Koronakoira Kössi Helsinki-Vantaan lentoasemalla. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen koronakoirat USA:n uutisissa: Havaitsevat tartunnan ennen testiä

Helsinki-Vantaalla testataan koiria koronaviruksen seulonnassa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettu koronakoirakokeilu herättää kansainvälistä huomiota. Amerikkalainen New York Times kertoo testeistä tästä löytyvässä artikkelissaan.

– Helsingin lentokentälle saapuville matkailijoille tarjotaan vapaaehtoista koronatestiä, joka kestää kymmenen sekuntia – eikä epämukavaa nenänielunäytettä tarvita. Ja testin suorittaa koira, jutussa kerrotaan.

Koiratestiin suostuva matkustaja pyyhkii hikeä kaulaltaan pyyhkeellä ja asettaa sen laatikkoon. Koira tutkii näytteen seinän toisella puolella. Jos koira viestittää positiivisesta näytteestä, ohjataan matkustaja ilmaiseen koronatestiin. Koko prosessi kestää kaikkineen vain minuutin.

NYTimesin jutussa huomautetaan, että koirien tiedetään havaitsevan esimerkiksi syövän ja malarian kaltaisia sairauksia. Suomen koronakoirien kerrotaan kyenneen tutkimuksissa tunnistamaan koronaviruksen oireettomistakin henkilöistä ja aiemmassa vaiheessa kuin usein käytetyt PCR-testit.

Toistaiseksi on kuitenkin hämärän peitossa, miten koirat tarkalleen tunnistavat viruksen.

– Tiedämme, että koirat havaitsevat sen hajuaistin perusteella, mutta meillä ei ole vielä harmainta aavistusta siitä, mitä ne havaitsevat. Jos saamme tämän selville, voimme kouluttaa tuhansia koiria ympäri maailman, Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan lääkäri ja tutkija Anna Hielm-Björkman sanoo.

Jutun mukaan Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan, erittävätkö koronatartunnan saaneet ihmiset jonkinlaista ainetta, jonka koirat voivat haistaa. Kesällä julkaistussa ranskalaistutkimuksessa taas löydettiin vahvoja todisteita siitä, että koronatartunnan saaneen hienhaju poikkeaa terveen ihmisen hienhajusta tavalla, jonka koira kykenee erottamaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt