Ekonomistin mukaan Saksan tilanne vaikuttaa myös Suomeen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Saksan teollisuus vajoaa, tulee näkymään Suomessa

EK:n ekonomistin mukaan tavaraviennin kasvun hidastuminen on jo nähtävissä.

Saksan teollisuuden vajoaminen tulee näkymään myös Suomessa, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen arvioi Twitterissä.

Pakarinen viittaa IHS Markitin tuoreeseen ostopäällikköindeksiin, jonka mukaan Saksan teollisuuden lukemat ovat nyt alhaisimmillaan seitsemään vuoteen. Myös saksalainen tutkimuslaitos Ifo arvioi hiljattain, että saksalaisten teollisuusyritysten näkemykset nykytilanteesta heikkenivät heinäkuussa sellaisella vauhdilla, jota on viimeksi nähty vuoden 2009 helmikuussa.

– Lisää huonoja uutisia Saksasta. Teollisuus vajoaa. Heinäkuussa seitsemän vuoden pohjat. Indeksi 43,2 eli indikoi selvää supistumista. Monet indikaattorit viittaavat nyt Saksan teollisuuden olevan heikossa hapessa, Pakarinen toteaa tviitissään.

– Saksa Suomen suurin vientikumppani. Tulee näkymään myös Suomessa.

Pakarisen mukaan tilastoista voidaan jo nyt nähdä, että tavaravienti on myös Suomessa hidastunut.

– Suomen ja Saksan tavaravienti ovat kulkeneet varsin hyvin käsi kädessä. Molemmissa kasvu hidastunut. Viimeisen data toukokuulta, joten nyt nähdyt lukemat ennakoivista indikaattoreista heijastuvat vientiin vasta myöhemmin syksyllä, kun uutta dataa tulee, Pakarinen toteaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt