Verkkouutiset

Supo: Terrorismin uhka yhä tasolla 2

Terrorismin uhka on Suojelupoliisin mukaan edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uhkataso on ennallaan mutta terrorismin tilannekuva on kuitenkin muuttunut sekä kansainvälisesti että Suomessa. Ideologiasta riippumatta suurimman terrori-iskun uhkan muodostavat yksittäiset toimijat.

Päivitetty terrorismin uhka-arvio sisältyy Suojelupoliisin tuoreeseen vuoden 2019 vuosikirjaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Supon mukaan matkustaminen ja pitkäaikainen oleskelu Syyrian ja Irakin konfliktialueella ovat voimistaneet erityisesti radikaali-islamistisia verkostoja ja niiden kykyä ja valmiutta väkivaltaan. ISIS on länsimaissa edelleen uhka huolimatta sen aluemenetyksistä Syyriassa ja Irakissa.

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on kasvanut länsimaissa.

– Viimeaikaisten iskujen aiheuttaman inspiraatiovaikutuksen, yhteiskunnallisen vastakkainasettelun ja erityisesti verkossa tapahtuvan radikalisoitumisen takia vastaavanlaiset yksittäiset väkivallanteot ovat mahdollisia myös Suomessa, Supo arvioi.

Koronapandemian uhkat kansalliselle turvallisuudelle vielä vähäisiä

Supon mukaan Suomen sisäinen turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta poikkeusolojen pitkittyminen voi kasvattaa kansallisen turvallisuuden uhkia.

Suomi on vuosikirjan mukaan jatkuvasti ulkovaltojen laittoman tiedustelun kohteena. Suomea vakoilevien valtioiden tavoitteena on etsiä haavoittuvuuksia, joiden kautta ne voivat saada haltuunsa esimerkiksi salassa pidettävää tietoa. Niin valtiolliset kuin ei-valtiolliset toimijat voivat hyödyntää tilannetta yhteiskunnallisen epävakauden lisäämiseksi.

– Lisäksi poikkeusolojen pitkittyessä ääriliikkeet voivat pyrkiä hyödyntämään voimistuvaa vastakkainasettelua yhteiskunnassa. Poikkeusoloissa myös tarkoitushakuisesti levitetyn disinformaation määrä ja vaikuttavuus voivat kasvaa, Supo toteaa.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin toteaa, että poikkeusolot luovat tilaisuuden ulkovaltojen laittomalle tiedustelulle, kybervakoilulle sekä laaja-alaiselle vaikuttamiselle.

– Laittoman tiedustelun kiinnostuksenkohteina ovat pandemian vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan, viranomaisten suorituskykyyn, yritysten toimintaan tai huoltovarmuuteen, hän kertoo.

– Suuri osa suomalaisista on siirtynyt nyt etätöihin, ja myös etätöissä pitää huolehtia tietoturvasta vähintään yhtä hyvin kuin normaalioloissa, Pelttari muistuttaa.

Uudet toimivaltuudet otettu käyttöön

Viime vuosi oli Suojelupoliisille historiallinen, koska uusien tiedustelulakien myötä Supon toimivaltuudet uudistuivat kesäkuussa 2019.

– Teemme parhaamme sen eteen, että valtionjohdolla on käytössään yhä ajantasaisempaa ja merkityksellisempää tietoa. Työ on hyvässä vauhdissa, mutta täyden toimintakyvyn rakentaminen vie oman aikansa. Kun oma osaamisemme kasvaa, olemme aiempaa vähemmän riippuvaisia kansainvälisten kumppaneidemme tiedosta, Pelttari toteaa.

Tiedustelulait toivat Suojelupoliisille myös entistä tiukemman valvonnan.

– Kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että toimivaltuuksia käytetään lainmukaisesti. Pidämme kattavaa valvontaa työmme ehdottomana edellytyksenä, ja olemme entisestäänkin panostaneet omaan laillisuusvalvontaamme. Laillisuuden takuumies on tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen. Hänellä on esteetön pääsy Suojelupoliisin salaisimpaankin tietoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)