Stefan Löfven. LEHTIKUVA/AFP

Stefan Löfven: Olemme valmiita myönnytyksiin

Ruotsin demarijohtajan mukaan puolue on osoittanut keskustalle kompromissihalukkuutta.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on kommentoinut keskustan ilmoitusta kieltäytyä hallitusyhteistyöstä demareiden kanssa. Löfven ei allekirjoita täysin keskustajohtaja Annie Lööfin puheita siitä, että hallitusyhteistyö puolueiden välillä olisi kaatunut demareiden kyvyttömyyteen vastata keskustan vaatimuksiin.

Löfvenin mielestä sosiaalidemokraatit on osoittanut kompromissihalukkuutta. Annie Lööf syytti, demarit eivät olisi olleet neuvotteluissa valmiita irtautumaan vasemmistoliiton intresseistä.

Löfvenin mukaan vasemmistopuolue ei ole ollut mukana hallitustunnusteluissa Lööfin väittämällä tavalla. Löfven sanoo olleensa toki tietoinen vasemmistopuolueen vaatimuksista.

Hän sanoi tiedotustilaisuudessa kunnioittavansa keskustan päätöstä.

− Voidaksemme seistä toteuttavan politiikan takana, meidän on voitava sanoa, että tämä on kompromissi, joka kunnioittaa kaikkien puolten tavoitteita, Stefan Löfven sanoi Aftonbladetin mukaan.

Hän sanoo sosiaalidemokraattien olevan valmiita myönnytyksiin myös jatkossa. Olemassa on Löfvenin mukaan kuitenkin rajoituksia, joita sosiaalidemokraatit ”eivät voi ohittaa”.

Hän sanoo itse olevansa valmis parlamentin äänestykseen pääministeriydestään, jos puhemies Andreas Norlén päättää äänestyksen haluta.

− Siinä tapauksessa minun pitää päättää, millä hallituspohjalla menen äänestykseen, hän sanoo.

Liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund ilmoitti maanantaina päivällä, että puolue ei ole vielä päättänyt, mitä aikoo tehdä äänestyksessä Löfvenin pääministeriydestä.

Puhemies Norlénin odotetaan kertovan ennätyksellisen pitkäksi venyneen hallituksenmuodostustyön seuraavista askelista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt