Saksan ulkoministeri Heiko Maas. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Saksan ulkoministeri: Iranin eristäminen voi johtaa kaaokseen

Heiko Maasin mukaan EU:sta rakennetaan turvallisuus- ja puolustusunionia.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaatii Eurooppaa kantamaan nykyistä enemmän vastuuta omasta tulevaisuudestaan.

– Euroopan unionin on viimein oltava valmis yhteiseen ulkopolitiikkaan. Ulkopoliittisissa päätöksissä noudatettava yksimielisyysperiaate lamauttaa useissa kysymyksissä kykymme toimia, Maas sanoo Heidelbergissä ilmestyvän Rhein-Neckar-Zeitung-sanomalehden haastattelussa.

– Olemme parhaillaan muuttamassa Euroopan unionia aidoksi turvallisuus- ja puolustusunioniksi. Olemme edelleen vakuuttuneita siitä, että tarvitsemme nyt enemmän Eurooppaa – ei vähemmän.

Muutospaineiden taustalla vaikuttaa kansainvälisessä turvallisuusympäristössä viime vuosina tapahtunut kielteinen kehitys.

– Varmuuksia ei enää ole – niin paljon on nyt käynnissä. Vuosikymmeniä kestäneet kumppanuudet ovat muuttuneet hauraiksi ja koeteltuja sopimuksia on alettu kyseenalaistaa. Tästä aiheutuu aivan erityisiä haasteita ulkopolitiikalle, Maas arvioi.

USA ei ole vain Donald Trump

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on moneen otteeseen ryöpyttänyt maansa eurooppalaisia kumppaneita, ulkoministeri Maas välttää dramatisoimasta syntyneitä poliittisia jännitteitä.

– Yhdysvallat on paljon enemmän kuin presidentti Trump. Nähtyäni, millaisia pidäkkeitä ja vastapainoja oikeuslaitos, kongressi ja kansalaisyhteiskunta ovat viime kuukausina eräiden presidentin päätösten torjumiseksi asettaneet, en ole huolissani Amerikasta, hän toteaa.

– Toki me kaikki tähän mennessä tiedämme, ettei Trump ole helppo kumppani.

Tämän todettuaan Maas kuitenkin muistuttaa Yhdysvaltojen olevan tärkein strateginen partneri EU:n ulkopuolella siitä riippumatta, kuka Valkoisessa talossa kulloinkin istuu.

Iranin epävakaus olisi vakava uhka

Jännitteiden eskaloituminen suhteessa Iraniin olisi Maasin mukaan tärkeää kyetä välttämään tilanteessa, jossa Trump on kertonut USA:n vetäytyvän maan kanssa solmitusta ydinsopimuksesta ja määrännyt sille uusia pakotteita.

– Uskomme edelleen, että Iranin ydinsopimuksen hylkääminen on virhe. Kukaan ei ole väittämässä sopimuksen olevan täydellinen. Se on kuitenkin varmasti paljon parempi kuin se vaihtoehto, että sopimusta ei olisi, Maas toteaa.

– Iran sijaitsee Euroopan laajemmassa naapurustossa. Taistelemme sopimuksen puolesta, koska se palvelee meidän turvallisuusintressejämme luomalla alueellista turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Jännitteiden eskaloituminen voisi Maasin mukaan johtaa äärimmäisen vaaralliseen tilanteeseen.

– Sopimus on auttanut meitä varmistamaan, että niin ei tapahdu. Epävakaus Iranissa voi johtaa tilanteeseen, jollaista kukaan ei halua.

Jos Iranin horjuttamisella tavoitellaan maan nykyhallinnon kaatamista, on Maasin mukaan syytä muistaa, että tilalle voidaan saada jotakin paljon pahempaa.

– Iranin eristäminen voisi vahvistaa radikaaleja ja fundamentalistisia voimia. Jos Iranissa syntyisi vastaava kaaos, jollaisen olemme nähneet Irakissa ja Libyassa, jo ennestään epävakaa alue muuttuisi vielä epävakaammaksi. Kukaan vastuunsa tunteva poliitikko ei voi haluta sellaista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt