X
SULJE MAINOS
Arpajaislain uudistamisen tavoitteena on pelihaittojen ehkäisy. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Raaputusarvan ostajankin pitää tunnistautua – näin pelaajadatan riskit nähdään

Hallituksen arpajaislain uudistus lähtee siitä, että Veikkauksen monopoliasema säilyy.

Hallitus esittää arpajaislain uudistamisessa, että pakollinen tunnistautuminen laajenisi kaikkiin Veikkaus Oy:n peleihin asteittain. Kaikki pelaaminen olisi tunnistautunutta vuonna 2023 – raaputusarpojenkin osalta viimeistään 2024.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaisi, näin neuvotteleva virkamies Elina Rydman avasi asiaa tiedotustilaisuudessa:

– Teknisiä ratkaisuja tunnistautumisen osalta vielä valmistellaan, käytännössä tämä tarkoittaisi varmasti sitä, että raaputusarpaa ostettaessa tai voittoa lunastettaessa Veikkauksen asiakkuuskorttia pitäisi näyttää. Tarkemmat tunnistautumiset liittyen kuponkipeleihin ja raaputusarpoihin, niitä vielä valmistellaan.

Pakollisen tunnistautumisen laajentaminen merkitsee myös kasvavaa määrää pelaajista kertyvää tietoa eli niin sanottua pelaajadataa. Veikkauksen oikeus henkilötietojen käsittelyyn haittojen torjumiseksi laajenee. Veikkaukselle tulee myös velvollisuus käyttää dataa vastuullisuustoimenpiteisiin, kuten haitalliseen pelaamiseen puuttumisessa yksittäistapauksissa.

Entä tietosuojaan liittyvät mahdolliset riskit? Rydmanin mukaan pelaajadatan käytön osalta valmistelu on ollut huolellista.

– Tässä on kuultu eri tietosuojaviranomaisia, on pohjustettu tietosuojaan liittyviä reuanehtoja datan käsittelyyn liittyvälle käytölle, mitä suojamekanismeja voidaan lainsäädännön tasolla tarjota ja miten datan käsittely käytännössä järjestetään sekä Veikkauksessa että viranomaisten taholta.

Veikkaus on jo ottanut omaehtoisesti käyttöön pakollisen tunnistautumisen hajasijoitetuissa raha-automaateissa tammikuussa 2021 ja yhtiön omissa pelisaleissa heinäkuussa 2021.

Uudistus lähtee monopoliaseman säilyttämisestä

Arpajaislain uudistaminen lähtee siitä, että Suomen rahapelijärjestelmä perustuu jatkossakin yksinoikeusjärjestelmään eli käytännössä Veikkauksen monopoliasemaan. Uudistuksen keskeisin tavoite on rahapelihaittojen vähentäminen.

Pakollisen tunnistautumisen laajentamisen lisäksi uudistuksessa Poliisihallituksen mahdollisuuksia puuttua lainvastaiseen markkinointiin vahvistetaan ja rahapeliautomaattien sijoittelussa tulisi jatkossa huomioitava haittojen ehkäisy.

Uutena työkaluna Poliisihallitus voisi esittää markkinaoikeudelle hallinnollista seuraamusmaksua arpajaislain vastaisesta markkinoinnista. Poliisihallitus voisi jatkossa kieltää myös yksityishenkilöitä markkinoimasta rahapelejä arpajaislain vastaisesti.

Lakiesityksessä ehdotetaan maksuliikenne-estojen käyttöönottoa. Estojen kohteena olisivat rahapeliyhtiöt, jotka suuntaavat arpajaislain vastaisesti markkinointiaan Manner-Suomeen ja joiden markkinoinnin Poliisihallitus on kieltänyt.

Poliisihallitus ylläpitäisi estolistaa rahapeliyhtiöistä, joiden maksuliikenne pankkien ja muiden maksupalveluntarjoajien tulisi estää. Estoilla pyritään haittoja ehkäisevästi vaikuttamaan rahapelien saavutettavuuteen.

Lakiuudistuksen myötä Veikkaukselle tulisi velvollisuus huomioida haittojen ehkäiseminen raha-automaattien sijoittelussa. Lisäksi raha-automaatit olisi sijoitettava siten, että niiden käyttöä voidaan valvoa esteettömästi. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää alaikäisten ja haavoittuvassa asemassa olevien suojaamiseen.

Lakiuudistuksella mahdollistettaisiin Veikkauksen muuta kuin rahapelitoimintaa varten tarkoitetun tytäryhtiön perustaminen. Tytäryhtiö keskittyisi pelituotteiden ja palveluiden tarjoamiseen toisille yrityksille, eikä yhtiö saisi harjoittaa kuluttajille suunnattua rahapelitoimintaa.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan porrastetusti. Pääosa lakimuutoksista tulee voimaan vuoden 2022 alusta. Maksuliikenne-estoja koskevan sääntelyn on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt