Verkkouutiset

Seppele muistopaikalla Sderotissa, Israelissa. Kuva: iStock

Israel

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)
Seppele muistopaikalla Sderotissa, Israelissa. Kuva: iStock

Ei koskaan enää Nir Ozin kaltaista verilöylyä

Vierailin Israelissa yhdessä entisen hollantilaisen kollegani Uri Rosenthalin kanssa. Tapasimme muun muassa ulkoministeri Israel Katzin ja presidentti Isaac Herzokin. Pääministeri Benjamin Netanjahu ehti valitettavasti lähteä Yhdysvaltoihin ennen saapumistamme. Tapasimme poliittisen johdon lisäksi runsaasti maan sotilaallista johtoa Israelin puolustusvoimien (IDF) edustajia aina kenttäkomentajista sotilaisiin.

Matkani ehdottomasti vakuuttavin ja järkyttävin kokemus oli vierailu Hamasin terrorihyökkäyksen jäljiltä kibbutsi Nir Ozilla, autojen hautausmaalla Tzomet Tkumassa ja Nova Memorialilla Reim Zonella.

Nir Ozin kibbutsi sijaitsee vain noin 1,5 kilometrin päässä Gazan rajalta. Terroristit iskivät sinne 7. lokakuuta 2023 heti aamunkoitteessa surmaten kymmeniä siviilejä, vanhuksista pieniin lapsiin. Jälki oli järkyttävää nähtävää, ihmisiä teloitettiin, raiskattiin ja silvottiin silmittömän raivon vallassa. Asukkaiden omaisuutta tuhottiin ja varastettiin sumeilematta. Silminnäkijä kertoi tapahtumista (ei halua nimeään julki) kiihkottomasti, samalla kertoen, että hän aikoo olla mukana jälleenrakentamassa kibbutsia.

Tzomet Tkuman ”autojen hautausmaalla” on noin 1600 terroristien hajottamaa, rikkomaa, polttamaa ja tuhoamaan autoa tuolta hyökkäyksen päivältä terrorihyökkäyksen eri kohteista. Mukana on erään kohteen ambulanssi jonka sisältä ja lähistöltä, pystyttiin tunnistamaan kahdeksantoista (18) eri ihmisen jäänteitä ja tuhkaa.

Nova musiikki -festivaaleilla oli tuhansia nuoria, joista yli 400 julmasti murhattiin konserttipaikalle. Alueelle on perustettu memorial, muistopaikka, jossa jokaiselle uhrille on oma paikkansa. Keskustelimme yhden verilöylystä selvinneen naisen kanssa, jonka veli ja tämän naisystävä teurastettiin tuona lokakuisena päivänä.

Miksi tästä on tärkeä puhua? Miksi minulle tulee ensimmäisenä mieleen EI KOSKAAN ENÄÄ. Nuorena interreilaajana kävin Dachaun keskitysleirillä ja yksi kerta riitti minut vakuuttumaan, että tällaista ei saa koskaan, missään tapahtua kenellekään. Ja vajaat neljäkymmentä vuotta myöhemmin seison vastaavan pahuuden paikoilla.

Lähi-idän konflikti, Israelin ja Palestiinan väliset suhteet ja monet muut alueen vaikeudet eivät ole helposti ymmärrettäviä ja niihin on syitä ja syyllisiä, mutta terroria ei tarvitse, eikä saa hyväksyä ja saati ymmärtää. Ja tässä on kyseessä nimenomaan terrori juutalaista kansaa ja juutalaista etnisyyttä ja juutalaisia ihmisiä vastaan. Sille ei ole mitään oikeutusta.

Hamasin terrorihyökkäykseen osallistui tuhansia terroristeja ja sen seurauksena murhattiin yli 1400 ihmistä. Pääosin juutalaisia, mutta myös mm. maataloustyöntekijöitä Thaimaasta ja Filippiineiltä. Murhaajat murhasivat vauvoista vaareihin, kansallisuuteen katsomatta. Julmuudet jäivät verkkokalvoilleni iäksi. Näin myös videomateriaalia vierailumme aikana. Katsoin, koska en voinut olla katsomatta.

Ei koskaan enää ja miksi tästä on tärkeä puhua juuri nyt. Antisemitismi on lisääntynyt läntisessä maailmassa järkyttävällä tavalla, myös Suomessa. Tuoreet uutiset kertovat myös gallupista, jonka mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmis tunnustamaan Palestiinan valtion (vaikka sellaista ei ole olemassa, Suomi ei tunnusta hallintoja). Suomen hallitus on toiminut tässä asiassa oikein, toisin kuin hiljattain Espanjan, Irlannin ja Norjan hallitukset, jotka muutama kuukausi terroristisen murhaamisen jälkeen olivat valmiit tunnustamaan Palestiinan valtion.

Minusta paitsi heidän päätöksensä myös päätöksen ajankohta on täysin väärä. Se näyttää ja tuntuu jopa siltä, että terroristihyökkäyksen tekijöitä palkitaan kansainvälisellä areenalla. Tämä on tyrmistyttävää. Viattomien siviilien murhaamiselle ei ole mitään oikeutusta, koskaan, eikä millään syyllä saati verukkeella.

Kaikilla kansoilla ja ihmisillä on luovuttamaton ihmisarvo. Ei enää koskaan, koskee kaikkia, aina ja joka paikassa. Viha ja väkivalta ei saa voittaa.

3000 rakettia ja ohjusta päivässä – Israel on lähellä uutta sotaa

Yhdeksän kuukautta Hamasia vastaan alkaneen sodan jälkeen Israelia voi uhata vielä suurempi konflikti maan pohjoisrajalla.

Haaretz-lehden puolustusalan analyytikko Amos Harel huomauttaa Israelin ja Libanonin välisen raja-alueen yhteenottojen kiihtyneen kesän aikana. Hizbollah-järjestön raketti-iskut ovat aiheuttaneet vahinkoja yhä etelämpänä Israelissa.

Täysimittaisen sodan uhka on saanut melko vähän huomiota kansainvälisessä mediassa, mutta eskalaation seuraukset voisivat olla paljon Gazan sotaa laajempia.

Amos Harel arvioi Foreign Affairs -lehdessä, että molempien osapuolten etuna on ollut tähän asti rajoittaa sotatoimien laajenemista. Israelissa yhä useammat ovat kuitenkin vaatineet voimakkaita vastatoimia Hizbollahia vastaan. Jos maan asevoimat lähetetään rajan yli ilman selkeää suunnitelmaa sodan rajoittamiseksi, voisivat seuraukset olla Harelin mukaan ”järisyttäviä”.

Israelin asevoimat (IDF) ilmoitti jo kesäkuussa, että suunnitelmat täysimittaiseen hyökkäykseen Libanonin eteläosiin oli hyväksytty. Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallahin mukaan raketti-iskuja voidaan laajentaa yhä etelämmäs israelilaisiin kaupunkeihin. Hizbollah saa merkittävää tukea Iranilta.

Amos Harelin mukaan Hizbollah on Lähi-idän vahvimmin varustettu miliisiryhmä. Laajamittainen sota aiheuttaisi kaaosta lähialueella ja voisi kostautua myös Israelille. Hizbollahin arsenaalissa on satoja räjähdelennokkeja sekä noin 130 000–150 000 rakettia ja ohjusta. Niiden joukossa on satoja ballistisia ohjuksia, joilla voitaisiin iskeä Tel Aviviin ja muihin tärkeisiin kohteisiin.

Israelin edellinen operaatio Libanonissa kesällä 2006 päättyi ratkaisemattomana. Hizbollah menetti satoja taistelijoita, mutta sen sotilaallinen voima on vain kasvanut tämän jälkeen. Israelin tappiot olivat yllättävän suuria Hizbollahin panssarintorjuntakaluston vuoksi.

Israelissa on arvioitu, että Hizbollah ampuisi sotatilanteessa noin 3 000 rakettia ja ohjusta joka päivä kohti Israelia, mikä voisi ylittää maan torjuntakyvyn.

– Israelin pitäisi keskittyä kriittisen infrastruktuurin ja sotilastukikohtien suojaamiseen, kehottaa siviilejä pysyttelemään pommisuojissa ja toivoa parasta. Tämä olisi huomattavasti suurempi haaste kuin minkä Israelin johtajat ovat tähän mennessä kohdanneet, Amos Harel sanoo.

Massiivinen tulipalo – F-15-hävittäjät iskivät huthien satamaan

Israel on tehnyt ensimmäistä kertaa suoran ilmaiskun Jemenin huthikapinallisia vastaan, uutisoi The Wall Street Journal. 

Israelin mukaan sen F-15 -hävittäjät iskivät useaan kohteeseen huthien hallussa pitämään Hodeidahin kaupungin satamaan. Huthien mukaan iskujen seurauksena polttoainesäiliöt räjähtivät vaurioittaen kaupungin voimalaitosta. Viranomaisten mukaan useita ihmisiä kuoli ja yli 80 loukkaantui.

Ilmaisku on vastaus huthien aikaisempaan lennokki-iskuun Tel Aviviin, jossa kuoli yksi ihminen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel vahingoittaa jokaista, joka vahingoittaa Israelia. Hän sanoi lauantaina ilmaiskun jälkeen, että isku tekee vihollisille selväksi, ettei ole paikkaa, jonne Israelin käsi ei ulottuisi.

Yhdysvaltalaisten ja israelilaisten puolustusviranomaisten mukaan Yhdysvaltoja oli tiedotettu ennen iskua.

Israelilaisen sotilaslähteen mukaan ilmaisku kohdistettiin satamaan, joka on iranilaisten aseiden pääväylä Jemeniin. Israelin asevoimat epäilee, että Tel Avivin iskussa käytetty lennokki oli muokattu versio iranilaisvalmisteisesta Samad-lennokista.

Hodeidahin kaupunkia on pidetty huthien hyökkäystukikohtana, josta käsin he ovat tehneet ohjus- ja lennokki-iskuja Punaisella merellä seilaavia kauppa-aluksia vastaan. Kaupungissa sijaitsee myös esimerkiksi viljasiiloja, jotka ovat kriittisiä Jemenin aliravitulle väestölle.

Huthit ampuivat ballistisen ohjuksen Tel Aviviin, USA ampui alas

Huthit ampuivat ballistisen ohjuksen ja neljä drone-lennokkia Israelin Tel Aviviin. Suurin osa iskuista epäonnistui, sillä Yhdysvaltain joukot onnistuivat ampumaan ballistisen ohjuksen ja kolme lennokkia alas. Asiasta kertoo Times of Israel.

Ainoastaan yksi drone-lennokki pääsi lähteiden mukaan Tel Aviviin asti. Sen kerrotaan räjähtäneen ilmassa.

Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen räjähdyksestä aiheutuneiden sirpaleiden vuoksi. Räjähdys haavoitti useampaa ihmistä.

Israelin iskuryhmä tekeytyi Hamasin jäseniksi

Israel tekee Gazassa nyt peiteoperaatioita, joita yleensä on toteutettu vain Länsirannalla. Tällä tavalla pelastettiin The Wall Street Journalin mukaan neljä panttivankia, jotka Israel palautti kesäkuussa Nuseiratista.

Kommandot ajoivat Gazaan Hamasin jäseniksi tekeytyneinä, kolhituissa pakettiautoissa, joista toisen katolle oli sidottu huonekaluja. Myös Hamas-taistelijat ovat järjestön sotilaallista siipeä lukuun ottamatta pukeutuneet siviilivaatteisiin.

Peiteyksiköt tuovat Gazan sodankäyntiin uuden muutosherkän elementin, jossa paljastumisella voi olla katastrofaaliset seuraukset. Nuseiratin pelastustehtävää harjoiteltiin viikkoja etukäteen muun muassa alueen rakennuksista tehdyissä kopioissa. Naamioituminen oli välttämättömyys, koska operaatio tehtiin päivällä.

Pelkona oli, että Hamasin vartijat tappavat panttivangit heti, jos huomaavat Israelin kommandot.

– Ei riitä, että löydät oikean ajoneuvon, se pitää naamioida siten, että se
sopii tiettyyn ympäristöön, sanoo Shir Peled, joka on työskennellyt Israelin poliisin terrorismin vastaisen yksikön peitetehtävissä.

Kaksi asuintaloa ratsattiin samaan aikaan, Hamasin vartijat yllätettiin, panttivangit otettiin haltuun ja yksiköt taistelivat tiensä läpi ruuhkaisten katujen rannalle ja pelastushelikoptereihin tilanteessa, jota on kuvattu täysmittaiseksi kaupunkisodaksi.

Palestiinan terveysviranomaisen mukaan 274 ihmistä kuoli pelastusoperaatiota seuranneessa tulitaistelussa. Israelin asevoimien mukaan noin 100 ihmistä kuoli tai haavoittui, osa oli ristituleen joutuneita siviilejä.

– Todennäköisesti peitehenkilöt työskentelivät naapurustossa viikkoja ennen varsinaista iskua, arvioi salaisiin operaatioihin Gazassa 90-luvulla osallistunut Tomer Tzaban.

Tällä hetkellä Israelin tiedustelu luultavasti pyrkii värväämään myös paikallisia avustajia Gazasta, hän jatkaa.

Tzabanin mukaan sekasortoinen Gaza on kuitenkin nyt helpompi paikka soluttautua kuin takavuosina, sillä ”mikä tahansa tarina jonka kerrot voi olla totta”.

Nuseiratin operaation toteutti Israelin poliisin Yamam-erikoisyksikkö, ja sitä tuki armeijan alainen keskustiedustelupalvelu Shin Bet. Peitetoimintaan rekrytoidaan laajalla skaalalla israelilaisia, jotka pystyvät esiintymään turisteina, virkamiehinä, lääkäreinä tai ortodoksijuutalaisia. Tärkein ominaisuus on kyky pysyä rauhallisena yllättävissä tilanteissa. Yli 20 prosenttia Israelin väestöstä on arabiankielisiä.

Shir Peled sanoo olleensa ensimmäinen nainen Yamam-yksikön operatiivisissa tehtävissä. Hänen peiteroolejaan olivat muun muassa harras muslimi, turisti sekä ortodoksijuutalainen nainen. Arabiaa hän ei puhu.

Hän muistelee harjoitusta, jossa ohjaaja vei Peledin palestiinalaiseen kahvilaan Itä-Jerusalemissa, ja antoi tehtäväksi yksinkertaisesti tarkkailla esihenkilöä. Peledin seistessä jonossa koulutyttöä esittäen, ohjaaja alkoi huutaa ja syyttää tätä varkaaksi. Peled sai sätkyn.

– Se oli epäonnistuminen, myöntää Yamamin sittemmin jättänyt Peled.

Näin Israel tyri kyläläisten suojelun Hamasilta – ”vihollinen onnistui täysin”

Israelin puolustusvoimat epäonnistui velvollisuudessaan suojella Gazan rajan lähellä sijaitsevan Be’erin kibbutsikylän asukkaita Hamasin lokakuisen terrori-iskun aikana, selviää uudesta selonteosta. Asiasta kertoo The Times.

Hamas tappoi iskun aikana yli 100 kibbutsin asukasta. Lisäksi Gazaan kaapattiin 32 ihmistä, joista 11 on edelleen panttivankeina.

Kenraalimajuri Michael Edelsteinin johtaman tutkintalautakunnan mukaan Hamas onnistui osin puolustusvoimien tekemien virheiden vuoksi.

– Be’erin kibbutsi vallattiin ja puolustusvoimat epäonnistui tehtävässään suojella asen asukkaita. Vihollinen onnistui suunnitelmassaan täysin, raportissa todetaan.

Hamas onnistui iskemään kibbutsiin sitä suojelevan raja-aidan molemmilta puolilta. Asukkaat yrittivät ottaa yhteyttä puolustusvoimiin pyytääkseen apua, mutta riittävä määrä joukkoja kibbutsin vapauttamiseksi saattiin koottua vasta seitsemän tuntia iskun alkamisen jälkeen.

Se oli liian myöhäistä monelle – puolustusvoimien saapuessa panttivangit oli jo viety Gazaan ja paikalla oli satoja terroristeja. Noin kaksi kolmasosaa oli Hamasin jäseniä, loput tulivat erilaisista pienemmistä terroriryhmistä ja rikollisjengeistä.

Be’eri oli varautunut tapahtuneen iskun kaltaiseen mahdollisuuteen, ja kibbutsilla oli myös asevarasto. Kuusi kibbutsin kivääreillä aseistautunutta asukasta muodostivat turvallisuusryhmän, jonka lisäksi yksittäisillä asukkailla oli käsiaseita.

Asevarasto oli kuitenkin lukittu. Avaimet oli annettu kahdelle eri henkilölle, jotka molemmat kuolivat iskun alkuvaiheissa.

Ensimmäiset puolustusvoimien joukot saapuivat paikalle helikopterilla puolitoista tuntia iskun alkamisen jälkeen. Tämä pieni erikoisjoukkoryhmä joutui kuitenkin vetäytymään vihollisen ylivoiman vuoksi.

Kun paikalle saapui lisää joukkoja, ryhmittyivät ne kibbutsin pääportin eteen. Sotilaat eivät tienneet että kibbutsin toisella puolella aidassa oli reikä, jonka kautta paikalle saapui lisää terroristeja ja josta panttivankeja vietiin Gazaan. Yhteensä hyökkääjiä arvioidaan olleen noin 340.

Myöhemmin osa sotilaista lähetettiin pois kibbutsilta kohti sotilastukikohtaa, joka oli myös hyökkäyksen kohteena.

Kun paikalle saatiin tuntien jälkeen riittävästi sotilaita hyökkäykseen, tapahtui toinen epäonnistuminen.

Osa terroristeista vetäytyi taloon mukanaan 15 panttivankia. Paikalla ollut puolustusvoimien kenraali käski panssarivaunun ampua taloa kohti varoituksena. Yksi ammuksista kuitenkin kimposi maasta taloon ja räjähti. Myöhemmin epäonnistuneessa pelastusyrityksessä kuoli 13 panttivankia.

Lopulta puolustusvoimat eliminoi Be’erissä lähes 100 terroristia.

Kibbutsin asukkaiden reaktio selontekoon oli vaihteleva. Raporttia pidettiin laajana ja se myös selvensi, miksi kibbutsin vapauttaminen Hamasin terroristeilta oli niin vaikeaa. Kritiikkiä kuitenkin kohdistui siihen, miksi puolustusvoimilta kesti seitsemän tuntia saapua paikalle.

– Miksi armeija ei hyökännyt kibbutsiin, vaan jäi portille, samaan aikaan kun kibbutsi paloi ja sen asukkaan huusivat apua, asukkaiden lausunnossa kysytään.

Hamas vahvistuu jälleen Gazassa

Hamas ja muut Gazan kaistaleen alueella olevat sotilaalliset ryhmittymät ovat vahvistuneet niillä alueilla, joilla Israelin asevoimat eivät kykene olemaan jatkuvasti läsnä.

Konflikti uhkaa pitkittyä merkittävästi ja muuttua jopa pitkäkestoiseksi sodaksi, kertoo The Wall Street Journal.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut, ettei sota lopu ilman “täydellistä voittoa” Hamasista.

International Crisis Group -ajatushautomon Lähi-idän ohjelmajohtaja Joost Hilterman arvioi tavoitteen olevan vaikea saavuttaa.

– Voit käyttää sotavoimaa työntääksesi Hamasin eri puolille Gazaa, mutta lopulta he soluttautuvat takaisin tunnelijärjestelmän kautta tai maateitse, hän sanoo.

Terroristijärjestö Hamasin ohella Gazan alueella operoi myös muita militantteja järjestöjä. Äärijärjestö Palestiinan Islamilainen jihad onnistui ampumaan yli 20 rakettia Etelä-Israelin alueelle Kahn Younisin alueelta, jonka läpi Israelin asevoimat olivat kulkeneet huhtikuussa.

Hiltermannin mukaan ääriryhmät saavat jatkuvasti lisää taistelijoita riveihinsä.

– He saavat uusia jäseniä joka päivä. Nuoret ihmiset, jotka ovat  menettänet perheensä, ilmoittautuvat mukaan.

Yksi Israelin asevoimien tavoitteista on estää Hamasin ja muiden äärijärjestöjen vahvistuminen.

Sotilasanalyytikoiden mukaan Hamas on siirtää joukkojaan ketterästi alueelta alueelle ja tekee pieniä iskuja Israelin joukkoja vastaan.

Iran valmis ”kaikkiin keinoihin” Israelin hyökätessä Hizbollahia vastaan

Iranin korkeimman johtajan neuvonantaja varoittaa, että jos Israel käynnistää kattavan hyökkäyksen äärijärjestö Hizbollahia vastaan, Iran uhkaa käynnistää alueellisen sodan, jossa Iran ja ”vastarinta-akseli” tukevat Hizbollahia ”kaikin keinoin”.

Ajatollah Ali Khamenein ulkoasioiden neuvonantaja Kamal Kharrazi kertoo Financial Timesille, että islamilainen tasavalta ”ei ole kiinnostunut” alueellisesta sodasta ja on kehottanut Yhdysvaltoja painostamaan Israelia sodan eskaloitumisen estämiseksi.

Kysyttäessä häneltä, tukeeko Iran Hizbollahia – sen tärkeintä ja voimakkainta edustajaa alueella – sotilaallisesti täysimittaisen konfliktin sattuessa, Kharrazi vastasi:

– Kaikki libanonilaiset, arabimaat ja vastarinnan akselin jäsenet tukevat Libanonia Israelia vastaan.

– Olisi mahdollisuus laajentaa sota koko alueelle, jossa kaikki maat, mukaan lukien Iran, osallistuisivat. Siinä tilanteessa meillä ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin tukea Hizbollahia kaikin keinoin, hän sanoi FT:n haastattelussa.

– Sodan laajentaminen ei ole kenenkään – ei Iranin tai Yhdysvaltojen – etujen mukaista, hän lisäsi.

Jännitteet Iranin, Yhdysvaltojen ja Israelin välillä ovat kiihtyneet äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta tekemän hyökkäyksen jälkeen sekä Israelin tehtyä vastahyökkäyksen Gazaan.

Hizbollah on vaihtanut lähes päivittäin laukauksia Israelin kanssa Libanonin vastaisella rajalla.

Iran ja Israel tekivät toisiaan vastaan myös ​​ohjusiskuja huhtikuussa. Molemmat osapuolet ovat kuitenkin pyrkineet lieventämään jännitystä ja iskut aiheuttivat vähän tuhoja.

Pelko Israelin ja Hizbollahin välisestä laajamittaisesta sodasta on voimistunut viime viikkoina molempien osapuolten yhä sotaisamman retoriikan keskellä, mikä on herättänyt huolta lännessä Iranin reagoinnista.

Iranin YK-lähetystö varoitti perjantaina ”tuhoisasta sodasta”, jos Israel aloittaa hyökkäyksen Hizbollahia vastaan, ja sanoi, että ”kaikki vaihtoehdot” ovat pöydällä.

Toinen iranilainen virkamies sanoi FT:lle, että Iran ei todennäköisesti kohdistaisi iskua suoraan Israeliin, vaan mobilisoisi Iranin tukemien militanttiryhmien verkoston alueella, joka muodostaa vastarinta-akselin.

Iran on valmistautumassa presidentinvaalien toiselle kierrokselle, joka on määrä pitää perjantaina. Presidentti Ebrahim Raisi kuoli toukokuussa helikopterionnettomuudessa.

Toisella kierroksella ovat vastakkain uudistusmielinen Masoud Pezeshkian, joka haluaa kehittää suhteita lännen kanssa, sekä kovan linjan ehdokas Saeed Jalili, joka suhtautuu vihamielisesti Yhdysvaltoihin.

Kharrazi sanoi FT:lle, että riippumatta siitä kuka voittaa, yleisen ulkopoliittisen linjan päättää korkein johtaja Khamenei, ja se tulee pysymään muuttumattomana.

Turkki kieltäytyi tankkaamasta hätälaskun tehnyttä Israelin konetta

Varsovasta Israeliin matkalla olleen lentokoneen ei annettu tankata Antalayan lentokentällä hätälaskun jälkeen, kertoo Jerusalem Post.

El Al -lentoyhtiön kone joutui tekemään hätälaskun matkustajan sairastuttua lennon aikana.

Sairastunut evakuoitiin koneesta, mutta lentokentän työntekijät kieltäytyivät tankkaamasta konetta.

Lentokone joutui tekemään uuden välilaskun Rodoksen saarella tankatakseen loppumatkaa varten.

Suorat lennot Israelista Turkkiin ovat olleen jäissä Israelin ja Hamasin välisen konfliktin alkamisen jälkeen.

Hamas rakentaa uusia asetehtaita Gazaan

Terroristijärjestö Hamas on jälleenrakentamassa aseiden ja ammusten tuotantokapasiteettia Gazan kaistaleella, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreessa katsauksessaan.

Hamasin kerrotaan perustaneen uudestaan pieniä asepajoja ympäri Gazan kaistaletta. Raportissa ISW arvioi Hamasin nykyisten asevarantojen huvenneen.

Ajatushautomo arvioi Hamasin aloittaneen laajan uudelleenvarustautumisen alueilla, joilla Israelin joukkojen läsnäolo on vähäistä.

Katsauksen mukaan aseiden valmistamisen ohella Hamas rekrytoi nuoria aikuisia taistelevien joukkojen riveihinsä. ISW arvioi, että joukkoja myös koulutetaan ja valmistellaan taisteluun Israelin asevoimia vastaan.

Israel on ISW:n mukaan pyrkinyt estämään ja hidastamaan Hamasin voimistumista iskemällä terroristijärjestön asejärjestelmiä kehittäviä asiantuntijoita vastaan.

Mossadin operaattori: Iranin ei anneta rakentaa ydinasetta

Israelin tiedustelupalvelun mekanismit uusien agenttien värväämiseksi ovat hyvin hienovaraisia ja tarkkoja, nimimerkillä G esiintyvä tiedustelu-upseeri kertoo israelilaismedia Ynet Newsin haastattelussa.

Iranilaistaisena operaattorina G kertoo toimineensa useiden iranilaisten Mossadin kenttäagenttien kanssa. Hän kertoo olevansa varma siitä, että Iran ei onnistu kehittämään ydinasetta ilman, että Israel saa tietää asiasta.

– Olen luottavainen siitä, että Mossad tekee kaiken mahdollisen, jotta Iran ei saa pommia, hän sanoo.

G kertoo, että ennen rekrytointiyritystä tiedustelupalvelu on suunnitellut tarkoin koko prosessin lähtien aina taustatietojen hankinnasta lähtien. Jokaisen Mossadin rekrytoinnin takana on hänen mukaansa monta eri toimenpidettä.

– Tiedustelu-upseeri on esillä ja voi näyttää siltä, että hän työskentelee yksin, mutta häntä ympäröi kokonainen mekanismi, johon sisältyy teknologiaa sekä tiedustelu- ja johtohenkilöstöä, G sanoo.

Tärkeintä tehtävässä on G:n mukaan saada voitettua kohteen luottamus. Hänen mukaansa Mossad pyrkii rekrytoimaan erityisesti korkeissa asemissa olevia Iranilaisia henkilöitä, minkä vuoksi luottamuksen hankkiminen on erityisen pitkäjänteinen prosessi.

Merkittävä osa työstä on G:n mukaan ihmisten kanssa toimimista. Hänen mukaansa on kriittistä, että toiminnasta ei välity tietoa ulkopuolisille.

”Ei ole vaihtoehtoa” – Täysimittainen sota voi alkaa Israelin pohjoisrajalla

Täysimittainen sota voi puhjeta Israelin ja Libanonissa toimivan Hizbollah-järjestön välillä, uutisoi BBC.

Hizbollah on kuluneen kuukauden aikana lähettänyt lennokkeja sekä ampunut ohjuksia rajan yli. Israel on vastannut iskemällä Libanonissa oleviin kohteisiin sekä tappamalla Hizbollahin vanhempia komentajia.

Yli 60 000 asukasta Israelin pohjoisosista on edelleen evakuoituna, ja on merkkejä siitä, että sekä valtiojohdossa että kansalaisten keskuudessa varaudutaan työntämään voimalla Hizbollah rajalta.

Rajakaupunki Kiryat Shmonan pormestari Avichai Sternin mukaan yksikään valtio ei voisi hyväksyä päivittäistä tulitusta siviilejään vastaan.

– Istuminen täällä kuin teuraalle menevät lampaat odottaen sitä päivää, kun he hyökkäävät kimppuumme, kuten näimme tapahtuvan etelässä, ei ole hyväksyttävää. Kaikki ymmärtävät, että kyse on sodasta nyt tai sodasta myöhemmin, Stern sanoo.

Pääosa kaupungin väestöstä on evakuoitu terroristijärjestö Hamasin lokakuussa aloittamien sotatoimien jälkeen, kun Hizbollah osoitti tukeaan ampumalla raketteja.

Yksi harvoista jääneistä, David Kamari, ei aio lähteä kotikaupungistaan. Hänen ratkaisunsa tilanteeseen on selvä – Hizbollah on tuhottava.

Hizbollahin raketti osui viime kuussa Kamarin puutarhaan vaurioittaen hänen taloaan.

– Joka päivä, joka yö – pommeja. Se on ongelma. Olen syntynyt täällä. Jos asuisit tällä yhden yön, tulisit hulluksi, Kamari sanoo.

Rajakonfliktin eskaloituminen pohjoisessa nostaisi kriisin uusille kierroksille. Mitä pidempään räjähdysherkkä tilanne kestää, sitä suuremmaksi muuttuu arviointivirheiden riski. Israelin hallituksen paineet ratkaista tilanne kasvavat hetki hetkeltä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan täysimittainen sota olisi katastrofi, joka ylittää mielikuvituksen rajat.

Israelin asevoimista myönnetään: Hamasia ei voi tuhota

Israelin asevoimien mukaan terroristijärjestö Hamasin tuhoaminen ei ole realistinen tavoite, uutisoi The Wal Street Journal.

Israelin puolustusvoimien tiedottaja Daniel Hagarin mukaan puheet Hamasin katoamisesta ovat harhaanjohtavia.

– Ajatus siitä, että voimme tuhota Hamasin tai saada Hamasin katoamaan, on yleisöä harhaanjohtava, Hagar sanoi maan televisiossa keskiviikkona.

Israelin sotilasjohto uskoo, että Hamas voidaan voittaa vain, jos se korvataan toisella hallintoelimellä Gazassa. Israelin armeija on hyökännyt Gazaan useita kertoja, mutta Hamas on elpynyt aina israelilaisjoukkojen vetäydyttyä.

Hamas on hallinnut Gazan kaistaa vuodesta 2007 lähtien, jolloin se karkoitti Fatahin johtaman palestiinalaishallinnon alueelta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sen sijaan on toista mieltä sotilasjohdon kanssa. Hänen mukaansa sota Gazassa ei voi loppua ellei Hamasia kukisteta sekä sotilaallisena että hallinnollisena toimijana alueelta.

Asevoimien ja pääministerin eriävät lausunnot julkisuuteen ovat nostaneet uudelleen pinnalle pääministerin ja maan sotilasjohdon väliset jännitteet, jotka ovat kasvaneet viime kuukausien ajan.

Pääministerin toimisto vastasi Hagarin kommentteihin toteamalla, että turvallisuusasiain ministerivaliokunta on määritellyt Hamasin sotilaallisten ja hallinnollisten kykyjen tuhoamisen sodan tavoitteeksi. Netanyahu on muistuttanut myös Israelin puolustusvoimien sitoutuneen tavoitteeseen.

Israel voi iskeä pohjoiseen – varoitus sodan laajenemisesta

Yhteenotot ovat kiihtyneet viime viikkoina Israelin ja Libanonin välisellä raja-alueella. Israelin asevoimien (IDF) mukaan Hizbollah-järjestön lisääntynyt aggressio voi johtaa konfliktin laajempaan eskalaatioon.

Tällä olisi IDF:n tiedottajan, vara-amiraali Daniel Hagarin mukaan ”järisyttäviä seurauksia” Libanonille ja koko alueelle.

Hizbollahin ampumat raketit ovat sytyttäneet laajoja metsäpaloja Israelin pohjoisosiin. Niitä kiihdytettiin Israelin surmattua komentaja Taleb Abdullahin ilmaiskussa.

Times of Israel -lehden mukaan kaksi YK:n edustajaa varoittaa, että toisen osapuolen kohtalokas virhelaskelma voisi johtaa laajempaan sotaan. Hizbollah aloitti hyökkäyksensä rajan yli jo viime vuoden lokakuussa tukeakseen palestiinalaista terroristijärjestö Hamasia.

IDF:n mukaan Hizbollah on ampunut Israelin puolelle yhteensä yli 5 000 rakettia, panssarintorjuntaohjusta ja räjähdelennokkia.

Israelin eteläisiä joukkoja komentaja kenraalimajuri Yaron Finkelman sanoi taisteluiden Gazassa jatkuvan, kunnes Hamas on kukistettu. Kahdeksan Israelin sotilasta sai viikonloppuna surmansa räjähdeiskussa. IDF jatkaa taistelua Rafahiin sijoitettua Hamasin prikaatia vastaan.

Voimakas räjähdys – kahdeksan Israelin sotilasta kuoli Gazan eteläosissa

Israelin asevoimat (IDF) kertoo kahdeksan sotilaan kuolleen eteläisessä Gazassa lauantaina, uutisoi CNN.

IDF:n tietojen mukaan ajoneuvokolonnaan kuulunut sotilaita kuljettanut panssaroitu ajoneuvo osui räjähteeseen kello 5.15  paikallista aikaa.

– Tämänhetkisten tietojemme mukaan yksi saattueen ajoneuvoista joutui räjähdykseen, joka ilmeisesti johtui alueelle asennetuista räjähteistä tai panssarintorjuntaohjuksen laukaisusta, kertoi IDF:n tiedottaja Daniel Hagari lauantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

IDF tutkii myös sitä, voimistiko räjähdystä ajoneuvon kyydissä ollut räjähdemateriaali.

– Tämänhetkinen arvio on, että panssaroitu Nemera-ajoneuvo osui tienvarsipommiin. Lisäksi ajoneuvossa oli työkaluja, jotka sisälsivät räjähdemateriaalia. Räjähdys oli voimakas ja se saattoi johtua ajoneuvossa olleen räjähdemateriaalin syttymisestä. Tämän ei pitäisi tapahtua, ja siksi tapausta tutkitaan.

Räjähdyksen voimakkuudesta kertoo karua kieltä se, että uhrien paikantaminen ja tunnistaminen oli vaikeaa. Israelin joukoille kyse on kuolettavimmasta yksittäisestä iskusta sitten sodan alun.

IDF ei ole toistaiseksi ilmoittanut, minkä tahon se epäilee olevan vastuussa tapahtumista. Terroristijärjestö Hamasin aseellinen siipi kuitenkin kertoo suorittaneensa väijytyksen vihollisen ajoneuvoja vastaan.

Terroristijärjestö kertoo ottaneensa tähtäimeen puskutraktorin, joka syttyi tuleen. Pelastusjoukkojen saavuttua terroristit iskivät heidän käyttämäänsä panssaroituun ajoneuvoon ohjuksella.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)