X
SULJE MAINOS
Ruotsia järkytti elokuun alussa Botkyrkan ampumavälikohtaus, jossa 12-vuotias tyttö kuoli jengiammuskelun sivullisena uhrina. LEHTIKUVA / AFP

Ruotsin poliisin hätähuuto: Tuhannet nuoret valmiita murhaamaan

Poliisijohtajan mukaan rikollisjengeissä on jo 5000 henkilöä ja lisää rekrytoidaan.

Ruotsin poliisi kertoo olevansa ”melkein voimaton” maassa räjähtäneen jengiväkivaltaongelman alla. Rikollisjengien väkivallanteot ovat olleet Ruotsissa yhä yleisempiä, ja viime päivinä ammuskeluja on ollut lähes päivittäin.

Viimeisiin kuolemaan johtanut ammuskelu tapahtui tällä viikolla Tukholman Lindingössä, jossa mies löydettiin ammuttuna autosta.

Poliisin kansallisen operaatio-osaston (NOA) johtaja Mats Löfvingin mukaan iso osa ongelmaa on jengien kiihtyvä rekrytointi.

− On monia nuoria miehiä, jotka ovat valmiita tappamaan. Se on aivan kamalaa. Huolestuttavaa on myös, että rikollisilla on systemaattinen tapa rekrytoida hyvin nuoria poikia rikollisuuden pariin, Mats Löfving sanoo Svenska Dagbladetille.

Hänen mukaansa jengit iskevät kiinni koulupudokkaisiin.

− Moni nuori mies lopettaa yläkoulun ilman hyväksyttyjä arvosanoja. Jäljelle jää tulla rekrytoiduksi rikollisjengiin.

Näin jengit saavat riveihinsä jopa 12-vuotiaita poikia. Heitä käytetään muun muassa ampuma-aseiden ja pienten huumemäärien toimittajina.

− Vanhemmat rikolliset käyttävät nuorempiaan näihin tehtäviin, koska nuoret voivat saada kevennetyn rangaistuksen tai eivät rangaistusta lainkaan.

Syyt sille, miksi nuoret pojat ja miehet ovat valmiita tekemään jopa murhan kaltaisia rikoksia, on Löfvingin mielestä kysymys, jota poliisi ei yksin pysty käsittelemään.

− Miksi olemme tunnistaneet 5000 nuorta miestä, jotka kuuluvat rikollisverkkoihin? Se on erittäin paljon. Jos tähän lisätään se, että nämä henkilöt rekrytoivat mukaan yhä lisää, meillä on suuri ongelma. Muiden ihmisten on selvitettävä, miksi on niin paljon nuoria miehiä, jotka ovat valmiina ryhtymään murhaajiksi.

Poliisi odottaa hallitukselta lisätukea

Mats Löfvingin mukaan poliisi siis taistelee jotakin sellaista vastaan, josta se ei oikeastaan tiedä, mitä se on.

− Tämä on perusongelmamme, hän sanoo.

Ruotsissa alkoi loppusyksyllä 2019 kansallinen operaatio Rimfrost, jonka tavoitteena oli puuttua jengiväkivaltaongelmaan. Operaatio päättyi keväällä 2020. Tuolloin poliisi ilmoitti, että operaatiolla oli vaikutusta, mutta toivottuun tavoitteeseen ei päästy. Ammuskelujen määrä ei vähentynyt.

Löfvingin mukaan Rimfrost osoitti, että keskittämällä poliisin panostusta rajatuille maantieteellisille alueille voidaan ongelmaan vaikuttaa. Onnistumisista huolimatta ohjelma lopetettiin.

− Opimme operaatiosta asioita. Olemme nyt valmiita vastaanottamaan hallituksen investoinnit poliisimäärän lisäyksiin. Näillä vahvistuksilla poliisi voi rajoittaa tällaista rikollisuutta. Mutta pitkällä aikavälillä kohtalo on edelleen, että liian monta nuorta rekrytoidaan rikollisjengeihin, Löfving sanoo.

Stefan Löfvenin (sd.) hallitusta on arvosteltu jengiongelman lepsusta hoitamisesta. Esimerkiksi oppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on vaatinut hallitukselta konkreettisia toimia ongelman ratkaisemiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt