X
SULJE MAINOS
Asiakas astuu Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

SAK:n asiantuntija hallituksen aktiivimallista: Kaavamaista kontrollia, monimutkaista säätelyä

Pohjoismainen malli on edistysaskel aktiivimalli kakkosesta, vaikkakin ehkä rimaa hipoen, Mikko Laakkonen toteaa.

– Hallitukset hieman väristä riippuen ovat reivanneet työvoimapolitiikan painopisteitä mieleiseensä suuntaan. Juha Sipilän (kesk.) hallitus kiersi ruuvia tiukalle luodessaan mallin, joka saattoi tuoda työttömälle sanktioita, vaikka taustalla olisi ollut kova halu ja vilpitön pyrkimys löytää työpaikka. Tämä aktiivimallina tunnettu kokonaisuus ei uponnut monen oikeustajuun, kirjoittaa SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Mikko Laakkonen blogissaan.

Sanna Marinin (sd.) hallitus läväyttää kauhansa samaan keittoon pohjoismaisen työvoimapalvelumallin kautta. Vähemmän yllättäen kyseessä on melko monimutkainen soppa, Laakkonen jatkaa.

Hänen mukaansa pohjoismainen malli on ”mielenkiintoinen yhdistelmä kaavamaista kontrollia ja yksilön näkökulmasta monimutkaista säätelyä”.

– Luvassa on vaatimuksia hakea tietty määrä työpaikkoja, mutta siten, että vaatimukset vaihtuvat työnhakijan tarkemman statuksen mukaan. Tämä ei kuitenkaan tee mallia joustavammaksi, vaan entistä monimutkaisemmaksi, Laakkonen toteaa.

Hän huomauttaa, että työnhaun laiminlyönnistä tulevat sanktiot ja aikarajat ovat pelissä mukana.

– Viittaukset Sipilän hallituksen suunnitelmaksi jääneeseen aktiivimalli kakkoseen eivät ole tuulesta temmattuja. Työttömät eivät jatkossakaan pääse helpolla.

Laakkosen mukaan SAK on johdonmukaisesti esittänyt järkeviä joustoja tähän tiukkaan kaavaan, jossa työnhakijan ensisijainen motivaattori on rangaistus.

– Kohdataan työnhakija yksilönä. Annetaan TE-toimiston asiantuntijan tehdä työnsä eli saattaa työnhakija työn äärelle huomioiden hakijan lähtökohdat ja paikallinen työmarkkinatilanne. Näin keitokseen saataisiin ripaus inhimillisyyttä, mutta myös tulokset olisivat parempia.

Laakkosen mielestä myös pohjoismaisessa mallissa on positiivisia elementtejä.

– TE-toimiston suora tuki erilaisten haastattelujen muodossa ei jää mallissa epäselväksi. Haastatteluja on jopa siinä määrin runsaasti, että nousee huoli resurssien riittävyydestä. Määrärahoja korotetaan kymmenillä miljoonilla euroilla, mutta TE-toimistojen työmäärät nousevat yhtä lailla. Tässäkin kohtaa luotto TE-toimiston asiantuntijan ammattitaitoon toisi apua. Yksilölliset palvelut toisivat tuen erityisesti niille, jotka sitä eniten kaipaavat.

– Lisäksi pohjoismainen malli tuo kevennystä erilaisiin työnhakijaan kohdistuviin etuudettomiin aikoihin eli karensseihin, mikä on täysin tervetullutta. Pohjoismainen malli on edistysaskel aktiivimalli kakkosesta – vaikkakin ehkä rimaa hipoen, Laakkonen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt