Verkkouutiset

”Te tarjoatte kolmea ratkaisua: lisää veroja, lisää veroja ja lisää veroja”

Kokoomuksen Mari-Leena Talvitien mielestä Sdp on vain varjo entisestä hyvinvointiyhteiskunnan rakentajasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie piti eduskunnassa torstaina kokoomuksen ryhmäpuheen, kun käsittelyssä oli välikysymys eriarvoistumisesta.

– Millainen on satavuotias Suomi? Suomi on yksi maailman vähiten eriarvoisia maita. Olemme OECD-maiden vertailussa omassa luokassamme tulojen tasauksen, tuloerojen sekä suhteellisen köyhyyden mittareilla. Olemme myös mahdollisuuksien tasa-arvon osalta maailman kärkimaa, Mari-Leena Talvitie sanoi.

– Opposition vasemmistopuolueet väittävät eriarvoisuuden räjähtäneen Suomessa kasvuun. Faktat eivät tue väitettä. Tilastokeskuksen mukaan tuloeroissa ei ole tapahtunut muutoksia 2000-luvulla. Tuloerojen ei myöskään ennusteta kasvavan tulevina vuosina. Valtiovarainministeriö arvioi ensi vuoden budjetin välittömien vaikutuksien nostavan tuloeroja mittaavaa Gini-kerrointa prosenttiyksikön sadasosilla.

Talvitien mukaan Suomi on ja tulee jatkossakin olemaan tasa-arvoinen maa, jossa on hyvät edellytykset lähtökohdistaan riippumatta kouluttautua ja tavoitella omia unelmiaan.

– Parhaallakin on aina parannettavaa. Kansainvälisten vertailujen piikkipaikat tuloerojen pienuudessa eivät lohduta työtä etsivää pitkäaikaistyötöntä tai ilman opiskelu- tai työpajapaikkaa olevaa nuorta. Siksi on tärkeää keskustalla keinoista, joilla ennaltaehkäisemme syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja köyhyyttä.

Hänen mukaansa ”työelämän ja sen myötä arkipäiväisen sosiaalisen verkoston ulkopuolelle jääminen on yksi suurimmista yhteiskunnallisista ongelmistamme”.

– Se, että mahdollisimman moni tekee töitä ja pääsee rakentamaan sekä omaansa että yhteistä tulevaisuuttamme, on parasta lääkettä eriarvoisuutta vastaan. Työllisyyden kasvu pienentää tuloeroja, torjuu köyhyyttä sekä vahvistaa julkisten palveluiden ja etuuksien rahoitusta. Tämä hyödyttää myös palveluiden tarvitsijoita, kokoomusedustaja totesi.

– Tuloerojen osalta erot Pohjoismaiden välillä ovat pienet, mutta työllisyysasteessa Suomi jää merkittävästi jälkeen verrokeistaan. Jos meilläkin olisi pohjoismaalaista tasoa oleva 75 prosentin työllisyysaste, ei hallituksen tarvitsisi tuskailla indeksien jäädytyksistä, julkisen velan kasvusta tai kestävyysvajeesta.

Mari-Leena Talvitie huomautti, että poikkeuksellisesti koko oppositio ei ole välikysymyksen takana.

– Tämä ei sinänsä ole yllätys, kun katsoo Sdp:n johdolla välikysymyksessä harjoitettua ala-arvoista talouspopulismia, Talvitie sanoi.

– Missä välissä entisestä vastuullisesta valtionhoitajapuolue Sdp:stä kuoriutui täysiverinen populistipuolue, joka on vain varjo entisestä hyvinvointiyhteiskunnan rakentajasta. Esitätte hallituksen sopeutuspäätösten perumista ja tarjoatte tilalle kolmea ratkaisua: lisää veroja, lisää veroja ja lisää veroja.

– Kertokaa meille, kuinka saamme tänne kotimaahamme työtä ja kasvua kiristämällä jo entuudestaan kireää verotustamme? Sdp:n vaihtoehdon toteutuessa kasvu ei kuuluisi enää kenellekään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)