Verkkouutiset

Israel

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Upseeri-evp: Hamas yrittää estää viimeisen linnakkeensa tuhon

Terroristijärjestö Hamas taistelee olemassaolostaan. Israelin kauan odotettu operaatio Rafahiin terroristien tukahduttamiseksi alkoi viimein tällä viikolla. Brittiläinen upseeri-evp Richard Kempin mukaan Hamas yritttää nyt epätoivoisesti pelata aikaa pitkittääkseen viimeisen linnakkeensa tuhon.

– Hamasin maanantaina hyväksymä tulitaukosopimus, joka ei koskaan ollut pöydällä, oli jälleen yksi juoni ajan ostamiseksi ja kansainvälisen paineen kasaamiseksi merkittävän Israelin puolustusvoimien operaation pysäyttämiseksi Rafahissa. Se oli merkki terroristien epätoivosta estää heidän viimeisen linnakkeensa tuhoaminen, Kemp kirjoittaa The Telegraphissa julkaistussa kommentissaan.

Näennäisen tulitaukosopimuksen lisäksi Israelia on asiantuntijan mukaan hidastanut valtava kansainvälinen paine. Erityisesti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin jarrutus on ollut merkittävää. USA ja muut länsimaat ovat Kempin mukaan vedonneet Israelin suunnitelmien ”keskeneräisyyteen.”

– Israelin puolustusvoimien laatimat suunnitelmat eivät koskaan täyttäneet Bidenin ehtoja, mutta sittenkään mikään suunnitelma ei olisi voinut tehdä niin, jos hänen todellinen tarkoituksensa oli estää Hamasin lopullinen tuhoaminen kasvavien vaalimenestyshuoliensa vuoksi, entinen upseeri tiivistää ja muistuttaa ettei Bidenin hallinto tehnyt mitään painostaakseen Egyptiä ottamaan pakolaisia vastaan omalle puolelle rajaansa.

– Tuo anteeksiantamaton epäonnistuminen, joka pelasi suoraan Hamasin käsiin, on johtanut moniin siviilikuolemiin tässä sodassa ja todennäköisesti johtaa moniin muihin.

Richard Kemp kannustaakin Israelia nujertamaan terroristijärjestö Hamasin kansainvälisestä paineesta huolimatta. Samaalla hän kritisoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirbya kun hän sanoi, ettei ideologiaa voisi tuhota sotilaallisilla toimilla. Hänestä tämä on kulunut mantra ja virheellinen argumentti.

– Miksi Yhdysvallat taisteli Isisin kanssa, joka edustaa samaa ideologiaa kuin Hamas? Miksi Ukraina vaivautuu vastustamaan Putinin ideologian sotilaallista ilmenemismuotoa?

”Tarkoittaa Israelin pyyhkimistä pois kartalta”

Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov kiinnittää viestipalvelu X:ssä huomiota Helsingin yliopistolla mielenosoituksessa käytettäviin iskulauseisiin.

Hän on jakanut kuvan mielenosoituksesta Helsingin yliopiston rakennuksen ulkopuolelta. Kuvassa näkyvässä lakanassa näkyy iskulause ”River to the sea, Palestine will be free”. Suomennettuna iskulause on ”Joesta mereen, Palestiina tulee olemaan vapaa”. Joki on Jordan, meri on Välimeri.

Useissa Palestiinaa maailmalla tukevissa mielenosoituksissa käytettyä iskulausetta on pidetty antisemitistisena eli juutalaisvastaisena.

– Iskulause ”Joesta mereen” tarkoittaa Israelin pyyhkimistä pois kartalta kokonaisuudessaan, Ben-Yaakov huomauttaa.

Suurlähettiläällä onkin opiskelijoille viesti, etenkin kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä (6. toukokuuta).

– Olemme täällä jäädäksemme, Ben-Yaakov kirjoittaa.

Helsingin yliopistolla osoitettiin mieltä Palestiinan puolesta. Mielenosoituksen järjestivät Students for Palestine -liikkeen opiskelijat. He ovat ilmoittaneet vaativansa Helsingin yliopistoa boikotoimaan israelilaisia yliopistoja. Mielenosoittajien mielestä yliopiston tulisi purkaa vaihto-opiskelijasopimukset sekä katkaista tutkimusyhteistyö israelilaisyliopistojen kanssa.

Asiantuntija: Iranin isku paljasti Israelin riippuvuuden liittolaisistaan

Iranin viimeviikkoinen isku Israeliin saattoi olla suurempi kuin yksikään Venäjän isku Ukrainaan, arvioi International Institute for Strategic Studies-tutkimuslaitoksen tukijan Elmile Hokayem. Asiasta kertoo BBC.

Moni asiantuntija kuitenkin uskoo, että huolimatta iskun laajasta mittakaavasta Iran ei hyödyntänyt kaikkia niitä voimavaroja, joita sillä olisi käytössä esimerkiksi liittolaistensa kautta.

Hokayemin mukaan operaatio paljastikin, kuinka riippuvainen Israel on sen liittolaisista puolustaakseen itseään. Asiantuntijat ovat nostaneet esiin kysymyksen, olisiko Israelilla tarpeeksi ilmatorjuntakalustoa pitkittynyttä konfliktia varten.

– Kuten Venäjän sota Ukrainassa on osoittanut, on sillä suuri merkitys, kuinka paljon parhaimpia aseita on varastossa, Hokayem kommentoi.

Israel onnistui torjumaan suurimman osa yli kolmestasadasta Iranin laukaisemasta ohjuksesta. Avain tähän oli Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian keräämä tiedustelutieto, joka auttoi ennustamaan iskun ajoituksen sekä erityisesti Israelin, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Jordanian, Arabiemiraattien ja Saudien yhteistyö ohjusten torjunnassa.

Huolimatta kuitenkin kahden arabimaan Israelille antamasta tuesta, ei Hokayem näe kriisin tarkoittavan, että Saudi-Arabiasta tai Jordaniasta tulisi Israelin liittolaisia.

– Emme ole tulleet uudelle aikakaudelle Lähi-idässä. Jordania, Saudi-Arabia, ja Arabiemiraatit tukivat Israelia edistääkseen omia intressejään: He haluavat välttää laajamittaisen yhteenoton alueella, ja osoittaa lännelle olevansa luotettavia yhteistyökumppaneita, Hokayem linjaa.

Vaikka tarkkaa tietoa maiden osallistumisesta viimeviikkoiseen ”Iron Shieldiksi” nimettyyn ilmatorjuntaoperaatioon ei ole tullut julkisuuteen, lähteiden mukaan tiedustelu- ja tilannekuvatiedon jakamisen lisäksi maat keskittyivät oman alueellisen koskemattomuuden valvontaan, antaen korkeintaan Israelin hyödyntää ilmatilaansa Iranin ohjusten torjumiseksi.

Vaikka Israel onnistuikin torjumaan iskun eikä laukaustenvaihto johtanut avoimeen sotaan, asiantuntijoiden mukaan sodan uhka ei ole vielä laantunut. Tilanne Israelin ja Iranin välillä onkin edelleen erittäin jännitteinen.

– Olisi virhearvio sanoa, että Iran ja Israel ovat onnistuneet saavuttamaan sotilaallisen tasapainon alueella. Maiden hallinnot eivät keskustele keskenään, vaan viestivät toisilleen vain sotilaallisen voiman keinoin tai kolmansien osapuolien välityksellä. Tarvitaan vain yksi virhearvio tai väärinymmärrys kuten Israelin iskuun Iranin lähetystöön, ja maat voivat olla uudelleen törmäyskurssilla, Hokayem varoittaa.

Hokayemin mukaan pidäke sodalle alueella voikin olla merkittävästi heikentynyt alueella. Hän viittaakin Israelilaisen Haaretz-lehden sotakirjeenvaihtajan Amos Harelin analyysiin aiheesta, jonka mukaan pelisäännöt Iranin ja Israelin välillä ovat muuttuneet huonompaan päin.

– Kumpikin maa rikkoi pelin aiempia kirjoittamattomia sääntöjä, ja eskaloi sijaissodasta suoraan konfliktiin iskemällä toisen maaperälle, mutta ei kärsinyt toimistaan seuraamuksia. Maiden voimasuhteet ovat edelleen epätasapainossa, Hokayem tiivistää.

Mukana tuhat sotilasta – näin Gazan jättilaituri toimii

Yhdysvallat rakentaa ”humanitaarista laituria” usean kilometrin etäisyydelle Gazan rannikolta, jossa Gazaan kulkevat avustusalukset voivat purkaa lastinsa. Asiasta kertoo New York Times.

Gazalla ei ole suurille aluksille sopivaa kansainvälistä satamaa Israelin estettyä sellaisen rakentamisen.

Laituri rakennetaan merellä modulaarisista osista ja vedetään sitten rannalle. Pienemmät armeijan alukset kuljettavat avun erissä kelluvalta alustalta laiturille.

Vähintään 14 Yhdysvaltain alusta sekä jopa tuhat sotilasta osallistuu laiturin rakentamiseen ja toimintaan.

Laituri ankkuroituu Israelin joukkojen avulla varmistaen, ettei Yhdysvaltain joukkoja nouse maihin. Avustusryhmien koordinoimat kuorma-autot kuljettavat avun turvalliselta alueelta lähellä laituria yli 20 YK:n varastoon eri puolilla Gazaa.

Jakeluautoille on saatavilla vain muutamia reittejä, koska tieyhteyksiä on rajoitettu ja iskut ovat tuhonneet reittejä.

Enemmistö jakelupisteistä sijaitsee eteläisessä Gazassa, missä suurin osa väestöstä on joutunut evakuoitumaan. Pohjois-Gazassa, missä nälänhätä on välitön, arvioidaan olevan vielä useita satoja tuhansia ihmisiä.

Apupakettien kuljetukset alkavat Kyproksella sijaitsevalta Larnakan satamasta, jonne kerätään eri maiden antamia lahjoituksia, pääasiassa ruokaa.

Kyproksen viranomaiset tarkastavat lähetykset yhdessä israelilaisten kanssa. Maateitse kulkevien apupakettien tarkastukset ovat herättäneet aiemmin kritiikkiä, kun tarkastuksia on pidetty liioiteltuina ja mielivaltaisina.

Laivojen matka Välimerellä Kyprokselta Gazalle voi kestää useita päivä riippuen sääolosuhteista ja aluksen koosta.

Israelin suurlähettiläs syyttää Helsingin Sanomia vääristelystä

Israelin Suomen-suurlähettiläs Hagit Ben-Yaakov kritisoi Helsingin Sanomissa julkaistua YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n kenttätoimiston varajohtaja Heli Uusikylän haastattelua.

Ben-Yaakovin mukaan artikkelissa vääristellään tietoja Gazan kaistaleen tilanteesta ja UNRWA:n toiminnasta.

Merkittävä osa UNRWA:n työntekijöistä on Ben-Yaakovin mukaan terroristijärjestön jäseniä. Hänen mukaansa Israel ei myöskään estä välttämättömän humanitäärisen avun pääsyä Gazan kaistaleelle.

Ben-Yaakovin mukaan Israel pyrkii edistämään humanitääristä tilannetta alueella monin eri keinoin.

– Gazaan saatavan humanitaarisen avun määrän lisäämiseksi Israel tekee yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen lisäksi myös Gazan yksityisen sektorin kanssa, Ben-Yaakov kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hänen mukaansa UNRWA on sallinut terroristijärjestö Hamasin käyttää avustusjärjestön resursseja.

– UNRWA oli ja on osa ongelmaa Gazassa, eikä se voi olla osa ratkaisua. Se on korjauskelvoton, Ben-Yaakov kirjoittaa.

Alexander Stubb keskusteli Israelin presidentin kanssa

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kävi puhelinkeskustelun Israelin presidentti Isaac Herzogin kanssa maanantaina 22. huhtikuuta 2024. Tasavallan presidentin kanslia kertoo asiasta tiedotteessa.

Viestipalvelu X:ssä Stubb luonnehtii keskustelua tärkeäksi.

– Keskustelimme Lähi-idän ajankohtaisesta tilanteesta. Jaoimme myös näkemyksiä Ukrainasta, Stubb kirjoittaa.

Kriittinen hetki: Näin USA yritti estää suursodan

Yhdysvallat yritti viikkojen ajan estää Israelin ja Iranin kiristyneitä välejä leimahtamasta sodaksi, asiaa tuntevat lähteet kertovat The Wall Street Journalille. Lähi-idän kostonkierre alkoi huhtikuun alussa, kun Israel iski Iranin konsulaattiin Syyrian pääkaupunki Damaskoksessa. Iran vastasi tähän huhtikuun 13. päivä tekemällään ennenkuulumattomalla hyökkäyksellä, iskien Israeliin sadoilla ohjuksilla ja lennokeilla. Israel ja sen kumppanit torjuivat valtaosan ohjuksista, ja Israel teki varhain perjantaina rajatuksi kuvaillun kostoiskun Iraniin.

Yhdysvallat varautui Iranin kostoon välittömästi Damaskoksen iskun jälkeen. Hyökkäystä suoraan Israelin pidettiin hyvin epätodennäköisenä, sen sijaan Iranin ja sen liittolaisten arvioitiin voivan iskeä Lähi-itään sijoitettuja yhdysvaltalaisjoukkoja tai Israelin ulkomaisia edustustoja vastaan.

Vaikka Yhdysvaltojen ja Israelin välit ovat viilentyneet Gazan sodan myötä, korosti Valkoinen talo tukevansa Israelia konfliktissa. Itäiselle Välimerelle lähetettiin vielä toinen yhdysvaltalainen sotalaiva, ja Israeliin ja sen lähialueelle siirrettiin henkilöstöä ja hävittäjiä tukemaan ilmatorjunnassa. Israelin liittolaiset Lähi-idässä varautuivat puolustamaan omaa ilmatilaansa, samaan aikaan kun CIA:n johto kehotti välikäsien kautta Irania olemaan eskaloimatta tilannetta.

Iranin suoraa iskua Israelin pidettiin ennakko-arvioissa ”pahimpana mahdollisena skenaariona”, WSJ kertoo. Suoran iskun todellinen riski ja laajuus valkeni Israelille ja Yhdysvalloille vähitellen, ja perjantaina huhtikuun 12. päivä tiedustelutiedot Iranin suunnittelemasta kostosta olivat jo varsin konkreettisia. Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden keskeytti viikonlopunviettonsa kotonaan Delawaressa ja palasi takaisin Valkoiseen taloon.

Iranin hyökkäyksen laajuus tuli kuitenkin ”järkytyksenä”, WSJ:n haastattelema yhdysvaltalaislähde kertoo. Israelin ja sen liittolaisten ilmatorjunta onnistui tästä huolimatta lähes täydellisesti, ja ensimmäisessä iskun jälkeisessä puhelussaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa Biden kehotti tätä tyytymään tähän voittoon ja välttämään uusia kostotoimia.

Yhdysvallat pelkäsi Israelin vastaavan Iranin iskuun ”välittömästi ja voimalla”, ja varoitti eskaloivien kostotoimien heikentävän Israelin strategista asemaa ja mainetta. Netanyahu kertoi pian omille ministereilleen kannattavansa ”järkevää eikä vastuutonta” sotilaallista vastausta.

Kun Israel varhain perjantaina huhtikuun 19. päivä iski Iraniin, kyse oli rajoitetusta iskusta josta yhdysvaltalaisille kerrottiin joitakin minuutteja etukäteen. Isku oli ennen kaikkea varoitus Iranille siitä, että Israel pystyy halutessaan operoimaan sen ilmatilassa.

Carl Bildt: Israelin isku oli varoitus

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri, ulkopolitiikan asiantuntijana tunnettu Carl Bildt arvioi Israelin perjantaisen iskun olleen ennen kaikkea varoitus Iranille. Rauhanvälittäjänä Balkanilla toimineen ja European Council on Foreign Relations-ajatushautomon puheenjohtajana vaikuttavan Bildtin mukaan maltti vaikuttaisi tällä hetkellä voittaneen Israelin ja Iranin konfliktissa.

Iran iski viime viikonloppuna ennennäkemättömällä tavalla Israeliin sadoilla ohjuksilla ja lennokeilla. Israel ja sen kumppanit onnistuivat torjumaan valtaosan ohjuksista, ja Israel teki varhain perjantaina kostoiskun Iraniin. Lähi-idän kostonkierteen on pelätty johtavan jopa laajan sodan syttymiseen, mutta Iranin reaktio Israelin rajatuksi kuvailtuun isku on toistaiseksi ollut pidättyväinen.

Iranin medioissa Israelin perjantaista iskua on vähätelty, Bildt huomauttaa.

– Toistaiseksi kaikki hyvin, Iran vähättelee yhä Israelin kostoa, joka oli vastaus Iranin kostolle, joka oli vastaus… Harkitsevammat tahot näyttäisivät olevan tällä hetkellä niskan päällä Teheranissa.

– Oletan Israelin iskun olleen varoitus siitä, että se voi operoida Iranin ilmatilassa käytännössä huomaamatta, Bildt arvioi.

Lähi-idän levottomuudet ovat lahja Vladimir Putinille

Lähi-idän kiristyneen tilanteen suurimpia voittajia on Venäjä, sanoo turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Notte Svenska Dagbladetin haastattelussa. CNS-ajatushautomossa vaikuttava Notte kuvaili jo viime viikonloppuna Iranin Israeliin kohdistaman hyökkäyksen olevan ”parasta, mitä Vladimir Putinille saattoi tapahtua”. Nyt hän avaa ajatteluaan ruotsalaislehdelle.

Iran iski viime viikonloppuna ennennäkemättömällä tavalla Israeliin sadoilla ohjuksilla ja lennokeilla. Israel ja sen kumppanit onnistuivat torjumaan valtaosan ohjuksista, ja Israel teki varhain perjantaina kostoiskun Iraniin. Notte kommentoi Lähi-idän tilannetta ennen Israelin perjantaista iskua.

– En usko Venäjän olevan konfliktin aiheuttaja. Mutta on hyvin selvää, etteivät he myöskään yritä rauhoittaa tilannetta. Kreml seisoo iloisena vieressä ja seuraa tilanteen jatkuvaa pahenemista, Notte sanoo.

Venäjä hyötyy Notten mukaan ennen kaikkea siitä, että Yhdysvallat joutuu siirtämään huomiotaan Ukrainasta Lähi-itään. Venäjä on myös pyrkinyt ruokkimaan eri konflikteja ja kriisipesäkkeitä maailmalla viime vuosina, hän sanoo. ”Pienet tulipalot” Lähi-idässä ovat Putinin intressissä, mutta suursotaa tuskin Venäjäkään haluaa.

– Pienet tulipalot Venäjä voi hoitaa, mutta sota uhkaisi levitä Libanoniin ja ennen kaikkea Syyriaan, missä Venäjällä on läsnäoloa. Venäjällä ei Ukrainan sodan takia ole resursseja sekaantua Lähi-itään, tutkija toteaa.

Notte kehottaa myös kiinnittämään huomiota Iranin ja Venäjän lähentyneisiin väleihin. Maiden välinen yhteistyö on tiivistynyt Ukrainan sodan aikana, ja Iran on esimerkiksi toimittanut Venäjälle samanmallisia lennokkeja joita se käytti viime viikonlopun hyökkäyksessään. Mistään vastentahtoisesta yhteistyöstä ei Notten mukaan ole kyse, vaan Iranista on tullut Venäjälle tärkeä strateginen kumppani.

Svd:n haastattelema Suomen Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes luonnehtii Iranin ja Venäjän yhteistyötä ”diktaattorien kerhoksi”, mutta ei usko Venäjän iloitsevan Lähi-idän kärjistyneestä tilanteesta. Iranin hyökkäys saattaa nimittäin lähentää Israelia ja Ukrainaa, hän sanoo.

– En usko, että Moskovassa ollaan ollenkaan tyytyväisiä. Jos Israel asettuu ukrainalaisten puolelle, on Putinin on vaikeampi väittää Ukrainan olevan täynnä uusnatseja. Ja se on tärkeä osa hänen selitystään sille, miksi Venäjä on Ukrainassa.

Israel iski Iraniin sen johtajan syntymäpäivänä

Israel vastasi Iranin viikonloppuiseen drone- ja ohjusiskuun perjantain vastaisena yönä iskemällä Isfahaniin. Isfahanista koilliseen Shekharissa sijaitsee Iranin ilmavoimien tukikohta numero kahdeksan tukikohta, jossa Iranin ilmavoimat pitää F-14-hävittäjiä. Yhteensä ilmavoimilla on tukikohtia 17.

Isfahanissa sijaitsee myös aseteollisuuden tehtaita sekä Iranin kiistellyn ydinohjelman tutkimuslaitoksia. Nuclear Threat Initiative -tutkimuskeskuksen mukaan Isfahanin ydinteknologiakeskus INTC aloitti toimintansa Kiinasta saadun avun turvin vuonna 1984. Siellä on käytössä esimerkiksi kolme kiinalaista ydintutkimusreaktoria sekä uraanin käsittelykeskus, ydinpolttoaineen valmistamo ja eräitä muita toimintoja. Keskus on sekä Yhdysvaltojen että YK:n turvaneuvoston asettamien pakotteiden kohteena. Vielä vuonna 2022 Iran on ilmoittanut aikovansa rakentaa keskukseen uuden ydinreaktorin.

Myös kansainvälisesti kaikkein tunnetuin Iranin ydinohjelman keskus, Natanzin uraaninrikastamo, sijaitsee Isfahanin provinssissa – tosin Isfhahanin lentokentän kupeessa sijaitsevaan Shekarin lentotukikohtaan on Natanzista matkaa noin sata kilometriä.

Jerusalem Postin mukaan räjähdyksiä kuultiin myös Bagdadista hiukan etelään sijaitsevassa Babilin kuvernementissa, jossa Iranin vallankumouskaartin väitetään usein pitävän tapaamisia. Israelin väitetään iskeneen samalla myös Syyrian asevoimien tutkatukikohtaan eteläisessä Syyriassa Daraan ja Sweidan provinssien rajamaastossa. Asiasta kertoi Syrian Observatory for Human Rights France24-kanavalle.

Iskun ajankohta ei välttämättä ollut sattumaa: Iranissa vietetään tänään islamilaisen valtion uskonnollisen johtajan eli ajatollah Ali Khamenein syntymäpäivää. Iranin viranomaiset ovat vähätelleet iskua ja ilmoittaneet, ettei mitään vahinkoa ole tapahtunut.

Tosin myös kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA ilmoitti perjantaina aamulla, etteivät Iranin ydinlaitokset ole sen saaman tiedon mukaan vahingoittuneet.

 

 

Israel iski Iraniin droneilla, ydinohjelma turvassa

Israel teki varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa kostoiskun Iraniin. Isfahan, johon isku kohdistui, on sotilaallisesti tärkeä kohde. Se on Iranin kiistellyn ydinohjelman päämaja, ja siellä sijaitsee myös useita tukikohtia.

Iranilaisia lähteitä seuraava Yhdysvaltojen Lähi-idän instituutin Syyria-ohjelman johtaja Charles Lister arvoi, että iskua ei tehty ohjuksilla, vaan droneilla. Listerin mukaan iranilaiset lähteet sanovat, että Iranin ilmapuolustus toimi tarkoituksenmukaisesti, ja nähdyt ja kuullut räjähdykset olisivat johtuneet nimenomaan ilmapuolustuksesta. Ilmapuolustus on edelleen hälytysvalmiudessa ja Iranin turvallisuusneuvosto on kokoontunut tai kokoontuu pian tapauksen johdosta. 

Iranin valtiollinen uutistoimisto Fars kertoi aiemmin perjantaina aamulla Suomen aikaa, että Isfahanissa sijaitsevat ydinohjelman toiminnot ovat vahingoittumattomia ja että vaikka ilmatila oli aiemmin suljettu, on lentoliikenne nyt palaamassa normaaliksi. Farsin mukaan myös Iranin Tabrizin lähellä kuultiin tai nähtiin räjähdys, mutta kyseessä oli nimenomaan ilmapuolustus, joka havaitsi ja torjui uhan ilmasta.

Myös Iran käytti viikonloppuna Israeliin tekemässä iskussa droneja, mutta myös ohjuksia. Israel sai torjuttua niistä 99 prosenttia. Sen jälkeen Israelin on tiedetty pohtivan kostoiskua. Yhdysvallat kuitenkin kehotti Irsaelia pitäytymään siitä.

Israel iski takaisin – Evp-kenraali: Lisää on tulossa

Israel on tehnyt varhain perjantaiaamuna ohjusiskun Iraniin. Räjähdyksiä on BBC:n mukaan kuultu maan keskiosassa sijaitsevan Isfahanin kaupungin lähistöllä.

Isfahanissa on Iranin lentotukikohta ja lähistöllä on useita sotilastukikohtia. Kyseessä on BBC:n mukaan kosto Iranille, joka hyökkäsi viikonloppuna Israelia vastaan yli 300:lla ohjuksella ja lennokilla.

Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti (evp.) Mark Hertling kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että lisää iskuja on todennäköisesti luvassa.

Hän toteaa, että Iranin  isku epäonnistui, mutta Israelin lähettämät muutamat ohjukset näyttävät osuneen kaikki maaliin.

Hänen mukaansa Israelin viesti Iranille on selvä.

– Te ette voi iskeä meihin, me voimme iskeä teihin (jopa Syyrian ja Irakin yli).

Yhdysvaltain entinen apulaisulkoministeri Mark Kimmitt kertoo BBC:lle, että Isfahan on Iranin ydinohjelman keskus koulutuksen ja tutkimuksen saralla.

– Se on siis todennäköisin paikka, johon Israel iskee, koskaa koska tällä hetkellä israelilaisten suurin pelko on jatkuvien ohjusiskujen sijaan tulevaisuuden ydinvalmius.

 

”Kuin Top Gun -elokuvasta” – Israelin lentäjä kertoo öisestä taistelutehtävästä

Israelin asevoimat torjui viikonloppuna kumppanimaiden tuella lähes kaikki Iranin laukaisemat räjähdelennokit sekä risteily- ja ballistiset ohjukset.

Monet iranilaisista lennokeista tuhottiin jo kaukana Israelin ilmatilasta. Arrow-torjuntaohjusten luomasta kilvestä pääsi läpi viisi ballistista ohjusta, mutta niiden aiheuttamat vauriot jäivät vähäisiksi.

Majuri G -nimellä esittäytyvä israelilainen juristi ja reservilentäjä kertoo intensiivisen yön olleen vaativin hänen 20 vuotta kestäneen uransa aikana. Tiedossa oli, että läpi päässyt lennokki tai ohjus voisi aiheuttaa tuhoja asuinalueella tai strategisesti tärkeissä laitoksissa.

– Oli aikamoista, kun ilmassa oli satoja lennokkeja ja ohjuksia, joita torjuttiin ympärilläni. Loputtomat räjähdykset olivat kuin Top Gun- ja Star Wars -elokuvien yhdistelmästä, lentäjä sanoo Telegraph-lehdelle.

Majuri G kehuu kansainvälistä liittoumaa, joka auttoi torjumaan laajan hyökkäyksen.

– Lensimme hienossa koalitiossa Yhdysvaltain, Britannian ja muiden maiden kanssa. Kyseessä oli hyvin aggressiivinen Iranin koordinoima hyökkäys, jollaista ei ole ehkä nähty aiemmin modernissa sodankäynnissä. Mutta puolustus oli äärimmäisen vahva, israelilainen lentäjä kertoo.

Mukana oli myös Ranskan ja Jordanian ilmavoimien koneita. Iran perusteli toimiaan sillä, että Israelin ilmavoimat iski huhtikuun alussa konsulaattirakennukseen Syyrian Damaskoksessa. Hyökkäyksessä sai surmansa useita Iranin vallankumouskaartin upseereita ja muita sotilaita. Israel ei ole myöntänyt virallisesti toteuttaneensa ilmaiskua.

Majuri G oli valmiina yötehtäviin, sillä hänelle oli kertynyt yli 3 000 tuntia lentokokemusta. Matalalla lentävien risteilyohjusten metsästäminen oli tästä huolimatta haastavaa. Lentäjä joutuu luottamaan sensoreihin, sillä maan pintaa ei näe.

– Joissakin kohdissa se on hyvin lähellä. Voit nähdä katulamppuja tai muita kohteita, ja tunne on hyvin tukala. Mutta meidät on koulutettu hyvin, ja osoitimme että pystymme suorittamaan tehtävän.

Reserviläinen oli kotonaan vaimonsa ja lapsensa kanssa, kun hänet hälytettiin tositoimiin lauantaina. Mies kertoo käyneensä taistelutehtävän jälkeen suihkussa, nukkuneensa muutaman tunnin ja palanneensa toimistolle kello 16:een mennessä sunnuntaina. Ohjusten ja lennokkien tuhoaminen vaihtui sähköpostien läpikäymiseksi.

– Siirtymä on vaativa, mutta siihen vähitellen tottuu, Majuri G sanoo.

Iran teki kyberhyökkäyksiä jo ennen ohjusiskuja – ”Israel voi tehdä näyttävän vastatoimen”

Iran aloitti kostoiskunsa jo ennen viime viikonloppuna toteuttamaansa laajaa ohjus- ja lennokkihyökkäystä Israeliin, arvioi kokoomuksen kansanedustaja, kyberturvallisuuden dosentti Jarno Limnell.

Toimenpide oli vastatoimi huhtikuun alussa tehtyyn Israelin ilmaiskuun Syyrian Damaskoksessa sijaitsevan konsulirakennukseen, jonka yhteydessä useita Iranin vallankumouskaartin upseereita sai surmansa. Iranin hyökkäys torjuttiin lähes kokonaan Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Jordanian tuella.

– Näyttää siltä, että Iranin erilaiset kyberhyökkäykset Israeliin ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet viimeisten viikkojen aikana ennen lauantaista fyysistä iskua, Limnell sanoo Verkkouutisille viitaten omasta verkostostaan ja medioista kantautuviin tietoihin.

– Tämä ehkä kuvastaa sitä, että Iran on aloittanut Syyrian konsulaattiinsa kohdistuneen hyökkäyksen takia voimakkaammat kostoiskut ensin kybermaailmassa, mutta ei ole ilmeisesti onnistunut tässä kunnolla.

Hän korostaa, että fyysisen maailman tapahtumat heijastuvat kybermaailman puolelle ja huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen suuntaan.

– Nyt Lähi-idässä on jännitteinen tilanne, ja isoin kysymys on se, milloin ja miten Israel kostaa Iranin hyökkäyksen.

Taustalla on vuosikymmeniä kestänyt jännitteinen tilanne kybermaailmassa Iranin sekä Yhdysvaltojen ja Israelin välillä.

– Yhdysvaltain kyberuhkia ja niiden tuottajia pohtivissa virallisissa arvioissa Iran on hyvin keskeisellä sijalla. Iranilla on kyberkyvykkyyksiä ja halua käyttää niitä, Limnell toteaa.

Israelin on puolestaan arvioitu olevan yksi maailman kyberkyvykkäimmistä valtioista sekä hyökkäyksen että puolustuksen suhteen.

– Vaikka Iran iski sotilaallisesti ensimmäistä kertaa suoraan Israelin maaperälle, on hyvä muistaa se, että näiden kahden valtion välillä on käyty kybersodankäyntiä jo vuosikymmenien ajan, Limnell sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi yli kymmenen vuotta sitten tapahtuneen kyberoperaation, joka tähtäsi Iranin ydinaseohjelman hidastamiseen Stuxnet-haittaohjelmalla. Yhdysvaltain ja Israelin arvioidaan olleen Natanzin maanalaisen ydinvoimalan tietokonejärjestelmiin levinneen haittaohjelman takana. Virus käytännössä pysäytti Iranin ydinohjelman pitkäksi aikaa tuhottuaan uraanin rikastamiseen käytettyjä sentrifugeja.

Suurvaltapolitiikka

Jarno Limnellin mielestä kybertoimista ja -vaikuttamisesta puhuttaessa on myös hyvä muistaa, että se liittyy suurvaltapolitiikkaan.

Jo vuosien ajan on arvioitu, että Venäjä ja Kiina tukevat Irania hyökkäyksellisten ja puolustuksellisten kyberkyvykkyyksien rakentamisessa. Yhdysvallat ja Israel ovat puolestaan samalla puolella.

– Eli kyse ei ole pelkästään Israelista ja Iranista, vaan suuremmasta kehityskulusta. Tässä kokonaisasetelmassa ovat mukana maailman kyvykkäimmät kybertoimijat.

Limnell tähdentää kybermaailman oleva maantieteellisesti rajaton, joten erilaisten kyberhyökkäysten seurannaisvaikutukset saattavat levitä laajemmalle fyysiseen maailmaan.

Valtiot myös usein ulkoistavat erilaisia kyberoperaatioitaan ei-valtiollisille hakkeriryhmille, jotka tekevät likaisen työn. Jos nämä ei-valtiolliset toimijat jäävät kiinni, valtiot luonnollisesti kiistävät yhteytensä niihin.

– Minun mielestäni kannattaa seurata sitä, missä määrin Israel käyttää todennäköisessä vastatoimessaan kybertoimia, Limnell sanoo.

– Se voi tapahtua kaikessa hiljaisuudessa kulissien takana. Vaikutukset sitten näkyvät Iranissa, ja Israel pystyy tämän kiistämään. Tai sitten Israel tekee näyttävämmän iskun Stuxnetin tapaan, jos poliittista halua ja kykyä löytyy.

Limnell muistuttaa, että kyberkamppailuihin eri puolilla maailmaa liittyy vahvasti informaatioulottuvuus.

– Kyse on jatkuvasti käynnissä olevasta informaatiosodankäynnistä ja -vaikuttamisesta, jolla pyritään vaikuttamaan mielikuviin, kasvattamaan pelotetta ja vaikuttamaan vastustajan päätöksentekoon.

– Kaikkeen tähän liittyvään uutisointiin ja kuvamateriaaliin kannattaa suhtautua varsin suurella kriittisyydellä.

Arvio sotatoimista: Näin Israel voi vastata hyökkäykseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kerrottiin painostaneen Israelia rajoittamaan sotilaallista vastaustaan Iranin viikonloppuna tekemään ohjus- ja lennokkihyökkäykseen. Biden teki selväksi, ettei Yhdysvallat osallistuisi minkäänlaisiin hyökkäyksellisiin toimiin.

Neljä amerikkalaista hallintolähdettä kertoo NBC:lle, että Israelin tulevien toimien odotetaan jäävän rajallisiksi. Israel todennäköisesti iskee Iranin alueen sijasta maan tukemien miliisijoukkojen kimppuun esimerkiksi Syyriassa, Libanonissa, Irakissa tai Jemenissä.

Arvio pohjautuu aiempiin keskusteluihin Israelin johdon kanssa. Maan asevoimat (IDF) oli kartoittanut erilaisia tapoja vastata Iranin odotettuun hyökkäykseen. Israelin vastaiskun ajankohdasta ei ole tarkempaa tietoa, mutta se voi tapahtua minä hetkenä hyvänsä.

Iranin hyökkäyksen aiheuttamat vahingot jäivät hyvin vähäisiksi. Lähes kaikki risteilyohjukset, ballistiset ohjukset ja räjähdelennokit torjuttiin.

YK:n pääsihteeri António Guterres vetosi turvallisuusneuvoston istunnossa kaikkiin osapuoliin, jotta konfliktin laajeneminen vältettäisiin. Israelin YK-edustaja Gilad Erdan sanoi maan varaavan itselleen oikeuden kostotoimiin.

Iranin turvallisuusneuvoston entinen ulkopoliittinen johtaja Micky Aharonson sanoo Telegraph-lehdelle, että päätöksessä punnitaan monia eri tekijöitä.

– Mikä on oikea linja? Mikä luo pelotevaikutusta? Mikä aiheuttaa vähiten vahinkoa ulkopuolisille? Kuka tukisi [Israelia] ja kuka voisi olla mukana toimissa, Aharonson pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)