Robert Habeck. Raimond Spekking / Wikimedia Commons

Saksan vihreät avasi vaalipelin – tämä puolue ei käy kumppaniksi

Vihreät on tuoreiden mielipidemittausten mukaan toiseksi suurin puolue kristillisdemokraattien jälkeen.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck ei haluaisi tehdä hallitusyhteistyötä kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa, kertoo uutissivusto focus.de.

Vihreät on onnistunut kasvattamaan kannatustaan, ja puolueen uskotaan nousevan seuraavaan hallitukseen. Saksassa järjestetään liittopäivävaalit ensi vuoden syksyllä.

Vihreät on tuoreiden mielipidemittausten mukaan toiseksi suurin puolue kristillisdemokraattien jälkeen. Puolueet voisivat tämänhetkisen tilanteen perusteella muodostaa keskenään enemmistöhallituksen, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Habeckilta kysyttiin Markus Lanz -keskusteluohjelmassa, haluaisiko vihreät tehdä hallitusyhteisyötä CDU/CSU:n kanssa.

Habeck vastasi ”ei”.

– Voi kuitenkin olla, että tällainen liitto on pakon sanelema vaaleissa, hän sanoi.

Habeck sanoi tekevänsä mieluummin yhteistyötä SPD:n kanssa, koska vihreät löytäisi demarien kanssa helpoiten poliittisen yhteisymmärryksen.

CDU/CSU on tutkimuslaitos Forsan tuoreessa mielipidemittauksessa suurin puolue 36 prosentin kannatuksella. Vihreät on toiseksi suurin puolue 19 prosentin kannatuksella. Näin ollen puolueet voisivat muodostaa enemmistöhallituksen.

SPD saisi 16 prosenttia, AfD yhdeksän prosenttia, vasemmistopuolue Die Linke seitsemän prosenttia ja liberaalipuolue FDP kuusi prosenttia äänistä.

Siten myös kristillisdemokraattien ja demarien tämänhetkinen suuri koalitio voisi jatkaa tuoreiden lukujen valossa hallitusyhteistyötä, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt