Irakiin palautettavia turvapaikanhakijoita helmikuussa 2016. LEHTIKUVA/HELSINGIN POLIISI

Outi Alanko-Kahiluoto: Suomesta ei saa ketään palauttaa kuolemaan

Outi Alanko-Kahiluodon avoin kirje sisäministerille: hän edellyttää hallitukselta humaania turvapaikkapolitiikkaa.

Hyvä sisäministeri Kai Mykkänen, onnittelut uudesta tehtävästänne.

Vaalikautta on enää vuosi jäljellä ja astutte tehtäväänne tilanteessa, jossa Suomen istuva hallitus on tehnyt kaikkensa heikentääkseen turvapaikan hakijoiden asemaa. On kyseenalaista, voiko Suomea enää pitää edes oikeusvaltiona.

Vastaatte ministerinä turvapaikkalainsäädännöstä, joten haluaisin tietää, mitä aiotte tehdä varmistaaksenne turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisen.

Olemme varmasti samaa mieltä siitä, että turvapaikkajärjestelmä on rakennettu suojelemaan niitä, joilla on perusteltu pelko joutua kotimaassaan vainotuksi. Siksi esimerkiksi ajatus, että kieltäisimme turvapaikan sellaiselta, jota odottaa kotimaassaan kuolema, on mahdoton. Minimivaatimus turvapaikkajärjestelmälle on, että ehdotonta palautuskieltoa noudatetaan – ketään ei saa lähettää Suomesta kuolemaan.

Yle uutisoi tänään tragediasta, johon Suomen turvapaikkajärjestelmä on johtanut: Suomesta turvapaikkaa hakenut ja Maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen saanut Ali palautettiin Irakiin joulukuussa, missä hänet tapettiin – vain viikko paluun jälkeen. Suomi on antanut käännytyspäätöksen myös Alin tyttärelle ja hänen pienille lapsilleen.
Suomessa naimisissa oleva tytär on isänsä tavoin valittanut kielteisestä päätöksestä. Maahanmuuttovirasto on käytännössä päättänyt hajottaa Alin tyttären perheen, sillä lasten on lähdettävä äidin kanssa Irakiin.

Yle kertoo hallinto-oikeuden pitäneen Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen voimassa. Korkein hallinto-oikeus ei antanut asiassa valituslupaa. Ali oli valinnut niin kutsutun vapaaehtoisen paluun. Vaihtoehtoina olisi ollut paperittomuus tai pakkopalautus.

Hallituksen toimeenpanemien kiristysten vuoksi Suomen turvapaikkalainsäädäntö ja sen soveltamiskäytäntö vaarantavat sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumisen. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta saada oikeusapua on heikennetty monin tavoin. Samaan aikaan kielteisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvanut. Emme pysty enää varmistamaan, ettei ihmisiä palauteta hengenvaarallisiin olosuhteisiin ja jopa kuolemaan.

Sisäministeri Mykkänen, teiltä odotetaan nyt selkeää kannanottoa Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Ajatelkaa Alin tyttären ja lapsenlapsien tuskaa. Pystyttekö kuvittelemaan omat lapsenne ja lapsenlapsenne samaan tilanteeseen? Mitä teette estääksenne sen, etteivät Alin tytär ja hänen lapsensa jaa Alin kohtaloa? Kenen etu voi olla se, että henkensä puolesta pelkäävät ihmiset käytännössä pakotetaan paperittomiksi?

Suomen käytäntöjä on tarkasteltava ihmisoikeusnäkökulmasta. Suomesta ei saa palauttaa ketään kidutettavaksi, vainottavaksi tai kuolemaan.

Suomi ei saa enää sulkea korviaan ja silmiään ihmisoikeusrikkomuksilta.

Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto on vihreiden kansanedustaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt