X
SULJE MAINOS
Ihmisiä on palannut työvoiman ulkopuolelta työmarkkinoille. / LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Talouskasvu hidastuu alkupyrähdyksen jälkeen

Handelsbanken ennustaa kasvuvauhdin laskevan alle kahteen prosenttiin vuonna 2023.

Handelsbankenin mukaan Suomen talous kasvaa tällä hetkellä odotettuakin vauhdikkaammin. Myös työllisyyden kasvua on pidetty yllätyksenä.

Talouden ennustetaan kasvavan kuluvana vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia. Lähivuosien ennusteita korjattiin parempaan suuntaan, sillä talouskasvu oli odotuksia vahvempaa vuoden toisella neljänneksellä. Kasvutahdin odotetaan hiipuvan 1,8 prosenttiin vuonna 2023.

Handelsbankenin mukaan myönteisen kehityksen taustalla ovat kotitalouksien patoutuneen kysynnän purkautuminen, investointien piristyminen ja viennin vahva vire.

Inflaatio nopeutuu kuluvana vuonna ja pysyy viime vuosina korkeammalla tasolla ainakin vuoteen 2023 asti. Myönteisen työllisyyskehityksen odotetaan jatkuvan lähivuosina.

Pääekonomisti Timo Hirvosen mukaan hyvä rokotuskattavuus ja rajoitustoimien purku tukevat kuluttajien ja yritysten luottamusta talouteen. Deltamuunnoksen leviäminen tuo kokonaiskuvaan hieman epävarmuutta.

– Suomen taloustilanne näyttää nyt hyvältä. Patoutuneen kysynnän purkautuminen on nopeuttanut palveluiden toipumista. Investointinäkymä on valoisa ja vienti vetää. Kaksi vuotta mennään vauhdikkaasti, mutta sen jälkeen palataan kohti hitaampaa kasvua, Hirvonen toteaa tiedotteessa.

Maailmantalouden kasvuvauhdiksi ennustetaan kuutta prosenttia vuonna 2021. Talouden toipumisen myötä keskuspankit tulevat todennäköisesti vähentämään pandemiaelvytystä. Myös Yhdysvaltain keskuspankki Fed vähentänee arvopaperiostojaan ensi vuoden alussa.

– Markkinat seuraavat tarkkaan keskuspankkeja ja etenkin Fediä, joka haluaa välttää vuoden 2013 arvopaperiostojen vähentämiseen liittyneen markkinaheilunnan. Euroopan keskuspankki uudisti rahapolitiikan strategiaansa heinäkuussa. Rima EKP:n koronnostoille on vielä aiempaa korkeammalla eli euroalueella ja Suomessa elvyttävä rahapolitiikka jatkuu. Pandemiaelvytystä keskuspankki vähentää vuonna 2022, senioriekonomisti Janne Ronkanen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt