X
SULJE MAINOS
Binga Tupamäki. Kuva: Jetro Stavén

Sukupuolet, luomuviljely – varoitus totuuden laajentamisesta

Kokoomusehdokas Binga Tupamäkeä häiritsevät pyrkimykset kääntää tiedettä oman narratiivin tueksi.

– Yhteiskunnassa korostetaan arvoja, kuten oikeudenmukaisuus, vapaus ja vastuu. Samalla usein unohtuu tosi tärkeä arvo, joka on totuus, katsoo kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Binga Tupamäki Nykypäivä-lehden haastattelussa.

Binga Tupamäki uskoo tieteeseen ja siihen, että on olemassa objektiivinen totuus, jota pitää tavoitella. Häntä häiritsee esimerkiksi se, jos tiedettä yritetään kääntää oman narratiivin tukemiseksi. Niin, että totuutta pyrittäisiin laajentamaan objektiivisesta subjektiiviseksi.

Aihe on herkkä, mutta yhtenä esimerkkinä Tupamäki nostaa esiin vain kahden biologisen sukupuolen olemassa olon objektiivisena faktana, koska poikkeavuudetkin liikkuvat näiden sukupuolten rajoissa eivätkä luo uusia sukupuolia.

– Enkä tällä tarkoita myöskään sitä, että kenenkään identiteettikäsitys olisi valhe, Tupamäki korostaa.

Toinen esimerkki liittyy ympäristöystävälliseen mielikuvaan luomuviljelystä, jota Tupamäki on jo pitkään kritisoinut ja jonka haitoista ilmastonmuutoksen kannalta on viime aikoina saatu lisää tutkimustietoa.

Binga Tupamäen tausta ei ole ihan tavanomainen. Hänet löydettiin vain muutaman päivän ikäisenä vauvana korista sillan kupeesta Sichuanin maakunnassa Kiinassa. Viranomaiset veivät tuolloin lokakuussa 1998 pienen tyttövauvan orpokotiin, josta suomalaisvanhemmat adoptoivat hänet hänen ollessaan alle kolmen vuoden ikäinen.

Nykypäivässä julkaistu Binga Tupamäen henkilöhaastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus-osiosta ilmaiseksi kirjautumalla.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt