Verkkouutiset

Maanpuolustus

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin linnoittamiseen erikoistuneet reserviläiset rakentavat asemia

Linnoittamiseen erikoistuneet reserviläiset suunnittelivat suuren määrän asemia Rovajärven harjoitusalueelle huhtikuussa järjestetyssä Lappi 24 -harjoituksessa, kertoo Ruotuväki.

Rakennusalan ammattilaisista koostunut reserviläisjoukko tarkisti ensin alueen ja suunnitteli sen jälkeen maaston mukaan sopivat paikat asemille. Tärkeää on huomioida ampumasija, suojautuminen suoralta sekä epäsuoralta tulelta, turvallinen poistumisreitti ja vihollisen oletettu tulosuunta.

Rakennus- ja rakennustuoteteollisuuden yritykset tuottavat Puolustusvoimille materiaalia ja rakentamisen palveluita. Yritykset ovat Ruotuväen mukaan korvaamaton apu suojan valmiuden parantamisessa. Yhteistyö hyödyttää yrityksen lisäksi Suomen turvallisuutta sekä harjoitusalueiden monipuolisuutta.

Linnoittamisen merkitys on korostunut Ukrainan sodan myötä. Linnoitettujen asemien lyöminen vaatii moninkertaisen tuli- ja miesylivoiman. Suojan rakentamisen välttämättömyys korostuu kriisitilanteessa. Uusia asemia on kyettävä rakentamaan nopeasti, kun taistelut liikkuvat.

Ruotuväki kertoo ampuvalmiin aseman syntyvän jopa kymmenissä minuuteissa, kun apuna on kaivinkone. Tämän jälkeen poteroon asetetaan nopeasti valmistuva puinen runko.

Amerikkalaislehti: Vladimir Putinin yritys pelotella Suomea meni täysin pieleen

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin yritys pelotella Suomea meni pieleen, Atlantic Council -ajatushautomon vanhempi tutkija Elizabeth Braw arvioi Politicon kolumnissaan.

Kirjoituksessa kerrataan Moskovan uhkauksia uusien joukkojen sijoittamisesta Suomen rajalle.

– Tämä on kovaa sapelinkalistelua, kun otetaan huomioon, että raja on 1 300 kilometriä pitkä. Suomi luonnollisesti nauttii Nato-liittolaistensa suojelusta, mikä merkitsee sitä, että Putinin uhkaukset tuskin aiheuttavat mitään eksistentiaalisia huolia, Braw sanoo.

– Tämä pelotteluyritys tulee myös epäonnistumaan toisen tärkeän syyn takia: Venäjällä ei ole tarpeeksi sotilaita, hän jatkaa.

Venäjä on perustanut uudelleen Leningradin sotilaspiirin Suomen rajalle. Se yhdistettiin vuonna 2010 Moskovan sotilaspiiriin ja niistä muodostettiin Venäjän Läntinen sotilaspiiri.

Nyt Komin tasavallan, Arkangelin ja Murmanskin alueet ja Nenetsien autonominen piirikunta siirtyvät Venäjän Pohjoisen laivaston alta uuteen Leningradin sotilaspiiriin. Myös Pohjoinen laivasto siirtyy uuteen sotilaspiiriin. Läntinen sotilaspiiri jakautuu samalla takaisin vanhoihin Moskovan ja Leningradin sotilaspiireihin. Kreml on viestinyt muutosten olevan vastaus muun muassa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Vladimir Putin toisti maaliskuussa Venäjän valtion median haastattelussa tuttua sotapropagandaa Suomi-suhteista. Hänen mukaansa maiden suhteet olivat ennen erinomaiset ja Venäjä oli jopa poistanut joukkonsa maiden rajalta. Nato-jäsenyyden myötä joukot tuodaan hänen mukaansa takaisin.

Asiantuntija rinnastaa Vladimir Putinin käytöksen kumppaniaan pahoinpitelevään puolisoon.

– Kaikki oli kunnossa, kunnes toinen puhui poliisille tai lähti kävelemään.

– Tulee mieleen, ovatko Kremlin johtajat koskaan ajatelleet, millaisia vaikutuksia heidän sanoillaan ja teoillaan on toisiin maihin. Se oli nimittäin tietysti Venäjän sotaisuus, joka sai Suomen hakemaan Naton jäsenyyttä.

Elizabeth Braw jatkaa Moskovan ongelman olevan, että toisten jatkuva pelottelu vaatii huomattavia resursseja. Venäjän asevoimat on sidottu nyt Ukrainaan ja esimerkiksi Suomen raja on käytännössä tyhjänä maavoimien joukoista ja kalustosta.

Venäjä on virallisten puheiden mukaan kasvattamassa asevoimien kokoa 1,5 miljoonaan mieheen vuoteen 2026 mennessä. Asiantuntijan mukaan suunnitelma herättää väkisin kysymyksen siitä, mistä nämä kaikki sotilaat haalitaan. Venäjä on tunnetusti joutunut värväämään Ukrainaan niin palkkasotilaita kuin vankejakin. Maassa on myös ollut vuoden 2022 syksyn osittaisen liikekannallepanon jälkeen käynnissä jatkuva niin sanottu hiljainen mobilisaatio.

Suomella on Elizabeth Brawn mukaan toistaiseksi varaa olla huolestumatta Putinin uhkailuista.

– Venäjän aggression uhka tulee kuitenkin säilymän, koska Venäjä ei todennäköisesti tule muuttumaan lähitulevaisuudessa. Vastustajan asevoimien henkilöstöongelmat ovat yksinkertaisesti hyvää tuuria ja tuurimme ei tule jatkumaan ikuisesti. Siksi Suomen ja Ruotsin olikin viisasta liittyä Natoon.

Suomi ja USA aikovat torjua yhdessä valtiollista infovaikuttamista

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat torstaina Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyöasiakirjan ulkomaisen valtiollisen informaatiovaikuttamisen torjumisesta. Tällainen yhteistyöasiakirja ei ole oikeudellisesti sitova, vaan ilmaisee osapuolten poliittista tahtoa.

Yhteistyöasiakirjassa Suomi ja Yhdysvallat vahvistavat yhteisen ymmärryksensä haitallisen informaatiovaikuttamisen torjunnan tärkeydestä sekä työn keskeisistä toimintamalleista.

”Suomi on toiminut pitkään haitallisen informaatiovaikuttamisen estämiseksi sekä kansallisesti että osana ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Vieraan vallan informaatiomanipulaatio ja disinformaatio eivät tunne rajoja, joten niitä vastaan toimiminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Yhdysvaltojen rooli demokraattisten valtioiden yhteistoiminnassa informaatiomanipulaatiota vastaan on keskeinen samalla kun varjelemme yhteiskuntiemme perusoikeutta, sananvapautta”, totesi ulkoministeri Valtonen Brysselissä.

Yhdysvallat on allekirjoittanut vastaavan sopimuksen maaliskuun puolivälissä Latvian kanssa. Latvian kanssa Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo sovitun, että ne parantavat ja lisäävät keskinäistä tiedonvaihtoa ilmiöstä ja yhtenäistävät politiikkaansa Yhdysvaltain ulkoministeriön valmisteleman viiden kohdan torjuntaohjelman mukaisiksi. Tammikuussa julkaistussa viiden kohdan ohjelmassa mainitaan esimerkiksi, että valtiollisen informaatiovaikuttamisen torjunta edellyttää tarkoitukseen nimettyjä toimintoja valtionhallinnossa.

Suomessa Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmassa on sitouduttu huomioimaan ja vahvistamaan informaatiopuolustusta, mutta vain osana kyberturvallisuusstrategian päivittämistä.

 

 

Jarno Limnell: Venäjästä puhuttava ilman hyssyttelyä tai liioittelua

Kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnell (kok.) kirjoittaa Uuden Suomen blogitekstissään Venäjän hyökkäyssodan ja Suomen Nato jäsenyyden aikaansaamasta merkittävästä käännekohdasta.

Hän kokee, että Suomen suhtautuminen Venäjään on historiallisella tavalla muuttunut, eikä Suomen ja Venäjän väliset suhteet tai suhtautuminen Venäjään tule enää koskaan palaamaan aikaan ennen vuotta 2022.

– Jos poliittinen päättäjä nyt toteaa Venäjän olevan mahdollinen turvallisuusuhka Suomelle, se ei nouse otsikoihin. Puhetavan muutos on kulttuurin merkityksenä suuri – ja hyvin terveellinen suomalaiseen keskusteluun, Limnell kirjoittaa.

Limnell pitää tärkeänä, että Venäjästä puhutaan pragmaattisesti, ilman hyssyttelyä tai liioittelua.

– Vielä pari vuotta sitten puhuttiin ”harjoitusvastustajista” ja muista kiertoilmaisuista, nyt puhutaan asiasta – Venäjästä – suoremmin, hän sanoo.

Limnell kokee, että moni asia on peruuttamattomasti muuttunut – ja muuttuu. Toisaalta kaikki ei kuitenkaan muutu, vaan paremminkin painoarvo vahvistuu. Limnell listaa blogissaan kymmenen huomioitavaa oppia ja kokemusta sodasta Ukrainassa.

Hän mainitsee, että sota ei ole hävinnyt mihinkään, vaan on todellisuutta. Myös fyysinen tuhoamissota. Hän uskoo, että sota on jatkossakin osa valtioiden politiikan keinovalikoimaa.

Limnell myös uskoo Venäjän omaksuneen niin kutsutun Machiavellin periaatteen, jonka mukaan on parempi olla pelätty kuin rakastettu, mikäli ei voi olla molempia.

– Kreml keksii jatkossa uusia keinoja olla pelätty. Tämän takia Venäjä todennäköisesti tuhoaa Ukrainaa ja toteuttaa julmuuksia ukrainalaisiin yhä voimakkaammin, lisää uhkailuja vastatoimista lännen suuntaan ja valvoo tiiviimmin ”totuutta” omien kansalaistensa keskuudessa, Limnell toteaa.

Maailmanpoliittisesti sotaa Ukrainassa voidaan pitää osana laajempana kansainvälisten mannerlaattojen liikkumisena.

– Venäjä hakee kumppaneita idästä ja etelästä, ja maailman voimatasapaino on muuttumassa. Tähän sodan lopputuloksella iso merkitys. Kyse on myös laajemmasta kamppailusta demokratian ja totalitarismin välillä, Limnell uskoo.

Limell katsoo, että kaiken perustana on Suomellekin jatkossa oma uskottava ja vahva puolustuskyky, kansallinen yhtenäisyys ja tahto. Nato-jäsenyyden ohella tärkeää on edelleen kansallisen maanpuolustuksen kehittäminen.

Hän kokee, että inhorealistisesti on varauduttava kaikkein ikävimpiin turvallisuusympäristön kehityskulkuihin, mutta Suomessa on hänestä kuitenkin hyvä valmius ylläpitää turvallisuutta.

– Suomi on turvallisuuspoliittisesti vahvempi kuin koskaan, Limell linjaa.

HS: Ruotsalaiset tiedustelukoneet lentäneet noin kerran viikossa Suomen ilmatilassa

Ruotsin ilmavoimien tiedustelukoneet ovat lentäneet tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana keskimäärin noin kerran viikossa Suomen ilmatilassa, kertoo Helsingin Sanomat.

Kahdentoista viikon pituisella tarkastelujaksolla havaittiin noin 12 erillistä lentoa julkisen rajapinnan transponderitietojen perusteella. Tiedot ovat todennäköisesti paikkakansapitäviä, sillä ruotsalaiset signaalitiedustelukoneet lentävät yleensä transponderit päällä, toisin kuin suomalaiset. Varma asiasta kuitenkaan ei voi olla. Tiedot kerättiin Flightradar24-sivustolta.

Suomessa tiedustelukoneen reitti seurasi itärajaa, lentäen useimmiten edestakaisesti Kaakkois-Suomen ja Lapin väliä. Kone operoi Suomessa Tampere-Pirkkalan lentokentältä käsin, jossa sijaitsee Ilmavoimien Satakunnan lennoston tukikohta.

Koneen kiinnostuksen kohteena uskotaan olevan Venäjän asevoimien Murmanskin tukikohdat, Pietarin ympärillä sijaitsevat joukot, sekä mahdollisten muiden Länsi-Venäjällä Suomen rajan tuntumassa sijaitsevien poikkeamien havainnointi.

Koneet eivät oletettavasti tiedustele radioviestejä, vaan ne tekevät todennäköisimmin mittaus- ja instrumentointisignaalitiedustelua (ELINT/FISINT), tavoitteenaan kerätä ajantasaista tietoa tutka-, ase-, viesti-, ja navigointijärjestelmien signaaleista. Kerätyn signaalitiedon perusteella voidaan päätellä, minkälaisia asejärjestelmiä Venäjä on sijoittanut lähialueille, ja ylläpitää tilannekuvaa Venäjän asevoimien liikkeistä.

Vaikka Ruotsin lentokoneet ovatkin lentäneet ahkerasti Suomen ilmatilassa, tarkkailujaksolla ruotsalaisten tiedustelukoneiden huomio on ollut selvästi Puolan itärajan takana Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, johon tiedustelulentoja on kohdistunut vuonna 2024 jopa 20 kappaletta. Tämän lisäksi ruotsalaiskoneet ovat kierrelleet ahkerasti eteläisellä Itämerellä Kaliningradin alueen edustalla.

Ruotsin ilmavoimien Linköpingin alueella sijaitseva 74. erikoislentolaivue vastaa signaalitiedustelukoneiden operoinnista. Ruotsin operoimat S102B ”Korpen”, eli ”Korppi”-tiedustelukoneet perustuvat Gulfstream IV-liikelentokoneen pohjalle, ja ne ovat Saabin raskaasti muokkaamia.

Ruotsin lehdistön saamien tietojen mukaan kahteen koneeseen olisikin asennettu kuhunkin noin 3000 kilon edestä tiedustelu- valvonta- ja johtamisjärjestelmiä. Lentokoneet keräävät tietoa Ruotsin puolustusministeriön alaisuudessa toimivan tiedusteluorganisaation, puolustusvoimien radiolaitoksen käyttöön.

MT: Reservistä eronneita tänä vuonna historiallisen paljon

Reservistä eroaminen, eli toisin sanoen täydennyskoulutukseen hakeutuminen, nousi uutisaiheeksi puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) ehdotettua reservistä poistumisen estämistä, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus. Toisen piikin reservistä poistumiseen aiheutti Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota helmikuussa 2022.

Vuonna 2022 reservistä erosi 3800 ihmistä, joka oli historiallisen suuri määrä. Vuonna 2023 reservin jättäneitä oli 1650, joka oli puolestaan historian toiseksi suurin luku. Tämän vuoden aikana hakemuksia on tullut jo lähes 1700, ja pelkästään helmikuun aikana jopa 1400, kertoo siviilipalveluskeskuksen siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen.

Varusmiespalveluksen suorittanut ja reserviin kuuluva henkilö voi siirtyä siviilipalvelukseen suorittamalla täydennyskoulutuksen, joka kestää viisi päivää. Hakemukset hyväksytään automaattisesti. Reservin jättäminen onnistuu milloin tahansa, ja kun hakemus on hyväksytty, ei henkilöä voida enää määrätä kertausharjoituksiin. Kriisitilanteessa reservin jättänyttä henkilöä ei koske myöskään velvollisuus osallistua puolustusvoimien sotilaallisiin tehtäviin.

Siviilipalveluksen suorittamisen aloittanut henkilö ei kuitenkaan voi enää hakeutua asepalvelukseen tai reserviin.

– Jos täydennyspalveluksen hakemus on hyväksytty, voi mieltään muuttaa vielä kerran, ennen kuin on aloittanut täydennyspalveluksen, Reijonen sanoo.

Vastaava toimintamalli koskee myös siviilipalvelusta, sillä siviilipalvelukseen määrätty voi vielä vaihtaa varusmiespalvelukseen ennen siviilipalveluksen alkua. Kun siviilipalvelusta on suoritettuna yksikin päivä, ei varusmiespalvelukseen astuminen enää onnistu.

– Tässä on hyvä huomata se, että jos henkilöllä on ollut reservissä sodanajan sijoitus, se raukeaa täydennyspalvelukseen hakiessa. Samaan tehtävään reservissä ei siis pääse takaisin, Reijonen sanoo.

Syyt vaihtamisen estämiselle ovat ennen kaikkea käytännöllisiä.

– Sellainen järjestelmä, jossa eri palvelusten välillä voisi jatkuvasti vaihtaa ei olisi kovin järkevä, Reijonen jatkaa.

Varusmiespalveluksesta siviilipalvelukseen siirryttäessä suoritetut palveluspäivät vähennetään kokonaispalveluksesta. Siviilipalvelus kestää aina pisimmän mahdollisen varusmiespalveluksen verran, eli 347 päivää. Varusmiespalveluksen osalta vastaavaa hyvittämistä olisi vaikea toteuttaa. Lisäksi yhden henkilön kouluttaminen useisiin eri tehtäviin ei olisi kokonaiskuvan kannalta järkevää.

Yle: EU:n lyijykielto uhkaa aiheuttaa haasteita reserviläistoiminnalle

EU:n lyijynkäyttökielto uhkaa heikentää reserviläisten ampumataitoa, uutisoi Yle. Lyijyluoteja koskevat rajoitukset vaikuttaisivat kotimaiseen reserviläistoimintaan sekä ammusten tuotantoon.

Lyijyn käyttöä on rajoitettu jo metsästyksessä, kun Euroopan parlamentti hyväksyi lyijyhaulikiellon vuonna 2020. Lyijy on erittäin myrkyllistä ja vaarallista niin ihmisten terveydelle, ympäristölle kuin eläimillekin. Euroopan kemikaaliviraston mukaan arvio metsästyksen, kalastuksen ja urheiluammunnan vuosittaisista lyijypäästöistä on noin 44 000 tonnia vuodessa. Näistä päästöistä urheiluammunta kattaa yli puolet, eli 57 prosenttia.

Euroopan kemikaaliviraston ehdottamat rajoitukset lyijyn käyttöön urheiluammunnassa voisivat aiheuttaa ampumaradoille satojen miljoonien eurojen muutostyöt. Harrastajille uudistukset merkitsisivät uusien aseiden hankintaa. Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenosen mukaan huolta aiheuttaa esimerkiksi eurooppalaisen ammustuotannon huoltovarmuus.

Nenonen myös muistuttaa, että reserviläiset kattavat pääsääntöisesti itse ampumaharrastuksensa kulut, eli aseet ja patruunat. Reserviin kuuluu noin 870 000 ihmistä, joiden osaamisen ja taitojen ylläpito perustuu Nenosen mukaan myös vapaaehtoiseen maanpuolustusharrastukseen. Uudistukset uhkaavat hilata harrastuksen hintaa entistä ylemmäs.

– Uudet ja korvaavat patruunat saattavat olla kalliimpia kuin esimerkiksi lyijypatruunat. Lisäksi pitäisi miettiä mahdollisesti uusien aseiden hankkimista, asiantuntija toteaa.

Kaikkia aseita ei nimittäin ole suunniteltu lyijyttömille luodeille, vahvistaa myös Nammo Lapuan teknologiajohtaja Pekka Lintula. Metsästysaseissa on jo käytössä lyijyttömiä luoteja, mutta kyseiset ampumatarvikkeet valmistetaan täysin erilaisilla tuotantolinjoilla kuin lyijyä sisältävät ammukset.

– Pahimmillaan tuotanto eriytyisi erillisiin siviili- ja sotilastuotantolinjoihin. Kriisitilanteessa siviilituotantolinjat eivät ole enää sotilastuotantoon soveltuvia, Lintula kertoo.

Lyijyn voi Lintulan mukaan korvata esimerkiksi valtaosassa metsästysluodeista kuparilla tai messingillä, mutta materiaalit ovat kuitenkin lyijyä kalliimpia sekä heikommin saatavilla. Kuparin kysyntä on kasvanut vihreän siirtymän siivin, sillä materiaalia tarvitaan muun muassa sähköautoihin.

Kotimaisista ampumaradoista jopa 90 prosenttia on metsästäjien ja ampumaurheilijoiden ylläpitämiä, kertoo puolestaan Suomen ampumaurheiluliiton ympäristö- ja olosuhdepäällikkö Lotta Laitinen. Mikäli rajoitukset lyijyluoteihin menisivät läpi, tulisi ampumaradoille rakentaa suojausrakenteita, jotta lyijyluoteja voisi edelleen käyttää.

– Pelkästään Suomen nykyisille ampumaradoille kustannukset olisivat 600 miljoonaa, asiantuntija toteaa.

EU:n jäsenmaat äänestävät lyijynkäyttöä koskevista rajoituksista huhtikuussa.

– Jaan kaikkien kanssa saman huolen. Tämähän ei tarkoita, että Suomen turvallisuus romahtaa vuoden sisällä, mutta maanpuolustus on rakennettu Suomen reservin varaan, ja ne harjoittelumahdollisuudet pitää pystyä turvaamaan, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

Hallitus havittelee Suomeen yli 300:aa uutta ampumarataa. Samaan aikaan poliitikot ja virkamiehet pyrkivät kuitenkin vaikuttamaan sääntelyn kehitykseen siten, etteivät rajoitukset koskisi vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaa.

– Viesti on, että varsinkin tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa on tärkeää, että meillä on tärkeät fasiliteetit kunnossa vapaaehtoista maanpuolustusta varten. Aihe on tärkeä ja merkittävä, sanoo puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustaja Ville Sipiläinen.

Kokoomusedustajat IL:lle: Naton puolustus pitää

Tanskan kuninkaallisen puolustusakatemian sotilasanalyytikko Anders Puck Nielsen spekuloi Jyllands-Postenin haastattelussa Naton halukkuutta reagoida voimalla, mikäli Venäjä päättäisi testata Natoa valloittamalla pieniä alueita Suomen Lapista.

Nielsen pohtii, olisivatko Nato-maat halukkaita ottamaan riskin kolmannesta maailmansodasta vallatakseen takaisin muutaman sata neliökilometriä suhteellisen autiota maata Lapissa.

Entinen Puolustusvoimain komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg kommentoi Iltalehdelle tanskalaisanalyytikon spekulaatioita. Lindbergin mukaan Venäjä on ensinnäkin sitonut joukkonsa Ukrainaan.

– Kun katsoo Suomen itärajan takaista tilannetta, on Venäjä tyhjentänyt maavoimien varuskunnat, joista pohjoisessa on kaksi prikaatia. Näillä maavoimien kyvyillä Venäjän olisi haasteellista tehdä mitään, kun kyvyt ovat merkittävän paljon pienemmät kuin ennen sotaa. Kuolan niemimaalla on pohjoinen laivasto ja ilmavoimakykyjä, mutta ne eivät ole sellaisia, että niillä mitään vallattaisiin, Lindberg toteaa.

Lindbergin mukaan kysymys on lyhyellä tähtäimellä kaukaa haettu ja pitkällä tähtäimellä voimakkaasti spekulatiivinen.

– Jos Ukrainan sota joskus loppuu ja sotateollisuutensa ja -taloutensa ylös ajanut Venäjä kykenee palauttamaan niitä kykyjä, tulee kysymys, onko vuosien päästä uudelleenorganisoidulla Leningradin sotilaspiirillä sellaisia kykyjä, että voisi olla riskiä varautua toimenpiteisiin, Lindberg sanoo.

Mitä tulee Naton reagointiin, jos sen alueelle isketään, reagoimattomuus veisi Lindbergin mukaan uskottavuutta yhteiseltä puolustukselta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) on samoilla linjoilla.

– Raja pitää, piste. Myöskään Pohjois-Suomen turvallisuudesta ei tingitä, ja vaikka se on harvaan asuttua, on siellä puolustus kunnossa. Kyllä siinä huonosti käy, jos joku yrittää sinne väkisin tulla, Kopra toteaa Iltalehdelle.

Kopra arvioi myös Yhdysvaltojen toteuttavan ulkopolitiikkaa pitkäjänteisesti ja olevan vastuullinen sopimuskumppani jatkossakin tulevien presidentinvaalien tuloksesta riippumatta. Kopran mukaan tuore Suomen ja Yhdysvaltain välinen DCA- eli puolustusyhteistyösopimus alleviivaa Yhdysvaltojen olevan valmis puolustamaan rajoja voimakeinoin.

 

USU: Vain viidennes kieltäisi reservistä eroamisen lailla

Uutissuomalaisen teettämän gallupin mukaan reilu viidennes eli 22 prosenttia suomalaisista kannattaa sitä, että reservistä eroaminen kiellettäisiin lailla. Vastaajista 56 prosenttia vastustaa asiaa, ja 22 prosenttia ei osaa ottaa kantaa siihen.

Puolustusvoimien reservi koostuu varusmiespalveluksen käyneistä, jotka on koulutettu sodanajan tehtäviin. Reservistä voi erota hakeutumalla täydennyspalvelukseen ja sitä kautta siviilipalvelusvelvolliseksi.

Reservistä eroamiset kasvoivat rajusti sen jälkeen, kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) oli kertonut Kyrönmaa-lehdelle helmikuun alussa etsivänsä oikeudellisia keinoja reservistä eroamisen estämiseksi. Myöhemmin Häkkänen tarkensi, ettei lakimuutosta tehdä.

Yksistään helmikuussa tehtiin 1 396 täydennyspalvelushakemusta. Tammi–helmikuun kokonaismäärä oli 1 621 hakemusta. Koko viime vuonna hakemuksia jätettiin 1 655 ja sitä edeltävänä vuonna, Ukrainan sodan alkamisesta johtuen, peräti 3 815.

Gallup-tutkimuksen on tehnyt Uutissuomalaisen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Verkkokyselyyn 13.2.–20.2. vastasi tuhat suomalaista. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Presidentti Alexander Stubb vierailee Norjassa Naton jättiharjoituksessa

Perjantaina virkaan astunut tasavallan presidentti Alexander Stubb vierailee Norjassa ja tutustuu Nordic Response -harjoitukseen yhdessä Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa torstaina 7. maaliskuuta.

Nordic Response 24 on osa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa, jossa Nato-maat ja Naton kumppanit harjoittelevat sekä kykyään siirtää joukkojaan että toteuttaa yhteisoperaatiota arktisissa olosuhteissa Suomen, Norjan ja Ruotsin alueilla. Harjoitukseen osallistuu noin 20 000 sotilasta 13 eri maasta. Suomesta mukana on yhteensä noin 4 100 sotilasta ja noin 700 ajoneuvoa. Ilmavoimista Nordic Response 24 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 12 Hornet -monitoimihävittäjää ja noin 250 henkilöä. Suomalaiset hävittäjät tukeutuvat Rovaniemelle ja Andøyan tukikohtaan Norjassa.

Vierailulla presidentti Stubb ja pääministeri Gahr Støre seuraavat harjoituksia maastossa Altassa sekä keskustelevat harjoituksiin osallistuvien joukkojen kanssa. Kyseessä on presidentti Stubbin ensimmäinen ulkomaanvierailu tasavallan presidenttinä.

”Demokratia on aina kaksi vuotta diktatuureja jäljessä”

– Riippumatta siitä miten ja milloin Ukrainassa käytävä sota päättyy ja kuka on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, on selvää, että Euroopan on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen, totesi Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen 248. maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina.

Kenraalin mukaan sotilaallisesta näkökulmasta se tarkoittaa pelkistetysti kahta asiaa, puolustusbudjettien nostamista ja Euroopan puolustusteollisuuden kapasiteetin ja kyvykkyyden nostamista.

– Puolustusteollisuuteen tehtävät investoinnit ovat myös edellytys Ukrainan pitkäjänteiselle tukemiselle. Minusta näyttää siltä, että Nato-maiden yhdessä hyväksymä kahden BKT-prosentin puolustusmenotaso ei tule riittämään kattamaan kaikkea sitä, jota Euroopan on tehtävä.

Kivisen käsitys on, että puolustusteollisuuteen liittyviä haasteita ei ratkaista pelkästään rahalla, vaan se vaatii myös säätelyyn, regulaatioon puuttumista.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja. Lännen ja Venäjän turvallisuuskäsitykset näyttävät olevan sovittamattomassa ristiriidassa. Tällaisina aikoina tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Koska tuotantokapasiteetin ylösnosto vie oman aikansa ja Ukrainan tukitarve on välitön, eivätkä omat varmuusvarastot täyty hetkessä, nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.

Kivinen huomioi. että historiallisesti läntiset demokratiat ovat näissä asioissa tehneet päätökset hitaammin kuin autoritaariset valtiot.

– Iso-Britannian pääministeri Stanley Baldwin totesi 1936 käsitellessään Englannin varustautumiseen liittyviä asioita: ”Demokratia on aina kaksi vuotta diktatuureja jäljessä”. Näin näyttää olevan tälläkin kertaa. Vanha totuus ”yleinen mielipide on demokratian kaikkivaltias” luonnollisesti vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, kenraali totesi.

Kivisen mukaan viime aikoina monet kollegani, Euroopan maiden asevoimien komentajat, ovatkin käyttäneet painavia puheenvuoroja omien maidensa varautumistoimien vauhdittamiseksi.

– Suomessa tähän ei ole ollut samanlaista tarvetta, koska me emme toimineet niin kuin pääosa kylmän sodan jälkeen toimi, vaan olemme ylläpitäneet kokonaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen järjestelyjä. Toki niitä pitää ajassa eläen kehittää.

– Samalla kun Eurooppa – toivottavasti nykyistä merkittävästi nopeammin – vahvistaa itseään, on kuitenkin toimittava siten, ettei omilla toimenpiteillä heikennetä transatlanttista linkkiä. Tulevaisuuden näkymä on sen oloinen, että on niin Euroopan kuin Yhdysvaltojen etu puolustaa jatkossakin yhdessä arvojamme. Kivinen jatkoi.

Hän totesi, että viimeisimmät kyselyt ovat osoittaneet suomalaisten maanpuolustustahdon olevan korkealla tasolla.

– Tämä näkyy myös varusmiesten loppukyselyissä sekä reserviläiskyselyissä. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselyn perusteella yhdeksän kymmenestä suomalaisesta suhtautuu myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen.

Kivinen jatkoi, että Naton koetaan myös vaikuttavan Suomen turvallisuuteen myönteisesti.

– Kyselyn tulosten perusteella suurin osa suomalaisista kokee Suomen olevan velvollinen auttamaan muita jäsenmaita, mikäli ne joutuisivat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Tulokset osoittavat, että Suomi on sotilasliiton jäsenenä turvallisuuden tuottaja, ei kuluttaja. Olemme valmiit kantamaan oman vastuumme liittokunnan yhteisestä pelotteesta ja puolustuksesta.

Suomen hävittäjät harjoittelivat USA:n pommikoneiden kanssa

Ilmavoimat harjoitteli yhteistoiminnassa Yhdysvaltain ilmavoimien B-1B Lancer -pommikoneiden kanssa Ruotsin ja Norjan ilmatilassa 29. helmikuuta.

Ilmavoimat kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä.

Julkaisunsa yhteydessä Ilmavoimat on jakanut kuvia harjoituksista, jotka ovat nähtävissä artikkelin lopussa.

– Lentokierroksella suomalaiset F/A-18 Hornetit tunnistivat ja saattoivat pommikoneita, Ilmavoimat kirjoittaa.

F-35-hävittäjien moottorin kokoonpano- ja huoltotiloja rakennetaan Nokialle

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) esittelystä valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on puoltanut Puolustusvoimien ja Puolustuskiinteistöjen välisen vuokrasopimuksen solmimista maa-alueen käytöstä Nokian Linnavuoressa.

Vuokrasopimuksen solmiminen on edellytys sille, että Puolustuskiinteistöt voi aloittaa maa-alueella toimitilojen rakentamisen. Maa-alueella toteutettavat rakennushankkeet liittyvät F-35-hankkeen teolliseen yhteistyöhön.

Puolustuskiinteistöt rakennuttaa Linnavuoreen F-35-monitoimihävittäjän F135-moottorin kokoonpano- ja huoltotilat sekä muuta infrastruktuuria Patria Aviationin käyttöön.

Patria käyttää tilaa F-35-hävittäjän moottoreiden loppukokoonpano- ja huoltotoimintaan. Moottoreiden kokoonpanohallin rakentaminen alkaa vuonna 2024. Moottoreiden huoltotoiminta jatkuu Suomen F-35-kaluston koko elinkaaren ajan.

Rakennushankkeet ja niiden myötä mahdollistuva teollisuuden toiminta Linnavuoressa ovat osa F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön kokonaisuutta.

– F-35-hankkeen teollinen yhteistyö luo huoltovarmuuden näkökulmasta kriittistä huolto- ja korjaamisosaamista kotimaiseen teollisuuteen. Lisäksi se synnyttää kotimaahan merkittävää osaamista F135-moottorin kokoonpanosta ja testauksesta, Häkkänen sanoo.

F-35-hankkeen teollisen yhteistyön arvioitu suora kotimainen työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4 500 henkilötyövuotta ja välillinen 1 500 henkilötyövuotta. F-35-hankkeen teolliseen yhteistyöhön sisältyvät kyvyt ja toiminnot rakentuvat asteittain vuoden 2030 loppuun mennessä.

– Kansallisen puolustuskykymme ja huoltovarmuutemme vahvistamisen ohella työllisyysvaikutus Suomessa on lähes 6 000 henkilötyövuotta, Häkkänen toteaa.

Puolustusministeri allekirjoitti pöytäkirjan ammusaloitteesta

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) allekirjoitti Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä Britannian johtaman monikansallisen ammusaloitteen aiepöytäkirjan.

Puolustusministeriö kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä.

– Aloitteella on tarkoitus koota yhteen kysyntää ja vauhdittaa puolustusteollisuuden investointeja ampumatarvikkeiden tuotantoon.

Hornetit harjoittelevat USA:n ilmavoimien kanssa

Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa toteutettavan harjoittelun tavoite on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet-ohjaajien lentokoulutusta.

Lapin lennosto toteuttaa ilmatankkauslentokierrokset yhteistyössä Ison-Britannian Mildenhallin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 100. ilmatankkauslennoston (100th Air Refueling Wing) kanssa.

Harjoitteluun osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja yksi yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone.

Ilmatankkausharjoittelua lennetään Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun välisellä alueella osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa 12.–15.2. Ilmavoimien Hornetit lentävät kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Rissalasta ja Pirkkalasta. Yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone tukeutuu Rovaniemelle.

Ilmatankkauslentokierrokset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Vastaavia koulutustapahtumia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2009 alkaen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)