Väestönsuoja Torsgatanin alueella Tukholmassa. / Wikimedia Commons

Ruotsi reagoi Venäjän uhkaan, rakentaa lisää bunkkereita

Kiristyneen kansainvälisen tilanteen vuoksi Ruotsi aikoo rakentaa satoja uusia väestönsuojia.

Ruotsi aikoo rakentaa sadoilla miljoonilla euroilla uusia väestönsuojia Venäjän uhkan johdosta, kertoo NBC.

– Väestönsuojia on tarkoitus käyttää, jos hallitus julistaa hätätilan. Näin tehdään, jos sota lähestyy tai meitä vastaan hyökätään, tiedottaja Ove Brunnström sanoo.

Ruotsi rakensi Suomen lailla runsaasti maanalaisia suojia kylmän sodan aikana. Nykyään noin 65 000 on käyttövalmiina ympäri maata.

2000-luvun alussa puolustusmenoja leikattiin rajusti, minkä yhteydessä myös väestönsuojien rakentaminen lopetettiin. Monia entisiä bunkkereita käytettiin parkkihalleina tai polkupyörävarastoina.

Maailmanpoliittinen tilanne muuttui kuitenkin rajusti vuonna 2014, kun Venäjä liitti itseensä Krimin niemimaan. Myös ilmatilaloukkaukset Pohjoismaiden alueella yleistyivät.

– Ukrainan kriisi herätti monet ruotsalaiset. Sen jälkeen kansallinen keskustelu puolustusasioista kiihtyi aivan uudelle tasolle, Carnegie-ajatuspajan tutkija Erik Brattberg toteaa.

Ruotsi käynnisti jälleen kokonaispuolustukseen tähtäävän ohjelmansa, johon kuuluu siviilien ja sotilaiden yhteistyö ulkoisen uhkan torjumiseksi. Bunkkerit ovat tärkeä osa Ruotsin strategiaa.

– Maanalaisten suojien rakentaminen on kallista, minkä vuoksi siitä luovuttiin kylmän sodan päättymisen jälkeen, Brunnström sanoo.

Nykypäivän konfliktiskenaario on hyvin erilainen kuin kylmän sodan aikana, jolloin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välinen sota olisi todennäköisesti nojannut ydinaseiden ja perinteisten joukkojen käyttöön. Moderni hybridisodankäynti ja kyberuhkat edellyttävät uudenlaista valmistautumista.

Toisaalta monet turvallisuuspoliittiset asiantuntijat ovat muistuttaneet, että Ruotsin ei tulisi väheksyä perinteisten sotilasoperaatioiden mahdollisuutta.

Maan puolustusvoimat saivat tästä muistutuksen vuonna 2013, jolloin venäläislentokoneiden kerrottiin harjoitelleen ydinasehyökkäyksen tekemistä Tukholmaan. Seuraavana vuonna Ruotsi käynnisti laajan etsintäoperaation sen jälkeen, kun venäläisen sukellusveneen epäiltiin tunkeutuneen sen aluevesille.

Myös Gotlannin puolustusta on viime aikoina vahvistettu. Venäjän on arveltu hyökkäävän saarelle mahdollisessa konfliktitilanteessa, sillä tämä mahdollistaisi Naton meriyhteyden katkaisemisen Baltian maihin.

Satoja uusia bunkkereita

Brunnströmin mukaan ruotsalaiset seuraavat tiiviisti uutisia. Esimerkiksi Pohjois-Korean tilanteen vuoksi moni on kysellyt puhelimitse lähimmän väestönsuojan sijainnista.

Arvioiden mukaan valmiudessa olevia väestönsuojia olisi tällä hetkellä noin seitsemälle miljoonalle ihmisille. Uutinen herätti syksyllä vaatimuksia uusien bunkkereiden rakentamisesta, jotta suoja saataisiin ulotettua kaikille kymmenelle miljoonalle asukkaalle.

Puolustusviranomaisten investointiohjelman on tarkoitus alkaa vuonna 2021, minkä osana noin 32 miljoonaa euroa suunnataan vuosittain uusien väestönsuojien rakentamiseen.

Siviilipuolen erillisessä ohjelmassa on tarkoitus rakentaa kymmenen vuoden aikana 500 uutta bunkkeria sadalla miljoonalla eurolla. Uusiin suojiin mahtuisi noin 50 000 ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt