Verkkouutiset

Suomi on mukana jalkaväkimiinat maailmanlaajuisesti kieltävässä sopimuksessa. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Kansanedustaja katuu: Olisi pitänyt kiivaammin vastustaa miinakieltoa

Timo Heinosen mukaan politiikkaan kuuluu sekin, että ymmärtää ja uskaltaa myöntää virheensä ja ryhtyä korjaamaan niitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa sivuillaan, että jalkaväkimiinat olisivat edelleen tehokas puolustuksellinen ase Suomelle. Hänen mukaansa ”miinakauhu pysäyttää jo ennen räjähdyksiä”.

Timo Heinosen mukaan 1990-luvun lopulla syntynyt miinat kieltävä Ottawan sopimus allekirjoitettiin silloisen presidentti Tarja Halosen (sd.) kaudella ja vahvasti sitä Halosen kanssa ajaneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) tuella. Heinonen katsoo, että Ottawan sopimukseen liittyminen oli raskas virhe. Hän siteeraa ex-suurlähettiläs Pasi Patokalliota, jonka mukaan ”moraalinen palo painoi vaa’assa enemmän kuin kansallinen etu”.

– Päätös Ottawan sopimukseen liittymisestä tehtiin siis jo Halosen ja Tuomiojan johdolla kauan ennen vuotta 2012. Mutta myönnän, että olin 2012 jo itsekin kansanedustaja ja silloin olisi pitänyt uskaltaa kiivaammin vastustaa hankkeen loppuun viemistä. Politiikkaan kuuluu kuitenkin sekin, että ymmärtää ja uskaltaa virheensä myöntää ja ryhtyä niitä myös korjaamaan, Timo Heinonen toteaa.

– Itse olisin enemmän kuin valmis irtautumaan Ottawan sopimuksesta ainakin toistaiseksi.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi ainakin diktaattori Vladimir Putinin ja nykyhallinnon valtakautta Venäjällä.

– Pohdittaisiin sitten joskus uudestaan, jos naapurissamme olisi jälleen tolkun ja ihmisyyttä ja itsenäisten maiden koskemattomuutta kunnioittava hallinto ja valtio.

– Ja miksi nyt itse ajattelen, että irtautuminen olisi järkevää ja tärkeää? Siksi, että Venäjä on ryhtynyt hyökkäyssotaan naapurimaataan vastaan. Ja siksi, että enää ei kannata uskotella sen varaan, että jotenkin myötäilemällä Venäjää olisimme sen aggressioilta suojassa. Emme ole. Naamiot on riisuttu.

– Ja myös siksi, että hyökkäyssotaa käyvä Venäjä ei ole itse allekirjoittanut Ottawan sopimusta. Mutta ei muuten ole Yhdysvallat eikä Kiinakaan. Ja kyllä, totta, Venäjä kylvää jalkaväkimiinoja Ukrainaan täysin vastuuttomasti ja vielä vetäytyessäänkin tehdäkseen mahdollisimman paljon tuhoa myös siviileille, jotka palaavat kotikonnuilleen. Törkeää, mutta täysin Venäjän tyylin ja linjan mukaista, Heinonen kirjoittaa.

Uusimmat
MAINOS