Kirjailija Sofi Oksanen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Suomi ei ole harmaalla alueella Euroopan ja Venäjän välissä”

Sofi Oksanen korostaa, että suomettumisen ajan termistön käyttäminen vaikuttaa haitallisesti Suomeen.

Kirjailija Sofi Oksanen painottaa kirjoituksessaan The Guardianissa, että Suomi ei kansainvälisen median kirjoituksista huolimatta ole puolueetonta maaperää, vaan Euroopan unionin jäsen.

Kansainvälisessä mediassa on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin tapaamisen alla toisinaan viitattu Suomeen neutraalina maana.

– Suomi ei ole harmaalla alueella Euroopan ja Venäjän välissä, Oksanen kirjoittaa.

Hänen mukaansa suomettumisen ja suomettumisen ajan termistön käyttäminen nykypäivänä on haitallista. Kirjailija toteaa, että Neuvostoliiton vaikutuksen alaisena suomalaisiin istutettiin tietynlainen ajattelutapa koulutuksen avulla.

– Koulukirjojen kautta suomettumisesta tuli osa koulutusta, mikä vaikutti kansalliseen identiteettiimme, muistoihimme historiasta ja kieleemme.

Erityisesti käyttämämme kieli sekä lähihistoriamme vaikuttavat Oksasen mukaan esimerkiksi siihen, että Suomi ei vieläkään ole Naton jäsen.

– Se saattaa johtua siitä, että Venäjä uhkailee jatkuvasti taivaan putoavan päällemme, jos liittyisimme (Natoon).

Oksanen muistuttaa, että vaikka Suomi pysyikin itsenäisenä Neuvostoliiton painostuksen alla, on itsenäisyys myös muuta kuin vapaus heiluttaa oman maan lippua. Suomettuminen vahingoitti Oksasen mukaan itsenäisyyden tekijöitä, eli arvoja ja sananvapautta, merkittävästi.

– Suomi oli Neuvostoliiton psykologinen laboratorio, jossa Moskova pystyi sopivasti käyttämään lempityökaluaan: refleksiivistä kontrollia.

Refleksiivisessä kontrollissa toinen osapuoli antaa toisen tehdä näennäisesti itsenäisiä päätöksiä, jotka perustuvat toisen osapuolen tarkoituksellisesti rajaamaan informaatioon. Toisin sanoen Oksasen mukaan Venäjä ohjasi Suomea tekemään tietynlaisia päätöksiä rajaamalla maan saamaa informaatiota.

Oksasen mukaan Venäjä käytti samaa metodia sotkeutuessaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt