Verkkouutiset

Israel

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolmen panttivangin ruumiit palautettu Israeliin

Kolmen terroristijärjestö Hamasin surmaaman panttivangin ruumiit on palautettu Israeliin. Asiasta uutisoi Israelin puolustusvoimien (IDF) lähteisiin viitaten BBC. Israelin mukaan Hamasilla on yhä Gazassa 125 panttivankia, joiden tilaa ei tiedetä. Vangit ovat olleet Gazaa hallitsevan terroristijärjestön hallussa nyt yli kahdeksan kuukautta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kommentoi asiaa jälleen.

– Palautamme kaikki panttivankimme, elävät ja kuolleet.

IDF on julkaissut eilen löydettyjen panttivankien nimet. Shani Louk, Amit Buskila ja Itzhak Gelerenter löydettiin Israelin mukaan kuolleina Hamasin tunneleista. IDF uskoo, että nyt löytyneet vangit tapettiin jo lokakuun hyökkäyksessä ja kuljetettiin sitten Gazaan. 

Israelin maaoperaatio Gazaan on kiihtynyt viime päivinä. Palestiinalaissiviilien ahdinkoon ja Hamasin pitämien israelilaisvankien vapauttamiseen ei ole löydetty ratkaisua toistaiseksi hyytyneistä rauhanneuvotteluista.

Varoitus uusista taisteluista: Operaatio Gazassa voi päättyä tappioon

Israelin asevoimien yksiköt ovat ajautuneet viime viikkojen aikana tulitaisteluihin Gazassa myös sellaisilla alueilla, joiden piti olla raivattu terroristijärjestö Hamasin taistelijoista aiemmin keväällä.

Israelin 162. divisioonan kerrotaan taistelevan Hamasin jäljellä olevia pataljoonia vastaan Rafahin kaupungin itäpuolella. Kaksi muuta divisioonaa on ollut kiinni Gazan pohjoisosissa ”raivausoperaatioissa” Hamasia vastaan.

Hamasin arvioidaan muuttaneen taktiikkaansa ja valmistautuvan pitkään sissisotaan israelilaisjoukkoja vastaan. Israelin hallituksessa kiistellään parhaillaan siitä, minkälainen ratkaisu toisi alueelle vakautta sodan jälkeen. Puolustusministeri Yoav Gallant arvosteli voimakkaasti pääministeri Benjamin Netanjahua ja painotti, ettei Israelin kannata ajautua pitkäaikaisen miehityshallinnon ylläpitämiseen.

Irakissa al-Qaeda-terroristijärjestöä vastaan taistellut Yhdysvaltain kenraali evp. David Petraeus varoittaa, että Israelin ”rangaistustyyliset” operaatiot eivät ole sisältäneet pyrkimystä rakentaa uudelleen tuhoutunutta infrastruktuuria tai parantaa alueen asukkaiden elinolosuhteita. Tämä luultavasti johtaa väestön katkeroitumiseen ja Hamasin vahvistumiseen.

– He ovat käytännössä vain menneet Gazaan, tuhonneet kohteen ja sitten vetäytyneet, Petraeus sanoo Washington Post -lehdelle.

Valkoisen talon ja Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön kerrotaan tulleen samaan lopputulokseen. Huolena on, että Hamasia tuskin pystytään tuhoamaan kokonaan pelkällä sotilasoperaatiolla. Jatkuvat taistelut samalla vaikeuttavat kestävän rauhansopimuksen solmimista.

Nykyinen linja voi näin ollen johtaa Israelin strategiseen tappioon, vaikka maan asevoimat on voittanut kaikki taistelut Hamasin joukkoja vastaan.

Israelissa kiista sodasta: Miten välttää loputon konflikti?

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant arvosteli kuluvalla viikolla poikkeuksellisen avoimesti maan hallituksen toimintaa Gazan sodassa. Hänen mukaansa alueen hallinnointiin ei ole tehty uskottavaa suunnitelmaa.

Gallant kehotti pääministeri Benjamin Netanjahua ilmoittamaan julkisesti, ettei Israel aio ottaa harteilleen Gazan kaistaleen siviili- tai sotilashallintoa.

– Olen nostanut asian esille hallituksen kokouksissa viime lokakuusta lähtien, enkä ole saanut tähän vastausta, puolustusministeri sanoi BBC:n mukaan.

Benjamin Netanjahu vastasi, ettei hän ole valmis vaihtamaan ”Hamastania Fatahstaniin”. Hän viittasi tilanteeseen, jossa Länsirantaa johtava Fatah laajentaisi hallintonsa myös Gazaan, joka on ollut pitkään Hamas-äärijärjestön hallussa.

Gallantin mukaan pitkittynyt Israelin sotilashallinto heikentäisi sotilasoperaation aikaansaannoksia, vähentäisi painetta Hamasia kohtaan ja vaikeuttaisi panttivankien vapauttamista.

Puolustusministerin mukaan Israelin asevoimat esitti hallitukselle jo viime syksynä suunnitelmia, joilla Gazaan voitaisiin perustaa ”paikallinen, ei-vihamielinen palestiinalainen vaihtoehtohallinto”. Mukaan tarvittaisiin myös kansainvälisiä toimijoita. Hallitus ei tiettävästi koskaan käsitellyt ehdotuksia.

Yoav Gallantin mukaan maa on ”vaarallisella polulla”, joka voi koitua Israelin tappioksi strategisessa mielessä ja heikentää turvallisuustilannetta.

– Sanon uudelleen, että en kannata Israelin sotilashallinnon perustamista Gazaan. Israelin ei myöskään pidä perustaa alueelle siviilihallintoa, Gallant sanoi.

Israelin asevoimien kerrotaan varoittaneen, että nykyinen linja voi johtaa loputtomaan konfliktiin. Joukot ovat ajautuneet toistuviin tulitaisteluihin Hamasia vastaan myös sellaisilla alueilla Gazassa, jotka oli otettu haltuun aiemmilla operaatioilla.

LUE MYÖS:
Hamas vaihtoi taktiikkaa – ”He ovat kaikkialla Gazassa” (VU 15.5.24)

Näin sodasta kerrotaan Israelin mediassa

Israelin mediassa käsitellään päivittäin Gazan sotaa sekä neuvotteluita tulitauosta ja panttivankien vapauttamisesta.

Arvostelijoiden mukaan maan tv-kanavien antama kuva on kuitenkin hyvin erilainen kuin muissa maissa. Gazan kokemia tuhoja ja sen asukkaiden vaikeaa humanitaarista tilannetta ei juurikaan näytetä.

Wall Street Journal -lehden haastattelemien mediajohtajien, toimittajien, analyytikkojen ja israelilaisten huolena on, että yksipuolinen uutisointi voi vääristää käsitystä maaoperaation etenemisestä. Monet israelilaiset kokevat maan joutuneen eristyksiin.

Muualla maailmassa huomio on siirtynyt pois Hamasin toteuttamasta laajasta terrori-iskusta viime vuoden lokakuussa.

Israelin mediassa on näytetty vain vähän kuvamateriaalia sotilasoperaation aiheuttamista kuolonuhreista ja Gazan asuinalueiden laajoista tuhoista. IDI-tutkimuslaitoksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa Israelin juutalaisista ei ollut nähnyt ollenkaan tai vain hyvin vähän kuvia Gazan tuhoista.

Israelin suurimmat tv-kanavat eivät vastanneet WSJ:n kommenttipyyntöön.

– Tällä hetkellä Israelin media ei pysty käsittelemään monimutkaista todellisuutta. He tietävät, etteivät katsojat halua nähdä vihollistensa kuolemaa, joten sitä ei näytetä ollenkaan, israelilaista Seventh Eye -mediaa edustava Shuki Tausig sanoo.

Jerusalemissa asuva amerikkalais-israelilainen Aryeh Vanderhoof syyttää muita länsimaita tekopyhyydestä. Hän harmittelee siviiliuhreja, mutta uskoo Gazaa johtavan Hamas-terroristijärjestön liioittelevan lukuja.

– Tuntuu, ettei muualla maailmassa ymmärretä, mitä meillä on vastassamme. Rauhaa ei voi tehdä sellaisen tahon kanssa, jonka koko elämäntapa on sinun surmaamisesi, Vanderhoof toteaa.

Käänne sodassa? Tulitaisteluita puhkeaa nyt kaikkialla Gazassa

Israelin asevoimat on edennyt viimeisen viikon aikana yhä syvemmälle Gazan eteläosissa sijaitsevaan Rafahin rajakaupunkiin.

Operaatiota on perusteltu sillä, että alueelle on sijoitettu terroristijärjestö Hamasin viimeiset toimintakykyiset yksiköt. Israel pyrkii painostamaan Hamasia tulitaukosopimukseen, jonka myötä kaikki viime vuoden lokakuussa otetut panttivangit vapautettaisiin.

Egyptin, Qatarin ja Yhdysvaltain välittämät neuvottelut ovat olleet viime aikoina jäissä.

Taisteluiden kerrottiin kiihtyneen alkuviikosta koko Gazan kaistaleella. Wall Street Journalin mukaan yhteenottoja käytiin myös alueilla, jotka Israelin asevoimat oli aiemmin sanonut ottaneensa haltuun Hamasilta.

Rafahissa tulitaistelut Hamasin neljää alueellista pataljoonaa vastaan ovat jatkuneet kiivaina. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi julkaisemassaan videoviestissä, että sotilaallinen voitto Hamasista olisi jo lähellä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken keskusteli konfliktista sunnuntaina Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin kanssa. Hän painotti presidentti Joe Bidenin vastustavan suurta maaoperaatiota Rafahissa ja estävän tarvittaessa asekaupat Israeliin, jos maan toiminta ei muutu.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet myös Israelissa, ettei sotaa saada lopetettua ilman kestävää poliittista ratkaisua. Benjamin Netanjahun mukaan Israelin asevoimien pitää varautua pitkittyneeseen sissisodankäyntiin.

”Epäilyä molemmin puolin” – Sota uhkaa Israelin suhdetta Egyptiin

Israelin sotilasoperaatio Gazassa on aiheuttanut kitkaa Israelin ja Egyptin välille, kertoo Wall Street Journal.

Jaetut turvallisuuspoliittiset huolet ovat muodostaneet historian saatossa maiden välille välille toimivat, käytännönläheiset suhteet.

Kuitenkin nyt Egypti on uhannut alentaa maiden välisiä diplomaattisia suhteita.

– Nyt eräänlainen epäluulo molemmin puolin, sanoo Egyptin parlamentin entinen jäsen Mohammed Anwar Sadat.

Israelin toimet ovat herättäneet Egyptissä huolta muun muassa siitä, että Gazan alueelta pyrkisi suuri määrä ihmisiä Egyptin puolelle. Maa on kieltäytynyt avaamasta Gazan kaistaleen vastaista Rafahin rajanylityspaikkaa.

Egypti ei myöskään ole ollut tyytyväinen tapaan, jolla Israel on viestinyt sotilasoperaatiostaan alueella.

Israelin kerrotaan antaneen vain muutaman tunnin varoitus Egyptille siitä, että se aikoo ottaa haltuunsa Rafahin rajanylityspaikan.

Carnegie-ajatushautomon tutkija Yezid Sayigh arvioi, että Egypti paheksuu suuresti sitä, että Israel ei kiinnitä huomiota sen huoliin.

– Riskit ovat Egyptille todella suuret, hän sanoo.

Ratkaiseeko Israelin uusi operaatio sodan?

Israelin asevoimien yksiköt ovat edenneet viime päivien aikana yhä syvemmälle Gazan kaistaleen eteläosiin.

Yli 300 000 palestiinalaista on paennut Rafahin kaupungista Israelin ilmoitettua ”kohdistetusta operaatiosta” terroristijärjestö Hamasia vastaan.

Egyptin rajalla sijaitsevaan Rafahiin etenemisen on varoitettu kärjistävän Gazan jo aiemmin vakavaa humanitaarista kriisiä. Yhdysvallat on toistuvasti vedonnut Israeliin maaoperaation rajoittamiseksi ja uhannut asetoimitusten lopettamisella.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan uusi operaatio on välttämätön ”totaalisen voiton” aikaansaamiseksi. Hamasin viimeiset taistelukykyiset yksiköt on sijoitettu Rafahin ympäristöön.

Operaation haastavuudesta kertoo se, että tulitaisteluita on käyty myös pohjoisempana Gazassa. Viisi Israelin sotilasta sai surmansa viimeisen viikon yhteenotoissa.

Asiantuntijat sanovat Wall Street Journal -lehdelle, että Hamas voi luultavasti jatkaa hajautettua sissisotaansa. Maaoperaatio Rafahissa voi kuitenkin vaikeuttaa Hamasin kykyä tuoda aseita Egyptistä Gazaan.

Israelin turvallisuusneuvoston entinen johtaja Uzi Danyan sanoo, että Rafahin operaation pitäisi jäädä meneillään olevan sodan viimeiseksi suureksi taisteluksi.

– Tämä ei tarkoita, että sota loppuisi, Danyan sanoo.

Israelin asevoimien prikaatikenraali evp. Shlomo Brom arvioi, että sota saadaan lopulta päätökseen vain poliittisella ratkaisulla, kun molemmat osapuolet hyväksyvät tulitaukosopimuksen.

– En usko, että tällaisessa sissisodassa voi tapahtua ratkaisevia hetkiä sotilaallisessa mielessä, upseeri sanoo.

”Vaikea tilanne” – Hamasin sanotaan kokoavan joukkojaan pohjoisessa

Israelilaiset sotilasasiantuntijat kertovat terroristijärjestö Hamasin kokoavan joukkojaan pohjoisessa, uutisoi The New York Times.

Heidän mukaansa Hamasin ilmeinen nousu Gazan pohjoisosissa on seurausta Israelin epäonnistumisesta muodostaa mitään vaihtoehtoista hallintoa alueelle. Jäljelle on jäänyt tyhjiö, joka on kapinan kasvualusta.

Entinen Israelin vanhempi tiedusteluvirkailija Michael Milshtein sanoo Hamasin pitävän valtaa niilläkin alueilla, joilta se on vetäytynyt. Joko suoraan tai liittolaisten kautta.

– Heidän joukkonsa ovat kärsineet pahasti, mutta heillä on edelleen kyvykkyyksiä. Heille ei ole vaihtoehtoa Gazassa. Jokainen vaihtoehto, jota olemme kokeilleet, on epäonnistunut, Milshtein sanoo.

Kansanedustaja avautuu Käärijä-kohusta – ”Onko Israelin syrjiminen mennyt aivan överiksi?”

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies ottaa kantaa Käärijä-kohuun.

– Olenko ainoa, vai onko teidänkin mielestänne tämä Israelin syrjiminen mennyt aivan överiksi? Se tosiaan vaikuttaa antisemitismiltä ja on ihmeellistä, että sitä ei ole tuomittu juurikaan, kansanedustaja kirjoittaa julkaisussaan viestipalvelu X:ssä.

Edustaja viittaa julkaisussaan jakamaansa Iltalehden uutiseen, jossa kerrotaan Suomen viime vuoden viisuedustaja Käärijän saaneen vihaviestejä. Vihaviestejä lähetettiin sen jälkeen, kun sosiaalisessa levisi video, jossa Käärijä tanssii tämän vuoden Israelin viisuedustaja Eden Golanin kanssa.

Koulumies kertoo myös kansanedustajien saamista viesteistä aiheeseen liittyen.

– Poliitikot muuten saavat joka päivä sähköpostia ihmisiltä, jotka vastustavat Israelia ja puolustavat Hamasia. Siis terroristijärjestöä, joka hyökkäsi yllättäen Israeliin. Viestien sisältö muistuttaa niin paljon toisiaan, että se on selvästi organisoitua toimintaa, Koulumies sanoo.

Elina Valtonen ottaa kantaa Gazan tilanteeseen – ”Ei viattomien siviilien kustannuksella”

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo X-alustalla, että Israelin ei tule aloittaa valmistelemaansa suurta maaoperaatiota Rafahissa.

– Kehotan jälleen Israelin hallitusta olemaan aloittamatta laajamittaista maaoperaatiota Rafahissa. Israelilla on täysi oikeus puolustaa itseään Hamasia vastaan, mutta ei viattomien siviilien kustannuksella Gazassa, Valtonen kirjoittaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on toistuvasti varoittanut Israelia aloittamasta operaatiota, joka hänen mukaansa ylittäisi ”punaisen viivan”.
Biden aikoo keskeyttää lisää asetoimituksia Israelille, mikäli operaatiota ei peruta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sivuuttanut varoitukset ja BBC:n mukaan sanoo Israelin pärjäävän ilman USA:n tukea.

Rafahin erittäin tiivis alue eteläisessä Gazassa on Hamasin viimeinen jäljellä oleva linnake.

Maaoperaation sinne pelätään kuitenkin aiheuttavan valtavan määrän siviiliuhreja, sillä alueelle on pakkautunut väestöä Gazan muista osista. YK:n mukaan yli 100000 palestiinalaista on paennut Rafahista sen jälkeen, kun Israel kiihdytti iskujaan maanantaina ja kehotti ihmisiä evakuoitumaan pois kaupungin itäosista.

Upseeri-evp: Hamas yrittää estää viimeisen linnakkeensa tuhon

Terroristijärjestö Hamas taistelee olemassaolostaan. Israelin kauan odotettu operaatio Rafahiin terroristien tukahduttamiseksi alkoi viimein tällä viikolla. Brittiläisen upseeri-evp Richard Kempin mukaan Hamas yritttää nyt epätoivoisesti pelata aikaa pitkittääkseen viimeisen linnakkeensa tuhoa.

– Hamasin maanantaina hyväksymä tulitaukosopimus, joka ei koskaan ollut pöydällä, oli jälleen yksi juoni ajan ostamiseksi ja kansainvälisen paineen kasaamiseksi merkittävän Israelin puolustusvoimien operaation pysäyttämiseksi Rafahissa. Se oli merkki terroristien epätoivosta estää heidän viimeisen linnakkeensa tuhoaminen, Kemp kirjoittaa The Telegraphissa julkaistussa kommentissaan.

Näennäisen tulitaukosopimuksen lisäksi Israelia on asiantuntijan mukaan hidastanut valtava kansainvälinen paine. Erityisesti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin jarrutus on ollut merkittävää. USA ja muut länsimaat ovat Kempin mukaan vedonneet Israelin suunnitelmien ”keskeneräisyyteen.”

– Israelin puolustusvoimien laatimat suunnitelmat eivät koskaan täyttäneet Bidenin ehtoja, mutta sittenkään mikään suunnitelma ei olisi voinut tehdä niin, jos hänen todellinen tarkoituksensa oli estää Hamasin lopullinen tuhoaminen kasvavien vaalimenestyshuoliensa vuoksi, entinen upseeri tiivistää ja muistuttaa ettei Bidenin hallinto tehnyt mitään painostaakseen Egyptiä ottamaan pakolaisia vastaan omalle puolelle rajaansa.

– Tuo anteeksiantamaton epäonnistuminen, joka pelasi suoraan Hamasin käsiin, on johtanut moniin siviilikuolemiin tässä sodassa ja todennäköisesti johtaa moniin muihin.

Richard Kemp kannustaakin Israelia nujertamaan terroristijärjestö Hamasin kansainvälisestä paineesta huolimatta. Samaalla hän kritisoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirbya kun hän sanoi, ettei ideologiaa voisi tuhota sotilaallisilla toimilla. Hänestä tämä on kulunut mantra ja virheellinen argumentti.

– Miksi Yhdysvallat taisteli Isisin kanssa, joka edustaa samaa ideologiaa kuin Hamas? Miksi Ukraina vaivautuu vastustamaan Putinin ideologian sotilaallista ilmenemismuotoa?

”Tarkoittaa Israelin pyyhkimistä pois kartalta”

Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov kiinnittää viestipalvelu X:ssä huomiota Helsingin yliopistolla mielenosoituksessa käytettäviin iskulauseisiin.

Hän on jakanut kuvan mielenosoituksesta Helsingin yliopiston rakennuksen ulkopuolelta. Kuvassa näkyvässä lakanassa näkyy iskulause ”River to the sea, Palestine will be free”. Suomennettuna iskulause on ”Joesta mereen, Palestiina tulee olemaan vapaa”. Joki on Jordan, meri on Välimeri.

Useissa Palestiinaa maailmalla tukevissa mielenosoituksissa käytettyä iskulausetta on pidetty antisemitistisena eli juutalaisvastaisena.

– Iskulause ”Joesta mereen” tarkoittaa Israelin pyyhkimistä pois kartalta kokonaisuudessaan, Ben-Yaakov huomauttaa.

Suurlähettiläällä onkin opiskelijoille viesti, etenkin kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä (6. toukokuuta).

– Olemme täällä jäädäksemme, Ben-Yaakov kirjoittaa.

Helsingin yliopistolla osoitettiin mieltä Palestiinan puolesta. Mielenosoituksen järjestivät Students for Palestine -liikkeen opiskelijat. He ovat ilmoittaneet vaativansa Helsingin yliopistoa boikotoimaan israelilaisia yliopistoja. Mielenosoittajien mielestä yliopiston tulisi purkaa vaihto-opiskelijasopimukset sekä katkaista tutkimusyhteistyö israelilaisyliopistojen kanssa.

Asiantuntija: Iranin isku paljasti Israelin riippuvuuden liittolaisistaan

Iranin viimeviikkoinen isku Israeliin saattoi olla suurempi kuin yksikään Venäjän isku Ukrainaan, arvioi International Institute for Strategic Studies-tutkimuslaitoksen tukijan Elmile Hokayem. Asiasta kertoo BBC.

Moni asiantuntija kuitenkin uskoo, että huolimatta iskun laajasta mittakaavasta Iran ei hyödyntänyt kaikkia niitä voimavaroja, joita sillä olisi käytössä esimerkiksi liittolaistensa kautta.

Hokayemin mukaan operaatio paljastikin, kuinka riippuvainen Israel on sen liittolaisista puolustaakseen itseään. Asiantuntijat ovat nostaneet esiin kysymyksen, olisiko Israelilla tarpeeksi ilmatorjuntakalustoa pitkittynyttä konfliktia varten.

– Kuten Venäjän sota Ukrainassa on osoittanut, on sillä suuri merkitys, kuinka paljon parhaimpia aseita on varastossa, Hokayem kommentoi.

Israel onnistui torjumaan suurimman osa yli kolmestasadasta Iranin laukaisemasta ohjuksesta. Avain tähän oli Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian keräämä tiedustelutieto, joka auttoi ennustamaan iskun ajoituksen sekä erityisesti Israelin, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Jordanian, Arabiemiraattien ja Saudien yhteistyö ohjusten torjunnassa.

Huolimatta kuitenkin kahden arabimaan Israelille antamasta tuesta, ei Hokayem näe kriisin tarkoittavan, että Saudi-Arabiasta tai Jordaniasta tulisi Israelin liittolaisia.

– Emme ole tulleet uudelle aikakaudelle Lähi-idässä. Jordania, Saudi-Arabia, ja Arabiemiraatit tukivat Israelia edistääkseen omia intressejään: He haluavat välttää laajamittaisen yhteenoton alueella, ja osoittaa lännelle olevansa luotettavia yhteistyökumppaneita, Hokayem linjaa.

Vaikka tarkkaa tietoa maiden osallistumisesta viimeviikkoiseen ”Iron Shieldiksi” nimettyyn ilmatorjuntaoperaatioon ei ole tullut julkisuuteen, lähteiden mukaan tiedustelu- ja tilannekuvatiedon jakamisen lisäksi maat keskittyivät oman alueellisen koskemattomuuden valvontaan, antaen korkeintaan Israelin hyödyntää ilmatilaansa Iranin ohjusten torjumiseksi.

Vaikka Israel onnistuikin torjumaan iskun eikä laukaustenvaihto johtanut avoimeen sotaan, asiantuntijoiden mukaan sodan uhka ei ole vielä laantunut. Tilanne Israelin ja Iranin välillä onkin edelleen erittäin jännitteinen.

– Olisi virhearvio sanoa, että Iran ja Israel ovat onnistuneet saavuttamaan sotilaallisen tasapainon alueella. Maiden hallinnot eivät keskustele keskenään, vaan viestivät toisilleen vain sotilaallisen voiman keinoin tai kolmansien osapuolien välityksellä. Tarvitaan vain yksi virhearvio tai väärinymmärrys kuten Israelin iskuun Iranin lähetystöön, ja maat voivat olla uudelleen törmäyskurssilla, Hokayem varoittaa.

Hokayemin mukaan pidäke sodalle alueella voikin olla merkittävästi heikentynyt alueella. Hän viittaakin Israelilaisen Haaretz-lehden sotakirjeenvaihtajan Amos Harelin analyysiin aiheesta, jonka mukaan pelisäännöt Iranin ja Israelin välillä ovat muuttuneet huonompaan päin.

– Kumpikin maa rikkoi pelin aiempia kirjoittamattomia sääntöjä, ja eskaloi sijaissodasta suoraan konfliktiin iskemällä toisen maaperälle, mutta ei kärsinyt toimistaan seuraamuksia. Maiden voimasuhteet ovat edelleen epätasapainossa, Hokayem tiivistää.

Mukana tuhat sotilasta – näin Gazan jättilaituri toimii

Yhdysvallat rakentaa ”humanitaarista laituria” usean kilometrin etäisyydelle Gazan rannikolta, jossa Gazaan kulkevat avustusalukset voivat purkaa lastinsa. Asiasta kertoo New York Times.

Gazalla ei ole suurille aluksille sopivaa kansainvälistä satamaa Israelin estettyä sellaisen rakentamisen.

Laituri rakennetaan merellä modulaarisista osista ja vedetään sitten rannalle. Pienemmät armeijan alukset kuljettavat avun erissä kelluvalta alustalta laiturille.

Vähintään 14 Yhdysvaltain alusta sekä jopa tuhat sotilasta osallistuu laiturin rakentamiseen ja toimintaan.

Laituri ankkuroituu Israelin joukkojen avulla varmistaen, ettei Yhdysvaltain joukkoja nouse maihin. Avustusryhmien koordinoimat kuorma-autot kuljettavat avun turvalliselta alueelta lähellä laituria yli 20 YK:n varastoon eri puolilla Gazaa.

Jakeluautoille on saatavilla vain muutamia reittejä, koska tieyhteyksiä on rajoitettu ja iskut ovat tuhonneet reittejä.

Enemmistö jakelupisteistä sijaitsee eteläisessä Gazassa, missä suurin osa väestöstä on joutunut evakuoitumaan. Pohjois-Gazassa, missä nälänhätä on välitön, arvioidaan olevan vielä useita satoja tuhansia ihmisiä.

Apupakettien kuljetukset alkavat Kyproksella sijaitsevalta Larnakan satamasta, jonne kerätään eri maiden antamia lahjoituksia, pääasiassa ruokaa.

Kyproksen viranomaiset tarkastavat lähetykset yhdessä israelilaisten kanssa. Maateitse kulkevien apupakettien tarkastukset ovat herättäneet aiemmin kritiikkiä, kun tarkastuksia on pidetty liioiteltuina ja mielivaltaisina.

Laivojen matka Välimerellä Kyprokselta Gazalle voi kestää useita päivä riippuen sääolosuhteista ja aluksen koosta.

Israelin suurlähettiläs syyttää Helsingin Sanomia vääristelystä

Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov kritisoi Helsingin Sanomissa julkaistua YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n kenttätoimiston varajohtaja Heli Uusikylän haastattelua.

Ben-Yaakovin mukaan artikkelissa vääristellään tietoja Gazan kaistaleen tilanteesta ja UNRWA:n toiminnasta.

Merkittävä osa UNRWA:n työntekijöistä on Ben-Yaakovin mukaan terroristijärjestön jäseniä. Hänen mukaansa Israel ei myöskään estä välttämättömän humanitäärisen avun pääsyä Gazan kaistaleelle.

Ben-Yaakovin mukaan Israel pyrkii edistämään humanitääristä tilannetta alueella monin eri keinoin.

– Gazaan saatavan humanitaarisen avun määrän lisäämiseksi Israel tekee yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen lisäksi myös Gazan yksityisen sektorin kanssa, Ben-Yaakov kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hänen mukaansa UNRWA on sallinut terroristijärjestö Hamasin käyttää avustusjärjestön resursseja.

– UNRWA oli ja on osa ongelmaa Gazassa, eikä se voi olla osa ratkaisua. Se on korjauskelvoton, Ben-Yaakov kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)