X
SULJE MAINOS
Puolustusvoimain komentaja Jarmo LIndberg. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen kolme turvallisuushaastetta – näin komentaja ne näkee

Sotilaallinen aktiivisuus lähialueilla, kybertoiminta ja Pohjois-Korea haastavat Suomen turvallisuutta, näkee kenraali Jarmo Lindberg.

Verkkouutiset pyysi puolustusvoimain komentajaa Jarmo Lindbergiä nimeämään eduskunnan satavuotisjuhlaistunnon kahvitilaisuuden yhteydessä satavuotiaan Suomen kolme turvallisuushaastetta.

Ensimmäiseksi Jarmo Lindberg nostaa Suomen sotilaallisen toimintaympäristön, joka on viime vuodet ollut ”erittäin aktiivinen”.

–  Tässä ei ole mitään sellaista tekijää, joka olisi sitä muuttamassa. Kun katsotaan, miten Venäjä panostaa sotilaalliseen toimintaansa, se epäilemättä jatkuu samankaltaisena lähivuodet.

Nato on tuonut muuttuneen turvallisuustilanteen johdosta joukkojaan Baltian maihin ja Puolaan eikä niitä olla vetämässä pois.

– Koko tämä Suomen sotilaallinen toimintaympäristö tulee säilymään aktiivisena, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että meillä pitää olla ikään kuin tuntosarvet ulkona ja meidän on oltava herkkänä.

Toiseksi turvallisuushaasteeksi Lindberg nostaa verkkohyökkäykset ja kybertoiminnan, jotka ovat jo tällä hetkellä läsnä.

– Kybertoimintaympäristö ei ole aivan varmasti muuttumassa yhtään helpommaksi. Kun teemme tähän liittyviä panostuksia, täytyy miettiä, juoksemmeko vain kiinni tätä haastavaa toimintaympäristöä, saammeko sitä kiinni  vai kehittyykö se ikävä kyllä niin nopeasti, etteivät panostuksemme tähän riitä. Toistaiseksi näyttää siltä, että panostuksemme ovat riittäneet, koska ainakaan mitään valtavan vakavaa ei ole sattunut.

Kolmanneksi turvallisuushaasteeksi Lindberg nimeää Pohjois-Korean, vaikka se sijaitseekin Suomesta kaukana.

– Siellä on tällä hetkellä akuutti tilanne. On vaikea mennä sanomaan, tuleeko siihen akuutteja ratkaisuja vai säilyykö se tällaisena ristiriitaisena tästä eteenpäin. Suomen kannalta se sijaitsee tietysti maantieteellisesti kaukana, mutta jos siellä alkavat mittavat sotatoimet, pitkällä aikavälillä sillä on vaikutusta, jos suurvaltasuhteet muuttuvat suuntaan tai toiseen selvästi.

Lindberg huomauttaa, että jos sotilaallinen aktiivisuus ja tähän liittyvät panostukset Aasian suuntaan kasvavat, sillä voi olla vaikutuksia Eurooppaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt