Norrtäljen vankila Ruotsissa. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsin vankilat täyttyivät, vartijat vaarassa

Vankilaväkivalta on räjähtänyt kasvuun. Uusia sellejä tarvitaan satoja lähivuosina.

Ruotsin vankiloiden käyttöaste on noussut neljässä vuodessa 85 prosentista 95 prosenttiin. Myös vankien hyökkäykset vartijoita vastaan ovat maan täpötäysissä vankiloissa kasvussa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Vanginvartijat raportoivat viime vuonna 91 hyökkäyksestä. Luku on noussut 65 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana. Myös väkivaltaiset yhteenotot vankien välillä ovat kasvaneet 39 prosenttia.

– Väkivaltaisuudet eivät kasva vankien määrän kanssa lineaarisesti vaan eksponentiaalisesti, Fredrik Wilhelmsson Ruotsin rikosseuraamuslaitokselta kertoo SVT:lle.

Göteborgin vankilan vartija Leif Kyldal kertoo, että vankiloiden tilojen ahtaus on yksi tärkeimmistä syistä vankilaväkivallan kasvulle.

– Meillä on aiempaa vähemmän mahdollisuuksia siirtää vankeja pois tiloista, joissa heidän ei kuulu olla. Väkivaltaiseen käyttäytymiseen taipuvaisia vankeja ei tulisi sijoittaa muiden vankien sekaan. Tämä aiheuttaa itsessään ongelmia, hän kertoo.

Ruotsi on osoittanut poliisille lisää resursseja sekä kiristänyt tuomioiden rangaistusasteikkoja. Vankiloiden kapasiteettia on nostettava lähivuosina merkittävästi, sillä yhä useampi rikollinen tuomitaan esimerkiksi aserikoksista ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Oikeusministeri Morgan Johansson on todennut, että Ruotsi tarvitsee satoja uusia sellejä ja lisää pidätystiloja.

– Suuri haaste on saada vankeinhoitojärjestelmä siihen kuntoon, että se voi ottaa tuomitut vastaan ja kuntouttaa, jotta he eivät palaa rikoksen polulle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt