Budjettiriihessä on näytön paikka lunastaa aloituspaikkalupaus, Sari Sarkomaa sanoo. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Sari Sarkomaa lisäisi varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja

Kansanedustajan mielestä päiväkoteja riivanneeseen opettajapulaan on saatava kestävä ratkaisu.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaan mielestä varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja lisääminen on välttämätöntä.

– Hallituksen on budjettiriihessä lunastettava lupauksensa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisestä ja lisärahoituksesta, hän sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotti omassa budjettiesityksessään elokuussa, että korkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään vähintään 5 000 opiskelijalle.

– Ministeriö ehdotti aloituspaikkalisäykseen 40 miljoonaa euroa, mutta valtiovarainministeri tyrmäsi esityksen täysin. Budjettiriihessä on näytön paikka lunastaa aloituspaikkalupaus, Sarkomaa sanoo.

Kansanedustajan mukaan haasteen aiheuttaa se, että osaajia ei kouluteta tarpeeksi. Helsingissä on jopa uusien päiväkotien avaaminen viivästynyt tämän takia. Joka päivä päiväkodeissa kamppaillaan opettajien vähyyden tuomien ongelmien kanssa.

– Tämä näkyy vakavalla tavalla lasten ja perheiden arjessa. Jokainen lapsi on oikeutettu laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja päiväkotipaikkaan riittävän lähellä kotia. On selvää, että koulutuspaikkojen lisäksi tarvitaan myös muita toimia alan houkuttelevuuden ja työskentelyolosuhteiden edistämiseksi, Sarkomaa huomauttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt