Rakennuksia Pohjois-Korean ydinkoepaikalla. Google Earth

Säteily leviää, maanjäristys tappoi kymmeniä – Pohjois-Korea salasi ydinkokeen seuraukset

Pohjois-Korean ydinkokeiden seuraukset näkyvät Punggye-rin koepaikan lähialueilla.

Pohjois-Korean syyskuun ydinkoetta seurasi kaksi maanjäristystä Punggye-rin ydinkoepaikan lähellä. Eteläkorealaismediassa liikkuviin tietoihin viittaavan Voice of American mukaan useita rakennuksia sortui järistyksissä ja kymmeniä ihmisiä kuoli. Menehtyneiden joukossa oli koululaisia. Ydinkokeen aiheuttamat järistykset havaittiin Etelä-Koreassa ja Japanissakin.

Eteläkorealaiselle Chosun Ilbolle puhunut lähde vieraili hiljattain kylässä, joka sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Punggye-ristä. Sidong-rin kylän koulu ja useita muita rakennuksia oli sortunut. Vaikka koe tehtiinkin sunnuntaina, oli Koulussa lähteen mukaan 150 oppilasta, kun maa alkoi järistä.

– Uhreja tuli, kun puolet rakennuksesta sortui, hän kertoo.

Ydinkoe ja järistykset vaikuttavat tulleen yllätyksenä asukkaille. Tämä tukee aiempia tietoja siitä, ettei edes lähialueiden kylien ihmisille ole kerrottu mitään ydinkokeista etukäteen.

Järistykset eivät ole kokeiden ainoa seuraus. Loikkareiden mukaan Pohjois-Korea on pyrkinyt salaamaan, että Punggye-rin lähialueilla kärsitään myös radioaktiivisesta säteilystä. Kiljun alueen sairaaloissa syntyy pohjoiskorealaislähteiden mukaan epämuodostuneita vauvoja. Ydinkoealueen lähelle istutetujen puiden kerrotaan kuolevan. Kylien kaivot ovat kuivuneet järistysten takia. Monet lähialueiden asukkaista myös elävän siellä viljelemillään kasveilla.

Kiljussa syyskuussa vierailleen lähteen mukaan alueen asukkaita ei enää päästetä sairaalahoitoon pääkaupunkiin Pjongjangiin. Kiljusta ei myöskään saa viedä pois kasveja tai maa- ja vesinäytteitä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt