Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell. / LEHTIKUVA/AFP

Ruotsalaiskaupungissa hälyttävä koronatilanne

Uppsalan sairaalan henkilökunta vapisee huolesta.

Koronavirustartuntojen määrä Ruotsissa kasvaa. Maan kansanterveysvirasto Folkhälsomyndigheten tiedotti kasvaneista lukumääristä tiistaina.

Pahinta aluetta on Uppsalan alue, jossa on otettu käyttöön muuta maata tiukemmat rajoitustoimet. Julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan välttämään ja kauppiaita huolehtimaan, että kaupoissa ei ole liikaa ihmisiä samaan aikaan. Alueen asukkaita kehotetaan olemaan kontaktissa ainoastaan samassa taloudessa asuvien kanssa. Rajoitukset ovat voimassa marraskuun 3. päivään saakka, mutta niitä jatketaan tarvittaessa pidempään.

Uppsalan yliopistollisen sairaalan infektio-osaston johtajan mukaan kaupungin tilanne on hälyttävä. Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kasvanut, ja henkilökunta vapisee huolesta.

− Henkilökunta on väsynyt. Emme ole oikeastaan toipuneet kevään jälkeen, Karin Fischer Liddle kertoo Expressenille.

− Viime viikkoina on nähty potilaiden määrässä jyrkkää nousua. Henkilökuntaa on jouduttu siirtämään, ja jokaisella vuorolla on keskimäärin ylimääräinen hoitotiimi. Covid-potilaat ovat niin vakavasti sairaita, että yksi hoitoryhmä ei pysty käsittelemään montaa potilasta, hän jatkaa.

Myös Tukholman alueen sairaaloissa tilanne on pahentunut ja tehohoidon tarve on kasvaa.

− Uppsalassa on nyt oltava varovainen. Olisi pidättäydyttävä juhlien järjestämisestä ja niihin osallistumisesta sekä seurustelusta, valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa.

Terveysviranomaisten mukaan Ruotsissa löydetään nyt viikoittain yhtä paljon tartunnan saaneita kuin keväällä. Samoin kuin Suomessa, myös Ruotsissa testejä tehdään kevättä enemmän, joten luvut eivät ole kuitenkaan vertailukelpoisia.

− Mutta infektio lisääntyy yhä useammissa osissa maata, Tegnell sanoo.

Ruotsissa on todettu nyt reilut 106 000 koronavirustartuntaa ja lähes 6000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt