Verkkouutiset

Israel

Israelin tiedustelu varoittaa: Sota voi laajentua

Israelin keskustiedustelupalvelu Shin Betin johtajan kerrotaan varoittaneen maan hallitusta siitä, että äärijärjestö Hamasia vastaan käytävä sota voi laajentua lähiaikoina. Riskinä on, että konflikti voisi muuttua laajemmaksi uskonnolliseksi sodaksi.

Times of Israel -lehden mukaan arvio koski erityisesti tilannetta, jossa Israelin arabiväestön pääsyä Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevaan Al-Aqsan moskeijaan rajoitettaisiin lähestyvän ramadanin aikana. Pääministeri Benjamin Netanjahun kerrotaan harkinneen moskeijaan pyrkivien ikärajoituksia ja määrällisiä kiintiöitä.

Yleisradioyhtiö Kanin mukaan Shin Betin johtaja Ronen Bar sanoi, että tämänkaltaiset toimet voisivat aiheuttaa vihamielisen vastareaktion ja tukea Hamasin propagandaa.

Israelin asevoimien johto on samalla kannalla. Asevoimien huolena on, että levottomuudet Länsirannalla veisivät voimavaroja Gazan operaatiolta ja pohjoisrajan suojaamiselta.

– Rajoitukset voivat luoda virheellisen mielikuvan juutalaisten ja muslimien välisestä sodasta, Ronen Bar totesi.

Hän muistutti, että Israelin arabivähemmistö ei ole juurikaan osoittanut tukeaan Hamasille viime lokakuun jälkeen.

Sadat tuhannet muslimit ovat perinteisesti matkustaneet al-Aqsan moskeijaan ramadanin aikana. Israel on aiemmin rajoittanut palestiinalaisten pääsyä moskeijaan turvallisuussyistä, mutta maan arabiväestö on jätetty rajoitusten ulkopuolelle.

Benjamin Netanjahu sanoi hallituksen kokouksessa pitävänsä rajoituksia loogisena, koska Israel ei ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa.

Äärioikeistolainen kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir vähätteli Shin Betin varoitusta ja muistutti tiedustelupalvelun epäonnistuneen Hamasin hyökkäyksen estämisessä. Puolustusministeri Yoav Gallant puolestaan arvosteli Gvirin lausuntoja israelilaisen Kanava 13:n haastattelussa.

– Shin Bet ei esitä strategisia varoituksia aivan joka päivä. Mielestäni tätä pitäisi pohtia vastuullisella tavalla, Gallant sanoi.

Israel valmistelee uutta operaatiota maaliskuulle

Israel varoittaa lähettävänsä joukkonsa Gazan eteläosissa sijaitsevaan Rafahin kaupunkiin, jos äärijärjestö Hamas ei vapauta jäljellä olevia panttivankeja maaliskuun 10. päivään mennessä.

Maaoperaation aikataulusta kertoi BBC:n mukaan poliitikko ja Israelin asevoimien ex-komentaja Benny Gantz.

– Maailman ja Hamasin johtajien on tiedettävä, että jos panttivankimme eivät ole kotona ramadaniin mennessä, niin taistelut tulevat jatkumaan kaikkialla, myös Rafahin alueella, Ganz sanoi.

Hänen mukaansa tällaisessa tapauksessa siviilit evakuoitaisiin yhteistyössä Egyptin ja Yhdysvaltain kanssa siviiliuhrien välttämiseksi.

Monet maat ovat varoittaneet vakavista seurauksista, jos taistelut leviävät Rafahiin. Kaupunkiin on paennut noin 1,5 miljoonaa palestiinalaista.

Israelin asevoimat (IDF) lähetti viime viikon lopulla joukkoja Rafahin pohjoispuolella sijaitsevan Khan Yunisin Nasser-sairaalaan. Tiedustelutietojen perusteella Hamas olisi piilottanut sinne panttivankeja. YK:n mukaan sairaalan toiminta on keskeytynyt.

Hamasin hallussa on edelleen arviolta 130 panttivankia. Muun muassa Saudi-Arabia on varoittanut Israelia ”hyvin vakavista vastatoimista”, jos sen asevoimat hyökkää Rafahiin.

Jännitteet kasvavat, Joe Biden löi luurin korvaan Israelin pääministerille

Israelin puolustusvoimien aikeet hyökätä Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin ovat kärjistäneet jännitteitä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallituksen ja USA:n presidentti Joe Bidenin hallinnon välillä.

Bidenin kerrotaan jopa lyöneen luurin korvaan Netanjahulle kiivaan puhelinkeskustelun jälkeen.

USA on turhautunut ja pyrkii hillitsemään Israelin sotilasoperaatiota, jonka odotetaan kohdistuvan pian Rafahiin, jossa yli miljoona palestiinalaista on jumissa, kertoo Wall Street Journal.

Netanjahu sanoi keskiviikkona, että Israel käynnistää ”voimakkaan” operaation kaupungissa sen jälkeen, kun asukkaiden annetaan poistua.

USA on ilmoittanut, että se ei missään olosuhteissa tue suunnitelmaa täysimittaisesta hyökkäyksestä Rafahiin ja että se haluaisi nähdä kohdennettuja operaatioita.

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan Bidenin hallinto on pyytänyt Israelin asevoimia laatimaan ”uskottavan suunnitelman”, joka sisältää sekä sotilaallisen että humanitaarisen osan, jos se päättää olla ottamatta huomioon Washingtonin neuvoja ja hyökkää kaupunkiin.

Kasvava eripura USA:n ja Israelin välillä korostaa Bidenin hallinnon heikkenevää vaikutusvaltaa Netanjahun suhteen samalla, kun Israelin asevoimat jatkaa sotatoimiaan Gazassa terroristiryhmä Hamasia vastaan.

Yhdysvallat on neuvotellut Qatarin, Egyptin ja Israelin kanssa tulitauon aikaansaamiseksi, jotta Hamasin kaappaamat panttivangit saataisiin vapautettua ja Gazaan saataisiin toimitettua humanitaarista apua.

Nämä pyrkimykset näyttivät romahtavan keskiviikkona, kun Israel ilmoitti, ettei se palaa Kairoon jatkaakseen neuvotteluja.

Viime viikkoina USA:n viranomaiset ovat tutkineet erilaisia tapoja painostaa Netanjahua, mutta Biden ei halua käyttää arsenaalinsa suurinta työkalua: aseiden myyntiä Israelille.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Biden on hylännyt kaikki puheet asekaupan hidastamisesta Israelin kanssa. Hän on sen sijaan pyrkinyt ilmaisemaan tyytymättömyytensä kritisoimalla julkisesti Israelin sotatoimia.

– Bidenin hallinnon ja Netanjahun hallituksen välinen kuilu useissa keskeisissä kysymyksissä on kasvanut viime viikkoina Hamasin ja Israelin välisen sodan jatkuessa, sanoo Middle East Institute -ajatushautomon tutkija Brian Katulis.

Amerikkalaisten ja israelilaisten virkailijoiden mukaan jännitteet saavuttivat kiehumispisteen viime joulukuun lopulla, kun Biden ja Netanjahu keskustelivat kiivaasti puhelimessa siviiliuhreista ja sodasta, jonka Washingtonin mukaan pitää siirtyä uuteen vaiheeseen kohdennettuine operaatioineen.

Bidenin kerrotaan olleen niin vihainen, että hän melkein huusi puhelun aikana. Lopulta hän ilmoitti puhelun päättyneen ja löi luurin korvaan.

Hamasin hyödylliset idiootit

Joku ehkä vielä muistaa aktivistien ja heitä tukevien toimittajien ja tutkijoiden kesällä 2023 käynnistämän natsi- ja äärioikeistojahdin. Kiihkeän pohdinnan kohteena oli muun muassa ministeri Vilhelm Junnilan (ps.) solmio:

”Ministeri Junnilan solmiovalinta kiinnostaa, koska pesukarhuun on kansainvälisesti liitetty äärioikeistolaista symboliikkaa, vaikka yhteys ei ole kaikista ilmeisin”, kertoi esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Heippa Lähi-idästä! Täällä ei tarvitse pohdiskella pesukarhujen piilomerkityksiä tai muita salaliittoteorioita, jos etsii natsismin sympatisoijia. Tätä kirjoittaessani on juuri paljastanut, että YK:n avustusjärjestö UNRWA:n työntekijöitä osallistui palestiinalaisten terroristien hyökkäykseen Israeliin 7. lokakuuta 2023.

Monikymmenkertaisesti suurempi joukko järjestön työntekijöitä ylisti terrorihyökkäystä sosiaalisessa mediassa. Israelilaiset ovat seuranneet UNRWA:n toimintaa tarkkaan jo pitkään.

Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa raportissa havaittiin useiden UNRWA:n työntekijöiden lietsovan rasismia järjestön ylläpitämissä kouluissa.

”Kymmenet UNRWA:n työntekijät Libanonissa, Jordaniassa, Gazassa ja Syyriassa ovat yllyttäneet antisemitistiseen väkivaltaan. Ilmiö on jatkunut vuosia. UNRWA:n opettajat ovat julkaisseet ihailevia kuvia Hitleristä ja iloinneet terrori-iskuista”, Kirkko ja Kaupunki -lehden toimittaja Juhani Huttunen kirjoitti tuolloin.

Suomen valtakunnallisista isoista medioista en ole huomannut aikaisemmin juuri yhtään juttua UNRWA:n korruptiosta, antisemitismistä, natsismin ihailemisesta, läheisistä yhteyksistä terroristijärjestöihin tai muista vakavista ongelmista. Sen sijaan olen lukenut kymmenittäin juttuja, joissa järjestön kannanottoja toistellaan kritiikittömästi ja samalla syytetään Israelia, Lähi-idän ainoaa demokraattista oikeusvaltiota, milloin mistäkin.

Asuminen Israelissa on avannut silmäni valtavalle joukolle kiistattomia faktoja Lähi-idän konflikteista, joita suomalaisessa mediassa kohtaa äärimmäisen harvoin.

Israelilaiset sotilaat löysivät äskettäin gazalaisesta kodista Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen arabiankielisen käännöksen, reunamerkinnöin varustettuna.

Vuonna 2021 BBC:lle työskennellyt palestiinalainen toimittaja Tala Halawa twiittasi #HitlerWasRight (suom. Hitler oli oikeassa)

Helmikuussa 2024 paljastui, että BBC:n työntekijä Dawn Queva oli vuosien ajan levittynyt sosiaalisessa mediassa antisemitistisiä propagandaa, esimerkiksi salaliittoteorioita, jotka kiistävät holokaustin.

Lähi-idästä puhuttaessa monet peräänkuuluttavat konfliktien ”historiallista kontekstia”. Hyvä. Sitähän löytyy.

Vuonna 1941 Jerusalemin suurmufti ja alueen muslimien johtaja Amin al-Husseini vieraili Roomassa ja Berliinissä ja tapasi Benito Mussolinin ja Adolf Hitlerin. Yhteisymmärrys syntyi helposti.

Natsit, fasistit ja al-Husseini ilmoittivat tavoittelevansa yhdessä juutalaisten hävittämistä silloisen Palestiinan brittiläisen mandaatin alueelta. Saksan matkoilla al-Husseinille esiteltiin myös keskitysleirejä. Vuonna 1943 hän auttoi natseja värväämään Balkanin alueen muslimeja SS-joukkoihin. Natsijohtajat kuten Heinrich Himmler ylistivät islamia sekä poliittisena ideologiana että uskontona, koska se oli kurinalainen ja militaristinen toisin kuin kristinusko.

Toinen maailmansota onkin erinomainen vertailukohta Gazan sodalle. Sosiaalisessa mediassa leviävässä kuvaparissa on toisella puolella valokuva raunioituneesta Berliinistä vuodelta 1945 ja toisessa kuvassa raunioitunut Gaza vuodelta 2024. Jokaiselle on päivänselvää, että natsit olivat syyllisiä toiseen maailmansotaan ja siihen, että Saksan kaupungit muuttuivat rauniokasoiksi ja valtava määrä siviilejä kuoli. Jokaiselle pitäisi olla päivänselvää, että Hamas ja muut palestiinalaiset terroristijärjestöt ovat syyllisiä aloittamaansa sotaan ja siihen, että Gaza on raunioina ja siviilejä kuolee.

Jos natsit olisivat laskeneet aseensa ja antautuneet, sota olisi loppunut heti. Jos Hamas laskisi aseensa, vapauttaisi ottamansa panttivangit ja antautuisi, sota loppuisi heti. Jostain syystä julkinen keskustelu on kuitenkin muuttunut varsinkin Suomessa lähes absurdiksi Israelin syyttämiseksi sodasta, jonka palestiinalaiset terroristit aloittivat.

Onko media vinossa?

Olen asunut viime vuodet osittain Suomen ulkopuolella, Israelin lisäksi esimerkiksi Portugalissa, Italiassa ja Iso-Britanniassa ja aikaisemmin monessa muussa maassa. Tämän kokemuksen perusteella olen vuosi vuodelta yhä epäilevämpi sen suhteen, saako Suomen valtakunnallisista medioista puolueetonta tietoa maailman tapahtumista. Siinä missä esimerkiksi Britanniassa Guardianin ja BBC:n tarjoileman vasemmistonäkemyksen vastapainoksi on olemassa useita keskustaoikeistolaisia, oikeistolaisia ja liberaaleja medioita, Suomen mediamaailmasta vihjaa kenties jotain esimerkiksi muutaman vuoden takainen tutkimus Tampereen yliopistosta. Lähes puolet journalismin opiskelijoista kannatti sen mukaan vihreitä, kolmasosa vasemmistoliitoa.

Tuoreen Worlds of Journalism Studyn mukaan 60 prosenttia vastanneista suomalaisista toimittajista sijoitti itsensä poliittisesti keskustasta vasemmalle, ja varsinkin nuoremmat toimittajat ovat yhä useammin kallellaan aktivismiin sen sijaan, että pyrkisivät puolueettomaan faktojen raportoimiseen. Tämä näkyy erityisesti Helsingin Sanomien sivuilla ja Yleisradion ohjelmissa joka ikinen päivä.

Otetaanpa esimerkki siitä, mitä seurauksia poliittisesti vinoutuneella journalismilla on ollut.

Palestiinalainen tutkimuslaitos selvitti marraskuussa 2023 Länsirannan ja Gazan asukkaisen suhtautumista lokakuun 7. päivän 2023 terroritekoihin. 75 prosenttia palestiinalaisista hyväksyi Hamasin terroristien teot. Siis silmittömän väkivallan siviilejä kohtaan, lasten ja kokonaisten perheiden murhaamisen ja polttamisen elävältä, joukkoraiskaukset ja muun seksuaalisen väkivallan. En huomannut suomalaisessa mediassa aiheesta merkittäviä uutisia. Israelissa siitä debatoitiin perusteellisesti.

Poliittinen oikeisto, keskusta ja vasemmisto tekivät kukin erilaisia johtopäätöksiä ja tulkintoja mielipidemittauksen tuloksista. Normaalia yhteiskunnallista keskustelua demokraattisessa maassa, jossa on erittäin aktiivinen kansalaisyhteiskunta ja monipuolinen media. Suomalaisille ei tarjottu asiasta juuri mitään tietoja. Ei tainnut sopia narratiiviin. Kun ideologia ja tosiasiat ovat ristiriidassa, sen pahempi tosiasioille.

Sama tutkimus kertoi, että palestiinalaisista vain 17,2 prosenttia kannattaa niin sanottua kahden valtion mallia. 74,7 prosenttia vastaajista kertoi, että he tukevat yhden valtion mallia. He haluavat Palestiinan, joka ulottuu “from the river to the sea.” Eli suomeksi sanottuna ylivoimainen enemmistö tavallisista palestiinalaisista kannattaa Israelin valtion tuhoamista.

Toki aina on rohkeita toisinajattelijoita. Palestiinalaisen Al-Qudsin yliopiston professori Mohammed Dajani vei joukon opiskelijoitaan tutustumismatkalle Auschwitziin kertoakseen heille antisemitismistä. Häntä syytettiin ”petturiksi” ja hän menetti työpaikkansa yliopistossa. Dajanin auto poltettiin hänen kotinsa edustalla.

”Kuin Venäjän putinistit”

Koko Lähi-idän arabiväestön mielialoja on myös tutkittu. Yli kahdeksankymmentä prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Hamasin siviileihin kohdistama terrori, joukkomurhat, äärimmäinen väkivalta ja kidnappaukset oli ”oikeutettu vastarintaoperaatio” (Legitimate resistance operation).

Tästäkään tutkimuksesta en ole huomannut uutisia Suomessa.

Palestiinalaisten enemmistön asenne Israelia ja juutalaisia kohtaan on samanlainen kuin Venäjän putinistien asenne Ukrainaa kohtaan. He eivät hyväksy vihaamansa maan ja sen ihmisten olemassaoloa.

Venäjän läheiset välit palestiinalaisten kanssa periytyvät jo Neuvostoliiton ajoilta. Ja kas, pian lokakuun 7. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen Vladimir Putin kutsui Hamasin johtajat Moskovaan. Samaan aikaan sinne saapui vieraaksi myös Iranin varaulkoministeri Ali Bagheri Kani.

Iran on palestiinalaisten terroristien tärkein tukija, ja sen aseilla Venäjä tappaa ihmisiä myös Ukrainassa. Gazasta on väitetysti löytynyt Hamasin hallusta myös pohjoiskorealaista aseistusta. Saman liittolaisen aseita Venäjä käyttää Ukrainassa. Luulisi hitaammankin tajuavan, että olemme ison maailmanpoliittisen kriisin ytimessä, jossa demokraattisten maiden kimppuun hyökätään usealla eri rintamalla. Ja luulisi, että tämän myötä tukisimme Israelia yhtä päättäväisesti kuin tuemme Ukrainaa.

Siinä missä Israelin armeija tekee kaiken, mikä äärimmäisen vaikeassa tilanteessa on mahdollista välttääkseen siviiliuhreja, Hamasille siviilit ovat pääkohde. Palestiinalaiset terroristit ovat varsinaisia syyllisiä siviilien kuolemaan Gazassa, he käyttävät siviilejä ihmiskilpinä ja ovat perustaneet tukikohtiaan sairaaloihin ja kouluihin. Ja he aloittivat koko sodan.

Sotatoimien tietoisella kohdistamisella siviileihin on pitkät perinteet Lähi-idässä. Suomessakin tunnettu israelilainen kirjailija Amos Oz kertoo omaelämäkerrassaan Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (suom. Kristiina Lampola ja Pirkko Talvio-Jaatinen, 2007), kuinka hänen isänsä välttyi täpärästi kuolemalta. Huhtikuussa 1948 arabit hyökkäsivät Jerusalemin Scopusvuoren sairaalaan matkalla olleen autosaattueen kimppuun. 78 juutalaista murhattiin ampumalla ja polttamalla elävältä ambulansseihin ja muihin ajoneuvoihin, lääkäreitä, sairaanhoitajia, potilaita, opiskelijoita ja yliopiston opettajia. Kirjailijan isän piti olla mukana saattueessa, mutta hän sairastui ja jäi viime hetkellä pois.

Vuonna 2018 kuollut vasemmistolainen Oz säilytti pasifistisen ja idealistisen ideologiansa kaikesta huolimatta. Iso osa Israelin vasemmistosta tai entisestä vasemmistosta sen sijaan on avannut silmänsä. Keskustelin jokin aika sitten lounaspöydässä tutun taidehistorioitsijan kanssa. Hän myönsi tajunneensa lokakuun 7. päivän hyökkäyksen myötä, että rauha on nykyoloissa äärimmäisen vaikea saavuttaa. ”Miten tehdä rauha ihmisten kanssa, jotka haluavat vain tappaa sinut?” Israelin vasemmisto on syvästi pettynyt länsimaisiin aatetovereihinsa.

Ketä kuullaan?

Vinoutunut journalismi on vain yksi osa isommasta suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun ongelmasta, erityisesti mitä Lähi-idän tapahtumiin tulee. Yksi journalistisen vallankäytön muoto on haastateltavien valinta  ̶  kuka kehystetään asiantuntijaksi, jonka mielipidettä kysytään.

Edesmennyt arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila myönsi taannoin lähtökohtansa suoraan: ”Islamin myönteisistä puolista kertominen on tärkeää, sillä kielteiset puolet tulevat esiin omalla painollaan.”

Islamilaisesta fundamentalismista hän totesi vuonna 2002: ”Sen merkitystä on korostettu liikaa” ja ”…äärilaidan fundamentalismi on polttamassa voimiaan loppuun”.

Kuinka täydellisen väärässä ihminen voi olla. Eikä vähiten siksi, että oma poliittinen ideologia estää tosiasioiden tunnustamisen tai ainakin niiden sanomisen ääneen.

Tunsin Jaakon. Hän kertoi minulle muutamankin kerran olevansa vasemmistoliiton kannattaja, ja taisi sanoa julkisestikin tukevansa Li Anderssonia. Siinäkin hän oli tyypillinen esimerkki yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen tutkimuksen poliittisesta vinoumasta, mikä ohjaa monen muun aiheen lisäksi keskustelua Lähi-idästä. Hämeen-Anttilan kollegat ja aatetoverit ovat saaneet massiivisesti palstatilaa kuluneina kuukausina Suomen isoista medioista. Heidän perusasenteensa Lähi-idän tilanteeseen on samanlainen kuin yllä kuvattiin islamista yleensä. Johtotähtiä ovat palestiinalaisten puolella oleminen ja yleinen vasemmistolaisuus.

Hyvin usein tämä toteutetaan vaikenemalla omaan narratiiviin sopimattomista faktoista.

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemen tunnen myös henkilökohtaisesti ajalta, kun olin tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on käyttänyt miltei koko uransa vasemmistolaisen maailmankatsomuksensa edistämiseen kansainvälisen oikeuden tulkinnanvaraisuutta hyödyntäen, myös ja erityisesti Lähi-idän konflikteja kommentoidessaan. Kaikki tietävät tämän, mutta jostain syystä mediassa hänet kehystetään puolueettomaksi asiantuntijaksi – kuten monet muutkin aktivistitutkijat.

Aktivistitutkijoiden sanomisiin on syytä suhtautua samalla tavalla kuin vaikka tutkijataustaisten kansanedustajien Veronika Honkasalon (vas.) tai Maria Ohisalon (vihr.) puheenvuoroihin.

He käyttävät objektiiviselta kuulostavaa tutkimuskieltä ja hyödyntävät toimittajien heille suomaa asiantuntija-asemaa, mutta heidän puheensa ovat loppupeleissä pelkkää poliittisesti motivoitua mielipidemuokkausta.

Huutonauruosastolle Lähi-itä -keskusteluissa saavumme Olavi Uusivirran ja muiden muusikoiden tekemisiä seuratessamme. He vaativat Israelin sulkemista pois Euroviisuista. Erikoislaatuista tämä ei ole vain siksi, että viisuista suljettaisiin ulos Lähi-idän ainoa demokraattinen maa. Vaan siksi, että Euroviisut ovat kuluneiden vuosien aikana muodostuneet erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhlaksi, vaikka ne eivät sitä virallisesti olekaan.

Sateenkaariväen oikeudet ovat olleet punavihreän vasemmiston kärkiteemoja jo pitkään. Hyvä. Jokuhan voisi sen perusteella luulla, että punavihreä vasemmisto ja kulttuuriväki tukisi erityisesti Israelia, ainoaa maata Lähi-idässä, jossa seksuaalivähemmistöt voivat elää turvallisesti. Tosin tämäkään aihe ei juuri näy suomalaisessa mediassa, kas kummaa.

Tätä kirjoittaessani Tel Avivin hallintotuomioistuin on juuri myöntänyt turvapaikan palestiinalaiselle homomiehelle, joka joutui hengenvaaraan seksuaalisen suuntautumisensa takia Länsirannalla.

Tämä ei ole yksittäinen tapaus, useita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on paennut palestiinalaisalueilta Israeliin. Yksi heistä oli 25-vuotias homomies Ahmad Abu Murkhiyeh. Vuonna 2022 hänet kidnapattiin takaisin Länsirannalle Hebroniin. Siellä Murkhiyeh murhattiin katkaisemalla hänen kaulansa.

Suomen Israel-vastaista kiihkoilua seuratessa ei voi olla muistamatta Vladimir Iljitš Leninin suuhun laitettua tiivistystä länsimaisista vasemmistolaisista hyödyllisinä idiootteina.

Virnistys johtajien kasvoilla Moskovassa, Hamasin terroristitunneleissa ja Teheranissa on tänään yhtä leveä kuin se oli 1900-luvun neuvostojohtajilla, kun he saivat eurooppalaisen vasemmistointelligentsijan ajamaan totalitaristisen valtion etuja, ”rauhan” ja ”solidaarisuuden” nimissä.

Lopuksi. Lokakuun 7. päivän 2023 terroriteot on dokumentoitu kuvina ja videoina tämän linkin takaa löytyvälle sivustolle, missä vierailemista suosittelen kaikille. Suomen kaikille olaviuusivirroille ja muille Hamasin hyödyllisille idiooteille se olisi erityisen suositeltavaa. Ihan rauhassa vaan katselette, take all the time you need. Sen jälkeen voitte hetken miettiä sitä, kenen joukoissa seisotte.

Hamas on menettänyt puolet taistelijoistaan

Israelin asevoimien (IDF) ja palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin väliset yhteenotot ovat jatkuneet alkukevään aikana kiivaina Gazan kaistaleen eteläosissa.

Hajanaisia tulitaisteluita on käyty myös pohjoisessa alueilla, joilta israelilaisjoukot olivat ehtineet osin poistua.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoo Hamasin johtaja Yahya Sinwarin menettäneen yhteyden omiin joukkoihinsa. Sinwarin uskotaan siirtyvän mahdollisesti tunneleita pitkin yhdestä piilopaikasta toiseen.

IDF arvioi Hamasin menettäneen neljä kuukautta kestäneen maaoperaation aikana 50 prosenttia taistelijoistaan kuolleina tai haavoittuneina.

Times of Israel -lehden mukaan sotatoimien seuraavana vaiheena on todennäköisesti hyökkäys Gazan eteläosissa sijaitsevaan Rafahin kaupunkiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan tavoitteena on ”täydellinen voitto Hamasista”. Hänen mukaansa Hamasin 24 pataljoonasta 18 on tuhottu.

– Me aiomme surmata Hamasin johdon, joten meidän on toimittava Gazan kaistaleen kaikissa osissa. Sotaa ei voi lopettaa ennen sitä. Tässä menee vielä aikaa. Mutta kyse on kuukausista eikä vuosista, Netanjahu sanoi Likud-puolueensa kokouksessa.

Rajut taistelut jatkuvat Gazassa, ilmaiskuja Israelin pohjoisrajalla

Israelin asevoimat (IDF) ilmoittaa tehneensä alkuviikosta ilmaiskuja useisiin miliisijärjestö Hizbollahin kohteisiin Libanonin eteläosissa. Tuhottujen kohteiden joukossa oli komentopiste ja tarkkailuasema.

Iranin tukema Hizbollah on tulittanut viime syksystä lähtien Israelin puolelle raketteja ja panssarintorjuntaohjuksia. Alueelta on evakuoitu kymmeniä tuhansia asukkaita.

Taistelut ovat samalla jatkuneet kiivaina Gazan eteläosissa. Äärijärjestön johtaja Yahya Sinwarin kerrotaan hylänneen Qatarin ja Egyptin välittämän rauhantarjouksen, joka olisi tarkoittanut jäljellä olevien israeliliasten panttivankien vapauttamista.

Times of Israel -lehden mukaan Hamasin taistelijoiden epäillään piilottelevan siviilien joukossa Khan Yunisin alueella.

Paikalliselta pakolaisleiriltä evakuoitiin hiljattain 120 000 palestiinalaista, joiden joukossa oli 500 Hamasin taistelijaksi epäiltyä henkilöä. Osan väitetään ottaneen osaa lokakuun 7. päivän terrori-iskuun.

IDF:n Givati-prikaati arvioi surmanneensa viime viikkoina noin 550 Hamasin taistelijaa kaupungin lähettyvillä. Alueelle sijoitetun Hamasin prikaatin päämaja tutkittiin alkuviikosta. Läheltä löydettiin rakettivarasto, ammustehdas ja massiiviseen tunneliverkostoon johtanut sisäänkäynti.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant varoitti konfliktin mahdollisesta laajenemisesta maan pohjoisrajalla.

– Annoin ilmavoimille selkeät ohjeet. Sanoin, että suunnatkaa koneiden nokat pohjoiseen. Olemme valmiita, Gallant sanoi.

Uusia pataljoonia tuhottu, Hamas menettänyt puolet taistelijoistaan

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas ampui alkuviikosta yli kymmenen rakettia kohti Israelia. Tämän katsotaan osoittavan, ettei ryhmän arsenaalia ole saatu tuhottua kuukausia jatkuneesta Gazan operaatiosta huolimatta.

Times of Israel -lehden mukaan Iron Dome -torjuntaohjukset tuhosivat seitsemän rakettia, mutta neljä osui asuinalueelle vaurioittaen ajoneuvoja. Kukaan ei loukkaantunut iskuissa.

Raketit ilmeisesti ammuttiin Khan Yunisin kaupungista Gazan kaistaleen eteläosista. Israelin asevoimat (IDF) on taistellut Hamasin vahvana linnakkeena pidetyllä alueella vuodenvaihteen jälkeen. Yhteenotot alkoivat uudelleen myös Gazan kaupungissa, josta israelilaisjoukot olivat poistuneet aiemmin tammikuussa.

IDF:n tiedotteen mukaan 98. divisioonan sotilaat ovat tutkineet Hamasin johdon kiinteistöjä, rakettitehdasta ja sotilastiedustelun rakennusta Khan Yunisissa.

Hamasin johdon kerrotaan olevan jatkuvasti liikkeellä kiinnijäämisen välttämiseksi. Heidän uskotaan siirtyvän tunneliverkostoa pitkin Gazan eteläosissa panttivankien ympäröimänä.

Noin 2 000 Hamasin taistelijaa on saanut surmansa Khan Yunisin operaatiossa. IDF:n mukaan kaupunkiin sijoitetuista neljästä Hamasin pataljoonasta kaksi on tuhottu.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant arvioi Hamasin menettäneen ainakin puolet taistelijoistaan Gazassa. Vastarintaa esiintyy edelleen paikallisesti. Gallant sanoi neljäsosan kuolleen ja neljäsosan haavoittuneen.

– Heillä ei ole huoltotarvikkeita tai ammuksia, eivätkä he saa vahvistuksia, Gallant sanoi.

Joukkojensiirtoja Libanonin rajalle – laajeneeko sota?

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet Lähi-idän tilanteen olevan tällä hetkellä erittäin räjähdysherkkä.

Israelin ja Hamasin välisen konfliktin ohella Iranin tukemat miliisijärjestöt ovat tehneet kymmeniä hyökkäyksiä Irakin ja Syyrian alueilla. Jemenin huhtikapinalliset puolestaan uhkaavat meriliikennettä Punaisellamerellä.

Israel on vetänyt vuodenvaihteen jälkeen osan Gazaan sijoitetuista yksiköistään takaisin ja siirtänyt ne maan pohjoisrajalle. Iranin tukema Hizbollah-järjestö on tulittanut viime syksystä lähtien raja-aluetta raketeilla, räjähdelennokeilla ja panssarintorjuntaohjuksilla. Israel on vastannut hyökkäyksiin ilmaiskuilla ja tykistöllä.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant vahvisti joukkojensiirrot tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa seuraava vaihe voi alkaa hyvin pian. Tämä tarkoittaisi taisteluiden laajenemista.

– Tämän vuoksi pohjoisen joukkoja vahvistetaan, ministeri sanoi Telegraph-lehden mukaan.

Yoav Gallant ei kertonut, kuinka paljon joukkoja Israel on sijoittanut Libanonin vastaiselle rajalleen. Kymmeniä tuhansia siviilejä on jo evakuoitu alueelta.

Hizbollahin sotilaallisen siiven taistelukyvyn arvioidaan olevan paljon vahvempi palestiinalaiseen äärijärjestö Hamasiin verrattuna. Hizbollahin arsenaalista löytyy muun muassa risteilyohjuksia ja kohtuullisen modernia ilmatorjuntakalustoa.

Kärjistynyt tilanne on herättänyt huolta laajemmasta sodasta Lähi-idän alueella. Israelin asevoimat kertoi alkuviikosta surmanneensa kolme terrori-iskua suunnitellutta henkilöä Länsirannalla.

Israelin asevoimien esikuntapäällikkö Herzi Halevi varoitti jo aiemmin tammikuussa, että sodan riski on kohonnut Libanonin rajalla. Arviolta 200 Hizbollahin taistelijaa on saanut surmansa ajoittaisissa yhteenotoissa. Israelin puolella yhdeksän sotilaan ja kuuden siviilin kerrotaan kuolleen.

– En tiedä, milloin sota syttyy pohjoisessa. Mutta voin sanoa, että sen todennäköisyys lähikuukausina on huomattavasti aiempaa suurempi, Halevi totesi.

LUE MYÖS:
Hizbollah oli vähällä iskeä Israeliin ennen Hamasin yllätyshyökkäystä (VU 15.12.2023)

Tiedustelun shokkipaljastus: 1200 UNRWA:n työntekijällä yhteyksiä Hamasiin ja Islamilaiseen jihadiin

Noin joka kymmenennellä YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n 12 000 työntekijästä Gazassa on yhteyksiä Hamasiin ja Islamilaiseen jihadiin, amerikkalaislehti Wall Street Journalin näkemät Yhdysvaltain viranomaisille esitetyt israelilaiset tiedusteluraportit paljastavat.

Sen lisäksi noin puolella työntekijöistä on lähisukulaisia jotka kuuluvat terroristijärjestöihin.

Kuuden UNRWA:n työntekijän kerrotaan ottaneen suoraan osaa Hamasin lokakuun 7. päivän terroristihyökkäykseen Israeliin. Yhteyksiä hyökkäykseen oli kahdellatoista.

Iskuissa surmattiin 1200 ihmistä ja kaapattiin suuri määrä panttivankeja. Tiedustelutietojen perusteella kaksi UNRWA:n työntekijää oli mukana kidnappaamassa israelilaisia. Kaksi jäljitettiin puolestaan paikoille, joilla surmattiin useita siviilejä. Kahden kerrotaan hoitaneen hyökkäyksen logistiikkaa muun muassa hankkimalla aseita terroristeille.

Kahdentoista hyökkäyksiin yhdistetyn UNRWA:n työntekijän joukossa on WSJ:n näkemän aineiston mukaan seitsemän ylä- tai alakoulun opettajaa. UNRWA pyörittää 183 koulua Gazassa. Niissä on yhteensä liki 300 000 oppilasta.

Raporteissa kerrotaan esimerkiksi eräästä UNRWA:n arabiankielen opettajasta, jota kuvataan Hamasin kenttäkomentajaksi. Hänen sanotaan ottaneen osaa Be’erin kibbutzille kohdistuneeseen hyökkäykseen, jossa surmattiin 97 ihmistä ja otettiin 26 panttivankia.

UNRWA:n koulun portti Ramallahissa Länsirannalla. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JAAFAR ASHTIYEH

Kaksi tiedustelutiedoista perillä olevaa viranomaislähdettä kertoo, että Hamasiin linkitettyjä järjestön työntekijöitä pidetään  siellä ”operatiiveina”. Tämä sanotaan tarkoittavan, että he ottavat aktiivisesti osaa terroristijärjestön sotilaalliseen tai poliittiseen toimintaan. Kaikkiaan noin 23 prosentilla UNRWA:n miespuolisista työntekijöistä on tiedustelutietojen mukaan yhteyksiä Hamasiin. Gazan miesväestössä osuuden kerrotaan olevan vain 15 prosenttia.

– UNRWA:n ongelma ei ole ”vain muutama mätä omena”. Koko instituutio on turvasatama Hamasin radikaalille ideologialle, nimettömänä pysyttelevä korkea israelilaisvirkamies sanoo.

Suomi päätti viikonloppuna keskeyttää tukensa UNRWA:lle järjestön työntekijöihin kohdistuvien syytösten takia. Ulkoministeriö on vaatinut asiasta riippumatonta ja perinpohjaista selvitystä. Myös Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia, Saksa, Italia ja Hollanti ovat keskeyttäneet tuen järjestölle.

WSJ:n mukaan UNRWA on ilmoittanut irtisanoneensa hyökkäyksiin linkitetyt henkilöt sen jälkeen, kun tiedustelutiedot annettiin Yhdysvalloille. Yksityiskohtia kuten irtisanottujen määrää ei ole kerrottu. Järjestö kieltäytyi kommentoimasta asiaa WSJ:lle vedoten käynnissä olevaan YK:n selvitykseen.

Riittääkö 155 millimetrin tykistöammuksia sekä Ukrainaan että Israeliin?

Venäjän on varoitettu saaneen rintamalla noin viisinkertaisen ylivoiman tykistötulen osalta. Vielä viime kesänä osapuolet olivat suunnilleen samanvahvuisia.

Ukrainalla on pulaa erityisesti 155 millimetrin tykistöammuksista länsimaiden tyhjennettyä sodan alkuvaiheessa omat varastonsa. Tuotannon kasvattaminen on osoittautunut tuskallisen hitaaksi. Esimerkiksi Rheinmetall ilmoittaa tuottavansa 700 000 tykistökranaattia kuluvan vuoden aikana, mutta kevään tilanteeseen siitä ei ole helpotusta.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Ukrainan asevoimat tarvitsisi jopa 200 000 tykistöammusta joka kuukausi maaoperaatioidensa tueksi.

Yhdysvaltain tuki Ukrainalle on toistaiseksi jumissa kongressin sisäpoliittisten kiistojen vuoksi. Taustalla on Yhdysvaltain etelärajaa koskeva kiista sekä lähestyvien presidentinvaalien aiheuttama paine.

Israelin ja Hamasin välisen konfliktin puhkeaminen viime syksynä toi omat ongelmansa. Myös Israel käyttää suuria määriä 155 millimetrin kranaatteja. Joulukuuhun mennessä Yhdysvallat oli lähettänyt noin 57 000 tykistöammusta Israeliin.

Kyseinen ammustyyppi otettiin yleiseksi Nato-standardiksi toisen maailmansodan jälkeen. Wall Street Journalin mukaan valinta pohjautui siihen, että ammustyyppi osoittautui hyväksi tasapainoksi kantaman, taistelukärjen koon ja tuhovoiman välillä. Tykistökranaatti on noin 60 senttimetrin pituinen ja painaa 45 kilogrammaa.

Tuotannossa on 155 millimetrin räjähde-, sirpale- ja täsmäammuksia. Ukrainalle toimitetut Excalibur-ammukset ohjautuvat GPS:n avulla kohteeseensa muutaman metrin tarkkuudella. Norjalainen Nammo-yhtiö on kehittänyt patoputkimoottorilla varustettua ammusta, jonka kantama olisi jopa 145 kilometriä eli kuusi kertaa suurempi kuin tavanomaisella tykistökranaatilla.

Sodan alun jälkeen Ukrainalle on toimitettu yli 300 länsimaista haupitsia, jotka käyttävät 155 millimetrin ammuksia. Sodan alun jälkeen yhden tykistökranaatin hinta on noussut noin 2 000 eurosta yli 8 000 euroon.

Yhdysvalloissa ammustyypin tuotanto kaksinkertaistui helmikuun 2022 ja marraskuun 2023 välillä. Tavoitteena on nostaa tuotanto 80 000 tykistöammukseen kuukaudessa tammikuuhun 2025 mennessä.

Venäjän joukkojen arvioidaan käyttävän rintamalla tällä hetkellä noin 30 000 tykistöammusta päivässä.

Kuvat paljastivat Israelin Merkava-tankkien uudet suojaukset

Israelin kerrotaan päivittäneen Merkava III -taistelupanssarivaunujaan lennokkien ja kotitekoisten räjähteiden aiheuttamaa uhkaa vastaan. Vaunuja on käytetty viime syksystä lähtien Gazan operaatiossa ääriliike Hamasia vastaan.

Uudet suojaukset pohjautuvat taistelukentän kokemuksiin, sillä asutuskeskusalueella liikkuminen voi olla erittäin haastavaa panssarivaunumiehistölle rajoitetun näkyvyyden vuoksi. War Zone -sivuston mukaan vaunujen laitoihin asennetut raidat estävät magneettiräjähteitä tarttumasta kiinni metalliin.

Tykkitornien päälle on rakennettu Ukrainan rintamalta tuttuja kehikkoja. Niiden tehtävänä on suojata vaunua pienten lennokkien pudottamilta kranaateilta.

Uudet varusteet kävivät ilmi muun muassa Kiinan valtionmedia Xinhuan julkaisemista kuvista, joissa näytettiin Gazan lähialueella operoivia Merkava III -tankkeja.

Israelin asevoimat (IDF) on ilmoittanut siirtyvänsä parhaillaan kohti ”matalamman intensiteetin operaatioita” Hamasia ja muita sotilaallisia ryhmiä vastaan. Tuhansia reserviläisiä on jo lähetetty kotiin. Merkava III -vaunumalli on vähitellen poistumassa IDF:n aktiivijoukkojen kalustosta, joten se on ollut pääasiassa reserviläisyksiköiden käytössä.

Israelin kerrottiin aiemmin tuoneen uuden huippumodernin Eitan-panssariajoneuvon Gazan taisteluiden tueksi. Se pystyy havaitsemaan ja tuhoamaan vihollisen panssarintorjuntaohjukset ennen niiden iskeytymistä kohteeseensa Iron Fist- eli Rautanyrkki-suojausjärjestelmänsä avulla.

Israelin video: Tässä tunnelissa pidettiin 20 panttivankia

Israelin puolustusvoimat jakoi lauantaina videon, jossa näkyy Hamasin tunnelin sisätiloja Etelä-Gazan Khan Younisissa. Asiasta uutisoi The Times of Israel.

Tietojen mukaan noin 830 metriä pitkä tunneli oli kaivettu noin 20 metriä maan alle ja sisälsi keskuksen sekä viisi ristikko-ovin suljettua selliä, joissa väitetysti pidettiin israelilaisia panttivankeja.

Tunnelin sisäänkäynti löytyi Hamas-terroristin kotitalosta.

Israelin joukot tietojen mukaan ajautuivat taistelutilanteeseen tunneleihin mennessään. Panttivankeja ei enää ollut paikalla.

Ajatushautomo ISW arvioi konfliktin uusimpia käänteitä tuoreessa analyysissaan.

ISW:n mukaan Israelin joukot ottivat yhteen palestiinalaistaistelijoiden kanssa itäisessä Jabaliassa lauantaina.

Paikalliset Gazasta kertoivat, että Israelin panssarivaunuja palasi Gazaan itäiseen Jabaliaan.

Perjantaina palestiinalaistaistelijat ottivat yhteen Israelin joukkojen kanssa kolme kertaa Nablusin kuvernementissa Länsirannalla.

Libanonin Hezbollah suoritti kolme hyökkäystä eteläisestä Libanonista pohjoiseen Israelin sotilaskohteisiin.

”Asevoimat tarvitsee meitä” – Israelin naiset etulinjassa ensi kertaa yli 75 vuoteen

Israelin asevoimat lähetti viime syksynä Gazan operaatioon useita yksiköitä, jotka koostuvat sekä mies- että naissotilaista. Naiset osallistuivat taistelutehtäviin yhtä laajasti edellisen kerran Israelin itsenäisyyssodan aikaan vuonna 1948.

Naiset suorittavat Israelissa kahden vuoden ja miehet vajaan kolme vuoden pituisen asepalveluksen, mutta etulinjan taistelutehtävät on aiemmin jätetty miehille. Naissotilaat vastasivat ennen Hamasin aloittamaa yllätyshyökkäystä 7. lokakuuta muun muassa Gazan raja-aidan tuntumassa tehdystä valvonta- ja tiedustelutyöstä.

New York Times -lehden mukaan aiheesta on käyty Israelissa vuosikymmenten ajan kiivasta keskustelua. Tel Avivin yliopiston ohjelmajohtaja Shafran Gittleman uskoo viime syksyn tapahtumien ratkaisseen asian lopullisesti. Naisten taisteluroolien kasvattamista asevoimissa kannattaa kyselyiden perusteella noin 70 prosenttia kansasta.

– Kaikki näkivät mitä tapahtui 7. lokakuuta. Naiset vahvistavat turvallisuutta eivätkä vähennä sitä, Gittleman toteaa.

Israelilaiset naiset olivat mukana kiivaissa taisteluissa lähes välittömästi. Kaksi taistelupanssarivaunua siirtyi tuolloin asemiin torjumaan Hamasin hyökkäystä. Niiden miehistö koostui naissotilaista.

Sekä miehistä että naisista koostunut jalkaväkipataljoona taisteli 12 tunnin ajan lähellä Gazan rajaa samana päivänä. Pataljoona onnistui puolustamaan useita kyliä palestiinalaistaistelijoiden rynnäköltä.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia Israelin asevoimien tehtävistä on avoinna naisille. Heitä ei ole sijoitettu erikoisjoukkoihin tai tiettyjen jalkaväkiyksiköiden etulinjan taistelutehtäviin.

Panssarivaunumiehistöt koostuvat vain toisen sukupuolen edustajista. Taustalla ovat uskonnollisiin arvoihin liittyvät huolet tilanteesta, jossa miehet ja naiset viettävät päiväkausia vaunun sisällä. Asenteiden sanotaan kuitenkin muuttuneen viime aikoina.

– Rajat ovat vähitellen hämärtyneet. Asevoimat tarvitsee meitä, joten me olemme täällä, Gazan pohjoisosiin sijoitettua 83 sotilaan komppaniaa komentava kapteeni Amit Busi sanoo.

Israelin pääministeri tyrmää ajatuksen Palestiinan valtiosta

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu torjui Palestiinan valtiollisen aseman Gazan Israelin ja Hamasin välisen sodan jälkeen ja vannoi vastustavansa Yhdysvaltoja asiassa.

Netanjahu kommentoi The Times of Israelin mukaan keskiviikkona julkaistua raporttia, jonka mukaan Joe Bidenin hallinto odottaisi hänen jälkeistään aikaa edistääkseen kahden valtion ratkaisua. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi torstaina, että Israel ei voi saavuttaa aitoa turvallisuutta ilman tietä Palestiinan valtioon.

– Se, joka puhuu Netanjahun jälkeisestä päivästä, puhuu pääasiassa Palestiinan valtion perustamisesta. Suurin osa Israelin kansalaisista vastustaa Palestiinan valtion perustamista ja vastustaisi sitä aina, hän sanoi.

– Kaikki alueet, jotka evakuoimme, saamme kauhua, kauheaa terroria meitä vastaan, hän sanoi viitaten Gazaan, Etelä-Libanoniin ja osiin Juudeaa ja Samariaa eli Länsirantaa.

– Siksi missä tahansa tulevassa järjestelyssä tai ilman järjestelyä Israelin on ylläpidettävä turvallisuusvalvontaa kaikilla Jordan-joen länsipuolisilla alueilla – eli Israelissa, Länsirannalla ja Gazassa. Se on elinehto, Netanjahu paalutti.

”Puolustajalla on etu” – Israelin operaatio siirtyi vaikeaan vaiheeseen

Israelin asevoimien joukkojen kerrotaan edenneen äärijärjestö Hamasin tärkeään linnakkeeseen Khan Yunisin kaupungissa Gazan eteläosissa.

Alueelta löydettiin aseiden lisäksi tiedusteluasiakirjoja, Times of Israel -lehti kertoo. Operaation sanotaan etenevän aiempaa kohdennetummilla iskuilla Hamasia vastaan, sillä monia yksiköitä on jo vedetty pois Gazan kaistaleelta.

Hamasin arvioitiin aiemmin sijoittaneen tärkeimmät johtokeskuksensa Khan Yunisin alle rakennettuihin tunneleihin. Maanalainen verkosto on yhteydessä äärijärjestön johtajien koteihin.

Israelin 98. maahanlaskudivisioonan komentaja, prikaatikenraali Dan Goldfus esitteli medialle 20 metriä maan alla kulkevaa betoniseinäistä tunnelia. Niiden läpikäynti ja tuhoaminen on erityisen työlästä.

– Maan alla puolustajalla on etulyöntiasema. Työskentelemme parhaillaan tunneliverkoston purkamiseksi, Goldfus sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Hänen mukaansa sotilaat käyvät parhaillaan läpi tunneliverkostoa ja yrittävät savustaa ulos niissä piileskelevät Hamas-taistelijat. Prikaatikenraali kuvailee operaatiota haastavaksi.

Israelin asevoimat ilmoitti aiemmin saaneensa Gazan pohjoisosat hallintaansa, vaikka hajanaiset yhteenotot Hamasin taistelijoita vastaan ovat jatkuneet alueella. Hamasin alueelliset pataljoonat on pääosin tuhottu.

Eteneminen on hidasta etelässä, jonne on paennut valtava määrä palestiinalaisia siviilejä. Arviolta kaksi miljoonaa ihmistä siirtyi Gazan pohjoisosien taisteluiden alta. Huolena on, että mahdollinen tulitauko antaisi Hamasille mahdollisuuden vahvistua ja palata valtaan, mikä olisi strateginen tappio Israelille.

– Koska ihmiset ovat kerääntyneet etelään, ei Israel voi toimia täällä aiempaan tapaan aiheuttamatta satoja tuhansia kuolonuhreja. Yhdysvallat ei antaisi koskaan tukeaan tällaiselle, Arab Gulf States Institute -ajatushautomon tutkija Hussein Ibish sanoo.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)