä kerrallaan. Varjon laitteita voi sen sijaan käyttää missä vain ja myös ryhmäharjoittelussa.

– Tärkeitä eivät ole vain yksittäisen laitteen ominaisuudet vaan se, miten teknologia saa tiimin toimimaan verkottuneena. VR:n ja XR:n avulla voi koota vaikkapa lentäjäosaston tai sukellusveneen miehistön komentokeskuksineen, Lindberg toteaa.

Elina Valtonen MTV:lle: Miinakiellosta voi keskustella puolustusselonteossa

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo MTV Uutisille, että Suomella ei ole akuuttia tarvetta irtautua henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Valtosen mukaan näiden miinojen tuoma puolustuskyky on jo korvattu. Asia on noussut esiin, sillä kokoomuksessa, keskustassa ja perussuomalaisissa on Venäjän Ukrainaan aloittaman täysmittaisen hyökkäyksen jälkeen ilmennyt haluja irtautua sopimuksesta tai ainakin selvittää asiaa.

Valtosen mukaan eri näkökohtia voidaan kyllä selvittää esimerkiksi syksyllä puolustusselonteon yhteydessä. Sopimuksesta irtautuminen olisi Valtosen mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisesti vaikeaa. Se pitäisi perustella erityisen hyvin Suomen ystäville. Ottawan sopimuksessa ovat mukana kaikki EU- ja Nato-maat.

Ulkoministeri Valtosen mukaan Ottawan sopimuksen kieltämiä miinoja ei nykyään juurikaan valmisteta. Valtoselle useat yritykset ovat myös kommunikoineet, että niiden jalkaväkimiinojen ottaminen uudelleen tuotantoon olisi heille mainehaitta.

Henkilömiinat eli jalkaväkimiinat kieltävä sopimus sai alkunsa vuonna 1996. Ensi vaiheessa sen ratifioi 125 valtiota. Suomi liittyi sopimukseen virallisesti vuonna 2012 eduskunnan äänestettyä sen hyväksymisestä marraskuussa 2011 äänin 110-47.

 

Huima lahjoitus: Korkeakoulu palkkaa dronetutkijan

Maanpuolustuskorkeakoulu on saanut merkittävän yksityisen lahjoituksen, joka sotatieteellistä tutkimusta. 184 800 euron lahjoituksen avulla palkataan droneteknologiaan keskittyvä tutkija sotatekniikan laitokselle kahdeksi vuodeksi.

Lahjoittaja ei halua nimeään julkisuuteen. Hän ja Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Mika Kalliomaa allekirjoittivat lahjoituskirjan Santahaminassa tänään 7. elokuuta.

Rekrytoitavan tutkijan työ tulee keskittymään lennokkien taistelukentällä aiheuttamaan teknologiseen disruptioon, josta Ukrainan sota on antanut esimakua. Sotatekniikan laitoksen insinöörieverstiluutnantti Mika Nieminen kertoo, että Maanpuolustuskorkeakoulu haluaa olla mukana lennokkien tutkimuksen innovaatiokehityksessä.

– Haluamme tutkia ennen kaikkea drooneihin liittyviä teknologisia innovaatioita sekä luoda innovaatioita itse yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.  Innovaatiot täydentävät perinteisiä vaikuttamiskeinoja ja täten auttavat mukautumaan taistelukentän muutoksiin, Nieminen sanoo tiedotteessa.

Palkattava tutkija tulee sijoittamaan teknologian soveltamisen apulaisprofessorina alkukesästä aloittaneen Marko Höyhtyän tutkimusryhmään. Tutkimuksen lisäksi tutkija osallistuu myös opetustyöhön.

– Tarkoituksenamme on luoda näköaloja tulevaisuuden taistelukenttien muutostekijöihin nykyisten kokemusten pohjalta. Näin luomme uutta tietoa ja jalkautamme disruptoivat tekijät tulevaisuuden päätöksentekijöille.

Reserviläisille jaetaan uudet kiväärit

Maanpuolustuskoulutus (MPK) on saanut ensimmäiset uudet SAKO ARG S 40 -kiväärit koulutuskäyttöönsä. Kiväärejä toimitetaan syksyn aikana kaikkiin MPK:n piireihin.

Ase on Sakon MPK:n reserviläisten sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen tarpeisiin kehittämä AR-15 tyyppinen itselataava kertatuliase. Sillä pystytään ampumaan Puolustusvoimien ammuntojen mukaisia perusammuntoja ja se voidaan varustaa erilaisilla lisävarusteilla. Aseessa on 16-tuumainen piippu ja aseen kaliiberi on 223 REM. Ase on myös yhteensopiva 5,56 x 45 Nato-patruunan kanssa.

— Testien mukaan aseen tarkkuus ja toimintavarmuus vastaa hyvin MPK:n tarpeita. Ase on helppokäyttöinen ja se sopii monen tasoisille ampujille aina kokeneesta ampujasta aloittelijaan, tiivistää MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo tiedotteessa.

MPK:n mukaan kivääri on yksinkertainen käyttää, se sopii oikea tai vasenkätiselle ja sitä voi säätää 150-200 senttimetriä pitkälle ampujalle. Ase sopii hyvin koulutusaseeksi. Se on pitkäikäinen ja sillä turvallisen aseenkäsittelyn kouluttaminen on helppoa.

Asehankinta käynnistyi keväällä 2022 ja hankinnan testivaiheessa oli mukana kymmenen eri tuotetta seitsemältä eri toimittajalta. Hankinnan kokonaisarvo on noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankinnan mahdollisti Maanpuolustuksen kannatussäätiön tuki ja MPK:n vapaaehtoisista sitoutuneista sekä henkilökunnasta muodostetun asehankintatyöryhmän pitkäjänteinen työ.

MPK:n ase- ja ampumakoulutuksen kysyntä on kasvanut moninkertaiseksi Ukrainan sodan eskaloitumisen jälkeen. Uuden koulutuskaluston saaminen täydentää MPK:n jo olemassa olevaa asekalustoa, niin että koulutusta pystytään tarjoamaan enemmän.

— Nyt kun saamme uudet aseet ase- ja ampumakoulutuskäyttöön, pystymme paremmin vastaamaan korkeaan koulutuskysyntään koko maan alueella, kertoo Lehtisalo.

Tarja Halosen virhepäätös vanhenee kansanedustajan mukaan silmissä

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan Suomen pitäisi irtaantua Ottawan sopimuksen henkilömiinakiellosta.

Hän on jakanut X-tilillään Ilta-Sanomien Timo Haapalan kirjoituksen, jonka mukaan ”Tarja Halosen kohuttu virhepäätös vanhenee silmissä”.

– Juuri näin. Tarja Halosen kohuttu virhepäätös vanhenee silmissä – jalkaväkimiinat takaisin arsenaaliin (presidentti Vladimir) Putinin Venäjän takia, Timo Heinonen sanoo.

Vuonna 2011 presidentti Tarja Halonen allekirjoitti lain, jolla Suomi liittyi Ottawan sopimukseen. Se kieltää henkilömiinojen valmistuksen, käytön ja varastoinnin.

Kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) nosti asian esille X:ssä viime perjantaina.

– Oli aikanaan poliittinen virhe, että Suomi liittyi henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Miinat ovat edelleen pelotteena ja puolustuksessa tehokkaita. Vaikka korvaavia järjestelmiä jo on, olisi sopimuksesta irtaantuminen otettava nyt uudelleen poliittiseen harkintaan, Limnéll toteaa.

Timo Heinosen mukaan politiikkaan kuuluu sekin, että ymmärtää ja uskaltaa myöntää virheensä ja ryhtyä korjaamaan niitä.

– Päätös Ottawan sopimukseen liittymisestä tehtiin siis jo Halosen ja (silloisen ulkoministeri Erkki) Tuomiojan (sd.) johdolla kauan ennen vuotta 2012. Mutta myönnän, että olin 2012 jo itsekin kansanedustaja ja silloin olisi pitänyt uskaltaa kiivaammin vastustaa hankkeen loppuun viemistä. Politiikkaan kuuluu kuitenkin sekin, että ymmärtää ja uskaltaa virheensä myöntää ja ryhtyä niitä myös korjaamaan, Heinonen totesi sivuillaan helmikuussa 2023.

– Itse olen myöntänyt, että päätös oli virhe. Halonen ei ole. Minä olen myös valmis päätöksen muuttamaan ja irtautumaan Ottawan sopimuksesta. Meidän mukana olosta siinä ei hyödy kuin Venäjä, Heinonen toteaa X.ssä.

 

 

Moottoritie sulutettiin tyhjäksi – sotaharjoitus Etelä224 täydessä vauhdissa

Valtatie 7 suljettiin tyhjäksi varhain maanantaiaamuna. Maavoimat kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä. Sulku tehtiin yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Kyseessä oli käynnissä oleva Etelä224-sotaharjoitus. Maanantai-iltapäivän aikana pioneerit suluttivat suljetun tien.

– Etelä224 -harjoitus on nyt täydessä vauhdissa, Maavoimat kirjoittaa X:ssä.

Julkaisunsa yhteyteen Maavoimat on jakanut kuvia harjoituksista. Kuvat ovat nähtävissä tämän artikkelin lopussa.

Alokkaat heräsivät ensimmäiseen aamuunsa – Puolustusvoimain komentaja seurasi paikan päällä

– Komppaniassa herätys! Ovet auki, valot päälle! Hyvää huomenta, alikersantti toivottaa Porin prikaatin tuoreille alokkaille komppaniassa varhain aamulla.

Alokkaat heräsivät tiistaina ensimmäiseen aamuunsa ympäri Suomen varuskuntia. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola on seurannut alokkaiden ensihetkiä Porin prikaatissa Säkylässä ja muistelee omaa ensimmäistä palvelusaamuaan.

– Kaikilla meillä varusmiespalveluksen suorittaneilla on runsaasti muistoja omalta palvelusajalta. Yksi jaettu ja yhteinen muisto on usein ensimmäinen aamu Puolustusvoimissa, kenraali Jaakkola sanoo Puolustusvoimien X-tilillä jaetulla videolla (jutun alla).

Hän kertoo itse astuneensa palvelukseen Porin prikaatin 4. jääkärikomppaniassa vuonna 1986.

– Heräsin ensimmäiseen aamuuni 38 vuotta sitten.

Maanantaina 8. heinäkuuta 2024 uudet alokkaat aloittavat palveluksensa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoissa. Saapumiserässä 2/24 aloittaa palveluksensa noin 12 000 uutta alokasta, joista noin 600 on naisia.

Nyt palveluksensa aloittavista noin 10 000 aloittaa maavoimien joukko-osastoissa. Noin 1600 asevelvollista aloittaa sotilasuransa merivoimien palveluksessa. Loput jakaantuvat Rajavartiolaitoksen ja Ilmavoimien joukko-osastoihin. Ruotsinkieliset alokkaat aloittavat palveluksensa pääosin Uudenmaan prikaatissa.

Varusmiespalveluksessa on tarjolla yli 660 erilaista tehtävää, joista jokaiselle alokkaalle löytyy osaamista ja toimintakykyä vastaava tehtävä. Varusmiespalveluksen aikana kehittyvät myös tärkeät siviilielämän taidot, kuten valmiudet toimia ryhmässä ja esimiehenä.

Mitä sivareille tapahtuu sodassa? IL: Ei muodostu tehtävää

Siviilipalvelusvelvolliset eivät tiedä rooliaan mahdollisessa kriisitilanteessa. Sellaista ei ole erikseen määritelty toisin kuin asevelvollisilla, kertoo Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen.

– Siviilipalveluksessa ei muodostu poikkeusolojen tai sodanajan tehtävää. Siviilipalveluksesta kotiutuva on siviilivarantoa, hän sanoo Iltalehdelle.

– Siviilipalvelus on normaaliolojen palvelusmuoto. Siihen ei ole osoitettu sitä tarvetta, mihin henkilö olisi korvamerkitty poikkeusoloissa, Reijonen sanoo.

Siviilipalvelusvelvolliset voivat seurata muun muassa siviilipalveluksen edistymistä, lomapäiviä ja päivärahoja mobiilisovelluksella ja internetissä toimivasta Omasivari-palvelusta. Se on samankaltainen palvelu kuin asevelvollisten OmaIntti-palvelu. Erona on se, että Omasivarissa ei näy kriisiajan tehtävää.

Omasivariin on kuitenkin olemassa valmius merkitä kriisiajan tehtävä, jos sellainen tilanne koittaa.

– Poikkeusoloissa siviilipalvelusvelvollinen voidaan määrätä ylimääräiseen harjoitukseen, jotta ihmisiä voidaan harjoituttaa siihen, mitä tehtäviä tulisi tekemään kriisitilanteessa, Reijonen kertoo.

Puolustusministeri Ylelle: Meno valitettavasti synkkenee

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kiertää eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa keskustelemassa, mitkä Nato-maat voisivat tarjota sotilaita Suomeen, kertoo Yle.

Nato-maiden läsnäolon FLF-malli (englanniksi forward land forces) olisi Suomessa erilainen kuin muissa Naton itäreunan maissa.

Suomi toivoo, että joidenkin maiden joukot kävisivät täällä säännöllisesti harjoittelemassa ja harjoittelua tiivistettäisiin, jos tilanne muuttuisi kiperäksi. Naton puolustusministerit antoivat ajatukselle hyväksyntänsä kesäkuussa, ja nyt Suomen mallia rakennetaan.

– Näimme tarvetta rakentaa Suomelle oma räätälöity malli suureen maahan. Sillä varmistetaan, että liittolaisten joukkoja tulee näyttämään Suomeen läsnäoloa ja puolustuskykyä heti, kun me haluamme,  Antti Häkkänen sanoo.

– Venäjä on erittäin arvaamaton ja meno valitettavasti synkkenee.

Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustussopimuksen (DCA) puitteissa Suomea kiinnostavat Häkkäsen mukaan sekä pysyvästi sijoitettavat joukot että harjoituksiin perustuva läsnäolo. Harjoittelua on jo nyt paljon.

Pohjoismaisessa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa Suomen tehtävänä on vahvistaa infrastruktuuria siten, että vahvistukset pääsevät perille. Häkkänen ei kertonut Ylelle, mitä satamia, teitä tai rautateitä tulisi rakentaa tai parannella. Ylen omien tietojen mukaan Norjan Tromssasta Kilpisjärvelle ja Tromssaan kulkevan valtatien parantaminen olisi kaikkein kiireisin. Myös Inarin seudun karttoja on tutkittu tarkasti.

Entä jos Venäjä valtaisi Ahvenanmaan? Ruotsalaiselta evp-kenraalilta varoitus

Ahvenanmaa ja sitä ympäröivä saaristo saattaisivat olla tärkeitä kohteita Venäjälle mahdollisessa sotatilanteessa, arvioi ruotsalainen kenraalimajuri (evp.) ja arvostettu sotatieteilijä Karlis Neretnieks.

Venäjä pyrkisi asiantuntijan mukaan luomaan tärkeiden sotilaskohteidensa ympärille suojavyöhykkeet. Käytännössä Venäjä yrittäisi ottaa nopeasti haltuunsa strategisesti tärkeitä kohteita. Lisäksi Venäjä pyrkisi hänen mukaansa katkaisemaan Naton huoltoreitit merellä.

Neretnieks arvioi asiaa Ruotsin kuninkaallisen sotatieteiden akatemian julkaisemassa artikkelissa.

Ahvenanmaalla sijaitsee sotatieteilijän mukaan strategisesti merkittävässä kohdassa, josta käsin Venäjä pystyisi estämään laivaliikennettä Suomen ja Ruotsin välillä. Vastaavien kuljetusten vieminen maareittejä pitkin veisi hänen mukaansa huomattavasti enemmän aikaa.

Neretnieks arvioi, että Venäjä pystyisi myös häiritsemään maakuljetuksia koko matkan aikana Ruotsin eteläisistä osista Suomen vastaiselle maarajalle saakka.

Lisäksi Venäjä voisi eläkkeellä olevan kenraalin mukaan myös sijoittaa Ahvenanmaalle pitkän kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, jotka rajoittaisivat Suomen ja Ruotsin ilmavoimien kykyä operointikykyä.

Nato-maiden ilmavoimat joutuisivat lentämään pitkiä kiertoreittejä välttääkseen ilmatorjunta-aseiden kantaman. Lisäksi osa Suomen ja Ruotsin lentotukikohdista olisi ilmatorjuntaohjusten kantaman sisällä.

Myös Suomen ja Ruotsin rannikkoalueet olisivat mukaan uhattuina, Neretnieks arvioi. Hänen mukaansa Venäjän raketinheitinten kantama riittäisi iskemään rannikon tärkeisiin kohteisiin.

Koko Suomenlahti voidaan kuitenkin asiantuntijan mukaan sulkea Venäjän pinta-aluksilta ryhmittämällä laivantorjuntaohjuksia Suomen ja Viron alueille. Myös miinojen avulla pinta-alusten ja sukellusveneiden käyttöä voidaan hänen mukaansa hankaloittaa merkittävästi.

Parhaimmillaan Nato saattaisi kyetä estämään Venäjän sukellusveneiden pääsyn pohjanlahdelle täysin.

LUE MYÖS:
Tämän takia Moskova voisi hyökätä Suomeen – Evp-kenraalilta kylmäävä muistutus | Verkkouutiset

Venäjän uhkaan varaudutaan – ”1300 kilometriä yhteistä rajaa on opettanut”

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Kauniston (kok.) mukaan Suomi on varautunut Venäjän informaatiovaikuttamisen uhkaan.

– 1 300 kilometriä yhteistä rajaa on opettanut meidät varautumaan kaikenlaiseen. Suomalaisilla on yhteinen käsitys siitä, mitä Suomi on, hyvä lukutaito ja medialukutaito sekä vahva yksimielisyys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, Kaunisto luetteli Suomen vahvuuksia Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen yhteydessä järjestetyssä miniseminaarissa Romanian Bukarestissa tiistaina.

Tapahtuman järjesti Saksan Etyj-valtuuskunta ja siinä kuultiin Suomen puheenvuoron lisäksi romanialaisten. liettualaisten, ukrainalaisten, virolaisten ja moldovalaisten kokemuksia Venäjän disinformaatiokampanjoista.

Suomalaiset ovat Kauniston mukaan ”suhteellisen vastustuskykyisiä” Venäjän informaatiovaikuttamiselle. Suomen resilienssi on hänen mukaansa rakennettu vuosikymmenten saatossa eikä mallia sellaisenaan voi kopioida muualle.

– Suomella on vahvaa osaamista informaatiovaikuttamisen torjumiseksi, mutta se ei tarkoita, että olisimme immuuneja. Pahin virhe on luulla tietävänsä, miten asiat hoidetaan ja siten sulkea silmänsä jatkuvasti muuttuvilta vaikuttamistavoilta.

Poliitikoilla on Kauniston mukaan erityinen vastuu olla levittämättä väärää tietoa

– Ennen kuin levittää vahvistamatonta tietoa, hyvä neuvo on ottaa aikalisä ja pysähtyä analysoimaan, mistä tieto on peräisin. Se edellyttää avoimuutta, läpinäkyvyyttä, riippumattomia ja luotettavia tiedotusvälineitä sekä kykyä lukea rivien välistä. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on koolla Romanian Bukarestissa 29.6.–3.7. Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. Yleiskokoukseen kuuluu 323 kansanedustajaa 56 maasta.

Tämän takia Moskova voisi hyökätä Suomeen – Evp-kenraalilta kylmäävä muistutus

Pohjoisten alueiden merkitystä ei voida liioitella kun arvioidaan Pohjoismaiden ja Itämeren alueen mahdollista konfliktia, ruotsalainen kenraalimajuri (evp.) ja arvostettu sotatieteilijä Karlis Neretnieks sanoo.

Venäjän halu suojata Suomen lähellä olevia tärkeitä sotilaskohteita merkitsisi asiantuntijan mukaan sitä, että Venäjä pyrkisi tosipaikassa luomaan Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoiset alueet kattavan suojavyöhykkeen. Samalla merivoimien kykyjä pyrittäisiin ulottamaan katkaisemaan Naton huoltoreitit merellä. Vastaavia arvioita on kuultu sotatutkijoilta aiemminkin. Käytännössä tämä merkitsisi näiden pohjoisten alueiden valloittamista nopeilla iskuilla.

– Venäjä tulee suojelemaan toisen iskun kykyään hinnalla millä hyvänsä. Venäjä tulee tämän saavuttaakseen luomaan sulkualueen, jolla se pyrkii estämään Naton ilma- ja merioperaatioita niin pitkälle etelään Norjanmerellä kuin mahdollista, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun entinen rehtori jatkaa Moskovan suunnitelmasta.

Toisen iskun kyvyllä tarkoitetaan tässä Venäjän ballistisia ohjussukellusveneitä Barentsinmerellä ja Pohjoisella Jäämerellä. ”Toinen isku”on olennainen osa ydinsodan teoriaa. Se viittaa selviytymiseen vihollisen niin kutsusuta ensi-iskusta mahdollisessa ydinsotaskenaariossa ja iskemiseen takaisin.

Karlis Neretnieks arvioi asiaa tästä löytyvässä Ruotsin kuninkaallisen sotatieteiden akatemian julkaisemassa artikkelissa.

Siinä käydään läpi Itämeren alueen strategista ympäristöä Venäjän ja Nato-maiden näkökulmasta ja eri maiden puolustuksen heikkouksia ja vahvuuksia.

Artikkelissa huomautetaan, että Moskovalle sotilaallisesti tärkeään Murmanskiin on Norjan rajalta vain 100 kilometria ja Suomen rajalta 200 kilometriä.

Eläkkeellä olevan kenraalin mukaan Venäjän pyrkimys tällaisen pohjoisen ”sulkualueen” luomisesta (kuva jutun lopussa) voisi onnistuessaan tehdä toisena vaikutuksena Pohjoismaiden puolustuksen tukemisesta varsin vaarallista Natolle.

– Tämä puolestaan kyseenalaistaisi sen, voisiko Nato vahvistaa pohjoismaisia liittolaisiaan ja Baltian maita meriteitse. Venäjän pyrkimys luodu ilmapuolustusalue Kuolan niemimaan länsipuolelle tulee vaikuttamaan Suomen, Ruotsin ja Norjan maa-alueeseen, Neretnieks kirjoittaa.

Lopputuloksena on hänen mukaansa, että Norjan pitää yhdessä Britannian, Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa pystyä pitämään Venäjän laivasto niin kaukana pohjoisessa kuin mahdollista. Maasodan taakka taas lankeaa Suomelle ja Ruotsille ainakin siihen asti, että Naton vahvistuksia saadaan paikalle. Tästä ruotsalainen evp-kenraali sanoo suorat sanat.

– Ruotsilla ei tällä hetkellä ole kykyjä olla suuri tekijä tällaisessa tilanteessa.

Käytännössä kyse on siis alkuun suomalaisista. Tässäkin asiantuntija näkee haasteita.

– Vaikka Suomella onkin suuri armeija – eurooppalaisittain erittäin suuri, ovat mahdollisuudet pohjoisen Suomen vahvistamiseen sille koituvaa uhkaa vastaan rajalliset, Neretnieks arvioi.

Hän muistuttaa valtaosan Suomen väestöstä ja elinkeinoelämästä keskittyvän maan eteläiseen kahteen kolmasosaan ja tämän alueen sijaitsevan taas suurta sotilaallista uhkaa muodostavan Pietarin lähellä. Näitä seutuja on puolustettava

– Ruotsin sydänmaat eivät ole samalla tavalla uhattuna, minkä takia Ruotsilla pitäisikin olla hyvät mahdollisuudet osallistua merkittävästi pohjoisen puolustamiseen. Tämä ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Ruotsilla on varsin vähän maajoukkoja ja vielä vähemmän sellaisia, jotka pystyisivät sotimaan Pohjoismaiden pohjoisten osien ympäristössä.

Karlis Neretnieks toteaakin, että kaikilla alueen valtioilla paitsi kenties Suomella on Naton pelotteen kannalta merkittäviä aukkoja puolustuskyvyissään. Nämä ovat asiantuntijan mukaan osaksi tiedossa ja ne voidaan kyllä korjata.

– Tulevat muutama vuotta herättävät kuitenkin huolta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)