Jengiväkivalta puhuttaa Ruotsissa. LEHTIKUVA / AFP Johan Nilsson

Ruotsissa ei löytynyt yhteisiä keinoja jengiväkivaltaan

Moderaatit pitävät hallituksen esittämiä toimia riittämättöminä.

Ruotsissa tällä viikolla valtiopäiväpuolueiden kesken käydyt jengiväkivaltakeskustelut ovat päätymässä kolmen puolueen jättäytymiseen niistä pois, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Yhteistä näkemystä ratkaisuista ei pääministeripuolue sosialidemokraattien koollekutsumissa keskusteluissa saatu aikaiseksi, vaan puolueista moderaatit, liberaalit ja kristillisdemokraatit katsovat hallituksen esitysten olevan riittämättömiä.

”Tänään oli selvää, ettei hallitus ole valmis tekemään sitä mitä tarvitaan jengejä vastaan”, moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson katsoo.

Moderaattien lainsäädäntötiedottaja Johan Forssellin mukaan puolue oli hyvin samaa mieltä hallituksen esitysten ennaltaehkäisevästä osuudesta, mutta lainsäädännön tiukentamisen osalta näkemykset jäivät kauas toisistaan.

”Annoin hallitukselle eilen päivän aikaa tehdä uusi esitys, mutta voin sanoa että se mitä saimme oli riittämätöntä. Niinpä moderaattien ei ole merkityksellistä olla mukana näissä keskusteluissa hallituksen kanssa”, hän sanoo.

Moderaatit esittivät hallitukselle muun muassa poliisien palkkauksen ja koulutuksen lisäämistä, kaksinkertaisia tuomioita jengirikollisille, tuomioiden määräalennusten poistamista 18-21 -vuotiailta, kruununtodistaja- ja anonyymitodistajajärjestelmää sekä valvontakameroiden erityistä lisäämistä jengialueille. Näitä ei hallituksen esityksestä kuitenkaan löytynyt. Osa ehdotuksista oli moderaattien mukaan muutettu vesitetyiksi kompromisseiksi, joilla olisi vain rajoitettu vaikutus.

”Käytännössä hallituksen esitys tarkoittaa, että 20-vuotias joka tekee ryöstön toisensa jälkeen saa edelleen määräalennuksen”, Kristersson ja Forssell perustelevat. Myös esimerkiksi törkeä hyväksikäyttö tai kiristys jäisivät heidän mukaansa esityksessä rangaistusalennuksien piiriin.

Heidän mukaansa valtiopäivillä on olemassa enemmistö, joka kannattaa tiukempaa lainsäädäntöä.

”Tulemme jatkamaan tehokkaampien keinojen ajamista jengirikollisuutta vastaan.”

 

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt