X
SULJE MAINOS
Ranskan presidentti Emmanuel Macron. LEHTIKUVA / AFP Ludovic Marin

Ranska haluaa torjua pakolaisvirtaa Afganistanista

Emmanuel Macronin mukaan eurooppalaista Afganistan-ohjelmaa valmistellaan jo.

Ranska haluaa, että Eurooppa valmistautuu torjumaan Afganistanista Eurooppaan suuntautuvaa pakolaisvirtaa. Asiasta kertoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron videopuheessaan. Hänen mukaansa asiaa on jo alettu valmistella. Myös Saksa on mukana suunnitelmissa, hän toteaa.

– Meidän täytyy valmistautua ja suojella itseämme hallitsematonta muuttoliikettä vastaan. Eurooppa ei kykene kantamaan nykyisen tilanteen seurauksia, Macron toteaa.

Hänen mukaansa aloitteessa keskitytään vastustamaan hallitsematonta muuttoliikettä, pohditaan solidaarisuustoimia, laaditaan pakolaisten suojelulle yhteiset säännöt ja valmistellaan yhteistyötä läpikulkumaiden kanssa. Näihin kuuluvat Pakistan, Turkki ja Iran.

Macron keskusteli maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa. Macron vakuuttaa, että vaikka muuttoliikettä rajoitetaan, Ranska suojelee niitä, jotka ovat joutuneet suurimpaan vaaraan. Ranska on myös valmis osallistumaan kansainväliseen operaatioon, jos sellainen syntyy. Macron sanoo, että Yhdistyneiden kansakuntien pitää taistella Afganistanin kriisiä vastaan.

Hän perustelee, miksi Ranska muiden länsimaiden kanssa päätti vetäytyä Afganistanista.

– Sotilasoperaatioidemme tarkoitus ei ole korvata ihmisten itsemääräämisoikeutta eikä asettaa demokratiaa ulkopuolelta käsin, vaan suojella kansainvälistä tasapainoa ja omaa turvallisuuttamme.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt