Sitran hallintoneuvosto valitsi Jyrki Kataisen yliasiamieheksi. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Suomelle tarjoillaan radikaalia muutosta ilmaston vuoksi

”Meillä on valtava kuilu nykyisten ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisten elämäntapojemme välillä.”

Henkeä kohti lasketun hiilijalanjäljen pitää vähentyä Suomessa jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, sanotaan Sitran 1,5 asteen elämäntavat – miten voimme pienentää hiilijalanjälkemme ilmastotavoitteiden mukaiseksi? -raportin mallinnuksessa.

Jo seuraavan kymmenen vuoden aikana pitäisi vähennyksen olla Suomessa noin 75 prosenttia. Myös kehittyvissä maissa – Brasiliassa, Intiassa ja Kiinassa – vähennystarve on suuri, 23–84 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Sitra kumppaneineen on mallintanut ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapamme ja kulutuksemme on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen.

– Meillä on valtava kuilu nykyisten ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisten elämäntapojemme välillä. 1,5 asteen elämäntapa vaatii meiltä suuria muutoksia kaikissa arkemme tavoissa, niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin, summaa Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho.

Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.

Sitra katsoo jo aiemmin osoittaneensa, että muutokset Suomessa ovat mahdollisia, eli koko maan päästöjä on mahdollista vähentää kustannustehokkaasti 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Sitran mukaan Kestävän kehityksen verouudistuksen avulla voidaan paitsi vähentää päästöjä, myös vahvistaa työllisyyttä ja taloutta.

Nyt julkistettu raportti tarkastelee noin 30 vaihtoehtoa kuromaan kiinni elämäntapakuilua. Suuri potentiaali hiilijalanjäljen merkittävään pienentämiseen on Sitran mukaan muun muassa yksityisautoilun korvaaminen joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä työ- ja vapaa-ajan matkoilla, sähkö- ja hybridiautojen käyttöönotto, asunnon vaihtaminen pienempään, sähkön ja lämmitysenergian tuottaminen uusiutuvilla energialähteillä, kasvis- ja vegaaniruokavalion suosiminen, maitotuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja punaisen lihan korvaaminen kanalla tai kalalla.

Sitran mukaan kiertotalous tarjoaa muutokseen avaimet. Jatkossa ei tuoteta lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

– Suomalaisyritykset ovat nyt heräämässä siihen, että menestys 1,5 asteen mukaisessa tulevaisuudessa vaatii aivan uudenlaista liiketoiminnan logiikkaa, sanoo Sitran Kiertotalous-projektin johtaja Kari Herlevi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt