Ravintoloiden, baarien ja kahviloiden sulkemisella halutaan estää koronaviruksen leviäminen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Ravintoloille halutaan oma tukipaketti

Kokoomusedustajat vaativat hallitukselta erityistä tukipakettia ravintola-alalle.

Kokoomuksen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Timo Heinonen ja Jukka Kopra näkevät välttämättömänä, että ravintoloille, baareille ja kahviloille osoitetaan oma erityinen tukipaketti.

Ravintola-alan tilanne on erityinen siksi, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus esittää omalla poikkeuslailla kyseisen liiketoiminnan sulkemista.

Tukipaketin olisi hyvän hallinnon mukaisesti pitänyt olla jo osana itse sulkemisesta määräävää lainsäädäntöä, mutta poikkeusoloissa kokoomuksen kansanedustajien mukaan asiat voidaan käsitellä erikseen.

Ravintoloiden, baarien ja kahviloiden sulkeminen on tärkeää ihmisten tapaamisten rajoittamiseksi ja näin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

– Esityksellä puututaan rajulla tavalla elinkeinonvapauteen ja myös omaisuudensuojaan. Näiden johdosta sulkemaan velvoitetut yritykset ovat mielestämme oikeutettuja erityiseen tukeen. Esimerkiksi monen kohdalla vuokrat ja muut juoksevat kulut on hoidettava, vaikka laki on määrännyt itse toiminnan suljettavaksi, Heinonen ja Kopra toteavat tiedotteessa.

Pelkkä ulosmyyntimahdollisuus ei käytännössä riitä minkään yrityksen toimintaa jatkamaan. Heinonen puhuukin akuutista tukitarpeesta.

– Seuraavassa lisätalousarviossa, minkä hallitus on jo kertonut olevan valmistelussa pitää olla oma erityinen tuki ravintoloille, baareille ja kahviloille. Tällainen poikkeuksellinen lainsäädäntö ei saa johtaa siihen, että yksikään ennen koronaa moitteettomasti velvoitteensa ja maksunsa hoitanut, yritys joutuisi lopettamaan pysyvästi toimintansa, Kopra vaatii.

Heinonen ja Kopra toivovat hallitukselta vielä harkintaa muun muassa harvaa-asuttujen alueiden huoltoasemien kahvilatoiminnalle. Huoltoasemaverkon toimisuus pitkien etäisyyksien maassa on huoltovarmuudenkin kannalta ensiarvoisen tärkeää.

– Polttoainemyynti ei riitä yhdellekään huoltoasemalle siihen, että niitä voitaisiin pitää tosiasiallisesti avoinna. Tämä johtanee pian siihen, että monen tien varresta huoltoasemat sulkevat ovensa ja myös niiden muut muun muassa raskasta liikennettä tukevat palvelut ajetaan alas. Monissa taajamissa ja kylissä huoltoasemat ovat myös pakettijakelun toimijoita, ja jos nämä kaikki nyt pysähtyvät, niin olemme pian jälleen isoissa ongelmissa, kokoomusedustajat muistuttavat.

Kokoomus esitti ensimmäisen lisätalousarvion yhteydessä omissa aloitteissaan, että Marinin hallituksen yrityksille varattu 200 miljoonan lisämääräraha korotettaisiin 500 miljoonaa.

– Oma arvioni on, että tämäkään ei tule riittämään. Nyt kun ravintola-ala määrätään kiinni, niin tarve vain kasvaa ja jos Uusimaa tullaan vielä Marinin hallituksen määräyksellä sulkemaan, niin yritysten tuentarve kasvaa entisestään, Heinonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt