X
SULJE MAINOS

Sisko! Älä tule mieskeytetyksi!

Mieskeytys tapahtuu, kun mies keskeyttää tarpeettomasti naisen puheen.

Jessica Bennett kirjoittaa Time-lehdessä populaarikulttuurin tunnetusta 2009 episodista. Siinä Kanye West riisti palkintogaalassa mikrofonin juuri palkinnon saaneelta Taylor Swiftiltä suurta huomiota herättäen.

Kirjoittajan mielestä tämä oli manterruption, eli puhumaan pyrkivän naisen keskeyttäminen ja tilanteen varastaminen miehen toimesta. ”Kysy keneltä tahansa naiselta työelämässä, me kaikki tunnistamme ilmiön”.

Suomeksi termi voisi olla mieskeytys.

”Puhumme kokouksessa, vain huomataksemme miehen äänen puhuvan päällemme kovempaa. Esitämme idean, ehkä liian epävarmasti – ja kaveri toistaa sen varmasti. Meillä voi olla taito, mutta hänelle on oikea äänensävy – joten suljemme suumme ja menetämme itseluottamuksemme (tai pahempaa: kreditin työstämme)”, Bennett kirjoittaa naisten puolesta.

Uuden tutkimuksen mukaan vaikutusvaltaiset miessenaattorit puhuvat huomattavasti enemmän kuin juniorikollegansa ja naiset. Enemmän puhuvia miehiä pidetään pätevämpinä, mutta enemmän puhuvia naisjohtajia pidetään vähemmän pätevinä.

Muut tutkimukset kertovat, että naisia keskeytetään enemmän, he puhuvat töissä vähemmän ja heidän ideoitaan kohdellaan kovemmalla kädellä.

Bennettin esittelemä toinen termi on manstanding, joka on kehitelmä miestä ja huomion herättämistä tarkoittavasta grandstandingista. Hän esittelee jutussa erilaisia mahdollisuuksia naisten huonomman kohtelun pysäyttämiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt