Stubbin hurja 600 puhelun rumba: Ihmisiä makkaranpaistossa, haudalla, sadetta paossa

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertaa Nykypäivän haastattelussa elämänmakuista puhelinkierrostaan.

Alexander Stubb tässä hei. Halusin soittaa sinulle henkilökohtaisesti ennen puoluekokousta, ja minulla olisi oikeastaan kaksi kysymystä”.

Tällaisilla sanoilla kokoomusedustaja saattoi tulla yllätetyksi vastatessaan puhelimeensa missä päin tahansa Suomea.

Ennen Lahden puoluekokousta Stubb soitti tukkikirjanpitonsa mukaan noin 600 puhelua, joista 450 meni niin sanotusti maaliin eli langan päästä löytyi keskustelukumppani.

Puheluista noin 75:een ei vastattu ja noin saman verran meni vastaajaan. Näitäkin Stubb tavoitteli vielä monta kertaa.

Entä ne kysymykset?

– Kysymyksistä ensimmäinen oli, mikä on mielestäsi tilanne ja tunnelmat tässä puheenjohtajuuskisassa ja toinen, minkälaista johtajuutta haluaisit nähdä kokoomuksessa. Sitten keskustelu lähti polveilemaan eri suuntiin. En missään vaiheessa pyytänyt keneltäkään tukea tai kertomaan, ketä tukee. Jos sitten kyseinen henkilö halusi tämän ilmoittaa, niin sitten näin tehtiin. Soitin kaikki piirit käytännössä läpi, kaikki ne numerot, mitä minulla oli, jokaisesta piiristä sanoisin yli puolet kokousedustajista, kertaa Stubb Nykypäivälle taannoista puhelinrumbaansa.

Ihmisiä haudalla, töissä, ratissa

Puhelinkierroksen aikana Stubb ei voinut olla törmäämättä erilaisiin elämäntilanteisiin:

– Yksi yhdistyksen puheenjohtaja oli muiden jäsenten kanssa virkistysmatkalla Tallinnan lautalla. Siellä oli hilpeä tunnelma eli kesti vähän aikaa ennen kuin meni jakeluun, kuka toisessa päässä luuria oli. Toinen henkilö oli paistamassa makkaraa nuotiolla, eräs henkilö oli isänsä ja äitinsä haudalla, sitten oli ihmisiä auton ratissa, ihmisiä töissä. Oli ihmisiä, jotka olivat juuri tulleet sisälle sadetta pakoon tai leikkaamassa nurmikkoa. Yhden tavoitin pyörän selästä, toisen lenkiltä, eräs oli illallisella. Sitten oli ihmisiä, jotka olivat juuri piirihallituksen tai yhdistyksen kokouksessa, jopa keskustelemassa siitä, kuka voisi olla kokoomuksen seuraava puheenjohtaja.

Puhelinkierroksella uskotaan olleen osaltaan vaikutusta siihen, että Stubb valittiin Lahdessa kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt