Krista Kiuru. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SK: Kansanedustaja kuunteli puhelimella salaa kokouksia

Krista Kiuru oli salaa mukana Porin kaupunginhallituksen useissa kokouksissa.

Satakunnan Kansa kertoo kansanedustaja Krista Kiurun (sd.). seuranneen ainakin kolmea kaupunginhallituksen kokousta ja yhtä suunnittelukokousta auki olleen puhelinyhteyden avulla. Asiasta ei kerrottu kaikille kokouksiin osallistuneille.

Krista Kiuru on Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, joka toimi ministerinä 2011-15.

SK:n mukaan salakuuntelujupakka on repinyt porilaisten päättäjien suhteet riekaleiksi.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd.) mukaan Krista Kiuru oli sopinut puhelinkuuntelusta sihteerin kanssa. Kaupunginjohtajan mukaan kyse on pelkästä muotovirheestä.

Keskustalainen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen erosi tehtävästä noin kuukausi sitten. Hän sanoi eronsa syyksi luottamuspulan Krista Kiuruun. Poliitikot, joilta Kiurun osallistuminen pimitettiin, tuntevat SK:n mukaan tulleensa erehdytetyiksi ja loukatuiksi.

Valtuuston puheenjohtajana Kiurulla on ollut puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa, mutta hänen osallistumistaan ei ole kerrottu. Kiurun nimeä ei myöskään heti merkitty pöytäkirjaan.

Asia selvisi 23. maaliskuuta Porin kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa. Paikalla olleet olivat ihmetelleet kaiuttimien nostamista pöydälle. Jotkut läsnäolijat olivat mielestään kuulleet Kiurun äänen jostain.

– Oletan, että näiden kokousten lainmukaisuutta tullaan pohtimaan. Mistä me edes tiedämme, keitä kaikkia muita puhelimen toisessa päässä on ollut, Tapio Huhtanen sanoo SK:ssa.

Maanantain kokouksessa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd.) otti salaiset osallistumiset esille esittäen, että kokousten pöytäkirjat korjataan niin, että Krista Kiuru merkitään läsnäolijaksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen äänin 6-5. Kaupunginjohtajan esitystä kannattivat sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. Vähemmistöön jääneet jättivät eriävän mielipiteen.

SK:n mukaan Krista Kiuru kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt