X
SULJE MAINOS
Kuluneen kesän lämpöennätyksiä ei enää elokuussa kolkutella. LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Säässä käänne: Helle ei tulekaan jäädäkseen

Elokuu näyttää aiempia ennustuksia viileämmältä ja epävakaammalta.

Euroopan keskuksen (ECMVF) tuoreimman kuukausiennusteen mukaan sää muuttuu epävakaisemmaksi jo ensi viikolla, joskin aluksi on tiedossa vielä kuivaa ja kuumaa säätä. Tuleva hellejakso jäänee siis aiempia ennusteita lyhyemmäksi.

Sääpalvelu Foracan mukaan sää lämpenee vähitellen kuluvan viikonlopun aikana ja sunnuntaina helleraja eli 25 astetta ylitetään jo monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Alkuviikolla hellettä on jo suuressa osassa maata ja tiistaina lämpötila voi kohota maan länsiosassa jopa yli 30 asteen.

Sademäärät näyttävät vielä ensi viikolla olevan tavanomaista matalampia suuressa osassa maata. Viikon puolivälin jälkeen lännestä saapuvat matalapaineet helpottavat kuivuutta syrjäyttäen kuuman korkeapaineen ja vettä voikin tulla osassa maata kaatamalla. Myös ukkosta saattaa esiintyä.

Toinen elokuuta alkavalla viikolla Skandinavian eteläosassa näkyy selvä poikkeama tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta. Kuukausiennuste ei kuitenkaan tee elokuun alusta erityisen sateista, vaan sademäärä tulisi olemaan lähellä tavanomaista lukuun ottamatta etelä- ja lounaisrannikkoa, missä sademäärä on hieman koholla. Lämpiman Itämeren läheisyys voi voimistaa kuurosateita.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt