Verkkouutiset

Suomi on varautunut mahdolliseen epidemiaan

Hallituksen mukaan valmiutta voidaan korottaa nopeasti tilanteen vaatiessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valtioneuvoston tilannekeskus seuraa tarkasti koronaviruksen leviämistä yhdessä eri viranomaisten kanssa.

Kuluvan vuoden budjetissa on varattu ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonaa euroa. Sen ylittävistä hoitomenoista päätetään tarvittaessa lisätalousarviossa.

– Pystymme korottamaan valmiuttamme nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Kokonaisuutena Suomi on varautunut koronavirukseen hyvin, ja tämä varautuminen on aloitettu hyvissä ajoin, Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Poikkeustilanteeseen varautumista johdetaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Toistaiseksi kyse ei ole epidemiasta joistakin todennetuista tapauksista huolimatta. Myös tartuntariski on pieni.

– Keskeistä on epidemian torjunta ja rajoittaminen kansallisesti ja kansainvälisesti sekä materiaalivarastojen täydentäminen. Jos tilanne etenee epidemiaksi, niin tulemme keskittymään sen hallintaan ja potilaiden hoitamiseen, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi.

Ministerin mukaan ammattihenkilöiden käyttämiä kasvo- ja hengityssuojaimia on riittävästi sekä alueilla että valtion valmiusvarastossa, josta niitä voidaan siirtää tarpeen mukaan muualle Suomeen. Myös hengityskoneiden kapasiteettia kuvailtiin riittäväksi.

– Valmiustaso on kansainvälisesti verrattuna hyvä. Pakkausmerkinnöiltään vanhentuneita, mutta VTT:n testaamia hengityssuojaimia voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön. Myös lääkkeiden osalta varautuminen on hyvä, Pekonen jatkoi.

Osa potilaista voidaan hoitaa kotona

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi Lapissa hoidetun kiinalaisturistin päässeen pois sairaalasta tartuttamatta muita. Altistuneet henkilöt tavoitettiin ja lähipiiri asetettiin hotellikaranteeniin.

– Tapaus osoitti, että Suomen terveydenhoitojärjestelmä toimii. Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa muille, Krista Kiuru sanoi.

Keskiviikkona kerrottiin HUS:n alueella hoidossa olevasta suomalaispotilaasta. Läheisesti yhteydessä olleet henkilöt on ministerin mukaan tunnistettu ja laitettu kotikaranteeniin.

Kiuru huomautti, että kaikkia koronavirukseen sairastuneita ei tarvitse hoitaa sairaaloissa. Lievemmät tapaukset on mahdollista hoitaa kotioloissa karanteenissa.

– Maailmalta saadun aineiston perusteella valtaosa sairastuu hyvin lievästi. 80 prosentilla taudinkuva on lievä, ehkä 15 prosentilla keskivaikea ja viidellä prosentilla vakava, Krista Kiuru totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)