Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sirpa Paatero: Olin uskossa, että 1.11. vaihtuu työehtosopimus

Ministerin mukaan päätös 700 pakettilajittelijan siirrosta tehtiin Postin hallituksen San Franciscon matkalla.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo käyneensä kalenterinsa läpi vastatakseen mediassa esille nousseisiin kysymyksiin siitä, milloin ministeri sai tietää Postin liikkeenluovutuksesta ja aikeista siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin.

Paatero sanoi, että tapaamisia Postin kanssa on ollut useita kesäkuusta lähtien, eikä kaikista ole papereita. Osa on puhelinkeskusteluja.

– Postin suunnitelmia, miten he näkisivät tätä ajattelua, on käyty läpi ja niissä tilanteissa on korostettu useamman kerran, että työntekijöiden palkkoja ei saa polkea ja pitää pitää hyvää huolta, että Posti on toimintakykyinen, Sirpa Paatero kertoi toimittajille eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Paateron mukaan Postin hallituksen San Franciscon matkalla 12.-18. elokuuta on tehty päätös, jossa on päätetty siirtää 700 henkilöä toisen työehtosopimuksen piiriin.

– Sen jälkeen minut on informoitu 21.8. tästä asiasta. Siinä kohtaa on ollut esillä paperit, joita minulla ei ole, mutta sen jälkeen on ollut tiedote 29.8., kysymykset ja vastaukset omistajille 28.8. ja 21.8. vielä yhteenveto, joissa kaikissa päivämääränä työehtosopimuksen siirtoon on 1.11. Tästä syystä minä olen ollut koko ajan sitä mieltä ja ajatellut, että 1.11. on se kohta, milloin työntekijät myöskin siirtyvät, kun työehtosopimus siirtyy, Paatero selvitti.

”Se on jäänyt minulta huomaamatta”

Paaterolta kysyttiin, miksei hän tapaamisessa Postin johdon kanssa 21.8. huomannut, että liikkeenluovutus tapahtuu jo 1.9.

– Niin meillä silloin oli informaatio tästä ja minun käsitykseni mukaan silloin oli yhä edelleen kyse työehtosopimuksen vaihtamisesta, joka vaihtui 1.11. Tämä sama päivämäärä on ollut näissä kaikissa, jotka äsken luettelin, eli tiedote, Q&A ja yhteenveto.

– Jos siellä on jossakin ollut, niissä papereissa joita minulla ei ole, päivämäärä 1.9., se on kyllä jäänyt minulta huomiotta, koska oman logiikkani mukaan olin vain siinä uskossa ja tiedossa ja ymmärryksessä, että 1.11. vaihtuu työehtosopimus.

Paaterolta kysyttiin, miksei hän tehnyt jotain siirron estämiseksi, kun hänelle Postin johdosta soitettiin 3.9. ja alleviivattiin, että liikkeenluovutus on jo tehty 1.9.

– Silloin olin juuri menossa tiedotustilaisuuteen kertomaan, että Postin palkkioita pitää kohtuullistaa. Ja toisena asiana oli silloin se, että nyt pitää harkita tämä koko asia uudelleen, koska minulla oli siinä kohtaa tieto, että tässä on vielä kaksi kuukautta aikaa.

Paaterolta kysyttiin, onko hän ollut tehtäviensä tasalla ja eikö hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo 21.8. tapaamisessa Postin johdon kanssa.

– Jälkeenpäin ajatellen näinkin voi varmaan asian sanoa, mutta luottamukseni oli sillä kohtaa, että meillä vielä omistajana on aikaa kaksi kuukautta.

”Inhimillisesti voin sen myöntää”

Paateroa pyydettiin arvioimaan omaa toimintaansa Posti-tapauksessa.

– No, kyllä selvästi on parannettavaa. Inhimillisesti voin sen myöntää ja kuitenkin palaan yhä uudelleen siihen, että työehtosopimuksen neuvottelut on se tärkein.

Paaterolta kysyttiin myös, eikö Postin hallitus ole ollut viestinnässään tarpeeksi selkeä.

– Voi olla, että tässä on ollut minulle ainakin vahvasti informoituna se 1.11. Voi olla, että se olisi ollut vielä paremmin informoitava uudelleen, jos se on informoitu silloin, Paatero sanoi viitaten tapaamisen Postin johdon kanssa 21.8.

Paatero kertoi käyvänsä Postin hallituksen kanssa läpi, johtiko Postin hallitus häntä harhaan.

– Mitä on informoitu ja milloin.

Paatero sanoi, että Postin hallituksella on hänen luottamuksensa tällä hetkellä, mutta keskustelu yksityiskohdista Postin hallituksen kanssa jatkuu.

Paateron mukaan Postin hallituksen vaihtaminen on ”tulevaisuuden asia”.

– Nyt me yritämme keskittyä työehtosopimusneuvotteluiden saamiseen loppuun. Se on kaikista tärkein asia yhteiskunnalle.

Päätöstä siirron hyväksymisestä ei ole olemassa

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Paatero myönsi vielä, että 700 pakettilajittelijan siirron mahdollisuudesta on keskusteltu kesän aikana.

– Sitten sain sen (tiedon) kokouksen jälkeen, jonka hallitus oli pitänyt San Franciscon matkalla.

Paatero kiistää Postin väliaikaisen toimitusjohtajan Turkka Kuusiston väitteen, että siirrolla olisi ollut omistajaohjauksen tuki.

– Mitään lupausta, mitään päätöstä, että olisin hyväksynyt sen siirron, ei ole olemassa.

Paatero kertoi saaneensa juuri ennen tiedotustilaisuuttaan 3.9. puhelun, jossa Postin suunnalta varmennettiin, että onhan viesti tullut perille, että työntekijät on käytännössä siirretty jo 1.9.

– Minä olin yhä edelleen siinä ajatuksessa, että 1.11. työehtosopimus siirtyy ja se tarkoittaa samalla myöskin liikkeenluovutuksen samanaikaisuutta. Nähtävästi se on ollut keskusteluissa tai jossain papereissa mukana, mutta silloin en kyllä ole kiinnittänyt siihen huomiota, koska kaikissa papereissa, jotka minulla on käytössä on 1.11., Paatero sanoi viitaten uudelleen tapaamiseen Postin johdon kanssa 21.8.

Paatero sanoi, ettei hän ole puuttunut siirtoon kuluneen kahden kuukauden aikana, koska työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä ja siellä on ollut erilaisia vaihtoehtoja taata työntekijöiden palkat.

– Reitti on nyt ollut toinen.

Lue myös:

Muistio väittää: Postin hallitus jätti ministerin hämärään
Näin Antti Rinne selitti uusia tietoja Postista – lue sanasta sanaan

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt