Puolassa pelätään Venäjän hyökkäystä – “Putin haluaa lisää”

Ukrainan kriisi on ruokkinut Venäjän pelkoa Puolassa.

Puolan ulkopoliittisen instituutin johtajan Marcin Zaborowskin mukaan huoli Venäjästä vaikuttaa yhä enemmän tavallisten puolalaisten arkeen.

”Monet lähestyvät minua ja kysyvät, joudummeko sotaan – naapurit, kampaajat. Äitini soitti minulle hiljattain ja kysyi samaa”, Zaborowski kertoo New York Timesille.

Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat vaikuttaneet vahvasti puolalaisten käsitykseen Venäjästä. Armeijaurasta on tullut hetkessä paljon aiempaa suositumpi ja yhä useampi puolalainen liittyy puolisotilaallisiin maanpuolustusjärjestöihin.

New York Timesin mukaan niitä on Puolassa nykyisin jo yli sata ja jäseniksi kelpaavat alaikäisetkin. Kaikkiaan maanpuolustusjärjestöihin saattaa kuulua yli 80 000 puolalaista.

16-vuotias Bartosz Walesiak kertoo liittyneensä maanpuolustusjärjestöön Venäjän vallattua Krimin.

”Uskon, että Putin haluaa lisää. Liettua, Viro ja Latvia valmistautuvat jo tähän, joten Puolankin on toimittava samoin”, Walesiak sanoo Ampujien seura -järjestön marssilla Kaliszin kaupungissa.

Marssia oli seuraamassa myös Kaliszin pormestari Grzegorz Sapinski. Hänen mukaansa etenkin nuorien ihmisten asenteiden muuttumista on vaikea olla huomaamatta.

”(Ukrainan) konflikti ei tapahdu jossain kaukaisessa paikassa. Se on neljän tunnin ajomatkan päässä”, hän toteaa.

Yhä jyrkempi suhtautuminen Venäjään näkyy myös päättäjien asenteissa. Puolan puolustusministeriö ilmoitti tammikuussa tarjoavansa sotilaskoulutusta kaikille sitä haluaville kansalaisille. Ensimmäisenä päivänä koulutukseen ilmoittautui 1 000 ihmistä.

Puolan puolustusministeri Tomasz Siemoniak on myös kaavaillut Yhdysvaltojen kansalliskaartin kaltaisten kodinturvajoukkojen perustamista. Niissä hyödynnettäisiin vapaaehtoisten maanpuolustusjoukkojen jäseniä.

”Puolalaisista tuntuu kuin Naton ja Venäjän rajasta olisi tullut uusi rautaesirippu. Tällä kertaa olemme sentään sen oikealla puolella, entinen Puolan parlamentin jäsen ja ulkopolitiikan asiantuntija Pawel Kowal sanoo.

Hänen mukaansa Puolan johto yrittää vakuuttaa kansalaiset samanaikaisesti sekä Venäjän uhkasta että Naton ja EU:n antamasta turvasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt