X
SULJE MAINOS
Sture Fjäder pitää ansiotulojen verotusta liian kireänä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ay-johtajan mukaan työn verotusta pitää alentaa

Akavan puheenjohtaja pitää työllisyysasteen nostamista välttämättömänä.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan työn verotusta on alennettava Suomessa.

– Samalla työllisyysastetta pitää nostaa. On aika kovemman, aktiivisemman ja velvoittamamman työllisyyspolitiikan, Fjäder kysyy Twitterissä.

Hän viittaa viime vuonna tehtyyn vertailuun, jonka mukaan erityisesti keskituloisen palkansaajan verotus on länsinaapurissa kevyempää. Suomessa veroaste oli 30,7 prosenttia 3520 euron kuukausittaisilla bruttotuloilla, Ruotsissa 26,1 prosenttia. Suomessa verotus oli hieman kevyempää 2 290 euron kuukausituloilla, mutta 5 420 euron ansioilla 2,8 prosenttiyksikköä ankarampaa.

Veronmaksajien keskusliiton verovertailun mukaan 45 000 euron vuosituloilla veroaste on Ruotsissa 26,4 prosenttia ja Suomessa 31,1 prosenttia.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien johtama hallitus poisti viime vuoden alussa kovatuloisimpien viiden prosentin solidaarisuusveron. Myös eläkeläisten verotusta kevennettiin.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta huomauttaa keskustelussa, että kokonaisuutena työn verotuksen voi katsoa olevan Ruotissa kireämpää, jos tarkasteluun otetaan palkkaverokiilan osuus työvoimakustannuksesta.

Sture Fjäder arvostelee samalla vihreiden konkarivaikuttaja Osmo Soininvaaran esitystä työtulotuen selvittämisestä. Pienipalkkaisten työntekijöiden tukeminen kasvattaisi julkisia menoja, mutta olisi hänen mukaansa sosiaalisesti välttämätöntä. JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren kysyy, miten matalan palkan tukeminen sosiaaliturvalla rahoitettaisiin.

– Voin vastata. Ei mitenkään. Kaikkien terveiden työiässä olevien pitää pääsääntöisesti olla töissä ilman tukea, Fjäder vastaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt