X
SULJE MAINOS
Sairaanhoitaja työssään. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Rokotteista kieltäytyneen vaimo HS:lle: Ei enää yhtään turhaa kuolemaa

Piian aviomies kieltäytyi koronarokotuksista.

– Haluan puhua tästä, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että terve ihminen voi saada vakavan koronataudin, sanoo Helsingin Sanomille leski, jonka rokotteista kieltäytynyt perusterve mies kuoli koronataudin seurauksiin kaksi kuukautta sitten.

Jutussa toisella nimellä esiintyvän Piian mielestä hänen aviomiehensä kuolema oli turha. Hän kertoo, että miehen lähipiirissä oli rokotusten vastustajia, jotka olivat kiinnostuneita länsimaista lääketiedettä haastavista menetelmistä. Miehen asenteen rokotuksia kohtaan jyrkkenivät kevään myötä. Lopulta mies sai positiivisen testituloksen juhannusta edeltävällä viikolla. Sairaus vei miehen hengityskoneeseen. Elämä päättyi aivoverenvuotoon.

– Ajattelin, että hän on kookas ja voimakas. Kyllä hän selviää, Piia muistelee pohtineensa teho-osastolla.

Miehen tila vakaantui hetkellisesti. Piia silitti sairaalavuoteella toiveikkaana nukkuvaa miestään. Seuraavana päivän tuli kuitenkin puhelu. Oli hyvästelyjen aika.

– Tehohoitohuone oli erilainen kuin edellisenä päivänä. Mies oli edelleen kiinni sydän-keuhkokoneessa, mutta nyt hänen kasvonsa olivat näkyvissä. Huoneessa oli kaksi led-kynttilää, hän muistelee.

Mies näytti heikolta.

– Onko tämä minun mieheni, minun iso vahva mieheni, Piia kertoo miettineensä.

Lääkäri meni suoraan asiaan.

– Miehenne on saanut laajan aivoverenvuodon. Valitettavasti hän on aivokuollut. Mitään ei ole tehtävissä.

Piia kertoo haluavansa kertoa tarinansa yhteiskunnallisen painoarvon takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 40–49-vuotiailla rokottamattomilla on kymmenkertainen riski joutua koronataudin vuoksi sairaalaan verrattuna saman ikäisiin kaksi rokoteannosta saaneisiin.

– Ei enää yhtään turhaa kuolemaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt