X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sari Sarkomaa: Opettajat ansaitsevat työrauhan

Kokoomus esittää vaihtoehtobudjetissaan lisää määrärahoja koulutukseen.

Kokoomus julkaisi perjantain vaihtoehtobudjettinsa. Puolueen ehdotuksessa ohjataan 80 miljoonaa euroa pysyvästi varhaiskasvatukseen ja 60 miljoonaa euroa perusopetuksen laatu- ja tasa-arvorahoihin. Kokoomus ehdottaa myös varhaiskasvatusmaksujen alentamista ja varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkojen nostamista.

– Kokoomus haluaa vahvistaa koulutuksen laatua ja tasa-arvoa aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, sanoo kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.)  toteaa tiedotteessaan.

Puolue ohjaisi lisää määrärahoja myös toisen asteen koulutukseen.

– Tekisimme myös ammatillisen koulutuksen määräaikaisesta opettaja- ja ohjaajarahoituksesta 70 miljoonalla eurolla pysyvää. Lukiokoulutuksen rahoitusvajetta korjaisimme 50 miljoonan euron panostuksella. Vastaamme koulutuskentän suureen huoleen, mitä tapahtuu, kun hallituksen pätkäpanostukset päättyvät ensi vuoden lopussa. Hallituksen hankeralli on pysäytettävä. Opettajien on saatava työrauha ja mahdollisuus keskittyä työhönsä, Sarkomaa toteaa.

Lisäksi kokoomus esittää korkeakouluille miljardin pääomitusta ja opintotuen tulorajojen nostamista 50 prosentilla. Kokoomuksen ehdotuksiin kuuluu myös TKI-toiminnan rahoitukseen 200 miljoonan euron lisäpanostusta, josta yksityisen sektorin TKI-verovähennyksen osuus olisi 100 miljoonaa.

Sarkomaa alleviivaa koulutuksen tärkeyttä.

– Suomen tärkein tavoite on, että jokainen lapsi ja nuori saa varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa sellaiset tiedot, taidot ja oppimisen ilon, jotka kantavat vähintään toisen asteen tutkintoon ja omien unelmien tavoitteluun. Tämä ei kaikkien nuorten kohdalla toteudu. Esimerkiksi joka kahdeksas poika ei peruskoulun päätteeksi osaa lukea, kirjoittaa eikä laskea kunnolla. Kokoomus ei usko hallituksen laastariratkaisuun pidentää oppivelvollisuusikää 18 ikävuoteen. Ongelmiin on pystyttävä puuttumaan vaikuttavasti varhaisemmassa vaiheessa, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt