Donald Trump ja Kim Jong-un neuvottelivat viime vuoden kesäkuussa Singaporessa. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Synkkä arvio Kim Jong-unin tapaamisesta: ”Viimeinen tilaisuus”

Helmikuulle valmistellun huippukokouksen on toivottu murtavan diplomaattisen pattitilanteen.

Valkoinen talo vahvisti viime perjantaina, että presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin välille valmistellaan uutta tapaamista helmikuulle.

Päätavoitteena on jatkaa viime kesänä käytyjä neuvotteluita ydinaseettomasta Korean niemimaasta. Singaporessa järjestetty tapaaminen oli symbolisesti merkittävä, mutta sen käytännön saavutukset jäivät lopulta vähäisiksi.

Etelä-Korean mediassa uutta tapaamista kuvaillaan ”viimeiseksi tilaisuudeksi” löytää tilanteeseen diplomaattinen ratkaisu. Neuvotteluiden kariutuminen voisi lisätä niemimaan jännitteitä ja johtaa jopa uuteen konfliktiin.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in painotti maanantaina, ettei aio tyytyä sivustakatsojan rooliin uusissa neuvotteluissa.

– Ydinaseista luopumisen on toteuduttava, sillä olemme jo epätoivoisia. Tämä kysymys voi ratkaista maamme kohtalon, Moon sanoi Korea Timesin mukaan.

Kansainvälisiin talouspakotteisiin sisältyvät vientirajoitukset ovat kurittaneet rajusti Pohjois-Korean kaivosteollisuutta ja monia muita aloja. Kiinan tullitietojen mukaan maiden välisen kaupan arvo oli vuonna 2018 vajaat 170 miljoonaa euroa eli 88,6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Newsweekin siteeraamien asiantuntijoiden mukaan Kim Jong-un tuskin suostuu konkreettisiin myönnytyksiin, jos Yhdysvallat ei sitoudu taloussaarron purkamiseen.

Pohjois-Korea on viime vuosikymmenten aikana turvautunut useita kertoja provokaatioihin, joilla kansainväliseltä yhteisöltä on pyritty kalastelemaan taloudellisia ja poliittisia myönnytyksiä. Tilanteen jumiutuessa uusien ydin- ja ohjuskokeiden mahdollisuus tulee jälleen nousemaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt