X
SULJE MAINOS
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sture Fjäder LV:lle: Hallituksen malli jopa kireämpi kuin aktiivimalli kakkonen

Osa nykyisistä hallituspuolueista vastusti mallia ankarasti oppositiossa, ja päätös siitä lykkääntyi.

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mielestä aikaa ja rahaa on hukattu, kun päätöksiä on tehty tai jätetty tekemättä puoluepolitiikan edut edellä, kertoo Länsiväylä.

– Otetaan nyt esimerkiksi tämä hallituksen ajama pohjoismaisen työnhaun malli. Sehän on yhtä kireä tai jopa kireämpi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama aktiivimalli kakkonen. Silti osa nykyisistä hallituspuolueista vastusti sitä ankarasti ollessaan oppositiossa, ja Sipilä veti mallin pois, Sture Fjäder sanoi LV:lle.

Eduskunnan käsiteltävänä oleva työnhakumalli velvoittaa työttömät hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa, ja sen on määrä tulla voimaan ensi toukokuussa.

Fjäder ei moiti lisävelvoitteita työnhakuun. Hänen mukaansa Tanska ja Ruotsi kykenevät rahoittamaan hyvinvointivaltion, koska niiden työllisyysaste on selvästi Suomea korkeampi.

Suomi ei voi jatkaa tällä tahdilla

Fjäder ei usko oppivelvollisuuden pidentämisen nostavan merkittävästi työllisyysastetta. Hänen mielestään rahat olisi pitänyt käyttää peruskoulussa ongelmissa olevien oppilaiden tukemiseen, joita on 10–15 prosenttia ikäluokasta.

Akavan johtaja sanoo ymmärtävänsä, että kyse on puoluepolitiikasta, mutta hänen mielestään Suomi ei voi jatkaa tällä tahdilla.

– Kymmenessä vuodessa julkinen velkamme voi nousta tasolle, jota on enää vaikea hallita. Lukuna se voi tarkoittaa jopa yli 200 miljardia, Fjäder sanoi LV:lle.

Fjäderin mielestä Suomen pitää varautua siihen, että valtionlainojen korot eivät pysy alhaalla jatkuvasti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt