Modernan pääkonttori Massachusettsin osavaltiossa. LEHTIKUVA / AFP / Joseph Prezioso

Rokotteen jättikoe alkaa – tämä ratkaisee

Covid-19-rokote hyväksytään, jos se estää tai heikentää sairautta ainakin joka toisella.

Amerikkalaisen Moderna-lääkeyhtiön RNA-rokotetta on pidetty lupaavana tiistaina julkaistujen tutkimustietojen valossa.

45 vapaaehtoisella tehdyt kliiniset kokeet osoittivat yhtiön mukaan rokotteen turvallisuuden. Kaikkien verestä löytyi koronavirusta neutraloivia vasta-aineita yhtä paljon kuin taudista toipuneilla.

– Nämä tulokset ovat juuri sellaisia, joita varhaisista kokeista pyritäänkin saamaan, Ohio State -yliopiston apulaisprofessori Iahn Gonsenhauser sanoo NBC-kanavalle.

Hän huomauttaa, että vasta-aineiden tuottamasta immuniteetista ja kestosta ei ole vielä takeita.

Moderna värvää seuraavassa vaiheessa 30 000 aikuista viimeiseen kliiniseen kokeeseen, jossa selvitetään rokotteen kyky estää Covid-19-infektio. Osalle annetaan lumelääke, minkä jälkeen molempia ryhmiä seurataan kahden vuoden ajan.

3. vaiheen kokeet aloitetaan heinäkuun 27. päivänä. Yhtiö on arvioinut, että rokotteita voidaan toimittaa vuodesta 2021 lähtien noin 500 miljoonaa annosta vuodessa.

Tällä hetkellä kehitettävistä yli 150 koronarokotteesta neljä on edennyt 3. vaiheen kokeisiin. Adenovirukseen pohjautuvaa Oxfordin yliopiston rokotetta on lupailtu ehkä jo syyskuuksi.

Yhdysvaltain lääkevirasto on kertonut hyväksyvänsä Covid-19-rokotteen, jos se estää sairauden tai vähentää sen vakavuutta ainakin 50 prosentissa rokotteen saajista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt