Hormuzinsalmen läpi kulkevat Iranista, Irakista ja Kuwaitista sekä muista Persianlahden öljymaista tulevat tankkerit. google.fi/maps

Raha virtaa Venäjälle, jos Iran toteuttaa uhkauksensa

Iran on uhannut sulkea tärkeän kauppareitin Hormuzinsalmessa.

Venäjä hyötyisi eniten Hormuzinsalmen sulkemisesta ja sen seurauksena öljyn hinnan noususta, arvioi Geopolitical Futures -ajatushautomon johtaja Jacob Shapiro.

Hormuzinsalmi yhdistää Persianlahden ja Arabianmeren toisiinsa. USA:n energiaministeriön mukaan Hormuzinsalmen läpi kulkee noin 20 prosenttia maailman öljystä.

– On erittäin epätodennäköistä, että Iran ottaisi riskin ja sulkisi kansainvälisen öljykaupan tärkeän kanavan. Jos Iran tekisi sen, seuraukset olisivat kauheat, Shapiro sanoo uutissivusto Newsweekille.

Hänen mukaansa Iran voisi toimia näin, jos sillä ei olisi mitään hävittävää. Tällainen tilanne voisi syntyä, jos USA:n pakotteet estäisivät Iranin öljyviennin, ja Iran haluaisi esiintyä voimakkaana kansan edessä.

– Silloin öljyn hinta nousisi paljon lyhyellä aikavälillä. Mutta kyseessä olisi väliaikainen hinnannousu. Ennemmin tai myöhemmin Hormuzinsalmi avattaisiin.

– Yhdysvaltain liuskeöljyn tuottajat kääntäisivät tuotannon täysille. Myös Venäjä pyrkisi kasvattamaan öljyntuotantoaan ja täydentämään tyhjentyneitä rahakirstujaan. Hormuzinsalmen sulkemisen merkittävin seuraus saattaisi olla rahan virtaaminen Venäjälle, jonka taloustilanne on heikko.

Shapiron mukaan Hormuzinsalmen sulkeminen ei olisi kuitenkaan kestävä ratkaisu Iranin kannalta, koska se johtaisi ulkomaiseen interventioon.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain asevoimat puuttuisivat tilanteeseen Persianlahden arabivaltioiden – Kuwait, Saudi-Arabia, Qatar ja Arabiemiirikunnat – puolesta.

Iran on uhannut sulkea Hormuzinsalmen sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti tiistaina uudelleen voimaan osan Iranin vastaisista pakotteista, joista se oli luopunut vuoden 2015 ydinsopimuksen solmittuaan.

Uudet pakotteet muun muassa estävät Irania ostamasta Yhdysvaltain dollareita ja rajoittavat useita maalle tärkeitä teollisuudenaloja. Pakotteiden toinen erä astuu voimaan 5. marraskuuta. Toisen aallon pakotteiden tarkoituksena on estää rahaliikenne ja Iranin öljynvienti. Presidentti Donald Trump irrotti toukokuussa Yhdysvallat ydinsopimuksesta.

Iranin vallankumouskaarti osallistui Iranin äskettäin pitämään suureen laivastoharjoitukseen, joka järjestettiin normaalia aikaisemmin. Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän operaatioista vastaavan kenraali Joseph Votelin mukaan harjoituksen ajoitus kytkeytyy Iranin vastaisiin pakotteisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt