Mikäli tiukat rajoitukset rajoilla jatkuisivat ilmoitettua pidempään ja työvoiman saatavuus heikentyisi, tilanne rakennustyömailla vaikeutuisi merkittävästi etenkin Etelä-Suomessa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Rakennusyritysten liikevaihto jäi vuodentakaista pienemmäksi

Varsinkin talonrakentamisen liikevaihto laski marraskuussa selvästi.

Rakennusyritysten liikevaihto laski Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 1,5 prosenttia vuodentakaisesta, mutta kasvoi 0,4 prosenttia lokakuuhun verrattuna

Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu laski vuodentakaisesta 1,3 prosenttia, mutta kasvoi lokakuusta 0,5 prosenttia.

Rakentamisen toimialoista liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat ainoastaan maa- ja vesirakentamisessa, missä liikevaihto kasvoi 12,1 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja myynnin määrä 13,8 prosenttia. ’

Sen sijaan talonrakentamisen liikevaihto laski marraskuussa 6 prosenttia ja myynnin määrä 6,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 0,2 prosenttia ja myynnin määrä 0,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuskustannukset laskivat joulukuussa 0,5 prosenttia vuodentakaisesta, kun työkustannukset laskivat 1,4 prosenttia tarvikepanosten ja palveluiden hinnat noustessa vain 0,1 prosenttia.

Työkustannusten laskuun vaikuttaa Tilastokeskuksen mukaan työnantajan eläkevakuutusmaksujen alentaminen yksityisellä sektorilla väliaikaisesti viime toukokuusta vuoden loppuun.

Marraskuusta joulukuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi laski 0,2 prosenttia. Tarvikepanosten hinnat laskivat 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Työkustannukset ja palveluiden hinnat pysyivät edellisen kuukauden tasolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt