Verkkouutiset

Läheisten auttaminen voisi kirjoittajien mukaan olla lakiin kirjattava velvollisuus. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Kaksi oikeusoppinutta haluaisi kirjata perusvelvollisuudet lakiin

Yksilöiden perusoikeuksiin keskittyvä puhe on asiantuntijoiden mukaan heikentänyt ihmisten velvollisuudentuntoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeustieteen tohtori Pauli Ståhlberg ja velvoiteoikeuden professori emeritus Juha Karhu oikeustieteen tohtori haluaisivat perusvelvollisuudet kirjattavaksi lakiin. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan he perustelevat perusoikeuksien kirjaamisen lakiin ”kannustavan yhteiseen hyvään”, sillä heidän mukaansa lait vaikuttavat yhteiskunnan moraaliin, eivät ainoastaan heijastele sitä.

Ståhlberg ja Karhu nostavat velvollisuuden huolehtia läheisistään, demokratiaan osallistumisen ja yhteisölliseen työhön osallistumisen esimerkeiksi velvollisuuksista, jotka voitaisiin kirjata lakiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kirjoittajat uskovat ihmisten yksilöllisten perusoikeuksien korostamisen johtaneen siihen, että velvollisuudet ovat unohtuneet. Yksilön velvollisuus yhteisöään kohtaan tuntuu heidän mukaansa kadonneen ihmisten keskittyessä liikaa vain oman asemansa turvaamiseen.

–  Yhteisöt ja muut ihmiset ovat jotain, joilta voi saada, mutta joille ei tarvitse antaa mitään. Se on monilla johtanut epäterveeseen individualismiin, Karhu ja Ståhlberg kritisoivat.

Ståhlbergin ja Karhun mukaan ihmisten velvollisuudentunto on vähentynyt ja tämä heijastuu esimerkiksi reservistä eroamiseen, yritysten viranomaissuositusten laiminlyönteinä ja nuorisoväkivallan kasvuna. Taustalla on yksilökeskeisyyden lisääntyminen.

– Ainakin osin se johtuu nyky-yhteiskunnalle ominaisesta yksilöllisten oikeuksien korostamisesta velvollisuuksien kustannuksella, kirjoittavat pohtivat.

Karhu ja Ståhlberg muistuttavat, että ihmisoikeudet ovat syntyneet turvaamaan ihmisten universaalit oikeudet ja suojelemaan yksilöä suhteessa valtion ja yhteisöjen valtaan. Tarkoituksena ole ollut vähentää ihmisten velvollisuuksia.

–  Keskustelussa tämä näkökulma on jäänyt sivuun varsinkin, kun perusoikeuksille ei juurikaan ole annettu merkitystä yksityisten välisissä suhteissa, oikeusoppineet huomauttavat.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)