Yksi keskus voisi rokottaa noin 3400 berliiniläistä päivässä. LEHTIKUVA / AFP John Macdougall

Saksa voi aloittaa koronarokotukset jo joulukuussa

Berliinin odotetaan saavan ensimmäisestä erästä noin 900 000 rokoteannosta.

Euroopan terveysviranomaisten odotetaan hyväksyvän kahden koronavirusrokotteen käyttölupahakemukset ehkä jo joulukuun puolella. Pfizer ja BioNTech ilmoittivat perjantaina hakevansa hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa ja pian myös muualla maailmassa.

Moderna-yhtiön RNA-rokotteen lupaprosessi käynnistyy todennäköisesti noin viikkoa myöhemmin.

Saksa on valmistellut tulevaa rokotusohjelmaa muun muassa Berliinissä, jossa rokotuskeskuksia ollaan perustamassa Tempelhofin ja Tegelin entisille lentoasemille, messukeskuksiin ja urheiluhalleihin. Yksi keskus voisi rokottaa noin 3400 ihmistä päivässä.

Die Tageszeitung -lehden mukaan Saksa tilaa koronavirusrokotteita EU:n yhteishankinnan kautta. Berliini voisi saada ensimmäisestä erästä noin 900 000 rokoteannosta, joka riittää 450 000 henkilön suojaamiseen. Pfizerin ja Modernan rokotteet annetaan kahdessa erässä 3–4 viikon välein.

Aiemmin tehtyjen linjausten mukaan korkein prioriteetti olisi ikääntyneillä henkilöillä ja terveydenhuollon ammattilaisilla. Järjestys pidetään samankaltaisena kaikissa osavaltioissa.

Koronarokotteet aiotaan toimittaa toisessa vaiheessa terveyskeskuksiin. Toiveena on, että alkukeväästä saatavilla olisi myös tuotteita, jotka eivät vaadi säilyttämistä 70 tai 80 asteen pakkasessa.

Berliinin terveyssenaattori Dilek Kalayci kertoi tiedotustilaisuudessa viettäneensä monia unettomia öitä erittäin haastavan logistiikan vuoksi. Kaupunkiin on toimitettu jo kolme suurikokoista erikoispakastekonttia rokotteiden säilyttämiseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt