X
SULJE MAINOS
Kansanedustaja Joonas Köntän mielestä kaupan kassoilla pursuavat lottorivit ovat jo itsessään näkyviä mainosalustoja. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Rahapelien uudistusta ryöpytetään: Pettymys, hönöin, käsittämätön

Kansanedustajien mielestä hallituksen esityksestä välittyy kyvyttömyys ymmärtää pelimarkkinan muuttunutta luonnetta.

Kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin mielestä hallituksen esitys arpajaislain uudistamiseksi on ”jotakuinkin hönöin mahdollinen, mitä kuvitella saattaa”.

– Se ei tosissaan pyri puuttumaan ongelmapelaamiseen, vaan peliongelmien tutkitusti ylivoimaisesti merkittävin lähde – kauppojen tuulikaappien pelikoneet – jäävät käytännössä entisille sijoilleen, Wille Rydman kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa esitys ei pyri katkaisemaan rahapelituottojen ja niistä hyötyvien edunsaajatahojen ”epätervettä” yhteyttä.

– Vastaisuudessakin iso osa urheilun, kulttuurin ja kansalaisjärjestöjen tuesta pysyy riippuvaisena rahapelituotoista, mikä luonnollisestikin ruokkii epätervettä yhteiskunnallista tarvetta ylläpitää korkeaa rahapelaamisen määrää, Rydman toteaa.

”Hallitus yrittää sulkea internetin”

Rydmanin mielestä hallituksen esityksestä välittyy ”kyvyttömyys ymmärtää pelimarkkinan olennaisesti muuttunutta luonnetta”.

– Digitaalinen pelimarkkina on joka tapauksessa kilpailtu, vaikka maassa kuinka periaatteessa olisikin käytössä monopolijärjestelmä. Nyt hallitus yrittää reagoida tähän yrittämällä sulkea internetin. Lopputuloksena on valtavasti byrokratiaa ja teknisiä vaikeuksia maksunvälittäjille mutta tuskin juuri lainkaan lisätuottoja Veikkaukselle, Rydman näkee.

Rydmanin mielestä on olennaista ymmärtää, ettei pelaamiseen käytetty raha häviä yhteiskunnasta mihinkään, vaikka pelaaminen vähenisikin.

– Se vain kanavoituu eri tavoin.

Kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.) pitää esitystä ”aivan käsittämättömänä”.

– Hallituksen suunnittelemat maksuliikenteen blokit Veikkauksen monopolin vahvistamiseksi ovat paitsi tehottomia, myös EU-oikeudellisesti vähintäänkin arveluttavia, Heikkinen näkee.

Myös keskustan kansanedustaja Joonas Könttä kritisoi esitystä. Hänen mielestään arpajaislakiesitys on ”pettymys, muttei yllätys”.

– Peliongelmiin kyllä puututaan, mutta mielestäni liian vähäisesti ja osin vain kosmeettisesti. Ongelmiin ei todellisuudessa puututa, vaan niitä siirretään. Tämä löytyy vielä edestäpäin, Könttä ennakoi.

Vilkkuvat pelikoneet ja kassojen lottorivit mainoksia

Köntän mielestä pelikoneet pitäisi siirtää kokonaan kaupoista pois erillisiin valvottuihin pelitiloihin ja pelikoneiden kokonaismäärää pudottaa edelleen tuhansilla.

– Mainonnan rajoittamisessa pitäisi huomioida myös pelaamisen arkinen näkyvyys. Vilkkuvat pelikoneet ja kaupan kassoilla pursuavat lottorivit ovat jo itsessään erittäin näkyviä mainosalustoja. Tämä kannustaa ja normalisoi pelaamiseen, Könttä näkee.

Hänenkin mielestään esityksestä huomaa kykenemättömyyden nähdä maailman muuttuneen.

– Monopoli ei toimi, eikä sitä pelasteta ihmisten vapauksiin kajoamalla maksuliikenne-estojen muodossa.

Kansanedustajan mielestä Suomessa on siirryttävä lisenssijärjestelmään Euroopan malliin.

– Kaikki yhtiöt sääntelyn ja sanktioiden piiriin, Könttä linjaa.

 

LUE MYÖS:

Raaputusarvan ostajankin pitää tunnistautua – näin pelaajadatan riskit nähdään

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt