Rikoslain kiristystä ovat esittäneet Suomen Ensihoitoalan liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sari Sarkomaa: Ensihoidon työntekijän pahoinpitelystä kovempi rangaistus

Kansanedustajan mukaan rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä ensihoidon ammatin yleisen arvostuksen kannalta.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kannattaa rikoslain muutosta, jossa ensihoitotyötä tekevien pahoinpitelystä seuraisi rangaistus samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä nyt rangaistaan.

– Ensihoidon tehtävissä autetaan avun tarpeessa olevia hädänalaisia ihmisiä ja pelastetaan henkiä. On kohtuutonta, että heidän joutuessaan uhkailun ja väkivallan kohteeksi seurauksena on ainoastaan sakkoja.

– Ensihoitotyötä tekevän pahoinpitelystä rangaistaan tällä hetkellä pahoinpitelyrikoksena. Vastaavasti julkista valtaa käyttävän virkamiehen, kuten poliisin, väkivaltaisesta vastustamisesta seuraa neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta, Sarkomaa toteaa tiedotteessa.

Sarkomaan mukaan useissa maissa, kuten Iso-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa on toteutettu lakimuutos, joka kaksinkertaistaa pelastajia pahoinpitelevien tuomiot.

Hänen mielestään uhkatilanteissa tärkeintä on välttää tilanteen eteneminen fyysiseksi pahoinpitelyksi. Kuitenkin myös rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä ensihoidon ammatin yleisen arvostuksen ja kunnioituksen kannalta.

Sarkomaa korostaa, että riittävät rangaistukset antaisivat viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitajia kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.

Rikoslain kiristystä ovat esittäneet Suomen Ensihoitoalan liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy.

Sarkomaa pitää myös liittojen esittämää laajemman kansallisen ensihoidon työturvallisuuden toimenpideohjelmaan tekemistä viisaana ehdotuksena.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt