Verkkouutiset

Lakko

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yksityisellä terveyspalvelualla löydettiin sopu – lakot peruuntuvat

Yksityisen terveyspalvelualan työriidassa päästiin ratkaisuun.

– Riidan osapuolet Sote ry ja Hyvinvointiala hyväksyivät valtakunnansovittelijan 7.6. antaman sovintoehdotuksen. Ajalle 11.-14.6. ilmoitetut lakot peruuntuvat, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo viestipalvelu X:ssä.

Hyvinvointiala HALi ry:n mukaan kaikki työtaistelutoimenpiteet, eli ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto, päättyvät välittömästi. Myös suunnitellut lakot kuvantamiseen ja laboratoriossa tehtävään työhön peruuntuvat.

– Sovun saavuttaminen pitkien neuvottelujen jälkeen on luonnollisesti erittäin hienoa. On selvää, että sovinto edellyttää aina kompromisseja kaikilta osapuolilta, mutta olemme kuitenkin tyytyväisiä sovintoratkaisun kokonaisuuteen. Työ modernimman terveyspalvelualan puolesta jatkuu neuvottelujen päätyttyäkin, toteaa HALIn työmarkkinajohtaja Kati Virtanen tiedotteessa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijäjärjestöt Tehy, SuPer ja Erto kertovat tiedotteessaan, että kyseessä on kaksivuotinen sopimus. Sovintoehdotuksen mukaan ensimmäisenä vuonna palkat nousevat syyskuussa 2,4 % yleiskorotuksella, lisäksi palkkataulukoita korotetaan 0,51 %. Joulukuussa maksetaan 500 euron kertaerä ja jaetaan 0,4 % suuruinen paikallinen erä.

Työntekijäjärjestöjen mukaan neuvotteluasetelma oli nyt huomattavasti vaikeampi kuin vuonna 2022 julkisen sektorin SOTE-sopimuksen palkkaratkaisun neuvotteluissa.

– Valtakunnansovittelija on ilmaissut sovittelussa hyvin selkeästi osapuolille, että yleistä linjaa ei aiota ylittää, Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri sanoo tiedotteessa.

– Työtä jää paljon seuraaville neuvottelukierroksille, sanoo Erton järjestöpäällikkö Soile Lindstedt.

SAK:n puheenjohtaja myöntää: Lakoilla ei ollut vaikutusta hallituksen linjaan

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta maalasi keskusjärjestön edustajiston järjestäytymiskokouksessa synkän kuvan Suomesta.

Petteri Orpon (kok.) oikeistohallituksen leikkaus ja heikennysvyörytys jatkuu ja paisuu. Yhteiskunnan jako voittajiin ja häviäjiin, niihin, joilla on ja niihin, joilla ei ole sen kuin syvenee. Parhaillaan katsomme yhteiskunnassamme syvään, pimeään kuiluun ja emme todellakaan tiedä mitä sen pohjalla odottaa. Sen tiedämme, että hyvää sieltä ei löydy. Ei poliittisesti, ei sosiaalisesti, ei sivistyksellisesti, ei taloudellisesti, eikä inhimillisesti, Eloranta kuvasi puheessaan.

– Vastassa taitaa olla kylmää, mustaa, hapetonta ja haisevaa mutaa. Mutaa, jonka joku joutuu lapioimaan pois ja korjaamaan vauriot, joita Orpon-(Riikka) Purran (ps.) laitaoikeistokabinetti Suomelle ja suomalaisille aiheuttaa.

SAK:n puheenjohtaja kutsui hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia ja työmarkkinauudistuksia ”kylmäveriseksi operaatioksi”.

– Kylmäveriseksi operaation tekee se, että heti kärkeen hallitus rajoittaa lakkooikeutta, oikeutta poliittisiin lakkoihin, tukilakkoihin ja korottaa lakkosakkoja. Ja poliittisia lakkoja halutaan rajoittaa sen vuoksi, ettei järjestäytynyt työväki voi jatkossa vastustaa heidän taloudellisiin etuihin, sosiaalisiin oikeuksiin tai työmarkkina-asemaan tehtäviä leikkauksia ja heikennyksiä, Eloranta sanoi.

– On raukkamaista sitoa vastustajan kädet ja sen jälkeen iskeä nyrkillä naamaan. On raukkamaista iskeä ensin kovaa vyön alle ja sen jälkeen jatkaa matsia omilla säännöillään, hän moitti hallitusta.

Elorannan mukaan SAK jatkaa ”matsia”, mutta toisilla keinoilla ja muilla areenoilla kuin tähän asti.

Hän kiitti SAK:laisia liittoja ja niiden jäseniä osallistumisesta hallituksen vastaisiin infotilaisuuksiin, mielenilmauksiin, viestintätempauksiin, joukkokokoontumisiin, ulosmarsseihin ja poliittisiin lakkoihin.

– Kun Painava syy -operaatioon lähdettiin, niin tiedettiin myös se, että välttämättä hallitus ei kantojaan muuta, vaan jatkaa härkäpäisesti eteenpäin valitsemallaan työntekijää kurittavalla tiellään. Ja näin on pääosin tapahtunut, Eloranta sanoi.

Hallituksen leikkaukset ja uudistukset kuitenkin etenevät.

– Oliko siis kaikki tekeminen, uhraukset, voimanponnistukset turhaan? Ei ollut, ei missään nimessä. Miettikääpä sellaista vaihtoehtoa, että olisimme jättäneet tekemättä? Voisimmeko nyt kokoontua täällä näissä merkeissä ja tällä ylpeydelle? Olisimmeko saaneet niin paljon kansainvälistä tukea ja solidaarisuutta? Olisivatko jäsenemme ymmärtäneet ratkaisun olla tekemättä mitään historiallisten leikkausten ja heikennysten ollessa kyseessä? Tietäisivätkö kansalaiset laajasti sen mitä oikeistohallitus Suomelle on tekemässä ellemme me olisi panneet hanttiin niin kovaa kuin panimme? En usko, ettekä usko tekään, hän sanoi.

Eloranta myönsi puheessaan, että lakoilla ei ollut välittömiä vaikutuksia hallituksen linjaan.

– Ja se on totta kai pettymys. Hallituksella ei ole ollut, eikä ole minkäänlaista halua ymmärtää palkansaajien perusteltua ja syvää huolta leikkausten ja heikennysten vaikutuksista ihmisten toimeentuloon ja asemaan työelämässä ja työpaikoilla. Tämä hallitus on puhtaasti elinkeinoelämän hallitus, niin puhtaaksi viljelty, että hallitusohjelma on varmasti kirjoitettu EK:n puhdastila – huoneessa Säätytalon sijaan, hän sanoi.

Puheensa lopussa Eloranta valoi uskoa SAK:n edustajistoon.

– Vaikka nyt elämme vaikeuksien ja hankaluuksien aikaa, on edessä parempia aikoja, jos teemme yhdessä työtä sen eteen. Ay-liikkeellä on edelleen valtaa, paljon jäseniä, roppakaupalla osaamista, runsaasti resursseja ja vahvaa keskinäistä solidaarisuutta. Näillä vahvuuksilla voimme rakentaa parempaa, valoisampaa tulevaisuutta työntekijöille, oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja reilua työelämää.

USU: Paperiliitto haastaa UPM:n ja Stora Enson oikeuteen

Työntekijöitä edustava Paperiliitto haastaa metsäyhtiöt UPM:n ja Stora Enson oikeuteen työntekijöiden palkanmaksun keskeyttämisestä, kertoo Uutissuomalainen.

Metsäyhtiöt keskeyttivät maaliskuussa palkanmaksun tehtailla, joiden toiminta ajettiin alas kuljetusalan poliittisten lakkojen takia. Näin ei Paperiliiton mukaan olisi saanut lain mukaan tehdä.

– Meidän näkemys on se, että kun tehtaat pysähtyivät meistä riippumatta, työnantajalla olisi ollut velvollisuus maksaa palkkaa seitsemän päivän ajan. Työnantaja katsoi, että heillä ei ole palkanmaksuvelvollisuutta, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo USU:lle.

Haaste hänen mukaansa jätetään aikaisintaan syksyllä.

– Se voi olla useamman vuoden projekti, mutta joka tapauksessa tämä on niin merkittävä asia, että tämä halutaan selvittää. Eihän tästä ole ennakkotapausta, Vanhala sanoo.

Yksityiselle terveyspalvelualalle uusia lakkovaroituksia sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Ammattijärjestöt Tehy, SuPer ja Erto eli Sote ry ovat antaneet uusia lakkovaroituksia.

Kaksi uutta yhden päivän lakkoa kohdistuu kuvantamisessa tehtävään työhön Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin sekä SYNLAB Suomeen. Lakot kuvantamisessa tehtävään työhön toteutetaan tiistaina 11.6.2024 ja torstaina 13.6.2024 kello 00.01–23.59.

Lisäksi kaksi uutta yhden päivän lakkoa kohdistuu laboratoriossa tehtävään työhön kohdennetuissa yrityksissä Mehiläisessä, Terveystalossa ja Pihlajalinnassa sekä SYNLAB Suomessa ja Vita Laboratorioissa. Lakot toteutetaan keskiviikkona 12.6.2024 ja perjantaina 14.6.2024 kello 00.01–23.59.

Sote ry julistaa myös määräaikaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä tilapäisen siirron kiellon. Ne alkavat tänään maanantaina 27.5. kello 15 ja päättyvät maanantaina 10.6.2024 kello 15.

Toimet kohdistuvat Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin ja Oral Hammaslääkäreihin. Tilapäisen siirron kiellon aikana Tehyn, SuPerin tai Erton jäseniä ei saa siirtää omasta työtehtävästään tai omasta työskentelypaikastaan toiseen työtehtävään tai toiseen työskentelypaikkaan.

Ammattijärjestöt kertovat tiedotteessaan työtaistelutoimien syyksi sen, että Terveyspalvelualan työriidan sovittelussa työnantajan palkkaesitykset ovat olleet riittämättömiä. Järjestöjen mukaan korkeampia palkankorotuksia tarvitaan, koska terveyspalvelualalla taulukkopalkat ovat jääneet huomattavasti alle julkisen puolen sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen. Palkkaerot ovat entisestään kasvaneet sen jälkeen, kun sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän uudistus alkoi helmikuussa.

Esimerkiksi Mehiläinen Länsi-Pohjassa tehtäväkohtaiset palkat ovat järjestöjen mukaan kaikissa tehtävissä, kuten tehohoidossa, akuuttiosastolla ja synnytyssalissa 200–350 euroa pienemmät kuin Lapin hyvinvointialueella. Mehiläinen Länsi-Pohjassa sairaanhoitajan tai kätilön palkka vastaa Lapin hyvinvointialueen lähihoitajan palkkaa. Vastaavasti lähihoitajan palkat ovat jääneet merkittävästi verrattuna julkisen sektorin palkkoihin.

Sote ry:n aiemmin ilmoittama yhden vuorokauden lakko toteutuu tiistaina 28.5.2024 kello 00.01–23.59 kuvantamisessa tehtävässä työssä.

Liittojohtaja HS:lle: Lakot eivät enää toimi

Palvelualan työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto katsoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että ammattiliittojen on uudistettava toimintaansa. Hänen mukaansa nyt on nähty, etteivät lakot enää toimi entiseen tapaansa. Aarto sanoo ay-liikkeen pelikirjan vanhentuneen.

Aarron mukaan aiemmin satamien sulkeminen ja viennin pysäyttäminen on ollut ammattiliitolle tehokas keino saada omat vaatimuksensa läpi.

Monella alalla työtaisteluiden välttäminen on ollut neuvottelujen keskeisin periaate pitkään ja työnantajat ovat perääntyneet usein vaatimuksistaan. Ammattiliitoilla on siis ollut mahdollisuus estää muutoksia, sillä työrauhan säilyttämistä on pidetty keskeisenä tavoitteena, Aarto kertoo.

Tänä keväänä työnantajat pysyivät kuitenkin hyvin yhtenäisinä eivätkä reagoineet lakkoihin myöntymällä liittojen vaatimuksiin, Aarto huomauttaa HS:lle

Ammattiliittojen on Aarron mukaan uudistuttava. Ay-liikkeen on hänen mukaansa ymmärrettävä paremmin yritysten tarpeita ja työehtojen muuttamista. Lakkouhka ei toimi kuten ennen.

–  Liittojen on nyt herättävä muuttuneeseen tilanteeseen ja uudistettava toimintaansa, Aarto sanoo.

SAK kokee työrauhalain “kiristykseksi”

Poliittisten lakkojen kestoa hillitsevä laki tulee voimaan tänään lauantaina. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on epäillyt uutta työrauhalainsäädäntöä “näpäytykseksi ay-liikettä kohtaan”. Järjestö kommentoi asiaa tänään julkaistussa tiedotteessaan. SAK:n työmarkkinapäällikkö Rami Lindström on kokenut lain motiiviksi “kiristämisen”.

Uusi työrauhalainsäädäntö rajaa poliittisten lakkojen keston 24 tuntiin ja muun muassa “myötätuntolakkojen” järjestämistä. Myötätuntolakolla tarkoitetaan toimea, jossa muut alat osallistuvat yhden alan lakkoihin. Esimerkkinä ovat satamat, jotka ovat olleet kiinni esimerkiksi palvelualan lakkojen vuoksi. Uuden lainsäädännön myötä ainakaan kevät-talven kaltaisia lakkosumia ei siis tultaisi enää näkemään.

– Poliittisen lakko-oikeuden rajaamisen myötä hallituksen on helppo vaikka pidentää työaikaa tai puuttua sunnuntaityön korvauksiin, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) puolestaan kommentoi asiaa maanantaina.

Hallitus on korostanut lakia säätäessä, että työehtoihin liittyvä työtaisteluoikeus pysyy yhtä laajana kuin ennenkin.  Uudella lailla ei ole rajattu tavanomaista lakko-oikeutta.

Ammattiliitoilta jälleen lakkovaroituksia yksityiselle terveyspalvelualalle

Uusi yhden vuorokauden lakko kohdistuu kuvantamisessa tehtävään työhön torstaina 30.5. kello 00.01-23.59.

Lakko kohdistuu Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin sekä SYNLAB Suomeen.

Sen jälkeen seuraava, myöskin yhden vuorokauden kestävä lakko kohdistuu laboratoriossa tehtävään työhön perjantaina 31.5. kello 00.01-23.59. Lakko kohdistuu Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan kohdennettuihin yrityksiin, SYNLAB Suomeen ja Vita Laboratorioihin.

Aiemmin tällä viikolla Tehy, SuPer ja Erto eli Sote ry on antanut kaksi lakkovaroitusta sekä toimeenpannut hakusaarron ja keikkailukiellon. Sovittelu on alkoi tiistaina.

Liittojen mukaan työtaistelutoimien syynä on se, että Terveyspalvelualan työehtosopimuksen (TPTES) neuvotteluissa ei ole saavutettu Sote ry:tä tyydyttävää tulosta eikä riittävää edistymistä ole tapahtunut.

– Yksityiselle terveyspalvelualalle tarvitaan korkeampia palkankorotuksia kuin työnantajapuoli on tarjonnut. Terveyspalvelualalla taulukkopalkat laahaavat huomattavasti alle julkisen puolen Sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen, liitot sanovat tiedotteessaan.

Yksityiselle terveyspalvelualalle lakkovaroitus, keikkailukielto ja hakusaarto

Lakko kohdistuu Mehiläinen-, Terveystalo- ja Pihlajalinna-konsernien yrityksiin, SYNLABiin ja Vita Laboratorioihin keskiviikkona 29.5.2024 kello 00.01-23.59.

Ammattijärjestöt julistavat Terveyspalvelualalle myös määräaikaisen hakusaarron. Se kohdistuu sekä laboratoriossa että kuvantamisessa tehtävään työhön Mehiläisessä, Terveystalossa, Pihlajalinnassa, SYNLABissa ja Vita Laboratorioissa.

Hakusaarto ja keikkailukielto alkavat 14.5.2024 kello 13.00 ja päättyvät 31.5.2024 kello 23.59.

Keikkailukiellon aikana järjestöt kieltävät kaikkia jäseniään hakeutumasta keikkatyöhön laboratoriossa ja kuvantamisessa tehtävään työhön edellä mainituissa konserneissa ja yrityksissä yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimuksen piirissä.

Sote ry antoi maanantaina 13.5.2024 lakkovaroituksen kuvantamisessa tehtävään työhön. Syynä työtaistelutoimiin on se, että Terveyspalvelualan työehtosopimuksen (TPTES) työehtosopimusneuvottelut eivät etene. Sovittelu alkoi tänään tiistaina.

Tehy, SuPer ja Erto antoivat lakkovaroituksen

Ammattijärjestöt Tehy, SuPer ja Erto eli Sote ry on antanut lakkovaroituksen Mehiläisen, Terveystalon, Pihlajalinnan ja Synlabin kuvantamisessa tehtävään työhön.

Lakko kestäisi yhden vuorokauden tiistaina 28. toukokuuta.

Syynä lakkovaroitukseen on se, että Terveyspalvelualan työehtosopimuksen (TPTES) neuvottelut eivät etene. Maaliskuun alussa alkaneita neuvotteluja vaikeuttavat Tehyn, SuPerin ja Erton ja työnantajan eli Hyvinvointiala HALIn eriävät näkemykset palkankorotusten tasosta.

– Työnantajan palkkaesitys alittaa jopa Elinkeinoelmän keskusliiton yleisen linjan. Emme voi sitä hyväksyä, sanoo Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri.

Liittojen mukaan korkeampia palkankorotuksia tarvitaan, koska Terveyspalvelualalla taulukkopalkat laahaavat huomattavasti alle julkisen puolen Sote-sopimuksen vähimmäispalkkojen. Palkkaerot ovat entisestään kasvaneet sen jälkeen, kun Sote-sopimuksen palkkausjärjestelmän uudistus alkoi helmikuussa.

Esimerkiksi Mehiläinen Länsi-Pohjassa tehtäväkohtaiset palkat ovat kaikissa tehtävissä, kuten tehohoidossa, akuuttiosastolla ja synnytyssalissa 200-350 euroa pienemmät kuin Lapin hyvinvointialueella. Mehiläinen Länsi-Pohjassa sairaanhoitajan tai kätilön palkka vastaa Lapin hyvinvointialueen lähihoitajan palkkaa.

– Myös lähihoitajien palkat ovat jääneet merkittävästi verrattuna julkisen sektorin palkkoihin, toteaa SuPerin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens.

– Koska Suomen hallitus kaavailee yksityisten terveyspalvelujen lisäämistä, vaarana on, että yksityisen terveyspalvelualan matalasta palkkatasosta tulee perusteeton kilpailuetu, Tehyn Okkeri sanoo.

– Yksityisen terveyspalvelualan palkat on korjattava kilpailukykyisiksi. Palkkaerot on korjattava hallitulla ratkaisulla, emmekä odota muutoksen tapahtuvan yhdessä yössä, toteaa Erto ry:n järjestöpäällikkö Soile Lindstedt.

Juho Romakkaniemi IS:lle: Tässä maassa on tabuja, mistä saa ja ei saa puhua

Suomessa on tabuja mistä saa ja ei saa puhua, sanoo palkansaajia eroamaan SAK:laisista ammattiliitoista kehottanut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi Ilta-Sanomien haastattelussa. Romakkaniemi kehotti talven poliittisten lakkojen aikana palkansaajia liittymään yksityiseen YTK-työttömyyskassaan.

IS:lle Romakkaniemi ihmettelee alunperin X:ssä julkaisemansa viestin aiheuttamaa kohua.

– Hassua. Jos minä olen sanonut, että kannattaa miettiä, kannattaako kuulua porukkaan, joka tällaista toimintaa edistää, niin se on sitten se majesteettirikos. Ei se, että aiheutetaan kahden miljardin lovi Suomen kansantalouteen.

– Tässä maassa on tabuja mistä saa ja ei saa puhua, hän sanoo.

Romakkaniemen mielestä hallitusohjelman työelämäkirjaukset eivät ole oikeuttaneet ay-liikkeen tähänastista toimintaa. Hän arvioi kysymyksen olevan ay-liikkeelle lähinnä periaatteellinen. Talven poliittiset lakot tuhosivat jäsenyritysten taloutta ja työpaikkoja satojen miljoonien edestä, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kertoo.

– Täysin sivullisia ja viattomia on vahingoitettu. Ei se kovin hyväksyttävää kovin monen muunkaan mielestä ole, hän arvioi.

Eduskunnassa käsitellään tällä hetkellä työrauhalainsäädäntöä, joka rajaa esimerkiksi poliittisen lakkojen keston 24 tuntiin. Romakkaniemen mukaan laki pitää saada voimaan mahdollisimman nopeasti.

Satamalakko iski pahasti verkkokauppaan, laskua yli 30 prosenttia

Verkkokauppa putosi ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 31 prosenttia, kertoo tuore Verkkokauppaindeksi.

– Ennen kaikkea arvokkaampaa kauppaa on jäänyt tekemättä. Siltä näyttää, että verkkokauppa on kärsinyt kovan kolauksen maaliskuun satamalakosta, toteaa indeksiä tuottavan Vilkas Group Oy:n toimitusjohtaja Markku Korkiakoski tiedotteessa.

Heikentyneen ostovoiman muutenkin piinaama verkkokauppa on ottanut uuden iskun maaliskuun satamalakosta. Noin 2 000 suomalaisen verkkokaupan todellista myyntiä seuraava Verkkokauppaindeksi kertoo taas uudesta syvästä sukelluksesta.

– Yli 30 prosentin pudotus verkkokauppaan on tietenkin alalle todella huono uutinen. Tilausmäärissä pudotus jää kuitenkin alle kymmeneen prosenttiin. Siksi tiedämme, että ennen kaikkea arvokkaampaa kauppaa on jäänyt tekemättä. Siltä näyttää, että verkkokauppa on kärsinyt kovan kolauksen maaliskuun satamalakosta. Kun tavaraa ei ole saatu kauppiaille, ei sitä ole myöskään pystytty myymään, tiivistää Korkiakoski

Vilkas on Suomen johtava verkkokauppatoimittaja, jolla on tiiviit suhteet verkkokauppiaisiin.

– Esimerkiksi polkupyöriä on jäänyt satamiin, vaarantaen sesonkimyynnin, kertoo Korkiakoski.

– Ulkomaankauppatilastojen mukaan tammi-helmikuu yhteensä oli jo laskusuunnassa. Lakolla oli suuri vaikutus sekä vientiin että tuontiin maaliskuussa. Osa tuonnista on pystytty korvaamaan ro-ro-aluksissa kulkevilla rekoilla, mutta suuremmat tavarat tuodaan merikonteissa, kertoo Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä.

– Polkupyörät, pesukoneet, televisiot ja yleensä kookkaampi tavara on siksi päätynyt verkkokauppiaille vain pieneltä osin. Vuoden ensimmäinen neljännes jäi varmasti heikommaksi, kun konttiliikenne keskeytyi satamissa 12.3.2024 alkaen. Suuria kappalemääriä pientä tavaraa tuodaan lentorahtina, mutta isommat tavarat tuodaan konteissa merirahtina, Penttilä jatkaa.

Pomppu ylös toisella vuosineljänneksellä?

Verkkokauppa on luisunut viime vuoden alusta vauhdilla alaspäin kuluttajien heikentyneen ostovoiman ja talouden epävarmuuden takia. Vuoden 2024 alkuun toivottiin käännettä parempaan.

– Talouden yleiskuva kuitenkin heikkeni ja satamalakko oli siihen päälle oma lukunsa. En uskalla vetoa lyödä, mutta kakkoskvartaalilla on silti jo mahdollisuus parempaan. Joka tapauksessa nyt on aika kehittää ja laittaa verkkokauppaa uuteen iskuun, koska kun nousu tosissaan taas alkaa, silloin ei enää ehdi, ennakoi Korkiakoski.

Tullilla on verkkokaupalle tarjottavana edellisvuodesta lupaava esimerkki. Tilastojohtaja Penttilän mukaan lakon aiheuttama tukos maaliskuussa saattaa ainakin osin kompensoitua nousuna kakkoskvartaalilla.

– Viime vuoden helmikuun kahden viikon satamalakko kompensoitui maaliskuussa 2023. Vuoden 2024 neljän viikon satamalakko vaikutti viime vuotista enemmän, joten maaliskuussa odottamaan jäänyt konttitavara alkaa purkautua kauppiaille kakkoskvartaalilla ja sen myötä voi tulla verkkokaupassa pomppu ylöspäin, taustoittaa Penttilä.

Yrittäjiltä vahva tuki hallituksen työmarkkinalinjalle

Pk-yrittäjistä 65 prosenttia kannattaa hallituksen työmarkkinauudistuksia, kertoo tuore Yrittäjägallup. Uudistuksia vastustaa 19 prosenttia vastaajista.

Työmarkkinauudistusten kannatus on sitä suurempaa, mitä enemmän yrittäjä työllistää. Yli kymmenen henkeä työllistävistä 87 prosenttia kertoo kannattavansa uudistuksia. Yksinyrittäjistä kannattajia on 53 prosenttia ja vastustajia 28 prosenttia.

– Työmarkkinauudistuksilla on laaja tuki yrittäjien parissa, mutta joukossa on myös uudistusten vastustajia, joita on lähes viidennes yrittäjistä, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Vastaajista 44 prosenttia oli yksinyrittäjiä.

Kannatus vahvinta teollisuudessa, rakentamisessa ja kaupan alalla

Työmarkkinauudistusten kannatus on vahvinta teollisuudessa (80 %), rakentamisessa (75 %) ja kaupan alalla (72 %). Vastustajia on eniten asiantuntijapalveluissa (28 %) sekä naisyrittäjissä (29 %).

– Tuloksissa näkyy vahvasti henkilöstömäärä ja toimialat. Uudistukset miellyttävät erityisen paljon työnantajia, joita on paljon teollisuudessa, kaupan alalla ja rakentamisessa, Pentikäinen sanoo.

– Erot sukupuolten välillä ovat hyvin merkittäviä. Miesyrittäjistä uudistuksia tukee 77 prosenttia, mutta naisista vain 48 prosenttia. Naistenkin parissa on tosin selkeästi enemmän tukijoita kuin vastustajia, joita on 29 prosenttia.

Ammattiyhdistysliikkeen poliittisia lakkoja yrittäjät vastustavat laajalti. Vastaajista 79 prosenttia kertoo vastustavansa niitä ja 12 prosenttia kannattavansa. Poliittisten lakkojen kannatus on laajinta yksinyrittäjien (18 %), alle 39-vuotiaiden yrittäjien (22 %) ja naisyrittäjien (18 %) keskuudessa.

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 076 pk-yritysten edustajaa 3.−15.4.2024. Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Työnantajan mukaan lakot perustuvat palkansaajien itse lietsomaan uhkakuvaan

Lakkojen kohteena on tällä kertaa myös musiikkialan oppilaitoksia. Palkansaajaliittojen huhtikuussa toteuttamat lakot kohdistuivat noin 19 000 lapseen ja nuoreen yksityisissä oppilaitoksissa. Laajenemisen myötä lakot koskettaisivat 35 000 koululaista ja opiskelijaa.

– Lakot perustuvat ammattiliittojen itse lietsomaan uhkakuvaan siitä, että palkkaerot saattavat tulevaisuudessa kasvaa. On surkuhupaisaa, että kunta-alalle tehdyllä palkkaohjelmalla oli tarkoitus kuroa umpeen palkkaeroja suhteessa yksityiseen sektoriin ja nyt sillä perusteellaan yksityisen sektorin lakkoja, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa palkansaajaliittojen viestinnässä pyritään luomaan mielikuva siitä, että kuntien palkkaohjelma johtaisi vääjäämättä siihen, että yksityiset oppilaitokset jäisivät palkoissa jälkeen.

Sivistan mukaan kuitenkin OAJ:n huhtikuussa hylkäämän sovintoedotuksen myötä taulukkopalkkoihin ja -palkkioihin esimerkiksi yksityisissä peruskouluissa ja lukioissa vuosille 2022-2024 tehdyt korotukset olisivat olleet lähes prosenttiyksikön korkeammat kuin kuntien kouluissa.

– Lähes kaikki OAJ:n päättäjät työskentelevät kunnissa ja kuntapuolen palkkaohjelmaa yritetään nyt lakoin runnoa yksityiselle sektorille ilman, että alalla olisi palkkaohjelmalle faktoihin pohjautuvaa perustelua, Salonen sanoo.

– Yksityisellä sektorilla työnantajat eivät ole sidottuja työehtosopimuksen minimipalkkoihin, ja ansiot nousevat myös muilla perustein kuin sopimuskorotuksina, hän jatkaa.

Sivista muistuttaa, että tilastojen mukaan opettajien ansiot vastaavat hyvin muiden korkeakoulutettujen ansioita.

– Vlittävätkin selvästi, kun pitkät palkalliset vapaat otetaan huomioon.

Uusi lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 13.5.–16.5. Lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty ovat käyneet koko kevään työehtosopimusneuvotteluita Sivistysala ry:n (Sivista) kanssa. Tavoitteena on ollut saada yksityistä opetusalaa koskeva uusi työehtosopimus.

Osapuolet ovat neuvotelleet valtakunnansovittelijan luona toistaiseksi tuloksetta. Seuraava neuvottelu osapuolten välillä on vappuaattona 30.4., liitot kertovat tiedotteessa.

Myöhään sunnuntai-iltana työntekijäosapuolet antoivat toisen lakkovaroituksen. Lakon piirissä on kaikkiaan yli 2 000 yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä olevaa jäsentä seitsemällä paikkakunnalla.

Toteutuessaan lakko alkaa maanantaina 13.5. klo 00.01 ja päättyy torstaina 16.5. klo 23.59. Tämä on toinen lakko, johon osallistuu edellisen lakon lisäksi jäseniä uusista oppilaitoksista. Edellinen lakko järjestettiin 23.4.–24.4.

Liittojen mukaan kyseessä ei ole hallituksen ajamia työelämäheikennyksiä vastustava poliittinen lakko, vaan lakolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluita jäsenten työehdoista yksityisellä opetusalalla.

OAJ:n, JHL:n ja Jytyn mukaan neuvotteluissa ollaan palkkaratkaisun ja tekstikysymysten osalta kaukana työnantajapuolen kanssa. Palkkakehityksen on oltava jatkossakin kilpailukykyinen. Lisäksi luottamusmiesten toimintaedellytyksiä on parannettava nykyisestä.

Järjestöt toivovat, että uusiin lakkoihin ei tarvitse turvautua, vaan tyydyttävä ratkaisu saavutetaan neuvottelemalla.
Näin lakko vaikuttaisi

Yksityisen opetusalan työehtosopimus umpeutui maaliskuun lopussa. Yksityisen opetusalan sopimusta sovelletaan yleissivistävien yksityiskoulujen lisäksi useissa ammatillisissa oppilaitoksissa, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa sekä useissa kansanopistoissa ja urheiluopistoissa.

Työehtosopimuksen umpeutumisen myötä työrauhavelvoitetta ei enää ole. Lakolla pyritään vauhdittamaan työehtosopimuksen syntymistä.

Sopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työsuhteiden ehdot pysyvät työehtosopimuksen ns. jälkivaikutuksen takia ennallaan, kunnes uudesta työehtosopimuksesta on päästy sopimukseen.

Yksityisen opetusalan sopimus koskee opettajien ohella JHL:n ja Jytyn edustamaa oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä.

Jos lakko toteutuu, OAJ, JHL ja Jyty maksavat lakon piirissä oleville jäsenilleen lakkoavustusta.

Teollisuuden tilaukset laskivat – ”toistuvat lakot eivät paranna kilpailukykyä”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli helmikuussa 6,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

– Heikon tilanteen taustalla on Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden edelleen jatkuvat epävarmuudet, mutta toistuvat poliittiset lakot eivät myöskään paranna suomalaisten yritysten kilpailukykyä maailmalla, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 9,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Luottamus tulevaan on kohonnut euroalueella jo jonkin aikaa, mutta vielä se ei näytä konkretisoitunut laajasti uusina tilauksina. Suomen talouden yskiminen yhdistettynä teollisuuden uusien tilausten vähenemiseen kertoo, että vuoden ensimmäisestä puoliskosta tulee hyvin hankala, Malinen varoittaa.

Teollisuustuotanto laski edellisestä kuukaudesta lähes kaikilla päätoimialoilla. Vuodentakaiseen verrattuna teollisuuden tuotanto kuitenkin kasvoi.

Voimakkainta lasku oli kaivostoiminnassa, jossa tuotanto laski 9,7 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

– Tässä näkyy hyvin, miten poliittisilla lakoilla tuhottiin tuotantoa ja heikennettiin osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta, toteaa Malinen.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski helmikuussa 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,3 prosenttia verrattuna vuoden 2023 helmikuuhun.

– Yksittäisten kuukausien lukujen ohella on tärkeää seurata pidemmän aikavälin kehitystä, joka kertoo paremmin tilanteesta teollisuudessa ja laajemminkin koko taloudessa, Malinen huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)