Palta ja PAU kertoivat tiistai-iltana, että kysymys 700 pakettilajittelijan tilanteesta on ratkeamassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Muistio väittää: Postin hallitus jätti ministerin hämärään

Sirpa Paatero tapasi Postin hallituksen puheenjohtajan, mutta oletti marraskuun alkua liikkeenluovutuksen ajaksi.

Hallitus selvittää medialle jakamassaan muistiossa Postin henkilöstöpäätösten etenemistä kesästä lähtien.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paateron (sd.) kerrotaan ilmoittaneen ”useaan otteeseen” kesällä 2019 Postille valtio-omistajan tahdon, jonka mukaan työehtoja ei voi polkea mahdollisissa rakennemuutoksissa.

Postin hallitus matkusti 10.–18. elokuuta Yhdysvaltain San Franciscoon käsittelemään ja tekemään päätöksiä henkilöstöön liittyen. Matkan jälkeen 21. elokuuta ratkaisut esitettiin omistajaohjauksen poliittiselle johdolle ja virkakunnalle. Myös Sirpa Paatero sai tässä vaiheessa tietoonsa 700 pakettilajittelijaa koskevan muutoksen.

Työehtosopimuksen vaihtumisen ajankohdaksi ilmoitettiin 1. marraskuuta. Hallituksen muistion mukaan ministeri Paateron käsityksen mukaan kyseinen päivämäärä oli olennainen, koska työehtosopimusmuutos oli ajoitettu siihen. Tapaamisesta ei luovutettu ministerille kirjallista materiaalia.

Sirpa Paatero ilmoitti 3. syyskuuta tes-siirron jäädyttämisestä, kunnes asia ratkaistaisiin työntekijöiden kannalta kestävällä tavalla. Hallituksen muistiossa väitetään, että Posti oli yhteydessä ministerin erityisavustajaan vasta 15 minuuttia ennen tiedotustilaisuuden alkua. Häneltä tiedusteltiin, tiesikö ministeri liikkeenluovutuksen tapahtuneen jo syyskuun alussa. Posti oli tiedottanut asiasta 29. elokuuta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Postin hallituksen Markku Pohjola kertoi Sirpa Paaterolle jo 21. elokuuta liikkeenluovutuksesta ja sen aikataulusta paketti- ja verkkokaupan osalta.

Muistiossa myönnetään tapaaminen. Sen mukaan ministeri ei ollut kiinnittänyt liikkeenluovutuksen tarkkaan ajankohtaan huomiota, koska hän oletti keskeiseksi päivämääräksi vasta marraskuun ensimmäisen päivän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt