Luut ja hävikki huomioiden syödyn lihan määrä oli noin 40 kiloa. Suomessa syödään pääasiassa kotimaista lihaa, ja lihan kotimaisuusaste on noin 80 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan vuoden 2018 lihankulutus on samaa tasoa kuin 2017, kertoo Lihatiedotusyhdistys.
Kansainvälisesti suomalaiset ovat maltillisia lihansyöjiä. EU-15 -maissa vuonna 2017 keskimääräinen kulutus luullisena lihana oli 89 kiloa henkeä kohti, Yhdysvalloissa 97 kiloa.
Suomalaisen naudanlihantuotannon etuna on yhdistetty maidon- ja lihantuotanto. Yhdistelmätuotanto tuottaa vähemmän päästöjä kuin pelkkä lihakarjan kasvatus. Valtaosa, yli 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihasta saadaan maitokarjasta. Lehmä pystyy märehtijänä muuttamaan nurmen arvokkaaksi eläintuotteeksi. Laiduntava karja pitää yllä luonnon monimuotoisuutta ja perinnemaisemaa.
Suomalaiset miehet saivat FinRavinto2017 -tutkimuksen mukaan 34 prosenttia energiasta ja 69 prosenttia proteiinista eläintuotteista (liha, maitovalmisteet, kananmuna, kala ja äyriäiset), naiset 32 ja 65 prosenttia.
Punaista lihaa kulutettiin keskimäärin suosituksen mukaan. Eläinproteiini sisältää kaikki tarpeelliset aminohapot sekä vitamiineja ja kivennäisaineita hyvin imeytyvässä muodossa. B12-vitamiinia on vain eläintuotteissa. Niiden puuttuessa sitä on lisättävä muuhun ravintoon.
Tärkeitä eläinperäisiä kivennäis- ja hivenaineita raudan ohella ovat jodi, seleeni, sinkki ja kalsium.
– Jos ruokavaliossa tapahtuu iso ja nopea muutos ja ruokavaliosta otetaan liha kokonaan pois, on haastavaa turvata eri kuluttajaryhmien välttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti, Lihatiedotusyhdistys toteaa.
Ruokavaliota tulee tarkastella kokonaisuutena, ravintosisältö huomioiden. Kohtuullinen määrä lihaa kuuluu kestävään ruokavalioon. Lautasmalli on hyvä perusta monipuolisen, maukkaan ja terveyttä edistävän ruokavalion koostamiseen.
Ravitsemussuositusten mukainen määrä suomalaista lihaa on kestävä valinta tulevaisuuden lautasmallissakin. Lihasta luopuminen väestötasolla tarkoittaisi täyttä riippuvuutta tuontiruuasta, sillä lihaproteiinin korvaaminen kotimaisella kasviproteiinilla ei tällä hetkellä ole mahdollista, sanoo Lihatiedotusyhdistys.





